IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF (BGX)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• В момента натискат Неохим/минус 800/ и ЕУБГ./ минус 340 К**..предполагам качват Монбат* 10K и Албена 7K и софарма 45K..
    това са продажби за над милион нагоре ,надолЕ....
    това са данни от техния портфеил от 02-06. 2017 г.
    както се казва сделките не се обсъждат....важното е да вървят по пода.....
    Ликвидност за кой ....

Коментар

• Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение
      Вие сте фонд реплика а не фонд спекулант ...
      Искам да правите нещата както трябва , ако трябва да ви падат цените според движенията а не да подкрепята определени акции и да правите определени сделки....Нито да крепите Софикс
      Мнение на един аматьорчик -за мен е достатъчно , че създадоха ликвидност
      За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .

Коментар

• Първоначално изпратено от NikolayVassilev Разгледай мнение

Уважаеми Richar,

Явно сте решил, че каквато и промяна да направим в правилата, очевидно има някаква измама или проблем. Не Ви идват наум следните неща:
        1) Правилата са публични. В колко дружества, в които сте инвестирал, има по-голяма прозрачност?
        2) Правилата са одобрени от регулатора. Ако имаше измама, как ще минат през Комисията?
        3) В 100% от ЕТФ-ите по света има кошница от акции. В БГ промените в закона минаха неотдавна и ние веднага си променяме Правилата.

Освен това кое е по-добре за по-дребните индивидуални инвеститори:

Вариант А - Както беше досега. Изплаща се само кеш. При изненадващо теглене на 5, 10, 15, 20, 25 милиона лева за 1 ден да сринем пазара за 2 часа и акцията на ЕТФ-а да струва много по-малко? - Вие явно така бихте искал.
        или
        Вариант Б - Изплащаме 15 милиона горе-долу с половината акции в ЕТФ-а и пазарът даже не трепва?

Какво мислите?
        Поздрави, Н
        Вие сте фонд реплика а не фонд спекулант ...
        Искам да правите нещата както трябва , ако трябва да ви падат цените според движенията а не да подкрепята определени акции и да правите определени сделки....Нито да крепите Софикс
        Last edited by Монти; 07.06.2017, 15:22.

Коментар

• Знаете че доверието на инвеститорите трудно се печели и лесно се губи и изобщо тези промени свързани с връщане на акции ми говори за подготовка за разтурване на фонда от тези които му повериха акции - дано не съм прав....[/QUOTE]

Уважаеми Richar,

Явно сте решил, че каквато и промяна да направим в правилата, очевидно има някаква измама или проблем. Не Ви идват наум следните неща:
          1) Правилата са публични. В колко дружества, в които сте инвестирал, има по-голяма прозрачност?
          2) Правилата са одобрени от регулатора. Ако имаше измама, как ще минат през Комисията?
          3) В 100% от ЕТФ-ите по света има кошница от акции. В БГ промените в закона минаха неотдавна и ние веднага си променяме Правилата.

Освен това кое е по-добре за по-дребните индивидуални инвеститори:

Вариант А - Както беше досега. Изплаща се само кеш. При изненадващо теглене на 5, 10, 15, 20, 25 милиона лева за 1 ден да сринем пазара за 2 часа и акцията на ЕТФ-а да струва много по-малко? - Вие явно така бихте искал.
          или
          Вариант Б - Изплащаме 15 милиона горе-долу с половината акции в ЕТФ-а и пазарът даже не трепва?

Какво мислите?
          Поздрави, Н

Коментар

• Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение

Добре г-н Василев, аз съм дребен инвеститор и искам да закупя ваши акции на вторичен пазар /тъй като нямам достатъчно средства за първичен, както Вие многократно намеквате/. За да ги закупя обаче, бих искал да ви имам доверие, а това налага да имам информация за някои ваши минали сделки. Дали е възможно да ми предоставите яснота относно тях в удобно за Вас време и място, за да не бъде в публичен чат?

П.П. Липсата на отговор би се тълкувала като незаинтересованост от Ваша страна към дребните инвеститори или като липсата на прозрачност относно сделките ви.
            Уважаеми 15% (мисля, че е от Вас),
            Заповядайте в офиса ни в работно време. Ул. Г.С. Раковски 96А. Най-добре е да уговорим час. Пишете ми: nikolay.vassilev@expat.bg.
            Между другото, не казвам, че нямате значими средства. Въпросът не е дали едно физическо лице е милионер или не, а че до първичен пазар са допуснати само институционални инвеститори. Световна практика и европейско законодателство. Същото е, както не може да отидем в АЕЦ и да си купим 1 киловатчас ток.
            До скоро, Н
            Last edited by NikolayVassilev; 07.06.2017, 14:44.

Коментар

• ако мога да се пошегувам
              по аналогия с фразите:
              за македонците - пари нема действайте
              за кравите - днес какво ще давате месо или мляко
              като почнат тегленията на оперативките в Експат ще се обсъжда днес какво ще даваме - пари или акции :-)

Коментар

Уважаеми Richar,

А иначе отделни сделки, бъдещи и минали, няма да коментираме в този форум, както многократно сме казвали. Успех на Вас и през тази седмица!
                Поздрави, Н
                Добре г-н Василев, аз съм дребен инвеститор и искам да закупя ваши акции на вторичен пазар /тъй като нямам достатъчно средства за първичен, както Вие многократно намеквате/. За да ги закупя обаче, бих искал да ви имам доверие, а това налага да имам информация за някои ваши минали сделки. Дали е възможно да ми предоставите яснота относно тях в удобно за Вас време и място, за да не бъде в публичен чат?

П.П. Липсата на отговор би се тълкувала като незаинтересованост от Ваша страна към дребните инвеститори или като липсата на прозрачност относно сделките ви.
                Last edited by 15%; 07.06.2017, 00:58.
                Пътека се прави камък по камък!

Коментар

• Първоначално изпратено от intint Разгледай мнение

При еврохолд беше ясно че ще се вдигне цената защото трябваше да купуват ти защо не се възползва. Я питай батя кви пари прави от ей такива врътки.
                  Не знам дали Батя е направил кинти и това няма значение, но докато такива схеми са възможни за този или онзи, няма да имаме пазар. Нали се сещаш, че за да изкара лицето Х пари, то те са за сметка на лицето У! Въпрос на време е лицето У да види ножицата в графиките и да се откаже! Тогава всички в общ хор ще обвиняват Боко, Нинова и всички пред тях! Това не е градивна схема, а тъпа измама! Все едно да хвалиш как някой мангал е изкарал пари от доверчива баба във видинско село!
                  Last edited by 15%; 07.06.2017, 00:38.
                  Пътека се прави камък по камък!

Коментар

• Уважаеми Richar,
                    Темата за пакетите от акции не е БГ изобретение, а е основната световна практика. Когато създадохме ЕТФ-а, в БГ законодателството я нямаше, а сега я има, както е в другите страни. Ние просто си променяме правилата като следствие.
                    Някои участници във форума, които или не са инвеститори изобщо, или като ритейл така или иначе нямат достъп до първичен пазар, нещо се изненадаха от пакетите, които изобщо не се отнасят до тях. Спокойно, ако някой от десетината ни институционални инвеститори има въпроси към нас, ще ни пита. Големите институционални инвеститори обаче са инвестирали в десетки ЕТФ-и по целия свят и виждат, че правилата на нашия са подобни на останалите.
                    А иначе отделни сделки, бъдещи и минали, няма да коментираме в този форум, както многократно сме казвали. Успех на Вас и през тази седмица!
                    Поздрави, Н

Коментар

• Първоначално изпратено от Иво Орозов Разгледай мнение
                      Здравейте отново, г-н Василев.
                      Изобщо не съм споменавал дребни инвеститори. Освен това 100 000 дяла са пари за скромен апартамент в София. С постепенното развитие на фонда, пожелавам ви го, даже и в момента да нямате физически лица с подобна бройка, то ще се появят. Може да съм пропуснал в проспекта, че имате ограничение за физичски лица да пуснат поръчка на първичен пазар, за което се извинявам. Мисля още в началото на темата беше споменато при какви условия е по-изгодно да се купи/продаде на първичен пазар. Т.е. това пак води до дискриминация на физическото лице.
                      Здравейте, г-н Орозов,
                      В световен мащаб ЕТФ индустрията работи така. До първичен пазар имат достъп институционални инвеститори, а не физически лица. Това не е нарочна дискриминация от наша страна. Всичко е наред.
                      Поздрави, Н

Коментар

• Първоначално изпратено от richar Разгледай мнение
                        Лондон не мина, явно там хората са доста по-информирани.
                        Днес цял ден г-н Василев вършее из форума, но разсеяно пропуска неудобните въпроси относно покупките на пакети при Еврохолд.
                        Досега мислех че при Меком е бил подведен, но сега имам неприятното чувство за некоректност и непочтенност при всяко негово начинание в сферата на капиталовия пазар.
                        Знаете че доверието на инвеститорите трудно се печели и лесно се губи и изобщо тези промени свързани с връщане на акции ми говори за подготовка за разтурване на фонда от тези които му повериха акции - дано не съм прав....
                        При еврохолд беше ясно че ще се вдигне цената защото трябваше да купуват ти защо не се възползва. Я питай батя кви пари прави от ей такива врътки.

Коментар

• Лондон не мина, явно там хората са доста по-информирани.
                          Днес цял ден г-н Василев вършее из форума, но разсеяно пропуска неудобните въпроси относно покупките на пакети при Еврохолд.
                          Досега мислех че при Меком е бил подведен, но сега имам неприятното чувство за некоректност и непочтенност при всяко негово начинание в сферата на капиталовия пазар.
                          Знаете че доверието на инвеститорите трудно се печели и лесно се губи и изобщо тези промени свързани с връщане на акции ми говори за подготовка за разтурване на фонда от тези които му повериха акции - дано не съм прав....

Коментар

Здравейте, г-н Орозов,
                            Не, не е така, както го описвате.
                            Физическите лица и дребните инвеститори изобщо не могат да дойдат при нас на първичен пазар и да "върнат" акции. Първичният пазар е за институционални инвеститори с над 100,000 дяла или лева.
                            Физическите лица и дребните инвеститори търгуват на вторичен пазар, което значи на борсата. Погледнете котировките - има доста обем в рамките на +/- 0.5%. Никак не е зле. Не трябва да се притеснявате.
                            Кошницата от акции се отнася само до институционални инвеститори в особено големи размери, и то ако не успеем да им съберем кеш.
                            Поздрави, Н
                            Господин Василев ,
                            Нали не се шегувате , ако не им намерите кеш ,ще им дадете акции , ако нямате от тези който искат, взимат това което имате на цени в момента , ако нямат български ще им дадете македонски или гръцки? ,ПФ може ли да ви вземат Вас или няколко ваши служители да поработите няколко години при тях безплатно ако не си вършите работата както требва ,защото почвам да мисля в тази насока........
                            В момента правите някакви търговии ,който ...ще видим д къде ще доведат....
                            нищо лично ,но ако не мине Лондон ,ще ви бъда най големия критик ,за това че ще извлечете левове от БГ на чужди маркети....

Коментар

• Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнение
                              Инфото по позиции и активи става Т+1 - разбирам ;- Всичко ли ще трябва да се прегледа или ще излязат с инфо за променените точки само???

"(Изм. с Реш. на СД № 198/02.05.2017 г.) Управляващото дружество предоставя на БФБ- София или на друг оператор на регулиран пазар, на който са регистрирани за търговия дяловете на Фонда, данни за структурата на портфейла, за обема притежавани инструменти от всяка позиция, за размера на паричните средства във Фонда, както и за броя на издадените дялове, потвърдени от Депозитаря на Фонда за предишния работен ден. При изчисляването на индикативната нетна стойност на активите на Борсово търгувания фонд операторът на съответния регулиран пазар или Управляващото дружество обновява цените на активите в портфейла на Фонда, като оставя непроменено нивото на всички други елементи от баланса на Фонда. В деня Т+1, следващ работният ден Т, за който се изчислява оценката, Управляващото дружество уведомява Комисията за финансов надзор, управление „Надзор на инвестиционната дейност“ за емисионната стойност и цената на обратно изкупуване на дяловете на Фонда за ден Т. До края на работния ден Т+1, в който се извършва изчисляването на емисионната стойност и цената на обратно изкупуване на дяловете на Фонда, Управляващото дружество обявява тези данни на сайта на Управляващото дружество."

Г-н Василев, специално за тази поправка имам питане ?
                              Днес купувате Х-
                              позиция /У-броя ,- по нашия сътълмент ще трябва да видим промяната в притежаваните от ETF (BGX) количество акции след два дни по приключване на сделката(Т+2). Цитираната по горе поправка задължава ли Ви да публикувате порано с един ден променената информация по същата позиция и съответно наличния кеш променен от сделката (Т+1) ?
                              Предполагам , че въпросната промяна е продиктувана от изискването за синхронизиране с останалите пазари, на които предстои лисването на ETF (BGX) ?

Коментар

• Здравейте отново, г-н Василев.
                                Изобщо не съм споменавал дребни инвеститори. Освен това 100 000 дяла са пари за скромен апартамент в София. С постепенното развитие на фонда, пожелавам ви го, даже и в момента да нямате физически лица с подобна бройка, то ще се появят. Може да съм пропуснал в проспекта, че имате ограничение за физичски лица да пуснат поръчка на първичен пазар, за което се извинявам. Мисля още в началото на темата беше споменато при какви условия е по-изгодно да се купи/продаде на първичен пазар. Т.е. това пак води до дискриминация на физическото лице.

Коментар

Working...
                                X