Първоначално изпратено от dddd
Разгледай мнение
Ако правилно съм те разбрал, настоящата политика ще продължи неопределено време и никой няма намерение да се бори с дълга и да оздравява финансовата система.
Разбирам още, че инфлационният сценарий според теб е невероятен.
Аз не ги виждам точно така нещата, но си признавам, че се затруднявам да изградя една завършена и логична теза за възможното развитие. По-скоро имам някакво интуитивно чувство, че нещата трудно ще се случат по твоя начин.
Това не значи, че имаме сероизни различия. Ето, примерно аз имам много сходно виждане за QE и FED. Ако обаче питаш Равновесие, той бързо ще ни отрече и двамата. Доколкото мога да възпроизведа неговата теза, политиката на QE практически не засяга мултипликатора (ерго, не ражда или ражда в много ограничена степен пари), а оттам и въздействието върху паричните агрегати е изключително специфично. Всъщност, ние с него не сме говорили много и може и да не предавам мнението му вярно.
Друг интересен момент е хипотетичното изтегляне на ликвидност от системата от ЦБ. Мен животът ме е научил, че при "изтеглянето", ерго вземането, винаги има прилагане на някаква форма на принуда. За разлика от "даването", където насилието не върви.
Тази хипотеза я виждам възможна само при условие на масирано развитие на кредита през търговските банки към реален сектор, което неминуемо върви ръка за ръка с инфлационен сценарий.
Планирано това не виждам как може да се случи. Рисковете са много.
От друга страна, изключено е съзнателно и доброволно да се постави на разглеждане темите с международна финансова система, основни ценови съотношения, собственост, ново разпределение на резултата от обществен труд.
Коментар