IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Спиди АД (SPDY / 0SP)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Чак ми е кеф, че пада, въпреки че имам.

    Коментар


    • Нищо не разбирам от бизнеса на Шпиди, но според мен е балоняк. Естествено, надавям се да не съм прав и всички държащи да спечелите.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Балониада Разгледай мнение

        Като седнеш да оплюеш другите камилчета, забелязвам, че и балоняка се изсипва с тях.
        Днес 2% вътрешно. Ако върви така до сделката, пак ще станеш дългосрочен
        Продължавай да бъдеш забавен, че и да те лайкват, аз проблем с това нямам, а с акцията - още по-малко. Пиши "Балоняк" и да си Одиме.
        П.С. Май трябва и аз да си направя още 5-6 профила и да се лайквам, предполагам, че е доста забавно
        Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

        Коментар


        • Хммммм, ще имат нужда от куриери


          Емил Вагенщайн: Онлайн звеното на ozone.bg е с 60% ръст, но офлайн магазините са 40% надолу

          https://www.capital.bg/biznes/kompan...g_e_s_60_rust/

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
            Когато аз напиша критичен коментар в някоя от темите на "вървежните" дружества от типа на Лешперко, Мумифицираните, Еваната, Недоверие и т.н., следва кофи с помия, характеризиращи се в няколко основни направления от типа - "Ти акции имаш ли, бе?", "Бегай от тука бе, кибик!", "Искаш да купиш тънко, а" или ад хоминем колко съм бил тъп и нищо не разбирам, а съответния мажо бил мега топ и не се интересувал от някакви си груювци.

            ........
            Като седнеш да оплюеш другите камилчета, забелязвам, че и балоняка се изсипва с тях.
            Днес 2% вътрешно. Ако върви така до сделката, пак ще станеш дългосрочен

            Коментар


            • Проф. Йорий Абрахам: Електронната търговия в България може да скочи и с 80% през 2020 г.

              Какъв е очакваният ръст на електронните продажби в ЕС през 2020 г.? Какви са числата за България?


              България има сравнително малко онлайн купувачи (31%), така че има огромна възможност за растеж. Ние оценяваме пазара в България на 900 млн. евро с ръст от 30%, но за 2020 г. не бих бил изненадан, ако е осъществим и скок от 80%.

              https://www.capital.bg/biznes/kompan...hmLnlDvXGWBGkY

              В Q3 очаквам ръст от https://www.speedy.bg/bg/post/mutual...rship-with-olx
              В Q4 очаквам ръст от https://www.speedy.bg/bg/post/speedy-cee-economy
              Last edited by Innocent; 21.10.2020, 10:01.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Innocent Разгледай мнение
                20.10.2020 Нов офис на Спиди в гр. София, бул. Президент Линкълн

                Има огромна разлика между нови офиси и смяна на адрес. Виж тук https://speedy.bg/bg/news
                Поздрави
                В Овча Купел на Народно хоро 33 офиса беше от 6-7 години.. шофьора за района е с нов офис на Народно хоро 11! В цялата страна е така!

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Зона Б5 Разгледай мнение
                  Имаше коментари за новооткритите офиси на Спиди - е малко са новоткрите! Откриват в съседен адрес, където е имало офис. Прекратени договори според мен на десетки стари офиси - нова политика - откриват офиси на шофьорите до адрес!
                  20.10.2020 Нов офис на Спиди в гр. София, бул. Президент Линкълн

                  Има огромна разлика между нови офиси и смяна на адрес. Виж тук https://speedy.bg/bg/news
                  Поздрави
                  Last edited by Innocent; 20.10.2020, 19:40.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от ADK83 Разгледай мнение

                    В няколко от аспектите си Осло е много прав - затова малко back to basics:

                    1. Французите може да не упражнят опцията си - не е готино, съгласен съм, но е възможност.

                    2. Другото, с което съм съгласен е по повод опцията - единственото, което изрично беше обявено е промяната на срока на упражняването ѝ. Ако имаше и други промени, щяха да бъдат оповестени и те. Това според мен означава, че оценката ще е на базата на резултатите за 2019 г. И тук съм съгласен с Осло, че това означава по-ниска цена (по мой сметки между 53 и 54 лв. според отчетите за 2019) от някои очаквания тук.

                    3. За търговото също съм по-консервативен - не виждам причина да се смята на цената на мажоритарния пакет (EV=8*EBITDA и т.н.) към по-новите резултати. С по-голяма конкретика тук може да се говори АКО има сделка, за да се види какво ще стане след това.

                    Бъдете здрави.

                    Не е препоръка за покупко-продажба на акции.
                    La Poste си публикуват отчетите, може там да има инфо за опцията. В последния отчет обаче си мълчат

                    https://www.actusnews.com/documents_...ial-report.pdf

                    Тея Геопост имат луд ръст на приходите

                    Коментар


                    • Не завиждам на никого и не съм тук за да си меря... "печалбите" с който и да е. Напротив, когато някой успее да изкара пари - само поздравления.

                      Все пак обаче фактите са, че ако имаше друга промяна в опцията, щеше да бъде обявена. Мисля, че тук всички сме съгласни, че по отношение на разкриването на информация, Спиди е сред добрите примери на БФБ. Затова смятам, че сделката ще е на резултатите за 2019. А за търговото - няма логика според мен цената на търговото да е 60% (приблизително говоря) над цената на мажоритарния пакет.

                      Нека първо да видим дали ще има сделка де.

                      Бъдете здрави.

                      Коментар


                      • хмм като не отварят нови клонове и не разширяват мрежата, би трябвало маржовете да се подобрят тъй като фиксираните разходи няма да мърдат много

                        Коментар


                        • Когато аз напиша критичен коментар в някоя от темите на "вървежните" дружества от типа на Лешперко, Мумифицираните, Еваната, Недоверие и т.н., следва кофи с помия, характеризиращи се в няколко основни направления от типа - "Ти акции имаш ли, бе?", "Бегай от тука бе, кибик!", "Искаш да купиш тънко, а" или ад хоминем колко съм бил тъп и нищо не разбирам, а съответния мажо бил мега топ и не се интересувал от някакви си груювци.

                          Тук не е така, може би защото пише един титан на мисълта с няколкото си профила, за да се лайкват взаимно, или пък заради друго - все тая, а и аз, като един от основните гаулайтери по позицията, никога не съм си позволявал лафчета като горните, защото уважавам всяко чуждо мнение, стига да не е трибуквено и с удивителна накрая . Дори съм се старал максимално да ровя и да давам допълнително инфо, а не само бодряшки фразички, тръствания, пр клипчета и статийки от аналЛизатори на хранилка към съответната компания.

                          В този ред на мисли - да, не е невъзможно да не се упражни опцията на франсетата, дори е напълно логично да се случи, точно затова и цената все още е такава, а не започваща с 6 отпред, доближаваща се към 7, съгласно форуърд ЕБИТДА-та на дружеството. И ако не се случи упражняването на опцията, то това би било проблем - също абсолютен факт (вече два пъти съм го играл при чез и си имам обецата на ухото). От друга страна имаш дружество, което се очаква да направи едни 60+ милки ЕБИТДА (може и да не ги направи) и към 25+ (по-скоро 30+) милки чиста печалба, т.е. поне 3 кинта на акция (гарантиран от устава на това дружество да разпределя поне 50% от печалбата) дивидент, което при 60 лева на акция ти носи 5% дивидентна доходност - горе-долу колкото великите адсиц-и. От трета страна дружеството се развива много сериозно, при това особено сериозно и в чужбина, което основният му конкурент у нас (приемаме, че не е борсово дружество, но все пак е пиър) не прави - Колко пък да е балоняк, а

                          И не, няма как търговото да е на цените съобразени с резултатите от 2019, най-малкото щото (ако изобщо има упражняване на опцията, пак да го отбележа) ще е през 2021 - то на толкова близката до властта Трейс спряха търговото при смешни параметри, какво остава за тук. Моето лично мнение е, че франсетата чакат резултатите и за 2020, иначе нямаше да искат отсрочка точно до края на януари 2021, ерго до излизане на консолидираните данни (щото тук взеха да ги поскат заедно консолидирани и индивидуални, пък и дори и да не ги обявят на публиката, в самото дружество ще са ясни какви са към края на януари), а не до някаква друга дата в бъдещето, особено на фона на коронаглупостта, като причината е прозаична - искат да видят (това, от което мнозина тук се опасяват) дали резултаите на дружството са стабилни и през 2020, или са пудрени специално през 2019 заради прословутата опция. И ще си платят съответната надбавка за гяволъка. В края на краищата говорим за 200 милки евро за цялата компания или 100 милки, които те трябва да платят за дела на харменчето. 100 милки евро при сегашното печатане на пари са пари за семки, все пак, колкото и тук да сме аборигени и да се подценяваме. Толкоз, бъдете здрави и позитивни в положителния смисъл на думата
                          Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                          Коментар


                          • Аз се надявам цената да е мноооооого висока, защото ако действително е в средата на петдесетта, Ганьо ще прокълне много хора, които ще са му виновни за несполуките, а това няма да е добре за здравната ни система.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от oslo Разгледай мнение
                              аз си го смятам ТРИАСПЕКТНО
                              ако се ползва отчета към 31 декември 2019 г. цената ще е сравнително лоша, спрямо очакванията на хората тук
                              това е първия аспект
                              Вторият е, че АКО се отложи за средата на догодина, може да променят и референтния период

                              Третият аспект е, че дори голяма сделка да мине на сравнително ниска цена по отчета до 31 декември 2019 г., търговото може да е на по-висока цена, предвид по-новите отчети, които трябва да влязат в търговото, по защо не 8ХЕБИДА минус дълга, демек както изчислявате по-високите цени на акция

                              Четвъртият аспект, е че сделката може да се провали (французите да не си упражнят опцията), което не знам дали е готин аспект

                              С уважение
                              Имам акции. Не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.
                              В няколко от аспектите си Осло е много прав - затова малко back to basics:

                              1. Французите може да не упражнят опцията си - не е готино, съгласен съм, но е възможност.

                              2. Другото, с което съм съгласен е по повод опцията - единственото, което изрично беше обявено е промяната на срока на упражняването ѝ. Ако имаше и други промени, щяха да бъдат оповестени и те. Това според мен означава, че оценката ще е на базата на резултатите за 2019 г. И тук съм съгласен с Осло, че това означава по-ниска цена (по мой сметки между 53 и 54 лв. според отчетите за 2019) от някои очаквания тук.

                              3. За търговото също съм по-консервативен - не виждам причина да се смята на цената на мажоритарния пакет (EV=8*EBITDA и т.н.) към по-новите резултати. С по-голяма конкретика тук може да се говори АКО има сделка, за да се види какво ще стане след това.

                              Бъдете здрави.

                              Не е препоръка за покупко-продажба на акции.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от top Разгледай мнение

                                Така е, прав си за кеша, но аз от опит знам, че той има свойството бързо да се изпарява преди сделка и консервативно не го смятам.
                                и ако беше прочел поста ми внимателно, щеше да видиш, че това бе урок за начинаещи. Нюансите в оценката са вече за по-напреднали.
                                Четох и писах внимателно

                                ps. Що-годе внимателнo, - все пак няма идеално четене-разбиране

                                ps2. Определящото тук, не е тунинга в сметките, а как ще смятат от Геопост
                                Last edited by precakanoto; 19.10.2020, 14:02.

                                Коментар

                                Working...
                                X