IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ !!! Архив до 24.03.2015

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от ghettoff Разгледай мнение
    Биг Беър и Грахам - институции в този форум. ..... а от Грахам ще се радва да видя тази активност, която познавам от него отпреди 5-6 години..
    Респект ghettoff, респект Още повече, че ме слагаш в една компания с Big Bear, който заедно с boshko /за съжаление вече май не пише/ са най-полезните хора в този форум. Колкото за активността за съжаление няма как да се получи.В последните няколко години форумЪТ беше налазен от хейтъри и тролове с по няколко ника, които съсипаха идеята.В началото тук беше средище на идеи и уроци. Брокери пишеха с собствените си имена и даваха съвети.Всеки се стараеше да помага.Дойде възхода на борсата и се появиха безсмъртните, които направиха два-три лева и то виртуални и почнаха за иронизират по-оптините от тях.После при срива смениха никовете и почнаха да плюят и да казват как са предвидили всичко и останалите са балъци ..... Та те съсипаха инвестиционното средище на Инвестор.бг и то с подкрепата на самия Инвестор.Та затова активността, поне моята, няма как да е същата.Доста уроци се научиха през тези години, които няма да бъдат споделени.
    Затова се изкефих на дискуцията, която се заформи последните 2-3 дни. Върна ме в хубавите години
    Поздрави за всички.
    Life won't wait for you.

Коментар

• Браво Гетофф, много точни определения..Наистина много сме близки по идеи и разбирания и аз много те ценя и уважавам..BSETrader , Начефф,Биг Беър и Грахам Монти и всички изброени от теб много ценя и уважавам.Уважавам мненията и на Равновесие и Форексмастера, въпреки уклоните им..Но и това е симпатично..Моля да ме извинят другите , които не съм споменал..Чувствам Ви като свое инвестиционно семейство.Всеки със своя характер и качества..Но най- съм доволен от новия тон във форума.Винаги съм бил радетел на колегиалните и възпитани отношения и неутралните професионални мнения.Много се дразня от форумните тролове, които си избиват комплексите, фукат се и нападат другите без аргументи..Никога не нападам никого първи, но и аз като Ташунко - с него си приличаме по харектер, не оставам длъжен никому за обидите и простотиите..Така са ме учили и възпитавали в спорта и младостта ми..Разбирам те за това което ми казваш за политиката, но ми писна през последните години ..Изглежда ми се изчерпа търпението и все повече взех да се вглеждам в това, което правят народите в Европа..Ами будни са мамка му и мислят с джоба си и според интереса си..Това за мен е една от причините политиците ни да си правят , каквото си искат..Ето как с 4д и всички други, въпреки някои различия водим полезни и възпитани умерени спорове..
      Батя ще го помоля малко да ограничи егото си, пак ще му припомня, че не е нито най стария, нито най успешен инвеститор в този форум..Когато му се случи в живота да губи много от инвестиции, защото досега все печели и успява да продължи и още и още..ще ни разбере напълно..След първите пирамиди бях изгубил 90процента от инвестициите си, после продължих и спечелих много....Важното е да се върви напред и да се използва опита..На младите ще пожелая търпение и много да учат, четат и мислят върху процесите..
      В този смисъл ми се струва малко детска мечтата на 4д за богатсвото и спокойния живот..Това са толкова относителни неща..Но нека да го оставим за друга дискусия..
      Last edited by Kiro; 14.12.2014, 13:15.

Коментар

• Та, така, ще просто ще започна без да нареждам колегите по приоритети..Ще говоря за колегите, които срещам по-често в темата за оптимизма.

Киро - много го харесвам. Има опит и ясна представа за нещата, доближава се до моя мироглед. Кире, не спирай с вицовете. Доста често ми подаряваш моментна емоция на радост. Политизира малко повече, което в неговия етап на живота е нормално, но и излишно. Аз разбрах, че политиката в България уморява и общо взето няма смисъл да се хаби енергия за нея.

BSETrader - с него имаме общ интерес при Трейс. Правил ми е добро впечатление на интелигентен, неагресивен и опитен форумен участник. Нямал съм с него много повод за персонално общуване, ще се радвам това да се промени.

Начефф - подобно на BSETrader. Има изключително много прозрения, за които бих казал, че ми чете мислите. Интересен колега, който много уважавам.

Биг Беър и Грахам - институции в този форум. Винаги са се отнасяли с уважение към мен. С Мечо дори понякога си пишем на лични и винаги тона е бил уважителен и коректен. Това са хора, за които няма как да кажа нещо лошо. Не само предвид опита им, но и предвид характера им и начина на общуване. Ще се радвам Мечо да е по-активен в дискуситте като изключим анкетите, а от Грахам ще се радва да видя тази активност, която познавам от него отпреди 5-6 години.

Ташунко - за мен това е симпатичен форумен участник. Някой го определят като трол, но момчето си има собствена стратегия за търговия с краткосрочен хоризонт. Казва си нещата, каквито са. Няма нищо лошо човек да иска да купи по-евтино и да пише аргументи, защо смята, че трябва да е така. Това показва, че не е фалшив, а откровен. Залита в заяждане, основно защото е нападан поголовно. Мисля, че ако се направи опит да се говори нормално и да се уважава неговото мнение простотиите с постовете около неговия ник ще престанат.

Монти - уви трябва да призная, че имаше няколко грешни залитания на БФБ през последните години. Това обаче може да се случи на всеки и не може всички да сме безгрешни. Към тях обаче със сигурност може да добавим и не една успешна врътки. Към мен се е отнасял винаги в рамките на добрите колегиални отношения, както и аз към него. Това ще си остане така. Не е агресивен към личността, ако не е провокиран. Има събрана агресия, която изплува бързо в емоционални моменти. Според мен не трябва да се провокира, защото той също може да бъде полезен на всички нас, макар и с противоположно на повечето мнение. Понякога в спора и коренно различните мирогледи се ражда истината.

Софикс - Автор е на много култови реплики, които по принцип на мен са ми забавни. По-лаконичен от него в този форум няма. Може би не му се занимава с глупости да пише словоизлеяния в този форум. Мисля си, че на чашка бих много се забавлявал с него и бихме споделили интересен опит. Именно защото не говори много ми е интересен какво мисли. Мисля, че има опит и възможности. Опитът обаче не обича да споделя, може би защото като професионален трейдър той гледа на него като на собствено ноу-хау. Не го виня, никой с нищо не е длъжен. Мисля обаче, че в такъв случай включването му във форума на моменти е малко излишно. Като цяло мисля, че има нещо против мен, защото съм го усещал на моменти как залита да ме яде. Надявам се това да се промени.

Tony75 - Чист и добър човек. Позитивен, културен, има си убеждения и си ги следва последователно и ненатрапчиво. Нямаме еднаква стратегия на търговия, нито еднакви любими позиции, но това не означава, че не уважавам неговото присъствие във форума. Напротив.

Група колеги като Dex, SoHo, Kubrat, Gross, Misanthrope, Eon, Orakula и Хайръсъзов - не пиша поотделно за всеки един от тях, не защото тези колеги не са заслужили участници в този форум. Напротив всеки от тях е изразена личност. Просто не съм общувал с тях достатъчно много. Виждам положителни качества в тях, макар и с доста от тях да сме си разменяли реплики в негативния, дори и неприличен тон. Харесва ми, че когато е необходимо се аргументират и че когато се намери правилния подход с тях може да се комуникира много градивно.

Pepe1234 - млад участник във форума, който вземам като пример за такива, от каквито бихме се нуждаели в бъдеще. Разсъдлив, пробивен, приятен. Надявам се да се включва пълноценно и напред.

Батя - е моят любимец за накрая. За Батя не мога да напиша много нови неща, защото за него съм писал най-много през последните месеци. Вярвам, че не лъже, че е успял в борсовата търговия и че разполага с голямо портфолио. Вярвам също, че има много опит и знания. Има добра риторика, което показва, че е умно и начетено момче. Има неща в характера му, с които не мога да се сприятеля. Опитвам се да разбера на какво се дължат и понякога стигам много далеч - от родителите и възпитанието до бързия главозамайващ успех, който малко и много променя човек и мисленето му. Мисля, че за разлика от дддд не е стъпил на земята, а витае в свой свят. Не мога да си обясня някои неща в поведението му и работата му. Най-вече не мога да си обясня как човек с такова портфолио ще заложи всичко, което има, че и 50% отгоре с цел да удвои, утрои или каквото и да било. Това е арогантност най-вече към самия себе си, която не мога да си обясня с нищо друго освен с прекомерна амбиция, граничеща с алчност. Бих диверсифицирал съществуването си доста повече. Негова работа си е, но всичко това води не само до нездравословно мислене, но и до нездравословен перформънс във форума. Изключително краен е, подобно на дддд, но за разлика от него пише доста по-латернаджийски. Едни и същи неща, едни и същи пароли, в подходящото време. Това създава впечатление на търгаш, а не на търговец. Разликата между двете, е че първият е нечист. Това мисля и за него: не мисля, че е чист и откровен, колкото и да се старае на моменти да покаже противното. Мисля, че и в подходът си е много арогантен и разговор с него може да се получи само ако си на неговото мнение и не заплашваш вербално стаутквото му. Въпреки всичко аз се надявам с Батя да намеря също общ тон, защото от друга страна той си върши работата професионално, търси информация, получава информация и може да бъде полезен на всички.

Извинявам се на всички, които мислят, че не съм отделил дума за тях. Постът стана много дълъг и не е нито нарочно, нито с лоши чувства.
        Last edited by ghettoff; 14.12.2014, 12:06.

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
          Getoff, описанието което си ми направил е невероятна смесица от сто процентови попаденяи и невероятни грешки. Сега разбирам как си се почуствал когато си ме чел.
          dddd, поне този опит, който направихме, беше забавен и градивен. Това, което ти е казала психоложката между другото съм го чувал вече преди време, но не бях се замислял. Звучи интересно и ще си отделя малко време да го направя. Наистина, аз например съм винаги по-активен на борсата през зимните месеци, когато малко или много съм приключил годината си и натовареността ми падне. Аз съм работохолик и може би това е вътрешна подбуда да заменя една зависимост с друга. За мой късмет през последните години това бяха периодите на печалби.
          Но понеже в този форум не става въпрос само за нас, а и за редица други колеги, които си споменал, подобно на теб ще напиша след малко някой ред. Дано това е едно начало да сме по-откровени, по-професионално и по-приятелски настроени един към друг и да оставим този махленски подход, към който много (вкл. и аз) бяхме залитнали от доста време. Това в крайна сметка е най-големият инвестиционен форум в България и е наистина срамота хора с положение, знания и възможности да комуникират по този начин помежду си.

Коментар

• Getoff, описанието което си ми направил е невероятна смесица от сто процентови попаденяи и невероятни грешки. Сега разбирам как си се почуствал когато си ме чел. Ще го прочета утре поне два пъти. До преди малко се запивахме една страхотна компания, в която има и една психоложка. С нея сме имали доста интересни разговори. Едно от нещата, които ми е казвала е, че зависимост не може да се премахне а може да бъде заменена от друга зависимост. Често съм си задавал въпроса дали бих продал в правилният момент, когато се обърне тренда. Според нея това, че имам 11 години активна търговия на борсата и съм преживял един крах не означава, че бих се справил. За целта трябва да имам алтернативно хоби, което да дава поне същото удовлетворение, което ми дава борсата. Желателно е да го имам от сега и да е поне едно. За съжаление сега имам само една алтернативна схема. Вероятно за Гетов редуването на борсата и бизнеса е точно това.
            Иначе като начин на мислене и инвестиране се доближавам най-много до БСЕтрадер. С Батя си приличаме само по всеобхватният оптимизъм. Въпреки всичко не е вярно, че не отчитам и негативни сценарии. Аз търгувам съобразнио най-вероятният сценарий. Той непрекъснато се подлага на съмнение и в случай, че друг сценарий излезе като водещ е възможно в рамките на минути да си сменя очакванията и действията. Въпреки всичко ще продължа да действам все едно най-вероятният сценарий е действителност и реалност. Рядно бъркам. Наистина много рядко, но при моята схема е важно индивидуалният и общият риск да не е над нива които биха ми се отразили зле. Въпреки всичко не мога да отрека, че в следващите месеци нивото на риск ще бъде над нивата на които се чувствам комфортно. Поради относително дългият ми стаж на борсата мога да кажа, че отдавна не се стремя към богатство а към независимост. Постигна ли пълна независимост да знам, че мога когато, каквото и колкото си искам да правя до края на живота си ще намаля драстично риска, но ще остана да борсата до следващият голям завой. Кога ще е той е божа работа. Лично аз не разбирам как е възможно, човек който има толкова много като Батя да рискува така. Да отговоря и на Пипбел за размера на портфейла ми. Той е по-малък от този на Батя но много над най-смелите му очаквания. Айде лека нощ, че утре ме чака излет сред природата.

Коментар

• Поздрави на 4Д и гетофф и от мен! Няма как да не признаем че всички се влияем малко или много от емоции. Влияем се от хората с които работим, които обичаме и мразим, знанията които сме придобили през годините, медиите които следим и т.н................ Не сме роботи а хора все пак Всеки от нас мисли различно но в крайна сметка се вижда през годините кои инвеститори са заложили на правилната стратегия

Няма как да предскажем какво ще се случи в България и БФБ през следващите няколко години дори ,а да не говорим 5-10 Аз клоня до голяма степен с мисленето на 4д за перспективите на БФБ. Инвестирам в определени компании които според мен са подценени със ясни сигнали за подобряване на бизнеса и дори водещите индекси да са без ръст мисля че пазара ще оцени подобаващо промените занапред. Дори предпочитам умерен ръст на БФБ за да мога да преструктурирам портфейла и да хвана повече позиции.

Успех на всички!

Коментар

• Поздрави и от мен за дискусията днес (специални поздрави за дддд и гетофф - добри сте), много интересна и с добър тон. Според мен днес всички сте прави в голямата си степен, а като ви чета признавам виждам и себе си в част от описанията
                Трябват знания, трябва упорство (да ровиш, да търсиш информация за компанията - в интернет има много повече информация отколкото си мислим, само да я намериш и разчетеш правилно), трябва време, нюх някакъв е добре да имаш и разбира се и някакъв късмет трябва да има. Не вярвам толкова много в късмета, но е нужен, хубаво е да си на точното място в точния момент.

И аз като вас си мисля че съм прав за това или за онова, гледам да не съм прекален оптимист, макар че като гледам собствените си действия стигам до извода че съм си баш голям оптимист, но е вярно че винаги трябва да знаеш че може да не си прав. Може би затова се опитвам да се убедя че не съм чак толково оптимистично настроен и да се надявам че бъркам

Поздрави на всички!

Коментар

• Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
                  С 90% от написаното днес не съм съгласен, но няма да коментирам, защото пак ще има недоволни.
                  то недоволни винаги ще има..въпроса е че има старание(желание) форума да бъде градивен(различен),което е похвално....дано и занапред да има повече конструктивни мнения,а не само нападки и взаимни обвинения в субективност,които са резултат от различните виждания на участниците тук

Коментар

• С 90% от написаното днес не съм съгласен, но няма да коментирам, защото пак ще има недоволни.

Коментар

• Първоначално изпратено от vankel Разгледай мнение
                      Доходността на ДЦК е ниска .

Пишеш глупости .
                      Бързаш да приказваш без да знаеш.Купуват ДЦК на италианскотото правителство през Банка Алианц-България.Доходноста не лоша там и е по-висока от тая при депозитите.Сам провери дали приказвам глупости.

Коментар

• Браво Гетов, добър опит.Въпроса е, че успеха на борсата уви не е нито само психология, нито само оптимизъм, нито само смятане на индекси и проценти..Залитането във всяко едно е грешно..Иначе доцентите и професорите по математика и психология щяха да са милионери.Много е важен опита, информацията и да разбираш взаимната връзка между процесите..Добре е да водим такива разговори и да ограничим троловете манипулатори..Искам да обясня на 4д и друга разлика..За мен това е трети цикъл на спад и повишение, а за него първи..А и младите винаги са смятали , че нещата стават побързо и по лесно..и това е хубаво..

Коментар

• Първоначално изпратено от Ташунко със сапа Разгледай мнение
                          Знам го от банките в БГ.Непрекъснато ме ухажват и сега предлагат на кливнтите си от ктб да търсят по-голяма доходност в държавните ценни книжа.
                          Доходността на ДЦК е ниска .

Пишеш глупости .

Коментар

• Баси .... последните десетина поста ми напомниха за началото на форума ....
                            Life won't wait for you.

Коментар

• За да не се опитвате да ме анализирате, работя, нов съм на борсата, тепърва се уча. Премерен риск на част от спестяванията ми.

Коментар

• dddd, в никакъв случай не съм се обидил, не си мисли това. Напротив - намирам ти подхода интересен. Опитваш се да си обясниш защо хората са на различно мнение от твоето. Единственото притеснително за мен е, че не изключваш възможността да грешиш, а разбираш ли, хората не прозират истината, твоята истина поради тези и тези психологически причини.

Нека опитам като теб, обещай да не ми се обиждаш. Аз не искам да те обидя, просто ще опитам да си обясня едно единствено нещо: защо си краен във вижданията си?

Мисля, че си роден през 70те, по-скоро късните 70, т.е. предполагам, че си между 35-40 години. Работиш в България, във финансовата сфера, основно пред компютър. Имаш приличен, добър доход, плод на заслужени усилия. Бил си изключително ученолюбив ученик и студент. Обичаш да осмисляш нещата, понякога дори повече отколкото е нужно. Това говори, че не си емоционален, дори е вероятно да си по-сух отколкото изглеждаш. Това не трябва да е лошо, защото означава, че си стъпил здраво на Земята, а не хвърчиш във въздуха. Изживял си на БФБ един голям, продължителен бичи тренд и фиаското от 2008 г. Имаш опит и си видял почти всичко на тази борса. За жалост когато е започнал бичия тренд след 2000 г. си бил млад професионалист, може би още студент. Нямал си много капитал с който да започнеш, но каквото си имал си го умножил неколкократно. Мечият тренд те е хванал малко непогодтвен и не си успял да продадеш навреме. Загубил си не всичко от спечеленото, но доста от него. Тези години са те накарали да прозрееш много закони на борсата, но това, за което най те боли е, че не си имал повече стартов капитал през 2000 г., т.е. ти си станал може би заможен, но не си станал богат от акции. Сега, с много повече опит мислиш, че е дошло време да се възползваш от втория си шанс. БФБ е твоята надежда за личен успех и за окончателния пробив в живота ти. Убеден си, че всичко се повтаря и то по същия начин, по който вече си го изживял. Само, че този път няма да направиш грешките отпреди 7-8 години и ще бъдеш много по-подготвен. До такава степен си убеден в това, че за теб няма друг вариант. Заложил си всичко на една карта, дори повече от това, което имаш и при теб важи сега или никога. Няма начин някой да те накара дори да си помислиш, че може би грешиш, нямаш право да си мислиш това и вътрешно-емоционално си подтиснал всичко, което може да те разколебае.

Поздрави!

Коментар

Working...
                                X