IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • 2/3 от България са икономическа пустиня. Около 2/3 от територията на България са икономическа пустиня с малко на брой оазиси. Това разкрива проучване на Института за пазарна икономика, представено в четвъртък.

    Според доклада на ИПИ, озаглавен "Икономическите центрове в България", 86% от цялото производство на страната са съсредоточени във и около 20 от по-големите градове начело със София. Магистрала "Тракия" и по-добрите пътища на юг от Балкана оформят "топла връзка" по линията София - Стара Загора - Бургас и точно край нея се намират най-големите и като територия, и като производство зони на страната. А лошите пътища на север от Стара планина са една от водещите причини за изоставането на тази част от България, коментират авторите на проучването.

    В Северна България тук-там има "острови" на икономическа активност - около Козлодуй (основно покрай атомната централа), Плевен, Габрово и Севлиево. Те са заобиколени от големи територии, където предприятия почти няма и безработицата е висока. По на изток се отличават като производствени средища Варна, Шумен и Търговище. Козлодуй впрочем е национален шампион по високи заплати - през 2015 г. средната заплата там е била 1465 лв. при 1174 за столицата. В челото е и по ниска безработица.

    Естествено, столицата е ядро на най-големия икономически център в България. София е №1 по територия, население, инвестиции, продукция и по заетост, като "засмуква" работна ръка от всички съседни общини начело с Перник. Този мегацентър дава 43% от цялото производство на България. Едно от обясненията е, че тук са съсредоточени 55 на сто от всички преки чуждестранни инвестиции. Освен това в София е и най-голямата концентрация на образовани хора - една трета от населението са висшисти спрямо 1/5 средно за страната.

    Център Пловдив е вторият най-голям в страната. Той обхваща 12 общини и в него се генерира близо 1/10 от производството. Той е и сред най-бързо развиващите се. През 2015 г. продукцията на център Пловдив е отчела 39% ръст спрямо 2011 г. Това е вторият най-висок ръст за периода - водач е център Русе, отбелязал 40% ръст.

    В 20-те икономически центъра работят 75% от всички наети в икономиката, сочат данните за 2015 г. В същото време в тях живеят 62% от населението, посочват още икономистите.

    Сериозна причина за дебалансираното икономическо развитие е липсата на финансова самостоятелност на общините. Те са зависими от централния бюджет, който определя "порциите". Това "връзва" ръцете на местните власти да прилагат различни стимули и да привличат инвеститори, които да създават производства и работни места, така че местните хора да не търсят препитание в чужбина. Другата голяма причина е липсата на държавна политика при изграждането на икономически структури и съответната инфраструктура. Работи се на парче, запушват се дупки, одобряват се проекти по политически причини, а в същото време региони с потенциал да развиват силна местна икономика са оставени на доизживяване, критикуват от ИПИ. Прословутата програма за развитие на Северозападна България, Странджа и други изостанали райони си остава голо обещание.

    Планове

    Обмисля се разширяване на магистрала ''Тракия'' в частта между София и Пловдив, която е най-натоварена. Това съобщи министърът на регионалното развитие Николай Нанков пред БНТ вчера. В навечерието на Коледа, на 22 декември, оттам само за денонощие са преминали 35 хиляди коли. През 2017 г. трафикът по автомагистралите и основните първокласни пътища е нараснал с повече от 15%, каза още Нанков. Той обяви 2018-а за годината на ''Хемус''. Автомагистралата е сред най-важните пътни проекти, като до есента ще бъдат завършени 26 километра. Министърът обеща предсрочно завършване и на 30 километра от автомагистрала ''Струма''.

    Коментар


    • Коментар


      • Когато в нашата държава започнем да залесяваме, тоест да садим дървета, тогава наистина ще започнем да изпреварваме другите и ще се оправим!!

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнение

          https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/00/Economic_Growth_in_Bulgaria.gif



          Откакто тиквоня и шайката му се натикаха във властта, икономиката на България не може да направи повече от 3-4% ръст годишно и то заедно с парите от еврофондове. Вижда се ясно на графиката.
          Преди него растежът на българската икономика е бил по 5, 6, 7% годишно. Приблизително колкото правят румънците сега.
          Когато фактите говорят, коментарите са излишни...
          За тиквата ясно но я сега направи една графика за ЕС и България за този период да видим какво ще е новото ти заключение и да е до края на 2017та.

          Коментар


          • Браво Фрости..Щатните ъпъри на ГЕРБ да спат да се излагат и пишат глупости, поне тук..Чиновниците да запазят дитирамбите си за БХ и успехите му за партийните си комунистически събрания..Факт ли е , че сме най - бедни в ЕС и най висока смъртност факт е..Факт ли е, че няма никакви реформи за 10 години факт е..За 10г. нови 1,5 милиона напуснаха стабилната Ви държава- от хубаво ли е....Корупцията как е ..Има ли поне един висш политик в затвора или не- няма..Стига сте ни пробутвали партийните си опорки за чиновници..4Д да разбере, че ние не се сравняваме със себе си , а със другите в ЕВРОПА..За съжаление там сме неконкурентни и това не може да се скрие зад лъжите и клишетата..Дайте сравнителен икономически анализ , нали сте уж макроикономисти да видим как стоим спрямо другите..Очаквам да се спре с плоските лъжи от комунистическия репертоар на ГЕРБ..Предложете факти и анализи с какво сме по- добри от пряките си конкуренти за инвестиции..

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
              7 държави от ЕС ни изпреварват по ръст на БВП



              Румяна Гочева

              Икономиката на България е нараснала с 3.6% през второто тримесечие на 2017 г. в сравнение със същия период на 2016 г., сочат експресните данни на НСИ, оповестени вчера. От една страна данните изглеждат много добри и дори са над средното за ЕС постигнато ниво от 2.3%. От друга страна обаче, спрямо постигнатото в съседна Румъния например, България има много за наваксване. Северната ни съседка е отчела ръст на БВП от цели 5.7%, показват данните на Евростат.

              Нещо повече - страната ни изостава и спрямо други 7 държави от ЕС като Латвия (с растеж от 4.8%), Чехия (4.5%), Полша (4.4%), Литва (3.9%), Швеция (3.9%), Холандия (3.8%). Със същия ръст от 3.6% се представя и Унгария. Още 7 страни от ЕС пък все още не са предоставили експресните си данни и това би могло да промени сериозно общата картина.

              За второто тримесечие на 2017 г. БВП на България в номинално изражение достига 24.3 млрд. лева, отчита НСИ. Спрямо първото тримесечие на 2017 г. увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) е с 0.9%. Принос за регистрирания икономически растеж спрямо първото тримесечие на 2017 г. имат най-вече износът на стоки и услуги и крайното потребление, показват още данните на НСИ.
              https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/00/Economic_Growth_in_Bulgaria.gif



              Откакто тиквоня и шайката му се натикаха във властта, икономиката на България не може да направи повече от 3-4% ръст годишно и то заедно с парите от еврофондове. Вижда се ясно на графиката.
              Преди него растежът на българската икономика е бил по 5, 6, 7% годишно. Приблизително колкото правят румънците сега.
              Когато фактите говорят, коментарите са излишни...
              ( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби

              Коментар


              • Мисля си, че е уместно хейтърите да си стоят в полето на политиката и да не говорят за макроикономика. Изобщо не им се отдава. Само до преди две години тръбяха как България била изпаднала в дългова спирала и тем подобни глупости. Все пак се наблюдава голям напредък. Само до преди няколко години се твърдеше, че растеж от 2,5 процента БВП в България е невъзможен. Сега 4 им е малко. При това с деливъридж. Да не говорим смехотворното сравнение на периода от преди и след кризата. Това пък е направо комично. Само през 2007 увеличението на нетният външен дълг е било с 14,20 процента от БВП а през 2008 е било с 16%. Тоест хваленият тогава растеж е бил два пъти по-малък от нарупаната нова задлъжнялост. Егати и растежа. Брутален балон. В последствие икономиката расте слабо като от върха на задлъжнялостта през май 2009, когато нетният външен дълг е бил 58,8% от БВП, е спаднало до минус 3 процента към октомври 2017 г. Как при деливъридж от над 60 процента от БВП да растем ускорено? Нали същите хора дето реват че няма растеж искат да няма дългове? Та ние ще продължим да си растем доста добре след края на деливъриджа и ми е интересно тогава какво ще се хейти. Понеже знам какво ще се каже не съм гербер. Но не разбирам как в главите на някои хора всеки, който обоснове нещо положително за българската икономика трябва да е гербер. Това е някаква фиксация.
                http://www.bnb.bg/bnbweb/groups/publ...s_ned_m_bg.xls
                Прятна вечер и утре доходна тъговия.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Ferry Разгледай мнение

                  добре че си ти, че да вкарваш малко повече разум за реалността в българия

                  надъхването започна вече експоненциално да расте... да чакаме ли таксиметровите шофьори(сред тях има достатъчно малко интелигентни хора, притиснати от обстоятелствата) и пАчи кифли зад рафтове по магазините да разпространяват идеи за бързи пари на борсата?
                  Не мога да разбера хора като вас и тоя негативизъм и песимизъм. Румъния ни била изпреварила по някакъв показател, Сърбия по друг. Ми хубаво. Това променя ли факта, че растежа ни е най-висок от десетилетие, износът е най-висок в цялата ни история, че безработицата е на 10 годишен минимум? Какво гледаме абсолютна стойност на БВП на Румъния, като тя е 3 пъти по-голяма на население? Заплатите били по-високи - ама и дълговете им пъти повече като процент от БВП от нас, отделно плаващ курс на леята. За Сърбия пък да не говорим - над 70% дълг и частни заеми от Русия да закрепят бюджета последните 2 година. А, благодаря. Избрали сме различен курс на развитие на държавата - по-плавен, но по-стабилен, не финансиран с дефицити по 3% като Румъния. Защото имаме пресен пример от юг как завършва това. Такова ни е обществото - не търпи дългове. Самия Киро плюеше пръв по 16-те млрд. дълг, които уж щяха да се теглят. То лесно да си напомпаме БВП с още 2-3 процента, ако дръпнем дългове и поддържаме дефицит 2-3% и може би трябва в сегашните ниски лихви и да си оправим инфраструктурата - жп, авто и водна, поне за земеделието за няколко години. Но пак казвам - избрали сме такъв начин на развитие на държавата, другите са избрали друг. Кой е прав ще се види след време, като се разбере колко е устойчив всеки един от моделите. Това не променя факта, че данните за страната са позитивни за момента.

                  Коментар


                  • Сирма е много евтина все още и може да расте, ИХЛБЛ подобрява резултатите, но не се е ангажирала банката им , както навремето, Адванс е стабилен не очаквам големи изненади..И в трите имам .Еврохолд за мен са некоректни мажовци и и го държат на командно дишане, абе след Евроинса още по не им вярвам..

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                      Аз говоря изобщо..И от ЧЕЗ се очакват новини..
                      Какво мислиш за Сирма,Индустриялен холдинг България,Адванс Терафонд и Еврохолд?Дали.....

                      Коментар


                      • Аз говоря изобщо..И от ЧЕЗ се очакват новини..

                        Коментар


                        • Ха-ха , той Полки е реалист, ама други ъпъри тук не са..Не могат да разберат, че без конкурентни предимства в макроикономиката пред другите няма чужди инвестиции и ръст на Борсата..На някои им е по- лесно да лъжат другите, а и себе си..

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                            Нещо много се засилва Трейса- купуват и сигурно ще се случва нещо..Интересно при ФПП ще има ли раздвижване- и там някои купуват..
                            Те са в другия индекс,говорим за Софикс.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                              Полки, то може след два месеца и 9 да ни изпреварят, нали сме Стабилна Държава..
                              Киро признай си, че Полки е по-реален вече са 8, има напредък все пак!

                              Коментар


                              • Полки, то може след два месеца и 9 да ни изпреварят, нали сме Стабилна Държава..

                                Коментар

                                Working...
                                X