IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

DCF модел за оценка стойността на цели предприятия

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Натрий Разгледай мнение
    Колегите ^Jo^ и emgeko показаха как се води цивилизован диалог в инвестиционен форум. Да се надяваме, че за в бъдеще ще има повече такива диалози.
    ас също се надявам.

Коментар

• Колегите ^Jo^ и emgeko показаха как се води цивилизован диалог в инвестиционен форум. Да се надяваме, че за в бъдеще ще има повече такива диалози.

Коментар

• Първоначално изпратено от ^Jo^ Разгледай мнение
        Здрасти emgeko,

помогна ми страшно много. Благодаря ти!

Коментар

• Здрасти emgeko,

помогна ми страшно много. Благодаря ти!

Коментар

• Първоначално изпратено от ^Jo^ Разгледай мнение
            Здравей emgeko,

благодаря ти! Сега възниква и друг въпрос, който ме обърква: когато изчислим Оперативния Свободен ПП за инвеститорите (както ти си описал формулата горе за FCF), се добавят неоперативните парични потоци, за да получим Краен ПП за инвеститорите преди финансиране:

Оперативен Свободен ПП за инвеститорите + Неоперативните парични потоци = Краен ПП за инвеститорите преди финансиране

Когато дисконтираме паричните потоци от прогнозния период, дисконтираме именно прогнозните оперативните свободни ПП, а не прогнозните крайни ПП (т.е. чисто математически прогнозните неоперативните ПП не са включени в дисконтирането).

Във FCF са взети под внимание само CAPEX, но има още други неоперативни ПП, какво става с тях? Къде е мястото им в дисконтирането накрая?

Нататък е ясно:
            След сумиране на дисконтираните ПП и на дисконтираната CV получаваме оперативната стойност на фирмата.
            Като към оперативната стойност добавим и неоперативните активи получаваме стойността на цялото предприятие.

Дано разбра откъде идва объркването ми
            Ако приемем, че дисконтирайки FCFF (което е същото като Оперативен Свободен ПП за инвеститорите или FCF в предния ми пост) получаваме оперативната стойност на компанията, реално прибавяйки към нея стойността на неоперативните активи (които включват различните инвестиции в ценни книжа, кеша и еквивалентите му и др.) получаваш пълната стойност на компанията. Тези неоперативни активи би следвало да се вземат по справедлива стойност, получена чрез различни методи (вкл. и чрез DCF на дружествата, чиито акции притежаваш). При кеш еквивалентите в някои ситуации също би могло да се приложи този метод.
            Ако съм те разбрал правилно, вероятно тези активи имаш предвид като източник на неоперативните ПП. Следователно ако вече са ти известни справедливите им стойности, не се налага да дисконтираш още веднъж ПП произтичащи от тях, защото така биха се дублирали стойностите им в общата оценка на дружеството, което оценяваш. Просто най-чистия (а и често срещания) вариант според мен е да дисконтираш оперативния кеш флоу и накрая да добавиш неоперативните активи (вкл. кеша) и съответно ако търсиш цената на собствения капитал да извадиш дълга, миноритарното участие и привил. акции.
            А иначе на първоначалния ти въпрос дали не може да събереш всички ПП и да ги дисконтираш, мисля, че би било възможно ако неоперативните са пренебрежимо малки. Ако не са, това би довело да погрешна оценка, в следствие на това, че активите, генериращи различни ПП имат различен риск и съответно норма на възвращаемост.
            Тъй като спомена Дамодаран, може би ще намериш повече подробности по въпросите, които те интересуват в книгата му Investment valuation, second edition, chapter 16.
            И един дисклеймър: Не съм много запознат с различните видове модели за оценка на дружеството, срещал съм различни подходи, така че не претендирам за изчерпателност и достоверност.

Коментар

• Първоначално изпратено от emgeko Разгледай мнение
              Привет и от мен,

При оценката на една компания чрез DCF дисконтираш прогнозните свободни парични потоци, генерирани от дружеството (FCF) за определен период плюс терминалната стойност. Ако под оперативен свободен паричен поток имаш предвид FCF, то в калкулацията му се включва и capex-a, който е неоперативен ПП, така че по подразбиране в сметките вече си използвал ПП от инвестиционна дейност. При изчисляването на FCF (FCF = [EBIT * ( 1 – T )] + Dep – capex – change in WC) ясно е посочено точно кои компоненти се взимат. След дисконтирането на стойностите за бъдещия период и терминалната стойност получаваш справедливата стойност на дружеството (enterprise value).
              Надявам се да съм ти бил полезен.

Здравей emgeko,

благодаря ти! Сега възниква и друг въпрос, който ме обърква: когато изчислим Оперативния Свободен ПП за инвеститорите (както ти си описал формулата горе за FCF), се добавят неоперативните парични потоци, за да получим Краен ПП за инвеститорите преди финансиране:

Оперативен Свободен ПП за инвеститорите + Неоперативните парични потоци = Краен ПП за инвеститорите преди финансиране

Когато дисконтираме паричните потоци от прогнозния период, дисконтираме именно прогнозните оперативните свободни ПП, а не прогнозните крайни ПП (т.е. чисто математически прогнозните неоперативните ПП не са включени в дисконтирането).

Във FCF са взети под внимание само CAPEX, но има още други неоперативни ПП, какво става с тях? Къде е мястото им в дисконтирането накрая?

Нататък е ясно:
              След сумиране на дисконтираните ПП и на дисконтираната CV получаваме оперативната стойност на фирмата.
              Като към оперативната стойност добавим и неоперативните активи получаваме стойността на цялото предприятие.

Дано разбра откъде идва объркването ми

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                То с ДЦФ сега оценяват Туитър на 10 милиарда при положение че никога не са били на печалба и изобщо не са наясно как някога ще имат печалба. И пак през ДЦФ някой оценяват Тесла на 20 милиарда при положение че е била на печалба май само едно тримесечие за годините на съществуването си.

Така че и ДЦФ си е баш звездите им го говорят.
                Като се замисля, отдавна не е бил актуален. Вероятно причината е несигурна среда , ама ще дойде вярата в светлото бъдеще и пак ще е на мода, може би
                Сериозно, за мен е твърде субективен и с лош бекраунд за резултати, касаещи развиващи се икономики и дружества. В комбинация е полезен, особено ако умееш сам да си сменяш допусканията.

Коментар

• То с ДЦФ сега оценяват Туитър на 10 милиарда при положение че никога не са били на печалба и изобщо не са наясно как някога ще имат печалба. И пак през ДЦФ някой оценяват Тесла на 20 милиарда при положение че е била на печалба май само едно тримесечие за годините на съществуването си.

Така че и ДЦФ си е баш звездите им го говорят.

Коментар

• Първоначално изпратено от Martingale
                    кво е тва дцф?
                    Обратната страна на звездите ми говорят - най-често използваната методология (ако въобще може да се нарече така) за оценки на фирми в този форум!

За тези от нас, на които звездите не говорят, има други методологии като ДСФ.

Коментар

• Първоначално изпратено от Martingale
                      кво е тва дцф?
                      discounted cash flows
                      Мнението не е препоръка за ПП на ЦК!

Коментар

• Привет и от мен,

При оценката на една компания чрез DCF дисконтираш прогнозните свободни парични потоци, генерирани от дружеството (FCF) за определен период плюс терминалната стойност. Ако под оперативен свободен паричен поток имаш предвид FCF, то в калкулацията му се включва и capex-a, който е неоперативен ПП, така че по подразбиране в сметките вече си използвал ПП от инвестиционна дейност. При изчисляването на FCF (FCF = [EBIT * ( 1 – T )] + Dep – capex – change in WC) ясно е посочено точно кои компоненти се взимат. След дисконтирането на стойностите за бъдещия период и терминалната стойност получаваш справедливата стойност на дружеството (enterprise value).
                        Надявам се да съм ти бил полезен.
                        Last edited by emgeko; 04.11.2013, 12:53.

Коментар

• DCF модел за оценка стойността на цели предприятия

Здравейте на целия екип на Investor.bg и на читателите,

Чудех се дали някой от вас може да ми помогне с един въпрос относно DCF метода за оценка на ЦЕЛИ предприятия? Опитвам се да изчисля стойността на една компания от БФБ.

Ето и моят въпрос:
                          Трябва ли неоперативните парични потоци да се прибавят към оперативния свободен паричен поток и общо да се дисконтират с определената норма на дисконтиране?

Доколкото ни беше преподадено в университета, неоперативните ПП се прибвят едва на края (към дисконтираните оперативни ПП). Въпросът е защо? Защо да не си събера всички ПП и така получените крайни ПП за инвеститорите не ги дисконтирам година по година от прогнозния период?
                          Търсих обяснение на този въпрос из сайта на проф. Дамодаран, но конкретен отговор не намирам.

Предварително много благодаря на отзовалите се!
                        Working...
                        X