If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Има ъпъри, които твърдят , че са 150процента- на тях успех.Репата трябва да се плащат..На мен не ми пречат моите 98процента.Повече от половината ми акции са дивидентни- с доходност доста по висока от банковите лихвиДругите са само в качествени акции- МЦХ, Монбат, ХЕС,Елхим..
днес си мислех има ли още акции конкуриращи депозита с дивиденти(адсиц-те не ги броя), май останаха все още няколко . Избрал си читави компании ама много си улетел в акумулаторния бизнес - някакви очаквания там за нова батерия или просто харесваш мажоритарите?
Има ъпъри, които твърдят , че са 150процента- на тях успех.Репата трябва да се плащат..На мен не ми пречат моите 98процента.Повече от половината ми акции са дивидентни- с доходност доста по висока от банковите лихвиДругите са само в качествени акции- МЦХ, Монбат, ХЕС,Елхим,Трейс..
Много точни постове! Личи си и откровеността ти. Докато за хора които изреждат купища негативи и рисуват черни краски, а в следващия момент казват че са здраво в акции.. е няма толкова тъп и мразещ парите си човек!
Отново се изживяваш като форумно гуру, което си въобразява, че през форума на Инвестор може да повлияе на курсовете на акции. Явно изхождаш от себе си и собствената откровеност, затова се чудиш. Не мисля, че ще спечеля или загубя като кажа какво мисля, затова нямам проблем да държа акции без да вярвам в чудеса. Какво мисля за България и българската икономика няма нищо общо с това как търгувам акции. Повечето акции на БФБ в момента нямат реален фундамент, но това не означава, че не може да растат. Те са свързани с периоди на надежди. Няма лошо - като има надежда, тогава има печалба. Но да си реалист е още по-добре, защото винаги знаеш, че трябва да продадеш по-скоро отколкото ти се иска.
Аз пък не съм съгласен с теориите на Гетов. Същите проблеми ги имаше и когато Софикс беше 1900. За мен е важно не текущото състояние а в каква посока се изменя.
Именно защото проблемите са същите от Софикс 1900, то Софикс в момента е 540. Защо след 2014 г. изведнъж да очакваме друго и кой от тези проблеми има наченки на решение, камо ли политика за разрешаване? Защо мислиш, че за мен е важно текущото състояние, а не посоката на развитие? Ала каква може да е тя?
Понеже и на теб ти се е налагало да четеш някой друг учебник, то разбирам вълненията ти покрай силния долар, евтиния петрол, падащите лихви, високите спестявания на домакинствата и свръхликвидността на банките. Ала анализите ти са по-плоски и от циците на Кира Найтли. За да послужат тези неща за фундамент на една отворена икономика, на един национален бизнес, то трябва първо да разбираш как функционира бизнеса и от какви фактори се влияе и второ тези фактори трябва да попаднат в подходяща среда. Когато говорим за фундамент и икономика говорим за бизнес, а не за борса. Това е друга тема и моля нека не бъркаме понятията.
Защо средата не е подходяща съм писал по-долу. Проблемите са демографията, културата и свързаността на политиката с едрия бизнес под протекцията на съдебната система. Каквото и да се случва от еврофондовете и новото потупкване от ЕС ще се случи отново да захранва октопода и неговите пипала, а не за да живеят твоите баба и дядо по-достоен живот. Който и да трябва да работи, за да може бизнесът да оправдае Софикс 1000, то трябва да има завършено поне основно образование. На места при повече от половината първолачета това не е сигурно. Който и да трябва да ръководи тези компании, то трябва да има културата и саморазбирането, че кокошката не може трябва бъде опосквана, за да може да снася повече яйца. Това от бивши спортисти не го очаквай.
Но нека да видим какво означава силния долар, евтиния петрол и падащите лихви (защото те не са ниски!) в действителност. Ще ти задам въпроси, сам си отговори.
1. На кого помага силния долар в България? Къде продава България и откъде купува суровини България? В каква валута купува и в каква валута продава? Кои са конкурентите на българската икономика там откъдето идват парите и? Имат ли касателство те към промяната курса на долара или и те са толкова облагоприятствани от него колкото и България?
2. Какво означават падащите лихви за една фирма или едно домакинство, което по дефолт едвам оцелява и на кредита се гледа като вероятност за чупене на врата, а не като шанс за излизане от бъркотията? Падащите лихви са хубаво нещо, но те сами по себе си ли ще изкарат фирмата/домакинството от депресията?
3. Каква е структурата на свръхспестяванията на домакинставата, т.е. колко процента от спестяванията се държат в какъв процент от населението? Защо като тези пари са в банките и те са свръхликвидни последните не съумяват в бизнес-политиката си да провокират икономиката към реален растеж вече 4-5 години? Свръхликвидността на банките и свръхспестяванията на домакинствата също не са новост.
4. Какво означават буквално не повече от 20-30 лв. средно спестени на едно домакинство от евтин бензин, когато тези 20-30 лв. отиват ежемесечно за по-скъпа храна? Какво означават по-ниските разходи за горива за една фирма, когато тя не може да си осигури конкурентно предимство пред другите, защото е поставена при равни условия?
С две думи - какво трябва наистина да се промени в България, за да тръгне тя напред? Правителството и цената на долара/петрола или нещо повече?
Разбира се акциите това няма значение. Навсякъде акциите растат без фундамент. Защо не и на БФБ? Свърхликвидността трябва да намери все някакво приложение..Ала търгувайте и печелете, а не продавайте празни надежди на толкова хора, които ви четат. Разочаровате ги вече няколко години (справка Кирето)
Но как да го възпирам мамка му, като виждам че досега, в тия 14 г. които правя вече на БФБ, силния оптимизъм ми е донесъл много повече ползи от това да съм консервативен и боязлив... Може би като поостарея с още 14 г. ще напипам златната среда
1000% в акции е съвсем в реда на нещата, стига да си знаеш и премерил риска...
Аз пък не съм съгласен с теориите на Гетов. Същите проблеми ги имаше и когато Софикс беше 1900. За мен е важно не текущото състояние а в каква посока се изменя. Според мен това е търсене на аргументи да докажем песимизма си. Това за пореден път показва, че всеки вижда това, което иска да види. В случай, че е средно интелигентен може да покаже и относително убедителни доказателства за това.
Пък за проблемите с енергетиката е направо смешно. Докато предното правителство смазваше ЕРП и ВЕИ опитвайки се да им открадне парите за да вкара ликвидност в тяхната пирамида КТБ, Софикс беше 626 и беше ОК. Докато се опитваха да ограбят държавата през Южен поток и АЕЦ Белене беше ОК. Докато никой не правеше нищо по интерконекторите беше ОК. Докато нямаше концесия Хан Аспарух беше ОК. Докато петрола беше скъп беше ОК. Когато Овчаров се отказа от изгодният за нас договор за транзит на ГАЗ беше ОК. Появи се правителство, което се опитва да защити интересите ни и изведнъж енергетиката стана проблем.
Пак казвам за мен не е важно текущото състояние а в каква посока се променя. Когато борсата е отчела много лошо а то се промени към лошо е стабилно основание за ръст и обратно. Примера с лихвите е фрапантен. Те непрекъснато намаляват а Гетов отчита това като лошо нещо защото все още били по-високи от тези в Европа. Когато се изравнят с тяхните това е вече ЛОШ знак за борстата защото от тук нататък могат само да растат.
За борсата не е важно абсолютното моментно състояние а промяната, нейната посока и степен, която дтрябва да бъде отразена в промяна на цените. Нали ние искаме да спечелим от отклоненията в борсовите котировки.
Нямаше да пиша, но се дразня от откровенни глупости.
Много точни постове! Личи си и откровеността ти. Докато за хора които изреждат купища негативи и рисуват черни краски, а в следващия момент казват че са здраво в акции.. е няма толкова тъп и мразещ парите си човек!
Признавам и слабостта си към прекаления оптимизъм и подценяването на риска. Да, имам още много да уча в това отношение. Но как да го възпирам мамка му, като виждам че досега, в тия 14 г. които правя вече на БФБ, силния оптимизъм ми е донесъл много повече ползи от това да съм консервативен и боязлив... Може би като поостарея с още 14 г. ще напипам златната среда
Успех на всички и се Извинявам на всеки който чувства че му го дължа!
Коментар