If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Добре бе Равновесов щом не вериш в светлото бъдеще нема проблем.Вземи ги и
иди на море ядене, пиене,курви,световно по футбол инвестирай в собствения си
кеф и както е казал народът наесен с нова песен.
Прекалено праволинейно-рационално разсъждаваш отнсно психологията на пазарите. А те (казват някои) са ирационални.
Пример - виж какво става с Бразилия
Успех.
Пазарите са си силно рационални. Въпроса е че те работят с вероятности, а не със сигурност. Всяко сигурно нещо вече е в цената. В Бразилия постепенно се увеличава вероятността я управляващата партия да вземе постепенно да си променя политиката поради падане на популярността, я някоя по пробизнес партия да я измести. макар че второто все още е доста слабо вероятно, то вероятността за това се повишава. Съответно пазара расте. По-скалата песимизъм - оптимизъм очакванията в Бразилия се изместват все повече към оптимизма.
На къде обаче се изместват очакванията в България?
Аз за добро или за лошо щипвам ЧЕЗ от месец насам. Иначе имам само Химимпорт и не бързам да продавам. Мисля, че Софикс ще пада бавно и постепенно още поне 50 пункта или около 3 месеца. Няма смисъл от паника. Генерирайте нов кеш и това ще се отплати по Коледа. Така поне мисля.
Въпросът е тези спекуланти колко са си заделили за влизане - а това ме съмнява да е кой знае колко много - при положение че всичките оптимисти отдавна са яко в акции. А продавачи винаги има.
Аз поне не виждам причина в момента да вкарвам пари на БФБ. И съвсем естестествено предполагам че и другите мислят като мен Тъй като наистина не мога да си представя за какъв му е на някой да се набива сега след като предстоят месеци на нестабилност.
Равния, аз не съм спекулант, а се мъча да градя мнооого дългосрочен портфейл /ако съм жив и здрав/ на БФБ като вкарвам пари ежемесечно. Предполагам има много хора като мен, а и не трябва да забравяме всичките фондове, които на практика правят същото. Прави впечатление обаче, че продавачи няма! Може би ако някой голям дръпне спусъка и започне да разпродава големи пакети по много позиции, ще увлече масата и действително ще видим по-сериозен спад.
Предвид казаното по-горе, мисля, че точно в такива времена е най-подходящо да се вкарват пари на БФБ, а не когато изборите минат, състави се правителство и евентуално започне блъсканицата на входа. Поради тази причина съм договорил пари от приятели, които ще бъдат при мен след месец и които ще връщам към края на годината с дивидентите и с планираните ми месечни вноски. Мисля, че тогава нещата ще бъдат по-розови в БГ. Повече обаче ме притесняват нещата навън как ще са, но това няма как да го знам, ти може да изразиш мнение. За удоволствието да пазарувам по време на песимизъм, ще дам на тези ми приятели или същата сума /ако позициите са на загуба/, или половината печалба плюс главницата разбира се.
Добре бе Равновесов щом не вериш в светлото бъдеще нема проблем.Вземи ги и
иди на море ядене, пиене,курви,световно по футбол инвестирай в собствения си
кеф и както е казал народът наесен с нова песен.
Бях, защото не очаквах че ЕЦБ ще действа толкова решително. Всяко мое очакване за пазара е свързано с някакво мое очакване за действие извън пазара, което му влияе силно. Сбърках за действията на ЕЦБ, очакването ми за техните действия се оказа грешно, веднага си промених мнението. Но изборите в българия ще са след половин година - ти лично какъв точно катализатор за ръст през този период очакваш, че да се получи ръст. Аз не се сещам за нищо толкова мощно оптимистично, че да вдигне пазара въпреки политическата несигурност.
Ако някой очаква че ще се случи нещо в близко време което ще промени нагласите разбирам го да купува. Но да се купува само защото е паднало малко или пък защото след половин една година можело и да вземе да расте ми се струва тъпо. Ми ще купувам след половин или една година, като тръгне да расте - за какво да купувам сега. не купувам нисколиквидни боклуци, че да ги събирам месеци наред по 50 -100 лева. Всичко което искам така и така мога да си го купя когато пожелая. Не съм тръгнал да продавам, но ако ми потрябват пари в този период ще продавам точно на БФБ.
Прекалено праволинейно-рационално разсъждаваш отнсно психологията на пазарите. А те (казват някои) са ирационални.
Пример - виж какво става с Бразилия
Успех.
За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .
Равновесие, ама ти преди няколко дни беше мечо настроен и за Сащ и Европа, но не позна Ако искаш мога и графики да ти пусна
Бях, защото не очаквах че ЕЦБ ще действа толкова решително. Всяко мое очакване за пазара е свързано с някакво мое очакване за действие извън пазара, което му влияе силно. Сбърках за действията на ЕЦБ, очакването ми за техните действия се оказа грешно, веднага си промених мнението. Но изборите в българия ще са след половин година - ти лично какъв точно катализатор за ръст през този период очакваш, че да се получи ръст. Аз не се сещам за нищо толкова мощно оптимистично, че да вдигне пазара въпреки политическата несигурност.
Ако някой очаква че ще се случи нещо в близко време което ще промени нагласите разбирам го да купува. Но да се купува само защото е паднало малко или пък защото след половин една година можело и да вземе да расте ми се струва тъпо. Ми ще купувам след половин или една година, като тръгне да расте - за какво да купувам сега. не купувам нисколиквидни боклуци, че да ги събирам месеци наред по 50 -100 лева. Всичко което искам така и така мога да си го купя когато пожелая. Не съм тръгнал да продавам, но ако ми потрябват пари в този период ще продавам точно на БФБ.
Дървен философ е устойчиво словосъчетание в българския език. Дървен философ понякога може да се отнесе до човек, който:
-се мисли за много компетентен по въпроси, които не са му ясни;
-използва чужди думи вместо техните български еквиваленти, или съвсем самоцелно;
-дава пространни и неясни обяснения и на най-простите въпроси. От обясненията му не -следват (почти) никакви практически приложими изводи.
-дори и да съзнава че греши, никога не е в състояние да приеме чуждото мнение.
-обича да участвува в дълги и безплодни спорове.
Пак ли почна бе! Хем виждаш че нещата не стават по твоят сценарии хем пак се напъваш
То не е моя сценарии. Парите търсят стабилност и предсказуемост. Изборите в българия създават нестабилност и непредсказуемост. Нормалното действие е да натискат пазара. Колко силно е божа работа, но при всички положения пазара ще се рпедставя по-зле отколкото ако нямаше избори. Дали това означава мечи тренд или продължителна консолидация нямам идея. Но при всички положения означава че не може да се очаква нищо кой знае колко позитивно.
Сега че има някакви спекуланти дето си мислят че сега хващат добри цени за влизане - е естествено че ще има. Въпросът е тези спекуланти колко са си заделили за влизане - а това ме съмнява да е кой знае колко много - при положение че всичките оптимисти отдавна са яко в акции. А продавачи винаги има.
Аз поне не виждам причина в момента да вкарвам пари на БФБ. И съвсем естестествено предполагам че и другите мислят като мен Тъй като наистина не мога да си представя за какъв му е на някой да се набива сега след като предстоят месеци на нестабилност.
Вече имаме връх под предишен връх и дъно под предишно дъно. Имаме пречупване на тренда нагоре и имаме някакъв двоен връх. Чисто технически всичко това говори за обръщане на тренда. А техническия анализ може да не върши голяма работа на БФБ за кратки спекули, но върши работи за показване на настроенията на пазара. И това което показва е че настроението става негативно.
Пак ли почна бе! Хем виждаш че нещата не стават по твоят сценарии хем пак се напъваш
те и тука на БФБ чакаха корекция некои личности ама както върви работата нищо чудно да си останат само с чакането
Вече имаме връх под предишен връх и дъно под предишно дъно. Имаме пречупване на тренда нагоре и имаме някакъв двоен връх. Чисто технически всичко това говори за обръщане на тренда. А техническия анализ може да не върши голяма работа на БФБ за кратки спекули, но върши работи за показване на настроенията на пазара. И това което показва е че настроението става негативно.
Коментар