IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ !!! Архив до 24.03.2015

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от desperado Разгледай мнение
    Индексите как ги изкараха на + днес? почти всичко е тъмно червено
    MCH + BTH - 5% + i super oborot.

Коментар

• Индексите как ги изкараха на + днес? почти всичко е тъмно червено

Коментар

• Схема,

България нищо, че не е в ЕЗ си е част от Европа. Процесите, които описваш се развиха главно покрай това,че икономиката ни се отвори към Европа благодарение на това, че паднаха комунистите от власт+се вързахме във валутен борд. Реално това са годините, в които в България влязоха милиарди евра под формата на кредити или инвестиции основно в НИ. Това, че сега ги няма се дължи на много фактори, но не и на липсата на гениалния Костов или Велчев или Орешарски. ( за Костов и Велчев съм гласувал )

Нека Европа вземе въздух и пак ще се появят.

поздрави
        Last edited by bertram; 13.09.2012, 16:40.
        това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• bertram,

извинявай, че ще ти се противпоставя. Но мисля, че имаш доста много икономически пропуски от гледнат точка на знание.

Ние сме доста бедна държава, т.к. имаме БВП на глава от населението около 6800 $ на годишна База.

модела на икономика 2001-2009 беше изключително успешен и толкова добри времена едва ли ще видим, т.к. едва ли българинът е толкова интелигентен, че да избира нормални управляващи в следващите години.

За периода 2001-2009

1) Спадна Държавният дълг и то изключително много
          2) Създадохме и Резерв който достигна почти 8-9 млрд лв (най-високото ниво за целият пост-комунистически период)
          3) Безработицата падна от 15-17 % на 6.7 %
          4) БВП на глава от населението скочи от около 1900-2000 $ до 7800 $ на годишна база (т.е. грубо сметнато над 4 пъти скок на доходите)

За периода на управление на ГЕРБ 2009-2012

1) Увеличение на Дълга
          2) Сътриване на Резерва (+ резерва на НЗОК + на ПФ-ове)
          3) Безработицата скочи от 6,7% на 12.6 %
          4) БВП на глава от населението падна от 7800 $ на 6800 $ (т.е. с около 15-16 % спад на дохдите)

ти казваш, че трябва да се развива "Образование, образование, инфраструктура, стимулиране на дребния бизнес, който обаче произвежда и изнася, стимулиране на турзима.. и земеделието."

1) Бедна държава не може да има добро образование и да се развива образованието. Образованието се плаща от Държавата...т.ч. първо Държавата трябва да забогатява(да развива икономика, която да вкарва данъци)...и чак тогава Държавата да инвестира в образование(събраните данъци от работещата икономика) и чак тогава ще имаме образована държава. Т.ч. тук много се бъркаш

2) Същото е и с инфраструктурата . Не можеш да нямаш пари и да правиш инфраструктура . Бедна държава не може да развива инфраструктура...Инфраструктурата идва на по-късен етап...с работещата икономика. Т.ч. тук си пак в голяма грешка!

3) Туризъм! Смешно е даже!!! Да разчиташ на Туризъм е все едно да си бананова република! Туризма не е в благата на Първичната потребителска кошница!!! Не можеш да градиш Държава на икономика базирана на бранш, който не е в първичната потребителска кошница! Туризма става като допълнение ако имаш развити важни ик.браншове!

4) Земеделие...Да тук си прав! За нас това е важно и може да е като фундамент на икономиката ни....но ГЕРБ имат много грешна външно-икономическа политика... На кой ще продава продукцията си??? Ние сме в ЕС...повечето страни са изключително добре земеделски развити и те продават на нас...ние сме за тях пазар...Ние трябва да търсим контакти с държави извън ЕС ако искаме да развиваме Земеделие.

я се ограмотете малко икономически преди да пишете!

п.с. моля ви не ми се оправдавайте с кризата, т.к. това е много несериозно. ГЕРБ наследи много добре подготвена България и имаше и ясна насока на къде да върви страната и нямаше да се почуства никаква криза .

Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

...

това което би трябвало да се прави според мен е да се наблегне на образование, инфраструктура, стимулиране на дребния бизнес, който обаче произвежда и изнася, стимулиране на турзима.. и земеделието.
          ...
          Мнението ми не е препоръка!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение
            Бертрам,
            не се сърди но истински ме разсмя....
            Българина си плаща данъците......да аме не....плащат пенсионери и част от големите фирми че няма накъде .....
            Поздрави!
            И аз си мисля че събираемостта е порастнала значително(макар хора които са по наясно от мен не са на това мнение, тоест казват че от 1 година няма вече изсветляване което е имало предишните години). Каквато и да е в крайна сметка действитеността все е в негатив за сегашното управление.... Какво излиза - предишните яли, крали, не са събирали ефективно данъци и пак държавата изплати дълга че и остави резерв, а сегашните събират, борят се с корупцията, усвояват европейски пари и пак не могат да вържат бюджета.

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
              Според мен проблемите се коренят в това, че българската икономика залитна по модела на богатите държави да се концентрира в сектора на услугите/търговията и строителството разбира се , но там си е до време. Докато имаше сравнително леснодостъпен (не ефтин, а леснодостъпен) ресурс и вълна на оптимизъм покрай членството ни в ЕС този тип икономика процъфтяваше. Куцо и сакато станаха търговци, а хората заразени от масовата лудост 'харчи и живей сега - изплащай после' даваха храна на куп бизнеси, които иначе нямаше да изкарат и месец. Световната криза ни удари яко, защото такъв тип икономика каквато си бяхме спретнали не може да се крепи на беден народ, а ресурса стан космически скъп.

Реално погледнато който и да е на власт трудно може да преструктурира икономиката така, че да станем швейцария на балканите.

това което би трябвало да се прави според мен е да се наблегне на образование, инфраструктура, стимулиране на дребния бизнес, който обаче произвежда и изнася, стимулиране на турзима.. и земеделието.

много хора бъркат атмосферата създадена 2005-2008 в България, когато се изтеглиха масово кредитите с атмосфера създадена от управляващите партии... просто тогава се изхарчиха ударно един милярди евра, които сега трябва да се връщат.

поздрави и викам политиката да си е в тема политика

ПП Монти, прости ме ако бъркам, но ти май беше на държавна заплата. Не мисля, че е редно да критикуваш системата от която си част, защото започваш да звучиш като онеправданите гръцки чиновници.
              Системата трябва да бъде критикувана докато бъде променена иначе съм лоялен към ръководството над мен за сведенията който знам служебно .......Това че знам за повече нередности трябва ли да ги прикривам даже и с общи фрази че системата работи и да викам право на Бойко..........

Коментар

• Според мен проблемите се коренят в това, че българската икономика залитна по модела на богатите държави да се концентрира в сектора на услугите/търговията и строителството разбира се , но там си е до време. Докато имаше сравнително леснодостъпен (не ефтин, а леснодостъпен) ресурс и вълна на оптимизъм покрай членството ни в ЕС този тип икономика процъфтяваше. Куцо и сакато станаха търговци, а хората заразени от масовата лудост 'харчи и живей сега - изплащай после' даваха храна на куп бизнеси, които иначе нямаше да изкарат и месец. Световната криза ни удари яко, защото такъв тип икономика каквато си бяхме спретнали не може да се крепи на беден народ, а ресурса стан космически скъп.

Реално погледнато който и да е на власт трудно може да преструктурира икономиката така, че да станем швейцария на балканите.

много хора бъркат атмосферата създадена 2005-2008 в България, когато се изтеглиха масово кредитите с атмосфера създадена от управляващите партии... просто тогава се изхарчиха ударно един милярди евра, които сега трябва да се връщат.

поздрави и викам политиката да си е в тема политика

ПП Монти, прости ме ако бъркам, но ти май беше на държавна заплата. Не мисля, че е редно да критикуваш системата от която си част, защото започваш да звучиш като онеправданите гръцки чиновници.
                Last edited by bertram; 13.09.2012, 15:04.

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
                  Схема,

не ме разбирай погрешно... напоседък изказванията ми по линия на ГЕРБ са само критични, но съм го казвал много пъти - човек трябва да избира най-малкото зло, когато няма добро. В този ред на мисли няма да спра да критикувам полицаите от ГЕРБ, но ако изборите са утре и отида да гласувам (както би трябвало да стори всеки отговорен български гражданин) ... няма да гласувам за БСП,ДПС,СДС, ДСБ,АТАКА,КУНЕВА, недоразумението МАрешки, РЗС, НДСВ.... та не остава много избор.

гласувал съм за ГЕРБ и си ги критикувам, но също така не отричам и положителните неща , които постигнаха.

Имам доста контакти в сферата на търговията, защото естеството на работата ми е такова. Никога досега бизнеса не е възприемал НАП толкова сериозно. Докато преди винаги имаше едно "абе караме си така, а ако ни хванат ще се оправим " ...в момента такива смелчаци почти няма... В условия на свито потребление Дянков успява да върже бюджета и затова трябва шапка му свалям, а това, че има ефтин популизъм си е неоспорим факт и няма как да не дразни.

поздрави
                  Бертрам,
                  не се сърди но истински ме разсмя....
                  Българина си плаща данъците......да аме не....плащат пенсионери и част от големите фирми че няма накъде .....
                  Поздрави!

Коментар

• То и аз съм в сферата на бизнеса, предимно търговия и услуги. Много важно че НАП са страшни, че Дянков бил вързал бюджета.Истината е друга - клиентите са бедни, без тях няма бизнес. Какво направи ГЕРБ за тях.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                      Задаваш ми елементарен въпрос, които изисква моите лични желания да ги направя общовалидни за всички и да кажа моя личен избор на партия която смятам че ще задоволи най-добре моите желания.

Е сори но няма да го направя. Самия ти въпрос показва съвсем ясно че съзнанието ти е брутално облъчено. Тва дето се пробваш да го правиш на гадулките на борсата, на теб ГЕРБ са ти го направили.

Коментар

• Схема,

не ме разбирай погрешно... напоседък изказванията ми по линия на ГЕРБ са само критични, но съм го казвал много пъти - човек трябва да избира най-малкото зло, когато няма добро. В този ред на мисли няма да спра да критикувам полицаите от ГЕРБ, но ако изборите са утре и отида да гласувам (както би трябвало да стори всеки отговорен български гражданин) ... няма да гласувам за БСП,ДПС,СДС, ДСБ,АТАКА,КУНЕВА, недоразумението МАрешки, РЗС, НДСВ.... та не остава много избор.

гласувал съм за ГЕРБ и си ги критикувам, но също така не отричам и положителните неща , които постигнаха.

Имам доста контакти в сферата на търговията, защото естеството на работата ми е такова. Никога досега бизнеса не е възприемал НАП толкова сериозно. Докато преди винаги имаше едно "абе караме си така, а ако ни хванат ще се оправим " ...в момента такива смелчаци почти няма... В условия на свито потребление Дянков успява да върже бюджета и затова трябва шапка му свалям, а това, че има ефтин популизъм си е неоспорим факт и няма как да не дразни.

поздрави

Коментар

• Спомням си когато акциите почнаха да падат през 2008-а година как обвиниха власта, че е виновна за спада на борсата как не ги интересуват въобще инвеститорите на БФБ и т.н.. Всички обвиниха за спада Тройната Коалиция . После почнаха да се пускат предизборни анкети от сорта на коя партия ако дойде на власт ще е по-добре за БФБ и всички възхваляваха ГЕРБ и обясняваха как ГЕРБ ще възроди България, БФБ и т.н.

Аз още тогава споменавах, че ГЕРБ е може би най-лошия вариант за България и БФБ. До лятото на 2009-та борсата почна да се отърсва от спада през 2008-а и да върви в унисон със световните Борси (т.к. там ръстовете почнаха края на 2008-а/началото на 2009-и и през март 2009-а БФБ почна да расте в крак със световните борси). След идването на власт на ГЕРБ през Юли 2009-а година...само месец и половина по-късно нашата борса взе да пада ...през 2010...когато всички растяха по света ние пак падахме и падахме...през Есента на 2010 ГЕРБ направи рекет на ПФ-ове със което борсата тотално се срина и едни от последните чужденци избягаха от БФБ . От 2010 насам се забелязвал колосални спадове на акциите на БФБ до нечувани и не виждани нива...тотална стагнация на БФБ (а и не само...в цялата държава икономиката едвам крета ....замислете се??? Имаме ръст на Безработицата почти двоен !!!). Голяма част от акциите са на исторически ниски нива (20 до 200/300 пъти под историческите си върхове). Доста изключително добри компании на БФБ фалираха последните 1-2 години и изпаднаха в изключително висока задлъжнялост при която се оказва, че даже и да бъдат нарязани за скрап не могат да покрият и 10-20 % от задълженията си . Част от тези компании бяха градо-образуващи .

Оказа се, че спада който беше започнал от Декември 2007-а до март 2009-а (по времето на Тройната коалиция) не представлява абсолютно нищо в сравнение със спада за последните 2-3 години (период на управление на ГЕРБ По време на Управлението на ГЕРБ БФБ преживя и преживява на лошите си моменти и не се знае това още колко ще продължава .

Т.ч. много ми е интересно, къде са тия колеги/инвеститори/хора/спекуланти и т.н. които през 2008-а обясняваха как ГЕРБ ще възроди България и БФБ??? Сега като виждат от 2009-а на сам какви фатални спадове на цените на акциите имаме на какво мнения са, а и фалити на компании??? Не си ли направиха извода вече???

п.с. забелязвам, че колегата bertram е един от малко привърженици на ГЕРБ които все още ги подкрепят
                          Мнението ми не е препоръка!!!

Коментар

• Най-добре бяхме при четирите управления на ДПС - със СДС, с Беров, с НДСВ и с БСП+НДСВ.
                            За това да слагаме по един фес и по едни дълбоки гащи и си изберем Доган да ни управлява САМ!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от Спекулант Разгледай мнение
                              Берти, мерси че поне ти си ме разбрал.
                              Равновесие се държи като магаре на мост. Задавам му елементарен въпрос, той върти, суче, обижда, но не отговаря.
                              Е, не виждам смисъл в подобен спор. Без мен!
                              Задаваш ми елементарен въпрос, които изисква моите лични желания да ги направя общовалидни за всички и да кажа моя личен избор на партия която смятам че ще задоволи най-добре моите желания.

Е сори но няма да го направя. Самия ти въпрос показва съвсем ясно че съзнанието ти е брутално облъчено. Тва дето се пробваш да го правиш на гадулките на борсата, на теб ГЕРБ са ти го направили.

Коментар

• Първоначално изпратено от Спекулант Разгледай мнение
                                Добре, махаме ГЕРБ, вярно имат доста гафове и издънки. Но Кой е по-добрата алтернатива?
                                Вместо да пишеш общи приказки като наемен писач ,сравни всяка една с ГЕРБ и ще си отговориш ....пусни 10 показателя....
                                Иначе ставаш смешен като платените с общите приказки.....

Коментар

Working...
                                X