IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF (BGX)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Ако си купя на вторичен за по голяма сума какво ще ми гарантира че мога да изляза без да съборя цената. Докато на първичен вие фиксирате твърда цена ама тя по никакъв начин не влияе на тази на тази на вторичен

    Коментар


    • Първоначално изпратено от intint Разгледай мнение
      Какво ще стане когато някоя компания излезе от софикс и имате да речем 1млн в нея ще разпродавате до края или ще я държите и излизате дни наред от нея ?
      Искам да допълня въпроса с още един.Колко е времето по изискване да се балансира(допълни) портфейла на фонда с новата (заместваща) акция в структурата на Софикс при промяна в нея?
      п.п. Всъщност не видях че докато съм писал въпроса сте отговорил вече на него!
      Last edited by спекуланта; 30.10.2016, 16:29.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от intint Разгледай мнение
        Какво ще стане когато някоя компания излезе от софикс и имате да речем 1млн в нея ще разпродавате до края или ще я държите и излизате дни наред от нея ?
        По проспект имаме максимум 60 дни да решим въпроса. Нямаме задължение да продадем позицията веднага, но и не бихме искали да я държим излишно, защото това (освен че не е в мандата на фонда) ще доведе до отклонение в представянето на фонда спрямо индекса.

        Предполагаме, че ще има все по-голяма "конкуренция" сред емитентите за влизане в SOFIX. Надяваме се да не сме свидетели на пазарни манипулации - като въртене на обеми в стил "аз на Гошо, Гошо на Тошо, Тошо на Митко и Митко пак на мен" с цел влизане в индекса. Или ако има такива, регулаторът и борсата да ги санкционират.

        Коментар


        • Какво ще стане когато някоя компания излезе от софикс и имате да речем 1млн в нея ще разпродавате до края или ще я държите и излизате дни наред от нея ?

          Коментар


          • Първоначално изпратено от maretoff Разгледай мнение
            Благодаря за отговора, за съжаление не можах да вникна много в абстрактните обяснения .... в тази връзка, сигурно е коментирано, но коя е банковата институция, която следи да няма грешки с влизащите пари в ETF-a и дали наистина ще бъде добър "одитор". Мисля, че това е ключов момент за да имаме доверие, аз лично започнах в началото да вкарвам в ЕТФ, но после разни събития, в търговията, не ми харесаха и преминах дирекно към покупка на акции от Софикс. Сега обаче освободих още пари от чужбина и се колебая как да ги инвестирам.
            здравей, maretoff, ще се радвам да отговоря на всички разумни въпроси, които всеки инвеститор може да има.

            Работата на индексния борсово търгуван фонд не е сложна. Ще се опитам да опиша процеса от самото начало. Във фонда чрез поръчки на първичен пазар могат да инвестират само маркетмейкърите и квалифицирани (основно институционални) инвеститори. Поръчките на първичен пазар се подават до 15:00ч всеки ден за изпъление по цена, равна на нетните активи на един дял към края на деня на поръчката. Те са по лотове от 10'000 дяла за маркетмейкърите и по 100'000 дяла за другите инвеститори. Поръчките на първичен пазар минават през сетълмент системата на Централен Депозитар (затова могат да се подават само от лица, които имат специални DVP - "delivery-versus-payment" - сметки). Централен Депозитар "дръпва" служебно парите от DVP сметката на инвеститора, подал поръчка за емитиране на нови дялове от фонда и превежда парите по DVP сметката на самия фонд, а в замяна доставя новите емитирани дялове от фонда по (под)сметката на инвеститора в Централен Депозитар. Това се случва на втория работен ден след деня на подаване на поръчката. В момента, в който фондът получи поръчка обаче, ние знаем, че парите със сигурност ще дойдат на T+2 и започваме да ги харчим още същия ден (да кажем между 15:00 и 17:00 ч, ако не сме знаели предварително за поръчката). Сетълментът на сделките на борсата за купуване на акции от SOFIX, които фондът извършва, са също T+2 и съвпадат със сетълмента на поръчките на първичен пазар, така че на Т+2 кешът, постъпващ от инвеститорите за емитиране на новите дялове, отива директно за плащане на покупките на фонда от борсата два дни преди това, без да се задържа излишно по сметки на фонда. Правим така, защото не искаме да държим излишен кеш в портфейла на фонда - това предизвиква отклонение от индекса (изоставане, когато индексът се качва и изпреварване, когато пада).

            Фондът осчетоводява в портфейла си покупките (или продажбите) на акции от SOFIX в деня на покупката/продажбата (така е най-коректно за всички) и това се отразява на кеша и на нетната стойност на активите в края на деня на сделките. Кешът в страницата на фонда представяме като нетирана величина между същински парични наличности и задължения/вземания по сетълмент на сделки. Няма особена причина да се следи абсолютната стойност на този показател, по-скоро е по-интересна неговата относителна тежест в портфейла на фонда и дали тази тежест е под или над нашето целево ниво от около 10%. Ако е доста под това ниво, значи няма да харчим (да купуваме акции от SOFIX), а ако е доста над това ниво, значи, че сигурно ще търсим да купим индексни акции на пазара. Банката-депозитар на фонда е Юробанк (известна още с търговската си марка Пощенска банка). Тя потвърждава всеки ден нетната стойност на активите на фонда и през нея минават всички операции - покупки и продажби на акции от индекса, както и парични движения по записвания и обратни изкупувания на първичен пазар.

            Споменаваш, че нещо "не ти е харесало в търговията" - би ли обяснил какво точно, за да се опитам да разсея притесненията ти? Търговията с акции на самия фонд на борсата не зависи от мениджъра на фонда разбира се - всеки участник на пазара си котира купува/продава в тази позиция както си иска - както е и с всяка друга акция на борсата. Всъщност това е може би акцията с най-пазарно поведение, защото тук няма мажоритари, всичко (100%) е фрийфлоут. За разлика от другите позиции на борсата (включително от индекса), тук има трима маркетмейкъри (сред най-големите брокери на пазара, между другото), които постоянно и задължително котират купува и продава в много тесни спредове (определено няма други такива спредове на нашата борса) и с голяма дълбочина, така че всеки може да влезе и излезе от позицията по всяко време при това без да мръдне значително цената. Причината за това е, че маркетмейкърите имат задължение да котират около т.н. "индикативна нетна стойност на активите за един дял", която се изчислява и публикува от борсата на всеки час. Това всъщност представлява портфейлът на фонда от края на предишния ден, актуализиран с текущите цени на акциите от SOFIX за съответния час. Това е важен механизъм, който гарантира, че цената на вторичния пазар не може да се разминава много от нетната стойност на активите на един дял (цената на първичен пазар) в края на деня. Разбира се разлики до 1-2 процента са възможни и това създава условия за спекулация между вторичен и първичен пазар (за тези, които имат достъп и до двата пазара), но в дългосрочен план това е без значение за масивия инвеститор. Това, което е от значение, е фондът да следва индекса. След месец на борсата вече можем да кажем, че това се вижда добре. През по-голямата част от този месец SOFIX мърдаше с процент-два нагоре и надолу, което е прекалено малко движение, за да се изследва в този кратък срок корелацията с фонда. Но все пак от графиката, която приложих в предишен пост, ясно се вижда силната корелация на цената на първичен пазар с индекса. Индексните ETF-и по принцип са добри инструменти за средносрочно и дългосрочно инвестиране, особено за непрофесионалните и по-малки инвеститори. Тогава се улавят добре дългите движения на пазара при гарантирана ликвидност на позицията и много по-добра диверсификация на риска. В месеците и годините напред това ще се види и с българския индексен ETF.

            Надявам се да съм бил полезен.
            Last edited by nyankov; 30.10.2016, 15:55.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от nyankov Разгледай мнение
              Кешът на фонда намалява само ако има покупка на акции от индекса (при липса на тегления на първичен пазар, рабира се). Ако кешът е намалял доста някой ден, значи направили сме доста покупки този ден. Фондът осчетоводява в активите си купените акции в деня на трейда, като записва задължение по сетълмент в пасивите. Представяме кеша като нетна величина - същински кеш, минус задължения по сетълмент. На сетълмент датата (Т+2) така или иначе това нетиране става факт.

              И още нещо - ние се опитваме да изхарчим сумите от поръчките, постъпили определен ден до 15:00ч, още същия ден при възможност, за да следваме максимално близко индекса и да не държим повече от необходимото ниво на кеш. Разбира се има дни, в които при голям обем на поръчките (особено, ако не е съгласуван с нас предварително) не можем да намерим достатъчно предлагане от всички позиции на пазара, така че харчим част от парите и през следващите ден-два. В описания случай сме имали недоизхарчени суми от предишни поръчки (тоест имали сме повече от целевото ниво на кеш в портфейла на фонда) и сме си докупували акции от индекса 1-2 дни след поръчките.
              Благодаря за отговора, за съжаление не можах да вникна много в абстрактните обяснения .... в тази връзка, сигурно е коментирано, но коя е банковата институция, която следи да няма грешки с влизащите пари в ETF-a и дали наистина ще бъде добър "одитор". Мисля, че това е ключов момент за да имаме доверие, аз лично започнах в началото да вкарвам в ЕТФ, но после разни събития, в търговията, не ми харесаха и преминах дирекно към покупка на акции от Софикс. Сега обаче освободих още пари от чужбина и се колебая как да ги инвестирам.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Etihad Разгледай мнение
                Г-н Янков, понеже гледам че отговаряте, ще ми е интересно да прочета отговора на въпроса, който maretoff е задал. Благодаря ви.
                Кешът на фонда намалява само ако има покупка на акции от индекса (при липса на тегления на първичен пазар, рабира се). Ако кешът е намалял доста някой ден, значи направили сме доста покупки този ден. Фондът осчетоводява в активите си купените акции в деня на трейда, като записва задължение по сетълмент в пасивите. Представяме кеша като нетна величина - същински кеш, минус задължения по сетълмент. На сетълмент датата (Т+2) така или иначе това нетиране става факт.

                И още нещо - ние се опитваме да изхарчим сумите от поръчките, постъпили определен ден до 15:00ч, още същия ден при възможност, за да следваме максимално близко индекса и да не държим повече от необходимото ниво на кеш. Разбира се има дни, в които при голям обем на поръчките (особено, ако не е съгласуван с нас предварително) не можем да намерим достатъчно предлагане от всички позиции на пазара, така че харчим част от парите и през следващите ден-два. В описания случай сме имали недоизхарчени суми от предишни поръчки (тоест имали сме повече от целевото ниво на кеш в портфейла на фонда) и сме си докупували акции от индекса 1-2 дни след поръчките.
                Last edited by nyankov; 29.10.2016, 19:48.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от maretoff Разгледай мнение
                  След като ЕТФ върна интереса ми към БФБ, започнах да наблюдавам ежедневно справките им и да ги записвам. Незнам дали и друг го прави, но забелязах нещо смущаващо :

                  Парични наличности и други : 167 386 лв за 27/10 и 370 635 лв за 26/10

                  т.е. кеш на фонд е нямалял с повече от 202 хил. лв , а сметнах, че инвестициите, за същия период са за 10,2 хил. лв.

                  Къде са потънали останалите 192 хил. лв .

                  Нещо бъркам или неразбирам от ЕТF-и? Надявам се да ми отговори някой разбирач
                  Г-н Янков, понеже гледам че отговаряте, ще ми е интересно да прочета отговора на въпроса, който maretoff е задал. Благодаря ви.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение
                    http://www.expat.bg/bg/expat_sofix.html

                    nyankov, Вие си защищавате вашия интерес, аз моя интерес ..
                    Ако съм влезъл на лефче и софикс се е качил с 8 и нещо процента аз ще спечеля само 2,7%...защото на 1,027 е обратното изкупуване в момента...
                    Това ме интересува....Вашия интерес си е за вас ...
                    Монти, четеш страницата на фонда както дяволът чете евангелието И освен ако интересът, който "защитаваш", не е конкурентен на фирмата ни, нямаш основание да правиш такива изводи. Обясних няколко пъти в този форум, чe публикуваме актуален NAV и портфейл на фонда сутринта на следващия работен ден преди началото на борсовата търговия. Това е така, защото трябва да бъде потвърден от банката-депозитар, която (за разлика от другите депозитари по света, работещи с капиталовите пазари) работи до 17:30ч. Актуалният NAV/share, който е изчислен от нас в петък вечер, но не е потвърден още от депозитаря, е 1.0647 лв/дял. Това е важният параметър, който следва да се съпоставя с движението на индекса. Същата стойност за четвъртък вечер, която още стои в страницата на фонда, е 1.0483. Даваме още две стойности около това число - те са примерна "емисионна стойност" на първичен пазар и примерна "цена на обратно изкупуване" на първичен пазар, които са съответно максимално до 2% над и под NAV/share по проспект. Тези числа не би трябвало да те засягат, освен ако не си пенсионен фонд или друг голям институционален инвеститор с достъп до първичен пазар, който може да пазарува на лотове от по 100'000 дяла и не иска да ни се обади по телефона, за да коментира таксите при поръчка. И то това биха били "цени" за поръчки, подадени на първичен пазар до 15:00 ч в четвъртък, а не за поръчки, които ще се подадат в понеделник, например.

                    Благодаря ти все пак, че ми обърна внимание върху леко неадекватния начин на представяне на информацията на сайта на фонда. Ще направим промяна още в понеделник, така че да няма повече "интерпретации".
                    Last edited by nyankov; 29.10.2016, 18:53.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от nyankov Разгледай мнение
                      Монти, виж прикачената графика. Тя показва добрата корeлация между нетната стойност на активите на индексния фонд на един дял (цената на първичен пазар) и SOFIX. Това е, което зависи от мениджъра на фонда - портфейлът на фонда да следва възможно най-близко индекса. Цената на вторичния пазар по принцип се колебае около нетната стойност на активите (маркетмейкърите трябва да котират задължително в тесен спред около т.н. индикативен NAV, който се публикува от борсата на всеки час), но все пак си зависи не от мениджъра на фонда, а от bid/ask котировките на всички участници на пазара.

                      За таксите се уморих да пиша в този форум. Можея да намериш подробните ми постове от преди месец. Таксата за управление е 1% годишно върху средната стоност на активите, което е към ниските стойности за ETF-и върху развиващи се пазари и сигурно е една от най-ниските такси за фонд върху акции в България изобщо. За масовия инвеститор без достъп до първичен пазар други такси няма. Фондът има допълнителни разходи за администрация (не приходи за управляващото дружество), които са в рамките на 30 хил. лв годишно - такса за лиценз към КФН, за търговската марка SOFIX към БФБ, за листинг на борсата, за регистрация в ЦД, за одитори, за задължителни публикации и т.н. Това е. Надявам се да е станало ясно на всички.
                      http://www.expat.bg/bg/expat_sofix.html

                      nyankov, Вие си защищавате вашия интерес, аз моя интерес ..
                      Ако съм влезъл на лефче и софикс се е качил с 8 и нещо процента аз ще спечеля само 2,7%...защото на 1,027 е обратното изкупуване в момента...
                      Това ме интересува....Вашия интерес си е за вас ...
                      Last edited by Монти; 29.10.2016, 15:46.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение
                        И за последно ,защото никой не ми отговори , от 26 септември Софикс от 487 се е качил днес на 527 пункта ...това са близо 40 пункта ...,това 8% и нещо нагоре на записалите а цената на изплащане на дяловете е ...
                        Успех!
                        Монти, виж прикачената графика. Тя показва добрата корeлация между нетната стойност на активите на индексния фонд на един дял (цената на първичен пазар) и SOFIX. Това е, което зависи от мениджъра на фонда - портфейлът на фонда да следва възможно най-близко индекса. Цената на вторичния пазар по принцип се колебае около нетната стойност на активите (маркетмейкърите трябва да котират задължително в тесен спред около т.н. индикативен NAV, който се публикува от борсата на всеки час), но все пак си зависи не от мениджъра на фонда, а от bid/ask котировките на всички участници на пазара.

                        За таксите се уморих да пиша в този форум. Можея да намериш подробните ми постове от преди месец. Таксата за управление е 1% годишно върху средната стоност на активите, което е към ниските стойности за ETF-и върху развиващи се пазари и сигурно е една от най-ниските такси за фонд върху акции в България изобщо. За масовия инвеститор без достъп до първичен пазар други такси няма. Фондът има допълнителни разходи за администрация (не приходи за управляващото дружество), които са в рамките на 30 хил. лв годишно - такса за лиценз към КФН, за търговската марка SOFIX към БФБ, за листинг на борсата, за регистрация в ЦД, за одитори, за задължителни публикации и т.н. Това е. Надявам се да е станало ясно на всички.
                        Attached Files

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от nyankov Разгледай мнение
                          Че какво му е на Холдинг Варна...

                          Прав си DEX, няма да е 400 фрий-флоутът, когато фондът стане 100 млн. Идеята не е да си останат "текущи" цените. А хората, които не искат да заменят тази или онази акция за акции в индексния фонд, всъщност пропускат голямата картинка. А тя е, че ако подкрепят този проект сега с няколко милиона от 100-милиония си портфейл, след една година 100-милионният им портфейл ще струва 200 милиона. Иначе ще струва да кажем 80. Институционалните играчи, с които говорим, разбират това. И си правят отлично сметката
                          Проекта е жизнено важен за БФБ! Вече се виждат ползите а има толкова много потенциал.

                          Надявам се че и пенсионните фондове ще се включат със средства те и без това трябва да носят доходност на осигуряващите се, а в момента техните такси са по големи от доходността която изкарват та какъв е смисълът от частни пенсионни фондове ако са в ущърб на осигуряващите се.

                          Успех на фонда!

                          Коментар


                          • спекуланта, наистина 100 милиона не са много, но тук идеята е те да повлекат още пари..ДАНО СЕ ДОКАРА ПОНЕ НИВОТО ОТ 1000 ЗА 1,5 -2 ГОДИНИ..Дано да стане , но все пак ще е по - добре от сегашното безвремие.Критично ще е положението, когато трябва да се покажат и явят чуждите инвеститори , ако се забавят - твоя сценарий..
                            И ПАК УСПЕХ ЗА ФОНДА

                            Коментар


                            • И за последно ,защото никой не ми отговори , от 26 септември Софикс от 487 се е качил днес на 527 пункта ...това са близо 40 пункта ...,това 8% и нещо нагоре на записалите а цената на изплащане на дяловете е ...
                              Успех!

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                                Монти, и аз не знам какво да ти кажа брат..Оптимист съм защото все пак нещо се прави и има макар и замисъл за промяна..Досега тиквите и черешарите само рушаха и мислеха от кой фонд какво да откраднат и национализират
                                Бих искал да съм оптимист за фонда и затова съм се отдръпнал от коментари докато видя накъде са тръгнали работите....
                                как да го кажа сравнително ,ами 90% от новооткритите ресторанти са почнали с огромно желание ,добра работа ,голяма клиентела и сравнително голяма печалба и желание за разрастване ,с времето , всичко това изчезва и ресторанта почва да крета на доизживяване ,храната се влошава ,цените се качват ...

                                Почват проблемите ....

                                А и още нещо софикс се качи с толкова процента акциите на фонда се качиха с толкова процента....
                                Нещо по този въпрос,даже и не за таксите....

                                Коментар

                                Working...
                                X