Той ПеКата така е свикнал - с чужди пари, спекулант да става и с чужди анализи , анализатор да бъде....
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Класацията на П.К. за "10 акции на БФБ за 2012г."
Collapse
X
-
Класацията на П.К. за "10 акции на БФБ за 2012г."
Отдавна не бях чел "Капитал" , а и като цяло БГ вестници. Но по празниците реших да "погледна" има ли промяна в стила и начина на поднасяне на информация във вестника и си го купих.
С много интерес и още повече забавление прочетох статията "Десетте акции на 2012г." и коментарите и мненията изразени за тях.
Това се случи четейки в толалетната и изведнъж някак си съвсем естествено и от вътре ме напъна да си напиша и аз мнението за тези "10 перли" на БФБ
Карам по реда в класацията :
1.Адванс терафонд с 104 точки - Мнението ми е, че компанията се управлява добре от знаещи и можещи хора с трезва мисъл и обективна оценка.Но като цяло очаквам консолидация в цената на акцията в зоната 1.20-1.50
2.Каолин с 80 точки - Тук низходящият тренд ще се запази и през 2012г, като не изключвам спад в цената на акцията до 1.20-1.30. Очевидно слаб мениджмънт, който въпреки ръста на продажбите, не успява да затвърди позициите на компанията и да намери нови пазари навън. Спаб ПР и неадекватно поведение от страна на ДВИ.
3.Софарма с 79 точки - тук предстои да има доста сълзи както от радост, така и от мъка. Фармацефтиката е сектор със стабилен и устойчив ръст, но имам своите съмнения относно свързани с компанията лица и рисковете от инвестициите в други начинания. А също така и вътрешнофирмената задлъжнялост и невъзможността за събиране на немалка част от вземанията.
4.Монбат - 78 точки - ШИТ, пълен и тотален ШИТ. Очаквам спад в цената на акциите до 2.50-2.80 в условията на голяма конкуренция и все по-голям спад на вътрешното търсене и потребление на продукцията на тази компания. Вместо да се преориентира към модернизация и въвеждане на ново производство на литиево-йонни батерии, мениджмънта заложи инвестиции в съседни държави на морално остаряло производство.
5.Трейс груп холд с 66 точки - Без нови държавни поръчки и такива от страна на чусждестранни инвеститори, спада по позицията ще продължи.
6. ЕЛАРГ с 62 точки. - много важно е как ще си изиграят картите от мениджмънта след обявената доброволна ликвидация. Като цяло обаче ръстът е ограничен до 1.00 а спада в цените на акциите, може бързо да се завърне.
7.Стара планина холд с 53 точки - очаквам управлението да се запази консервативно, което не предполага изненади и резонно е да се очаква консолидация в зоната 2.00-3.50лв за акция през годината.
8. ПИБ с 51 точки - това според мен ще бъде една от големите интриги през 2012г. Малко преди края на 2011г. от Фич поставиха под наблюдение рейтинга на банката с перспективи за понижението му. Сделката за Кремиковци може да се окаже преголяма лъжица за ПИБ. Тя застрашава ликвидността и може да се стигне до ново спасяване от страна на БНБ като през Май 2008г. Също така е много важно как ще вървят цените на желязото през 2012г. В случай, че рецесията в ЕЗ зоната и глобален мащаб се задълбочи, то и цената на желязото е вероятно да загуби около 30% през 2012г., а това със сигурност ще е негативно и за ПИБ (без значение дали като кредитор или като собственик на Кремиковци). Ръстът на лошите и необслужваните кредити също оказват силно негативно влияние на целият банков сектор. Така, че тук очаквам спада в цените на акциите да се задълбочи и не бих се изненадал да видим цени и под 1.00 лев.
9. ФНИ с 49 точки - Тук нещата са може би най-добре от всички 10 дружества, защото има много КЕШ. Много важно е как той ще се управлява и къде ще се насочи той, а също така и в кой момент евентуално това ще се случи. Като цяло обаче си мисля, че мениджмънта няма да подхожда агресивно и това предполага запазване стойността на акциите в ценовият диапазон 0.50-0.80лв за акция през годината.
10.М+С хидравлик с 43 точки - Компанията е експортно ориентирана с прилично качество на продукцията и това предполага потенциал за ръст. Но само в случай на завоюване на нови пазари и добро планиране на паричните потоци. като цяло обаче очаквам по-скоро плавно възходящо движение в цената на акциите на компанията в диапазон 6.00-12.00 лв.Last edited by Alan20; 11.01.2012, 23:32.www.finance5.bgТагове: Отмаркиране на всички
Коментар