IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Химимпорт АД (CHIM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
    Тук сякаш в последно време се виждат две добри новини. Две поредни години се разпределя дивидент по обикновенните акции, при това нарастващ. Втората добра новина е, че polki се е изнервил и отчаял.
    Нямам акции на Химимпорт.

Искаш да кажеш, че не е повярвал на своите анализи и прогнози....Стига бре....

пп Имам и ще имам !!!

Коментар

Тук сякаш в последно време се виждат две добри новини. Две поредни години се разпределя дивидент по обикновенните акции, при това нарастващ. Втората добра новина е, че polki се е изнервил и отчаял.
      Сетих се, че има още един факт, който неглижираме по тази хартия. Имаше период, когато печалбата всяка година изтъняваше по малко - има цяло направление в счетоводството как да намалим законно плащането на данъци - но не помня да е имало загуба!? Самият факт, че сме приели Хима да е по подразбиране на печалба, вече е доста показателен за стабилността на фундамента при него, не е ли така?

Коментар

• Първоначално изпратено от polki Разгледай мнение

честно казано не разбирам какво имаш на предвид

.......................

но за сметка на това разбрах, че имам грешка при смятане на пазарната капитализация за 2015 г., тъй като съм приел, че всички акции са стрували по 1,37 лв., а не съм съобразил, че имаше привилигеровани акции към 31.12.2015 г.

но сега идва следващ проблем ...................... според сайта на дружеството http://www.chimimport.bg/uf//dl/osa_...0v%20Print.pdf

на стр. 16 цените са били следните:
        [ATTACH=CONFIG]n3247285[/ATTACH]

а според мен последните цени за 2015 г. на обикновените акции са били 1,37 лв., а за привилегированите 1,50 лв. ................ което автоматично означава, че пазарната капитализация е била по-висока и респективно "почти удвояването на пазарната капитализация" година по-късно е още по-малка...

но да сметнем да видим какво се получава:

обикн.акции 150 875 596 Х 1,37 лв. = 206 699 566,52 / 1,95583 = 105 683 810,21 евра
        прив. акции 88 770 671 Х 1,50 лв. = 133 156 006,5 / 1,95583 = 68 081 585,06 евра
        ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
        пазарната капитализация на химимпорт към 31.12.2015 г. е около 173 765 395,27 евра

което отнесено към 31.12.2016 год. когато пазарната капитализация е 204 623 748, 43 евра то увеличението е в размер на 17,76%
        Исках да кажа точно това ,вероятно са смятали като теб първоначално пазарна капитализация само с обикновените(което не е правилно) или по твои сметки около 106 хил.евра .В последствие добавят и привилегированите които се преобразуват в обикновени и капитализацията по същия начин на смятане излиза около 205 хил.евро

Коментар

Отново си напълно прав.

Коментар

• Тук сякаш в последно време се виждат две добри новини. Две поредни години се разпределя дивидент по обикновенните акции, при това нарастващ. Втората добра новина е, че polki се е изнервил и отчаял.

Коментар

• Първоначално изпратено от спекуланта Разгледай мнение
              Може би имат предвид освен ръста в цената така и превалутирането от привилегировани към обикновени
              честно казано не разбирам какво имаш на предвид

.......................

но за сметка на това разбрах, че имам грешка при смятане на пазарната капитализация за 2015 г., тъй като съм приел, че всички акции са стрували по 1,37 лв., а не съм съобразил, че имаше привилигеровани акции към 31.12.2015 г.

но сега идва следващ проблем ...................... според сайта на дружеството http://www.chimimport.bg/uf//dl/osa_...0v%20Print.pdf

на стр. 16 цените са били следните:
              Click image for larger version

Name:	ceni 2015 chim.jpg
Views:	1
Size:	86.2 КБ
ID:	3247285

а според мен последните цени за 2015 г. на обикновените акции са били 1,37 лв., а за привилегированите 1,50 лв. ................ което автоматично означава, че пазарната капитализация е била по-висока и респективно "почти удвояването на пазарната капитализация" година по-късно е още по-малка...

но да сметнем да видим какво се получава:

обикн.акции 150 875 596 Х 1,37 лв. = 206 699 566,52 / 1,95583 = 105 683 810,21 евра
              прив. акции 88 770 671 Х 1,50 лв. = 133 156 006,5 / 1,95583 = 68 081 585,06 евра
              ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
              пазарната капитализация на химимпорт към 31.12.2015 г. е около 173 765 395,27 евра

което отнесено към 31.12.2016 год. когато пазарната капитализация е 204 623 748, 43 евра то увеличението е в размер на 17,76%
              fuск the bеаr - give me the bееr

Коментар

• Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение

Едно време като дете си играехме на една игра....
                Лети ,Лети ,лети.........костенурка .....
                Лети ,лети ,лети ......охлюв....
                Лети ,лети ,лети .....
                Изобщо не ме интересува, на какво си е играло малкото мече Монти.

Коментар

• Първоначално изпратено от Три без коз Разгледай мнение
                  Флагманът ще излети. Това е повече от очеизвадно.
                  Едно време като дете си играехме на една игра....
                  Лети ,Лети ,лети.........костенурка .....
                  Лети ,лети ,лети ......охлюв....
                  Лети ,лети ,лети .....

Коментар

• Флагманът ще излети. Това е повече от очеизвадно.

Коментар

• Може би имат предвид освен ръста в цената така и превалутирането от привилегировани към обикновени

Коментар

• Първоначално изпратено от DD Разгледай мнение
                        http://www.investor.bg/centralna-i-i...-2016--247871/

Сигурен съм, че догодина Химимпорт ще е още по-напред в класацията ;-)))
                        браво --- хвала , хвала на ХИМ-а ................ както казва един майстор направил 2000% профит за една година от спекула с хим-а, а после си купил апартамент в СофиЯ...

но да видим какво са написали в статията за ХИМ-а:

Първоначално изпратено от Виктория Тошкова
                        Българският конгломерат Химимпорт отбелязва най-силния ръст сред 100-те водещи, като пазарната ѝ капитализация почти се е удвоила до 204,6 млн. евро към края на 2016 г. Компанията заема 48-мо място в списъка за 2016 г. спрямо 85-то през 2015 г.
                        не си спомням такова чудо и затова ще направя проверка

в последния ден на 2015 г. акцията е струвала 1,37 лв. ....................... сега понеже не съм свикнал да боравя в големи числа не знам колко е била пазарната каптализация на ХИМ-а

но ще се пробвам дори и с риск да сгреша, а после абрамчик да се смее

239 646 267 акции Х 1,37 лв. = 328 315 385, 79 лв. / 1,95583 = 167 864 991, 23 евра е пазарната капитализация в последния работен ден на 2015 год.

да видим какво е положението година по-късно когато пазара затваря при цена от 1,67 лв/акция:

239 646 267 акции Х 1,67 = 400 209 265, 89 лв./ 1,95583 = 204 623 748, 43 евра е пазарната капитализация в последния работен ден на 2016 год.

гледайки двете цифри на пръв поглед ми се струва, че пазарната ѝ капитализация НЕ се е удвоила но ще се опитам да смятам тези огромни цифри и да видя какво се получава

п.п. три дни вече смятам и не мога да удвоя пазарната капитализация ................. затова ще видя с колко % се е "удвоила" цената от 1,37 до 1,67 и воаля ................... получавам, че цената се е "удвоила" с почти 22%

това удвояване с 22% много ми напомня на "онзи отдавна, отдавна изплатен дивидент" през миналата седмица

с три думи "фабрика за фалшиви новини"

иначе моята прогноза е, че Химимпорт няма да влезе между първите 50 водещи най-големи листнати компании в Югоизточна Европа за 2017 година .................... освен ако не удвои пазарната си капитализация с 22% до края на годината и акцията не струва поне 2,037 лв.

===============

не е препоръка за покупки или продажба на акции на Химимпорт, но притежавам техни акции
                        Last edited by polki; 07.10.2017, 00:06.
                        fuск the bеаr - give me the bееr

Коментар

• Първоначално изпратено от O2 Разгледай мнение
                          Че колко да си взел , то май оборота бе 7000 лв,??
                          написал съм че " добавих още малко " не съм претендирал че съм купил дружеството ......реинвестирах част от дивидента
                          Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

• Че колко да си взел , то май оборота бе 7000 лв,??

Коментар

• Абе всеки си има глава на раменете да си взема решенията , аз лично днес взех че добавих още малко да си закръгля бройката в портфейла и обмислям дали да не добавя още следващата седмица ....
                              Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

• http://www.investor.bg/centralna-i-i...-2016--247871/

Сигурен съм, че догодина Химимпорт ще е още по-напред в класацията ;-)))

Приятна почивка на всички !

Коментар

Working...
                                X