IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Спиди АД (SPDY / 0SP)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Как е гейзери
    Помните ли като ви писах в Гагарин, Свилоза да не се литкате какво ви говорят платените тролове: форти, дддд, трейдъра, пипбел, за печалби и ебитди
    Особено ако Мажо ви продава акцийцки които сттруват примерно 7-8 лв. на по 17 - 25 лв., а вие ги помпате до 40 лв. та някой балък да се върже
    Казвах ли ви и да не четете платените анализи от Ебана дето все чакта дивидент от Свилоза, или хвалят Спийди, все едно е ФедЕкс
    Има ище много да учите, докато се спихне цената до по-нормални нива от 10-15 лв.
    Bulls on BSE

    Коментар


    • Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
      Оперделено тук ще трябва някой да тръгне да излиза. Някой ще трябва да промени позициите си. С тези резултати ще го обвинят, че е стоял до край тук.
      Както навсякъде, така и тук, проблемът е в ниската ликвидност и липсата на поне няколко по-големи акционера с по над 5% от дружеството. Но такива няма по очевидни причини. Основното е, че никой от мажоритарите в БГ не би се съгласил да загуби тоталния контрол и да предостави например 60% на "пазара". Тогава ще има истински пазар на акции, истински отчети и прозрачност на управление. Някой път ми се иска да го видя това в БГ условия, но засега явно не сме узрели. Това което гледаме и си приказваме засега е "бошлаф" работа.
      “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

      Коментар


      • Оперделено тук ще трябва някой да тръгне да излиза. Някой ще трябва да промени позициите си. С тези резултати ще го обвинят, че е стоял до край тук.

        Коментар


        • Повече от ясно е, че сега трябва да се инвестира, за да може екзита през 2020 г. да е на по-добра цена

          Така че в крайна сметка съм хепи

          Коментар


          • Печалбата на "Спиди" спада със 70% на годишна база, приходите растат

            Печалбата на куриерската компания "Спиди" се понижава със 70% през третото тримесечие на годината, става ясно от консолидирания отчет, публикуван на БФБ - София. Разширяването на пазарния дял на компанията както у нас, така и в чужбина, води до нарастване на разходите. От началото на годината досега групата на "Спиди" е похарчила над 7.55 млн. лв. за придобиване на физически капитал, над два пъти повече, отколкото през миналата година.
            След Румъния
            След като компанията трайно се настани на пазара в Румъния, следва навлизане и на пазара в Гърция. "Спиди" е придобила франчайз право върху мрежата на DPD Group в южната ни съседка. Последната е търговската марка на услугите на GeoPost. Дъщерното дружество на френските държавни пощи контролира четвърт от капитала на "Спиди".

            Под новия си имидж DPD е втората най-голяма мрежа за доставка на пратки в Европа, като годишно превозва 3 млн. броя. До края на годината "Спиди" трябва да отвори офис в Солун под франчайза, като се очаква разрешението на местните регулатори. Там компанията ще развива услугите на DPD и ще осъществява превози от и за различни европейски дестинации, коментира за "Капитал" директорът за връзка с инвеститорите Тихомир Тахчиев. Компанията няма да спира да работи с гръцките си партньори, което ѝ позволява да предлага сходна на тази по вътрешните доставки цена.

            Външните пазари се превръщат в източник на ръст в приходната страна на отчета на "Спиди". От началото на годината постъпленията по тази линия растат с една пета. През третото тримесечие консолидираните приходи са с 14% повече на годишна база и достигат 35.8 млн. лв.

            И още бизнес

            Компанията не е обърнала гръб и на вътрешния пазар. Клоновата мрежа се разширява, като броят на офисите надхвърля 350. От началото на годината една трета от тях са ремонтирани, а също така тече реорганизация на работния процес, бяха изградени и логистични хъбове. През годината "Спиди" въведе и нова услуга - автоматични пощенски станции (АПС). Чрез устройството клиентите могат сами да изпращат и получават пратки. Въпросните АПС са разположени на оживени места в градовете и имат по-дълго работно време спрямо офисите на компанията. За момента са поставени 21 броя, като трябва да се удвоят до края на 2016 г.

            Това повишава разходите на компанията, които нарастват с близо 23% на годишна база, достигайки 34.84 млн. лв. Причина за ръста още е развитието на бизнеса на "Спиди" в Румъния, където капацитетът за доставки се покачва. Разноските за труд нарастват с една трета, което се свързва с наемането на повечето служители. Компанията също така е увеличила възнагражденията за подизпълнителите, като заедно с плащанията по наемите разходите за външни услуги нарастват с малко над една четвърт. Икономии се правят от гориво заради спада в цената му, но недостатъчно, за да компенсира останалите харчове, които понижават печалбата и рентабилността.

            "Тези нива на инвестиции са над обичайните заради много нови услуги, които въвеждаме. В момента, в който те започнат да генерират приходи, маржовете ще се завърнат на обичайните нива", каза още Тахчиев.

            На БФБ

            Акциите на компанията не се радват на особен интерес от страна на инвеститорите на БФБ. Една от причините е ниската ликвидност по позицията. "Спиди" е мажоритарна собственост на създателя и главен изпълнителен директор Валери Мектупчиян, който заедно с Gepost контролира над 90% от компанията. Акциите губят около 5% от началото на годината, но въпреки това остават сравнително скъпи. Съотношението цена/печалба на една акция (P/E) на затваряне в понеделник е 24.26 пъти. Средното за индекса BGBX 40, в който е включена компанията, е близо два пъти по-малко - 10.98 пъти.
            “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

            Коментар


            • Представянето на вътрешния пазар на Спиди е трагедия. Продължават да имат добри позиции с клиентите на бизнес договори но SPS експанзията им е пълен провал.
              Тук гледате само цифрите от финансови отчети но изглежда нямате никакви наблюдения на пазара и после се правите на изненадани откъде идват лошите резултати. Броят офиси открити през изминалите 2 години няма никакво значение, когато тези офиси стоят празни и без клиенти. Цените им са абсурдни, услугите неизползваеми за крайния клиент и хората с основание ги отбягват.
              Преди 1 година бях с усещането, че се готвят да размажат конкуренцията, в момента си мисля, че целенасочено се закопават.
              В момента масирано рекламират услугата си с АПС - Автоматични Пощенски Станции, но и там се дънят яко. Конкурентите им предлагат същото на по-добри цени и дори не им се налага да го рекламират като новост на пазаа защото Спиди го правят вместо тях.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение
                По мое мнение експанзията "яде" от печалбата. Няма логика при нарастващи поръчки възход на онлайн търговията, печалбата да е надолу освен по-големи инвестиционни разходи. Или поне така се надявам...
                +1
                не беше приятно четиво този отчет
                остава обаче обещанието им маржа да се върне на обичайните нива, тоест догодина 200% ръст, дай боже
                не е препоръка, имам с таргет поне 2020 г., така че дреме ми за сегашния резултат

                Коментар


                • Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение
                  По мое мнение експанзията "яде" от печалбата. Няма логика при нарастващи поръчки възход на онлайн търговията, печалбата да е надолу освен по-големи инвестиционни разходи. Или поне така се надявам...

                  За мен най-важното е следното : "Общите приходи на Спиди се увеличават със 17,2% до 104,047 млн. лв. през деветмесечието в сравнение с 88,803 млн. лв. през същия период на 2015 г."
                  Добре е, че приходите подкрепят "експанзията" и че тя не е благодарение на заеми или продажби на активи. Разходите за персонал също са дръпнали с над 20%. Оперативните разходи също са набъбнали здраво според мен.

                  Всичко друго е нормално според мен и е в рамките на разрастването на фирмата.
                  “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                    Какви са коментарите тук?
                    Разходите за външни услуги нарастват.
                    Какво се случва?
                    По мое мнение експанзията "яде" от печалбата. Няма логика при нарастващи поръчки възход на онлайн търговията, печалбата да е надолу освен по-големи инвестиционни разходи. Или поне така се надявам...

                    Коментар


                    • Какви са коментарите тук?
                      Разходите за външни услуги нарастват.
                      Какво се случва?

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Alee Разгледай мнение
                        Днес вече си прав, на тези цени с тези малки обеми, и на тези коефиценти и аз не приемам. Има и по-добри места за влизане.

                        аз онзи ден ритнах аск-а на 37, защото ми омръзна да го гледам
                        Last edited by oslo; 30.10.2016, 19:30.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от BullsonBSE Разгледай мнение
                          Викам да се нормализирате
                          БФБ е на това диридже поради липса на нормалност в цените
                          Днес вече си прав, на тези цени с тези малки обеми, и на тези коефиценти и аз не приемам. Има и по-добри места за влизане.
                          “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

                          Коментар


                          • С тея цени ще вземете да докарате някой инфаркт на Булсончето
                            Пътека се прави камък по камък!

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Bivol Разгледай мнение
                              Споко, ще има за всички !
                              Аз я чакам на 32, а ти на колко?
                              По скоро отива обратно към 40
                              Мнението има аналитичен характер и НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА препоръка за ВЗИМАНЕ на инвестиционно решение!

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                                спри се с тези статии
                                ще купувам още, изчакай
                                Споко, ще има за всички !
                                Аз я чакам на 32, а ти на колко?
                                Last edited by Bivol; 14.10.2016, 22:54.

                                Коментар

                                Working...
                                X