IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
    България е страната на оптимизма! Тук и най-песимистичната прогноза, след известно време, вече изглежда като оптимистична!
    +1
    доста добре казано
    "В очите на завистта всеки успех е престъпление.."

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
      България е страната на оптимизма! Тук и най-песимистичната прогноза, след известно време, вече изглежда като оптимистична!
      Яд те е че твоите негативни бълвочи не оказват влияние ли?

      Коментар


      • България е страната на оптимизма! Тук и най-песимистичната прогноза, след известно време, вече изглежда като оптимистична!

        Коментар


        • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
          http://www.nsi.bg/sites/default/file...q4_Q61J821.pdf
          Поздрав за песимистите, които не вярваха, че ще постигнем тези резултати.
          Лека и доходна.
          Държавните разходи май помпат растежаПотреблението расте заради разплащане по европроектите13 фев 2016 09:35, Екип на Investor.bg

          Държавните разходи са възможна причина за икономическия растеж в страната. Това се казва в анализ на Института за пазарна икономика.
          През последното тримесечие на 2015 г. икономическият растеж очаквано се ускорява, както се вижда от най-ранната оценка на НСИ за БВП в този период. Икономическият ръст достига 3,1% на годишна база спрямо 2,9% през предходното тримесечие и 2,6% през първите две. По наши сметки това означава, че ръстът за цялата година е бил около 2,8% (ако експресните данни не се променят), което е далеч над прогнозите на правителството и международните институции в началото на годината, които очакваха растеж под 2%, пише Десислава Николова от ИПИ.
          Първоначалната снимка на икономиката за последните три месеца на 2015 г. показва, че икономическият ръст е бил ”спасен” от крайното потребление и инвестициите на фона на сериозно забавяне на износния растеж до едва 0,7% на годишна база. Крайното потребление постепенно ”изплува” от отрицателната територия, в която се намираше в първата половина на годината, като отбеляза ръст от 1,0% през третото тримесечие и 2,5% през четвъртото.
          Инвестициите следваха сходен положителен тренд през годината, но останаха на червено през първите 9 месеца. Обратът настъпи едва през четвъртото тримесечие, когато бруто капиталообразуването нарасна за първи път от третото тримесечие на 2014 г. насам (с 1,4% на годишна база).
          Рязкото подобрение на крайното потребление и инвестициите не е изненада, ако се вземат предвид данните за бюджетното изпълнение в края на годината. От тях се вижда, че публичните разходи през декември 2015 г. са близо 5,2 млрд. лв., което представлява увеличение от 11,6% спрямо година по-рано.
          Една от причините за това е ударното разплащане по европейски проекти в края на годината поради приключването на крайния срок за плащанията по предходния програмен период (2007-2013 г.) в края на 2015 г. Тази инжекция най-вероятно се е отразила както на потреблението на правителството (и съответно на съвкупното потребление), така и на инвестициите, тъй като голяма част от тези разходи по европейски проекти са именно капиталови. Друга възможна причина за ръста на крайното потребление може да търси в добрите данни за зимния туризъм в края на 2015 и началото на 2016 г., като очакванията на правителството са за ръст от 5-7% за целия сезон.
          Ускоряващият се ръст на икономиката със сигурност е добра новина, особено на фона на стагниращия износ през последното тримесечие. Данните за външната търговия показват продължаващ спад на стойността на износа за трети страни през последните три месеца (както и през третото тримесечие), което до голяма степен се дължи на по-ниските международни цени на петрола, а оттам и на петролните продукти, които България изнася. Това се вижда много ясно както от продуктовата разбивка на износа, така и от географската.
          Така например през 2014 г. България отчиташе един неочаквано висок износ на горива за Гибралтар от 319 млн. лева, което според някои коментатори представляваше фиктивен износ (с последващ внос обратно в България) с цел неплащане на данъци. Независимо какъв е бил този износ, обаче, през 2015 г. той рязко намалява до 49 млн. лева.
          Ценовият ефект от по-ниската цена на горивата пък се вижда ясно от износа ни към Сингапур през 2015 г. (който почти изцяло се състои от петролни масла), който спада от 1,1 млрд. лева през предходната година на 668 млн. лева през тази. Съответно в продуктовата разбивка минералните горива и масла бележат спад на износа с 20% през 2015 г. (както заради ценовия ефект, така и заради резкия спад на износа към Гибралтар).
          Положителното в данните за външната търговия през 2015 г. е, че износът на машини, оборудване и превозни средства (+20%), както и на различни готови продукти (+41%) продължава да расте с двуцифрен темп за поредна година, като делът на тези стоки с относително по-висока добавена стойност всяка година стабилно се повишава за сметка на стоки с по-ниска или никаква степен на преработка.
          Като цяло, данните за БВП през последното тримесечие са очаквано добри, но въпросът е до каква степен това се дължи на ударното правителствено харчене в края на миналата година и до каква - на възстановяване на частното потребление и инвестиции. Ако държавните разходи са напомпали растежа (което изглежда далеч по-вероятно), тази година е напълно възможно да станем свидетели на известно забавяне на икономиката, предвид „дупката”, която се получава при европейските проекти (и разплащанията по тях) и прогнозите за продължаващо слабо представяне на износа през 2016 г.

          Прочети още на: http://www.dnes.bg/business/2016/02/...rasteja.292891

          Коментар


          • Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнение
            Готови са за стрестестовете.
            То ясни са колко са готови ,модераторите и те са наясно....

            Ама това ме притеснява ,да не са развалили дружбата с Боце.....


            Данъчните погнаха фирмите на Пеевски
            Проверката е свързана с произхода на средствата за последните сделки, които бяха сключени от фирмите на Пеевски и фамилията му
            България
            Политика 12 февруари 2016, 13:35, oбновена в 13:36 15690
            4

            Данъчните заявиха, че са започнали проверка на фирмите на депутата от ДПС Делян Пеевски, съобщава Нова ТВ.

            Проверката е свързана с произхода на средствата за последните сделки, които бяха сключени от фирмите на Пеевски и фамилията му.

            През януари депутатът от ДПС Делян Пеевски стана собственик на комбинат "Химко" във Враца.

            Сделката отново е станала чрез фирмата „НСН Инвестмънт”, в която Пеевски държи 90%, а майка му Ирена Кръстева притежава другите 10%.

            В началото на годината стана ясно, че Пеевски купува и 50% от от търговската верига за електронна и битова техника "Техномаркет".

            Коментар


            • Нищо, вие какво си мислите... че ще напрявят некви стрестестове и ще се срине банковата система ли? Хехех че те са предупредени и на фона на всичките проблеми в гърция и европейските банки си мислите, че някой ще допусне тук да се провали на стрес тестовете това звучи наивно...

              Коментар


              • Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнение
                Готови са за стрестестовете.
                И какво трябва да очакваме според теб?

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение
                  Абе да сте забелязали че основните акции на тим днес в отпуск..... каква е причината...
                  Готови са за стрестестовете.
                  Life won't wait for you.

                  Коментар


                  • Мераклиите са последни, които ще свършват. Друга е причината.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение

                      верно си немат хора като Боце ,Шиши ,домуза , Цв.Цв. ,черешаря , бедо , Космонавта ,банев ,черепа и т.н.


                      Абе да сте забелязали че основните акции на тим днес в отпуск..... каква е причината...
                      Писна им да блъскат по ЦКБто и решиха да си починат докато им дойде мерак.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                        Сигурно е от завист, нали си нямат партии като ГЕРБ и бизнесмени като Шиши
                        Абе кой писател класик беше казал- Мили родни картинки...

                        верно си немат хора като Боце ,Шиши ,домуза , Цв.Цв. ,черешаря , бедо , Космонавта ,банев ,черепа и т.н.


                        Абе да сте забелязали че основните акции на тим днес в отпуск..... каква е причината...

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от dex Разгледай мнение
                          И ква стана тя, тука по форума се правят по-добри прогнози отколкото в МФ, БНБ, Световната банк, ЕК, МВФ и Ко.
                          Ти поне знаеш, че от март 2015 съм почти на 100% извън пазара. За мен намаляването на дълга в глобален мащаб трябва да има <отписване, намаляване на балансите...>. Чак след това може да се говори за влизане в пазара. Това изчистване може да трае и 2 - 3 години..

                          Коментар


                          • Сигурно е от завист, нали си нямат партии като ГЕРБ и бизнесмени като Шиши
                            Абе кой писател класик беше казал- Мили родни картинки...
                            Last edited by Kiro; 12.02.2016, 12:07.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                              България процъфтява- Висок БВП, няма корупция и мафия, ама тези инвеститори слепи ли са, защо БФБ не е на ниво поне 2000.Явно света е сляп само в БГ са зрящите
                              много правилно наблюдение Кире!! И аз се питам това..

                              Моят постинг е съвет за търговия с ценни книжа!!

                              Коментар


                              • Не ви трябва друг бизнес освен държавна служба

                                Българите са в дъното на класация за започване на свой бизнес




                                Предприемачеството в България е начинание, в което малцина се впускат, макар да носи висок обществен статус и възможност за професионално израстване. Бизнес предприемат едва 3.5% от икономически активните хора. При близо половината от проектите, които пропадат, причината е, че са нерентабилни. Това показва изследването "Глобален предприемачески мониторинг" (GEM), което за пръв път обхваща и България. Неговата цел е да проучи средата и факторите, които влияят върху предприемачеството, и изводите да помогнат при изготвянето на национални политики за стимулиране на личната бизнес активност.

                                За да направят профил на предприемачеството в България, от българския екип по GEM са провели две изследвания. Първото обхваща над 2 хиляди души на възраст между 18 и 64 години, които дават представителност на картината за нагласите, стремежите и възможностите за бизнес инициативност в България. Второто изследване е проведено сред 45 национално признати експерти от девет области, каквито са например научноизследователската и развойната дейност, финансиране на предприемачеството, търговска и обслужваща инфраструктура.

                                Коментар

                                Working...
                                X