IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • ТРЪПНАТ ЛИ МЕЧЕШКИТЕ СЪРЦА ЗА ДЕТО СИ ДАДОХА АКЦИИТЕ ЕВТИНО, КАКВО ЩЕ СТАНЕ АКО ОБЪРНЕ
    Bulls on BSE

    Коментар


    • МВФ: БВП на България ще расте по-бавно от развиващите се страни в Европа

      Българската икономика ще нарасне тази година доста по-малко от развиващите се икономики в Европа. Това прогнозира Международният валутен фонд (МВФ) в последния си доклад за световната икономика. Фондът очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на България да се увеличи с 1.7% през тази година, докато за целия регион - 3%.

      Това е на практика най-песимистичната от публикуваните през тази и миналата седмица прогнози за българската икономика - Министерството на финансите (очаква 2% ръст), Уникредит Булбанк (2.3%), Райфайзенбанк (2%) и Ernst & Young (1.9%). Въпреки че МВФ не посочва конкретните основания за очакванията си за България в доклада за перспективите пред световната икономика, институцията отбелязва, че за региона на развиващите се държави в Европа, към който сме включени и ние, основен проблем продължава да бъде високата фирмена задлъжнялост, която спира инвестициите, както и руско-украинската криза. Положителните фактори са евтиният петрол и постепенното възстановяване в еврозоната.

      Двойно по-нисък растеж от този на Румъния

      Очакванията на МВФ не са особено оптимистични и за световната икономика като цяло, която ще отбележи най-слабия си ръст (3.1%,) от финансовата криза насам. В ЕС икономическият растеж през 2015 г. ще е средно около 1.9%, а в еврозоната – 1.5%. На този фон прогнозата за България за 1.7% ръст през 2015 г., 1.9% през 2016 г. и 2.5% през 2017 г. изглежда реалистична, но изостава доста от тази на съседна Румъния. За нея МВФ очаква 3.4% растеж за тази година и 3.9% през 2016 г., тоест двойно по-висок от българския. На практика освен за Хърватия и Сърбия се предвижда всички останали страни на Балканите да растат по-бързо от България. Според Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии причината може да се търси в това, че основен дългосрочен фактор за икономическия растеж е натрупването на капитал и спестявания: както от страна на българи, така и на чужденци, които да пренасочат спестяванията си тук, но това не се случва в достатъчна степен поради не особено приветливата среда например по отношение на сигурността на имуществените права. "Реформите в правораздавателната система не зависят само от текущите политици и управляващи, а са много по-дълбоки и фундаментални, и в това отношение Румъния се представя много по-добре от нас, както и като имидж", добавя той.

      Факторите

      През 2015 г. външните фактори – икономическото възстановяване на еврозоната, съответно и на търсенето в нея, както и поевтиняването на горивата, оказват положително влияние за развиващите се държави в Европа, твърдят от МВФ. Действително по-високото търсене в ЕС, към където е насочена по-голямата част от износа ни, доведе до рекорден ръст на експорта на България през първата половина на 2015 г. Въпреки това в есенната си прогноза Министерството на финансите обяви, че износът ще се забави, а двигател на икономическия ръст към края на 2015 г. и през 2016 г. ще бъдат вътрешното търсене и инвестициите (най-вече публичните благодарение на по-високата усвояемост от еврофондовете). Това означава, че вътрешните фактори ще станат по-значими, като според Георги Ганев това донякъде е оптимистичен сценарий и вътрешното търсене ще се увеличи заради продължаващото възстановяване на пазара на труда и повишаването на доходите с по-бърз темп, отколкото инфлацията.

      МВФ действително предвижда намаляване на безработицата в България през следващите години: тя ще бъде 10.3% през 2015 и 9.7% през 2016. Сходни са очакванията и на Министерството на финансите: 10% през тази година и 9.2% през 2016 г.
      По отношение на износа, Ганев не смята, че има някаква конкретен проблем, довел до прогнозираното му забавяне от Министерството на финансите, а го отдава на това, че прогнозите се правят въз основа на тези на Европейската комисия или на ЕЦБ за икономическата активност например, и тъй като в Европа има известно забавяне, се очаква, че то ще се отрази на българския износ с около 3 до 5 месеца закъснение.

      Рисковете

      Авторите на доклада на МВФ смятат, че кризата в Русия, както и все още съществуващите рискове в Гърция, продължават да са опасности за Европа. Те добавят и още един фактор – застаряващото население, като пречка пред икономиките на развитите страни. Със сигурност това са рискове и за България. Георги Ганев коментира, че гръцката криза засега се развива по благоприятен сценарий и ако се стигне до отмяна на капиталовия контрол и стабилизиране на страната, тя ще спре да бъде голяма опасност за България. Какво ще стане обаче с Русия е трудно да се предвиди. По отношение на демографската ситуация в България в последните си доклади Световната банка набляга, че единственият начин за справяне с неблагоприятните последици за икономиката от демографските процеси е да се увеличи производителността на труда и тя да расте с поне 4% годишно.

      Що се отнася до високата междуфирмена задлъжнялост, която МВФ също посочва като основен проблем за нашия регион, България все още остава сред държавите с най-нисък дял на редовно погасяваните задължения. Наскоро годишното проучване на компанията за управление на вземания EOS Group "Навици за плащане в Европа" показа, че въпреки подобряването в културата на плащане в страната през последната година компаниите не плащат в срок 28% от задълженията си, което е по-висок дял дори от държави със сериозни икономически кризи като Русия и Гърция.



      Източник: capital.bg


      А на тези да вярваме ли, или само на Черешко и статистиката му
      Last edited by Kiro; 08.10.2015, 12:00.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
        Черешовия гений от Свищов не го интересува Борсата
        И аз се надявам поне малко да го интерисува - да я продаде,че да вземе някой лев от нея ( а може и комисионна да падне ) .
        Пък и някои активи на КТБ трябва да минат през нея,
        А тя в този вид май е непродаваема
        Затова се надявам да ангажира някои фондове - да я лъснат малко.
        Това мисля аз ,ама дали и черешовия гений е на това мнение ???

        Коментар


        • Първоначално изпратено от obafeme Разгледай мнение
          тея вестникарчетата не ги чета - пишат само лоши неща, а добрите отминават, все едно се предполага, че това е нормално.
          Имаш известни основания да не ги четеш, защото има основателни подозрения, че в много материали се прокарват явни или индиректни внушения, които обслужват не истината, а нечии интереси.

          Ех, какви времена бяха - редовно прочитах в уикенда хартиеното издание "от кора до кора".

          Сутринта мимоходом мернах в тв7 едно интервю на Цв. Василев (първа част) и доколкото си говорим за добрите и лошите информации, каза твърде неприятни неща за състоянието на страната. И малка част от споделеното да е вярно, Горанов го чакат доста неприятни моменти, не вярвам да му остане време да споходи дори любимата си черешова борса, а какво остава да обърне внимание на фондовия пазар. Става дума за онзи пазар, дето в превода на американските филми вечно му викат "стоков" . Това не е реплика към теб, а закачка за Горанов. Може пък разните му там прес-секретари да му напомнят за съществуването и на такъв пазар. Той се е фиксирал в тези череши и не ще да погледне встрани.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
            Черешовия гений от Свищов не го интересува Борсата
            Дали ? Да не се окаже някой изненадан ....
            Отделно интереса може да проявен по различен начин , моме ...
            За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .

            Коментар


            • Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
              От 2009та започна да го демонстрира - бавно и методично...
              Шефът му тогава подхвана Сребърния фонд, този ще го довърши, барабар с ...пенсииите
              Цв. Василев: Министри на Борисов са под контрола на Пеевски


              Е за черешаря става въпрос.....

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                Черешовия гений от Свищов не го интересува Борсата
                От 2009та започна да го демонстрира - бавно и методично...
                Шефът му тогава подхвана Сребърния фонд, този ще го довърши, барабар с ...пенсииите

                Коментар


                • Първоначално изпратено от nacheff Разгледай мнение
                  Покрай отказа на КФН за ИПО на веганите, Капитал е намерил за подходящо да каже и други "оптимистични неща" за състоянието на капиталовия пазар в Бг и регулатора.
                  Не съм проверявал дали вече е поствано. Ако е било, приемете извинения!

                  В темата за отпимизма е забранено до се вкарва и нотка на негативизъм, нали!
                  Иначе - триене или бан.
                  тея вестникарчетата не ги чета - пишат само лоши неща, а добрите отминават, все едно се предполага, че това е нормално.

                  Коментар


                  • Честно казано не очаквах мИчетата да паднат в нокдаун толкова рано

                    Коментар


                    • Покрай отказа на КФН за ИПО на веганите, Капитал е намерил за подходящо да каже и други "оптимистични неща" за състоянието на капиталовия пазар в Бг и регулатора.
                      Не съм проверявал дали вече е поствано. Ако е било, приемете извинения!

                      В темата за отпимизма е забранено до се вкарва и нотка на негативизъм, нали!
                      Иначе - триене или бан.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                        Черешовия гений от Свищов не го интересува Борсата
                        него не го интересува и бизнеса, гледай сега какви промени в данъчните закони е приготвил.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                          Черешовия гений от Свищов не го интересува Борсата
                          Дон Цецо казва че дефицита не бил толкова колкото ЧИрешката твърди

                          Не преувеличавам, разбира се. Преди седмица излязоха статистики за бюджетния дефицит. Независимо от всичките свищовски опити на Владислав Горанов да залъгва ЕВРОСТАТ, бюджетният дефицит е 3,8%

                          http://tv7.bg/%D0%94%D0%BE%D0%B1%D1%...l#.VhYT2NLtmkp

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от polax Разгледай мнение
                            Така е за индекса сега си прав, но стават чудеса до края на годината има 2 месеца и половина, ако тръгне сега(не че има причина) може и да иде на 640
                            С риск да плагиатстам и да си навлеча гнева на колегата Греъм /който се мъча да цитирам не много точно /,важно е твойте акции да се качват а индекса не ме интересува.... а 640 е много възможна цифра но не тази година.....

                            Коментар


                            • Черешовия гений от Свищов не го интересува Борсата

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от BullsonBSE Разгледай мнение
                                НИКОЙ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ИПОТО НА СИРМА
                                Това не е вярно !

                                Интересуват се Елана и Сирма !

                                Коментар

                                Working...
                                X