да така е , аз още преди няколко дена казах, че виждам тренда, да 100% съм в акции, но такива с по-малка очаквана възвръщаемост и съответно по-малък риск.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Оптимизъм на БФБ !!! Архив до 24.03.2015
Collapse
Заключена.
X
X
-
Първоначално изпратено от pepe1234 Разгледай мнениеЗа да не съм толкова торитичен практически за мен в моента рискът е голям и поради тази причина преструктурирах портфейла да е с по-малка очаквана възвращаемост, но по-голяма сигурност.
1. Заради възможността да позиционираш стоп нивото си по-близо (риск/печалба)
2. http://www.investor.bg/ikonomika-i-p...ijavat-185610/
3. Игра по тренда
4. Над Софикс 535 смеKeep going ...
Коментар
-
За да не съм толкова торитичен практически на базата на достъпната ми информация съм преценил, че за мен в моента рискът е голям и поради тази причина преструктурирах портфейла да е с по-малка очаквана възвращаемост, но по-голяма сигурност.Last edited by pepe1234; 13.12.2014, 19:51.
Коментар
-
Извинявам се в случай, че съм ви обидил. Целта на посинга ми беше да допълня написаното сутринта и да дам пояснения защо виждаме света по този начин. Силно емоционалната реакция на всички показва колко важни са чувствата при вземане на решение. Добре е да ги познаваме за да се предпазим от грешка.
Аз ужававам безкрайно г-н Донев. За мен той е много кадърен човек. Дори съм появил уважението си като съм му гласувал доверие купувайки акции от негови компании. Към момента съм акционер в Доверие и Софарма трейдинг. имам странното усещане, че само той не би се обидил от написаното от мен.
С един прител си говорихме следното нещо. Според него никой няма да ми вярва поради няколко прости причини. Всеки е убеден в собствената си правота. Когато някой предложи друг подход то той вероятно е грешен. Тогава ако кажеш на някой че си изкарал определена доходност и тя е по-голяма от неговата то това автоматично е лъжа защото аз различният съм идиот. След като аз съм идиот а той прави нещата вярно то е невъзможно да имам по-голяма доходност от него. Следователно трябва да лъжа. Честно казано не ме вълнува кой какво мисли за мен.
Избягвам да говоря конкретно за портфейла си за да не получа обвинения че съм манипулирал конкретна акция в моя изгода. Въпреки всичко периодично съм се изкавал и по тези въпроси. Мисля си, че съм бил обективен. Не виждам защо трябва да си сменя мнението. Отвлечените философски размисли също са важни. Това е като да дадеш на човек риба или да го научиш далови риба. А сега е време за бира с приятели. Лека.
Коментар
-
4д, първото изречение си ок но оттам, започваш да се оплиташ в психология. Предлагам ти да прочетеш малко за вземане на решения и информация - взаимовръзка. Малко от теория на игрите и равновесие на неш. Тогава мисля, че ще имаш цял арсенал от икономически пособия, с който да премахнеш психологията и изцяло да влезеш и стъпиш на икономическата теория. Не го казвам с лошо, това ми беше част от дипломната работа и мисля, че е уникална материя. Аз по-скоро според икономичеката теория твърдя, че решения се взимат на базата на информация, тя бива различни видове и според нивото на информираност се вземат решенията. А когато добавиш и уловията на несигурност за вземане на решение тогава става доста интересно. Мисля, че е по-редно да свързваш несигурността (риска) с очаквана възвращаемост също като фактор за вземането на конкретно решение. С две думи опитай се да намалиш психологията за икономически тези.Last edited by pepe1234; 13.12.2014, 19:42.
Коментар
-
Браво на всички за смислената диакусия.Адмирации!! Така ми харесва форума.С интерес изчетох какво сте написали.Културни изказвания без нападки и оплювания.Всички искаме да правим пари на борсата и всеки да играе по начина който умее.Не харесвам залитанията в крайния оптимизъм,но не съм и против опримизма като цяло.Просто съм по-предпазлив.
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеНаправи ми силно впечатление интервюто на Г-н Донев преди седмица. Той говореше за лошите неща във връзка с проблемите на наши традиционни пазари като Русия и арабският свят. Отворих статистиката и видях, че износа за Русия през деветмесечието е спаднал само с 87 милиона лева или 10 процента. Същевременно износа за Ес беше 23 пъти по-голям. Донев продължи да говори как имал усещане за заплаха и не може да види такава. Това го притеснявало най-много. Аз веднага се сетих за тази схема.
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеМоже би най-интересният ми е Гетов. Човека е направил читав бизнес. Изнася за чужбина доста. Видимо няма текущ проблем с парите защото иначе нямаше да е на борсата. Обаче се чувства несигурен. Постоянно се притеснява да не би конкуренцията да му вземе бизнеса. Трудно му е и мисли, че за всички е така. Нормално е да проектираш себе си върху околните. Всеки го прави. Именно тази несигурност за бъдещето води и до този песимизъм. Отделно той се опитва да прехвърли механизмите от реалният сектор върху борсата а тя се води от други закони. Много ми е интересно защо след като той е успял счита, че други българи не могат да минат по неговият път и да имат същите успехи. Вероятно само преди 7-8 години този износ който прави изобщо не е съществувал.
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеХората не са способни да вземат рационални решения. Част от причините е това, че се влияят от емциите. ...
Може ли и на пип едно бързо психопортретче, плиийз
Обещавам да не репликирам
А относно емоциите - признай си че и аз те усетих като върл русофоб и син талибан колко ти е гот напоследък и затова всичко ти изглежда розово на бфб и бг.
Виж S&P, EK, МВФ,СБ и т.н. (а дори и черешаров ) не можеш да ги сложиш под тоя емоционален знаменател, а всички казват че следните години бг растежа ще е в най добрия случай mediocre, надявам се няма нужда от превод....
След като тяхното мнение съвпада с моето, не виждам защо да не им вярвам.
ПС И едно въпросче Няколко пъти съфорумци те призоваха да си кажеш сумата и позициите на бфб, но се ослушваш. Само се хвалим с %-ти и оптимизации....ми досадно е.
Айде сумата е ясно че няма ( не и да повярва човек), но какво толкова тайнствено има във второто ?
Батята поне редовно го прави...
Коментар
-
dddd, голям респект, момче
Миналото е нашия урок, Настоящето е нашия подарък, Бъдещето е нашата мотивация!
Мотивацията и оптимизма вървят ръка за ръка. Специално за оптимистите една надъхваща реч на Ал Пачино...
https://www.youtube.com/watch?v=17rAxDB4Jw4
с това ще се сблъскат песимистите близките дни
Ще споделя и едни мои наблюдения върху контрола на ума върху тялото при екстремни ситуации. Мисля си, че този положителен стрес увеличава продуктивността на мозъка с някой и друг процент.
dddd, спортуваш ли?Keep going ...
Коментар
-
Уважаеми 4д, не съм бил никога привърженик на предното правителство..Бях против връщанетона БМБ на власт със всички произтичащи от това последствия..Няма компетентен икономист в БГ, който да не разбира разликата в потенциала на Орешарски и Горанов..Има и икономически доказателства, както и отношенията им към Борсата..Воден съм изцяло, от прагматични съображения, пак от такива, въпреки всичко ценя приноса на И.КОСТОВ и М.ВЕЧЕВ за борсата...За съжаление нито сега нито преди имат визия и потенциал за икономиката..Много се доближаваме в мненията си и аз те ценя заради твоите мисли и умереност, но не само възрастта ни отличава..Ти според мен не оценяваш субективния фактор, а именно управлението..Моля да си припомниш стъпките на М.Велчев, за мен най успешен досега и да го сравниш с чиновника Черешар..Само с с външните фактори няма да стане..От няколко години всички и всякак отвън ни казват, че трябват и реформи и доже е казано , кои и как, но явно няма желание да се направят..Няма начин дасе промени нито отношението на ЕС, нито на инвеститорите, нито на рейтинговите агенции без реформи..На всички им е писнало от корумпираните ни крадливи политици, а вече и дипломатите ясно го показват..Ние инвеститорите в акции сме техни жертви, както и целия ни народ..Иначе не ме интересува , кои се наричат и правят на леви и десни..Според мен ние като американците трябва да мислим със джоба си..Last edited by Kiro; 13.12.2014, 18:19.
Коментар
-
Хората не са способни да вземат рационални решения. Част от причините е това, че се влияят от емциите. Те са плод на близкото и не там близко минало. С течение на еволюцията с цел да се запази вида се е появил уникален механизъм "риск възнаграждение". Какво прави мозъка, когато се справите добре с дадена задача? Той ви награждава с хубави хормони, допамин, и други подобни в следствие на което вие се чувствате щастливи. Целта е организма да ви накара да направите това нещо отново защото е добро за вас. Да кажем вие сте купили акции и сте спечелили, организма ви кара да сте щастливи от това. Вие повтаряте и ако пак спечелите организма повтаря схемата и вие постепенно изпадате в еуфория. На върха на балона цялата емоция ви кара да купите пак и пак и пак. Какво се случи като се провалите? Организма ви налива с кортизон и други гадни химии за да се чувствате ужасно и никога да не повторите това действие. Когато борсата е падала, падала ... вие на дъното никога повече не искате да имате акции. На пазара остават шепа хора. Никой не може да каже, че не е подвластен на този механизъм. Който отрече ще излъже.
Направи ми силно впечатление интервюто на Г-н Донев преди седмица. Той говореше за лошите неща във връзка с проблемите на наши традиционни пазари като Русия и арабският свят. Отворих статистиката и видях, че износа за Русия през деветмесечието е спаднал само с 87 милиона лева или 10 процента. Същевременно износа за Ес беше 23 пъти по-голям. Донев продължи да говори как имал усещане за заплаха и не може да види такава. Това го притеснявало най-много. Аз веднага се сетих за тази схема. След изключително тежка за него година, която групата на Софарма преодоля доста добре, организма го е налял с кофти хормони. Той усеща заплаха и проблеми, рационалният му мозък ги търси и не ги вижда. Това различие между усещане и съзнание го кара да е несигурен. Когато видях това интервю реших, че е положителен знак защото песимизма трудно може да става по-голям.
Да рзгледаме мотивацията на Киро. Той разсъждава почти изцяло като мен, но е по-възрастен, което предполага доста повече предпазливост освен това беше ревностен привърженик на предното правителство и за него падането му е нериятно усещане. Дори и новото правителство да се справи добре трудно би приел това от чисто емоционална гледна точка. Нивото на критичност ще бъде пъти по-голямо от това към г-н Орешарски. Като цяло е умерен отимист след като е в акции, но говори като умерен песимист. Тук конфликта разум емоции е най-малък.
При Монти е доста интересно. той яде много бой през последните 7-8 месеца. Любимата му група Корпоративна банка, Булгартабак, Юри Гагарин, Петрол се срути и загуби доста пари. Дори и от традиционно силните за него преоценки не можа да вземе нищо защото от влизането на Хика в Софикс взе жълти стотинки а кинтите останаха в Пончо. Алианц не са се появявали да преоценяват и изчезна другият му източник на доход. Като цяло последните 6-7 месеца бяха за него много тежки на борсата. Той загуби много и във вътрешнополитически план. Заложи огромни усилия в пропаганда на правителството на Орешарски. Яростно критикуваше проевропейското мислене. За него ситуацията е ужасен провал. Провал е и външнополитическата среда. Русия се срина а той я обича толкова много. За капак на всичко вероятно се страхува да не го уволнят от работа. При такива тежки събития за него е нормално да бъде песимист. Емоциите са негативни. Мозъка иска никога повече да не се занимава с политика и да не търгува с акции защото е лошо. Нормано е да е песимист и да се опита да убеди околоните в своята правота. Добре е да виждаш, че не си сам в проблема.
Може би най-интересният ми е Гетов. Човека е направил читав бизнес. Изнася за чужбина доста. Видимо няма текущ проблем с парите защото иначе нямаше да е на борсата. Обаче се чувства несигурен. Постоянно се притеснява да не би конкуренцията да му вземе бизнеса. Трудно му е и мисли, че за всички е така. Нормално е да проектираш себе си върху околните. Всеки го прави. Именно тази несигурност за бъдещето води и до този песимизъм. Отделно той се опитва да прехвърли механизмите от реалният сектор върху борсата а тя се води от други закони. Много ми е интересно защо след като той е успял счита, че други българи не могат да минат по неговият път и да имат същите успехи. Вероятно само преди 7-8 години този износ който прави изобщо не е съществувал.
Каква е моята мотивация. Годината беше читава. Много голям ръст през първите три месеца и после застой. Няколко пъти минавах предходните върхове, но с нищожни суми и пак връщах. Сега съм на два процента под септемврийкият връх. Как възприема мозъка ми миналото? Добра година. 39 процента не е лош резултат. Вярно е че последните 9 месеца не се случи нищо и си пак там където беше, но все пак не е толкова зле. От политическа гледна точка няма как да не съм доволен. каквото можах дадох от себе си да се промени властта. Считах, че предното правителство беше пагубо за България. То си отиде и дойде пъти по-нормално. Няма как да не съм доволен. За сега прави опити да свърши нещо. Да успее на половина на започнотото няма да е зле. Във външнополитически план също се движи добре за мен ситуацията. Русия се срина и вече няма как да е сериозна заплаха за България. Така погледнато хормоните, които се наливат в тялото ми е нормално да са умерено оптимистични за разлита от тези при Монти например.
Правя това описание за да покажа, че колкото и да се опитва човек да избяга от емоците не успява. Той взема решения и въз основа на тях а те са резултат от преживяванията в миналото. Отделно някои хора имат и тотална неспособност да анализират обективно и рационално информацията. Какви грешки правят хората, когато прогнозират е тема на друг разговор.
Надявам се модератора да не изтрие поста защото не е лична нападка към никой а описание на вземане на решения в следствие на емоции. Говорейки за оптимизъм и песимизъм това е доста важно.
Възможно е Гетов да не съм го преценил правилно за което се извинявам.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнениеРазбира се ,че искаме да имаме ръст ,но да си затваряме очите за елементарни неща е срамно ,за форума и нас , като участници в него.....
не може да се смята ,че рейтинга ще се качи имагинерно догодина а да не се смята ,че се теглят 8 милиарди който ще бъдат при много неизгодни лихви заради падналия рейтинг.....
:ами ако нещо стане и се теглят още 8 милиарда ,тогава какво ....
Ще си сменим ника, като ДДДД и ще обясняваме ,че сме на борсата от 2001 ... хубаво е ,да си каже предния ник....
Имаше преди 3 години форумец , който виждаше 1000 пунктана софикс от 3К километра и нито 1000 пункта дойдоха нико Люк вече пише....
сега опонирам на следващите люковци.....че нищо не се подобрява а само влошава.....
Коментар
-
Първоначално изпратено от siko13 Разгледай мнениеПредполагам всички оценяват, че към настоящия момент нещата в държавата не стоят добре. Но в зависимост от това, колко процента са акциите ни и дали са закупени със собствени средства или с кредит, говорим различни неща. Има гледах в анкетите хора с над 50% кредит, те предполагам виждат нещата през розови очила или им се иска много да е така. Иначе всички искаме да има ръст, ако може веднага и колкото може повече.
Успех на всички! Приятен уикенд!
Коментар
Коментар