IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • http://www.investor.bg/aziia/336/a/t...-v-es--210192/

    Коментар


    • Брюксел: ВСС е зависим, корупцията - необуздана


      Управляващите не искат или не могат да разследват корупцията и търговията с влияние по високите етажи. Редките изключения, в които това се прави, идват само след сериозен вътрешен и външен натиск. Върху съдебната власт има политическо влияние чрез Висшия съдебен съвет (ВСС). Прокуратурата е нереформирана и недостатъчно се отчита за действията си.

      Това са част от констатациите в силно критичния доклад на Европейската комисия (ЕК) за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред. "Сега" разполага с черновата му, официално документът ще бъде обявен в Брюксел днес.

      Изтичането на доклада предизвика политически трус. В късния следобед депутатите от ГЕРБ излязоха с декларация, в която поискаха ВСС да се саморазпусне. Те заявиха, че съветът вече не може да се ползва с доверието им заради поредицата скандали, които произведе. Малко по-късно Реформаторският блок също подкрепи искането за саморазпускане на ВСС.

      ГЕРБ хвърли цялата вина за критиките от Брюксел за недостатъчна съдебна реформа върху бившия правосъден министър Христо Иванов. В декларацията той е обвинен, че не е подготвил промени в Закона за съдебната власт, които да се съгласуват с тези в конституцията, както и че не е работено по нови НПК и ГПК.

      ВСС също се събра на спешно съвещание, но решението бе отложено за днес. По неофициална информация членовете му нямат намерение да подават оставка. По БНТ председателят на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров призова депутатите да спазват конституцията, която сами приеха. Само преди месец същите депутати записаха в конституцията, че този ВСС задължително ще довърши мандата си.

      Във фокуса на Брюксел е казусът "Яневагейт", с който ВСС и прокуратурата категорично не пожелаха да се заемат. Кадровиците на съдебната власт въобще не обърнаха внимание на съдържанието на разговорите между бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и уволнената съдия Румяна Ченалова, в които става дума за предрешаване на дела и за търговия с влияние. Вместо това те се концентрираха върху това дали записите са законни. Опит да се омаловажи скандалът бе направен както от премиера Бойко Борисов, който го определи като разговор между "две каки" и влетя във ВСС, за да се кара на членовете му защо го проверяват, така и от главния прокурор Сотир Цацаров, чиято основна опорна точка е, че записите са манипулирани. Със същия аргумент и ВСС спря проверката по случая.

      "Тъй като съдържанието на разговорите повдига въпроси за независимостта на съда и заема челно място сред предишните скандали около СГС, ще бъде много важно да се предприемат всички мерки, за да се осигури прозрачно и безпристрастно разследване", казва ЕК. И посочва, че българските власти са или неспособни да проведат разследване на корупционни схеми и търговия с влияние, или нямат желание.

      Прокуратурата трябва да претърпи сериозна реформа, посочва Брюксел. Промените трябва да се основават на независима оценка за работата й. Държавното обвинение трябва да се отчита за свършеното. Отбелязано е, че промени в прокуратурата са били предвидени в стратегията за съдебна реформа. Идеята за текущ отчет на прокуратурата извън формалните годишни доклади, които се внасят в парламента, бе предложена от Христо Иванов в стратегията за съдебна реформа и при промените в конституцията. Цацаров обаче бе твърдо против и в крайна сметка предложението отпадна. Според ЕК трябва да се промени и структурата на прокуратурата, която в момента е прекалено йерархична, което е дипломатичен начин да се отбележи неконтролируемата власт на главния прокурор.

      "Нуждата от дълбока реформа в прокуратурата се налага и от продължаващата липса на резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност и остава тема за дебати сред независимите наблюдатели", пише в доклада. Отбелязва се, че има случаи, когато прокуратурата проявява нежелание да разследва злоупотреби с еврофондове. Някои антикорупционни разследвания започват с тежки обвинения, но те се отхвърлят от съда или делата се прекратяват от самата прокуратура поради липса на доказателства, пише в доклада.

      Върху ВСС, който управлява съдебната система, тегне съмнението, че може да гарантира независимостта й. Според комисията върху съвета има "директно политическо влияние". "Противоречията идват от непрозрачните процедури по назначения в съдебната система, непостоянната дисциплинарна практика и липсата на последващи действия за манипулиране на случайното разпределение на делата", пише в доклада.

      По отношение на специализираната прокуратура, която бе създадена с идеята да работи срещу организираната престъпност, се отбелязва, че дълго време е трябвало да разследва широк кръг от престъпления, което води до разпиляване на ресурсите. Все още резултатите срещу организираната престъпност са скромни. "В много случаи прокуратурата сключва споразумения, което води до условни или относително ниски присъди", пише в доклада. От ЕК отбелязват, че организираната престъпност се е променила. Вместо ясно изразените групировки, контролиращи една или друга територия, сега се наблюдават мрежи от не толкова здраво свързани трансгранични групи, които се занимават с по-нискорискови дейности. "Затова организираната престъпност не е толкова видима днес, както преди години. Организираните групи обаче остават активни в нелегалната миграция, измамите, трафика на хора и наркотици, контрабандата на цигари и измамите с кредитни карти", констатират проверяващите.

      в.Сега

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Ташунко със сапа Разгледай мнение
        Абсолютно си прав.Това се опитвам да им кажа на мнозина от юни 2014.Тогава стана ясно че ни очаква свободно падане и отлив на инвестиции.Кой луд ще влага пари в държава където 6 милиарда изчезват от банка без никой да знае и да има наказани.Пладнешки обир на държавно ниво.Ще минат поне 2-3 г в агония и загуби за мнозина преди да има някакъв по приличен ръст нагоре.Затова и не бързам с нищо.Имам достатъчно артии и взимам по много малко за спорта от време на време.Въобще БФБ си е пълен шит.
        Докато не се изясни сблъсъкът около съдебната реформа, който все повече се разраства с външна намеса, си е авантюра да си разкопчаваш кобура на БФБ. Средата там е воднисто глинестта и тинеста. Само по няколко позиции може да се фърлят прогнози и очаквания в кеш.

        Коментар


        • Прави ли Ви впечетление, че напоследък песимизмът е повсеместен и никой не ще и да чуе за акции? Включително тук във форума, повечето от мненията за за спадове и мечи пазар. Само отбелязвам, не е препоръка.
          “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

          Коментар


          • Онлайн семинар "Прогнози 2016 и в какво да се инвестира според тях"

            Днес от 19 ч. се провежда безплатен онлайн семинар за прогнози 2016 и в какво да се инвестира според тях.
            Подробна информация

            Коментар


            • 70процента от депозитите на граждани са до 1000 лева..Депозитите на фирмите растат защото е лоша средата за работа и нямат ефективна съдебна защита..Единствената ни надежда е Кой да купи и БФБ..

              КНСБ изчисли 560 лв. издръжка на живот на човек




              Издръжката на живот на човек от четиричленно домакинство /две деца и двама възрастни/ в края на 2015 година достигна 560,55 лева. За да покрива разходите за храна, здравеопазване, образование и поддържане на дома, общите месечни разходи на домакинството трябва да са 2242 лева, съобщи Виолета Иванова, изследовател от Института за синдикални и социални изследвания (ИССИ) на КНСБ, цитирана от БТА.

              Тя представи изследването на ИССИ за декември 2015 година. По думите на Иванова в сравнение с предходното тримесечие се наблюдава задържане на същите нива на издръжката на живота, а на годишна база се отчита намаление от 0,1 процента.

              Сред факторите, които водят до задържане на издръжката и годишен спад, е намалението на цените на петрола на международните пазари - с 43,4 процента, а в България намалението на цените на горивата за същия период е с 11,6 процента.

              Следствие от спада на цените на петрола е поетапното намаление на цените на природния газ, като в рамките на 2015 година намалението е 31 процента, каза Иванова. Тя допълни, че руското ембарго също е оказало натиск за низходящата динамика, както на международните борси, така и на вътрешните цени на селскостопанските продукти.

              От КНСБ отчетоха, че темпът на нарастване на работните заплати се задържа на ниски нива, а крайното потребление на домакинствата нараства едва с два процента /третото тримесечие на 2015 година/, след като през първата половина на годината поддържа низходящ тренд.

              Според лидера на КНСБ Пламен Димитров е притеснително, че все още 30 процента от всички домакинства в страната имат доход на човек от домакинството под прага на бедност.

              От КНСБ отчетоха обаче, че намалението на процента на хората, които живеят под прага на бедност, за една година е с шест процента, което означава, че има тенденция на увеличение на заплатите. Броят на наетите на минимално възнаграждение достигна около 260 хиляди души, което е 11,8 процента, допълниха от КНСБ. Пламен Димитров заяви, че КНСБ очаква 10-15 процента увеличение на заплатите в частния сектор.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнение
                Парите търсят печалба и сигурност,а нашата борса не може да се похвали нито седното
                , нито с другото.С 20хил оборот как ще накараш хората с пари да влязат и
                се получава това което е.
                Абсолютно си прав.Това се опитвам да им кажа на мнозина от юни 2014.Тогава стана ясно че ни очаква свободно падане и отлив на инвестиции.Кой луд ще влага пари в държава където 6 милиарда изчезват от банка без никой да знае и да има наказани.Пладнешки обир на държавно ниво.Ще минат поне 2-3 г в агония и загуби за мнозина преди да има някакъв по приличен ръст нагоре.Затова и не бързам с нищо.Имам достатъчно артии и взимам по много малко за спорта от време на време.Въобще БФБ си е пълен шит.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от BullsonBSE Разгледай мнение
                  И в БГ трябва да се помисли нещо за парите в банките - това е огромен ресурс, който трябва да се облага - хората мизерстват без работа, а в същото време банките пращят по шевовете - все пак ролята на парите е да са в оборот, а не на склад
                  Пълно малоумие!

                  Видим ли пари някъде - да ги вземем! Да живей КОМУНИЗЪМА!

                  Със силови мерки не се развива работеща икономика! Време е ДРУГАРИТЕ да го разберат!!!!!!

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
                    и днес ги думках
                    Оня дето ни тормози да не го думна накрая,че гледам от два три дни никакъв го няма?

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
                      и днес ги думках
                      Напоследък нищо не се чува ... аз ли оглушавам или ти тихичко ги думкаш .... не знам ....
                      Life won't wait for you.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от BullsonBSE Разгледай мнение
                        И в БГ трябва да се помисли нещо за парите в банките - това е огромен ресурс, който трябва да се облага - хората мизерстват без работа, а в същото време банките пращят по шевовете - все пак ролята на парите е да са в оборот, а не на склад
                        Данък "нежелание за инвестиране" от порядък на 40% от лихвата е добро начало.
                        Българинът е беден, не защото е умен!

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
                          и днес ги думках
                          Как? По коя позиция?

                          Коментар


                          • и днес ги думках

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от BullsonBSE Разгледай мнение
                              Ако може наготово да идват тези печалби без да си помръднали пръста, а
                              За да дойдат тези печалби, първо трябва да купиш, да почакаш и т.н. цял процес, не става без да си мръднеш пръста и без риск
                              Имат други алтернативи,много по-добри.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнение
                                Парите търсят печалба и сигурност,а нашата борса не може да се похвали нито с
                                едното, нито с другото.С 20хил оборот как ще накараш хората с пари да влязат и
                                се получава това което е.
                                Ако може наготово да идват тези печалби без да си помръднали пръста, а
                                За да дойдат тези печалби, първо трябва да купиш, да почакаш и т.н. цял процес, не става без да си мръднеш пръста и без риск
                                Bulls on BSE

                                Коментар

                                Working...
                                X