IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ !!! архив 5

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от markov
    На Прокопиев от бизнеса само Каолин е на борсата , пък тои не виждам какво зависи от държавата вече....
    Другия му бизнес и да живне, няма връска с борсови акции
    колега недей така наивно.... ББ излезе от болницита да подпише споразумение с КРИБ
    if u don't know...now u know

Коментар

• На Прокопиев от бизнеса само Каолин е на борсата , пък тои не виждам какво зависи от държавата вече....
      Другия му бизнес и да живне, няма връска с борсови акции
      Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

• ами г-н Иво Прокопиев къде го забравяте
        if u don't know...now u know

Коментар

За инфраструктурата съм съгласен, но добивни кво да зависят от държавата..те не продават на държавата продукция.
          Не ви чета редовно, но си спомням мнения в темата от сорта: ТИМ са близки до властта, значи спокойно може да се купува Хим-а.
          Фармацевтиката също е доста лобистки сектор - държавните поръчки.
          Има и други, но вие сте по-навътре в нещата и сами можете да си прецените.
          При добивните е доста интересно кой и как е печелил концесии.....

Коментар

• Първоначално изпратено от wannarock
            Първоначално изпратено от markov
            Първоначално изпратено от anon6706
            Мен ми е много интересно другото.

Защо като в целия свят борсите растат,в момента няма нито един индекс на червено от тези в инвестора на главната страница,само ние сме пак на червено.

Определено риска в нашата икономика не е по зле от на доста от другите страни с зелени индекси.

Единственото разумно обяснение е че продължавашия спад и липса на ликвидност се дължи на политическите фактори , около съставяне на правителство и икономическата политиката която ще води в бъдеще.

Има ли други мнения ?
            Все още няма яснота кои фирми са от "обръчите от фирми", доколко са генерирали минали печалби по политически причини и дали при новата политическа ситуация ще запазят позициите си.
            Едва ли някоя от листваните на пазара фирми е с много зависим бизнес от определена партия...
            освен инфраструктурни, добивни....
            За инфраструктурата съм съгласен, но добивни кво да зависят от държавата..те не продават на държавата продукция.

Коментар

Първоначално изпратено от anon6706

Защо като в целия свят борсите растат,в момента няма нито един индекс на червено от тези в инвестора на главната страница,само ние сме пак на червено.

Определено риска в нашата икономика не е по зле от на доста от другите страни с зелени индекси.

Единственото разумно обяснение е че продължавашия спад и липса на ликвидност се дължи на политическите фактори , около съставяне на правителство и икономическата политиката която ще води в бъдеще.

Има ли други мнения ?
              Все още няма яснота кои фирми са от "обръчите от фирми", доколко са генерирали минали печалби по политически причини и дали при новата политическа ситуация ще запазят позициите си.
              Едва ли някоя от листваните на пазара фирми е с много зависим бизнес от определена партия...
              освен инфраструктурни, добивни....
              Не е съвет за покупко-продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от anon6706

Има ли други мнения ?

Коментар

• Дружества без код (OTHERS) източник: vesti.bg 15 Юли 2009 12:57

ИПИ: Над една четвърт от фирмите са въвлечени в корупционни схеми

Най-добрият град за правене на бизнес в България е Търговище, следват го Враца и Габрово

Корупцията е най-разпространена в строителния сектор

Това заяви Методи Методиев от Института за пазарна икономика (ИПИ) при представяне на ново изследване в 28 общински центрове.

Всяка четвърта фирма е срещала трудност за осъществяване на оценка на въздействие на околната среда.

Изследването на корупционните практики е направено на базата на възприятието на хората за корупция, допълни Методиев.

Най-трудно е в Благоевград, там почти 100% от компаниите срещат затруднения. Най-лесно се взимат тези разрешителни във Враца - само около 10% от интервюираните срещат трудности.

По-често проблеми имат по-малките фирми. Една четвърт от интервюираните компании са разказали за фирма от техния бранш, която прави нерегламентирани плащания.

Една пета от компаниите са плащали нерегламентирано за облагодетелстване.

Сред сферите, където корупцията е най-разпространена, са строителството, търговията на едро и търговското посредничество.

Около 37% от фирмите са казали, че при тях местната власт провежда някакви антикорупционни практики.

Изследването "Местни условия за правене на бизнес", подготвено от Института за пазарна икономика е първото подобно изследване на местно ниво, което се прави в България.

Целта на проучването е да покаже различията в бизнес средата на местно ниво, както и да представи къде в страната е най-лесно да се прави бизнес от административна и регулаторна гледна точка.

В изследването са включени 28-те области, представени от областният център. Индексът изследва административната тежест на бизнеса, като данъци и такси, регулаторни режими, качество на административните услуги и корупция.

Няма град, който да получава най-висока оценка по всички индикатори. На първо място в класацията е Търговище, следват Враца и Габрово.

Последните места са на Плевен, Смолян и Стара Загора. София е в "златната среда" - 19-то от 28 места.

Столицата, заедно с Русе, Кюстендил, Монтана и Велико Търново, има регулаторни режими, които не са описани в нормативната база.

Изследването показва, че местните данъци и такси са около 5% от бюджета, което няма да повлияе особено на републиканския бюджет и няма пречка да стоят в общината.

Подобна мярка трябва да се направи не само в София, но и във всички общини. Финансовата децентрализация ще доведе до конкуренция, а тя ще дисциплинира общините, смятат от института.

Коментар

Има ли други мнения ?

Коментар

• Мрежовик, то за 2009 ясно.
                      Можеш ли да се басираш за 1.11.2010?

Първоначално изпратено от netware5
                      Ами крайно време беше някой да ги напише тия неща. Атаката срещу борда се води повече от година в този форум и явно е настъпил последния щурм - включването на слуховете по кръчми и офиси и масовите вестници.

Между другото това ме подсеща, че мога да изкарам малко джобни парици

Съвсем официално обявявам, че има свободни още 9 (девет) лота за сключване на бас с мен при същите условия като със zlata lamia - 1000 лева, че валутният курс на еврото ще остане непроменен до 1 ноември 2009. Ако все още има желаещи апокалиптици - да заповядат. Ламята също е добре дошла ако желае да си увеличи експозицията

Коментар

• Обикновенно е в сила твърдението че когато си наобратно с целия свят, не света е луд а ти ......

Коментар

Има ли други мнения ?
                          Българските инвеститори са по-умни от тези в останалия свят...
                          Това обяснение харесва ли ти?

Коментар

• Мен ми е много интересно другото.

Има ли други мнения ?

Коментар

• Първоначално изпратено от Kristo
                              Служебен код за новини (OTHERS) източник: Банкеръ 15 Юли 2009 11:33

Манипулацията със слуховете

Лавина от информации на ухо създава страхове за сигурността на валутния борд

"Я ми кажи вярно ли е, че новото правителство на Борисов ще води преговори с МВФ и ще девалвира курса на лева спрямо еврото?" Този втрещяващ въпрос ми бе зададен от мой познат адвокат в сряда по обед.

"Откъде ти идват наум такива работи?", контрирах го аз.

"Ами мои клиенти, занимаващи се с недвижими имоти, само за това ми говорят и са притеснени", отговаря ми адвокатът.

Няколко часа по-късно в разговор с изпълнителен директор на банка съвсем случайно става дума за споменатите опасения. "Да, тези слухове заливат хората като лавина. Ти представяш ли си, продължи той, че някои бизнесмени вече ми казват, че ще спрат да си погасяват левовия кредит, защото националната валута щяла да се обезцени и това ще им позволи по-късно бързо да си платят задължението. Аз ги предупреждавам, че ще им начисляваме висока наказателна лихва. А те ми отговарят, че каквато и лихва да им сложа, след два-три месеца, когато еврото стане 4 лева, пак ще им е по-изгодно да си погасят дълга, при това с лихвата", разказа банкерът. После допълни, че приказките за предстоящата девалвация масово се разпространяват от понеделник, и е обезпокоен, че става дума за организирана кампания за дестабилизиране на пазара.

Може и да не е точно така, но коментарите на различни политици и "експерти" за способността на бъдещите управляващи да запазят Валутния борд очевидно си казват думата. Например още на 3 юли в предаването "Тази сутрин" на bTV Милен Велчев се изказа по темата. "Политиците не казват дали ще запазят Валутния борд на всяка цена, или ще се откажат от него, когато стане необходимо да се предприемат непопулярни мерки като рязко свиване на бюджетните разходи", коментира бившият финансов министър, визирайки политиците от формацията на Бойко Борисов. И така съзнателно или не провокира страховете на хората.

Изявленията на ГЕРБ за смяната на управителя на БНБ Иван Искров също будят догадки какво ще се случи със стабилността на лева, след като властта посяга първо към независимостта на Централната банка. Не че такава смяна ще доведе до девалвация на лева. Само че пак предизборно някои политици успяха да внушат на електората, че именно фигурата на управителя на БНБ е гаранция за запазването на режима на Паричен съвет. Да не говорим за повърхностните следизборни коментари в сутрешните телевизионни блокове на всезнаещи журналисти от типа на Маргарита Михнева, която изненада публиката с "дълбоките" си познания и в банковата политика.

Неприятното при цялото това дърдорене е, че страховете на хората могат наистина да застрашат финансовата стабилност в страната, особено ако прераснат в истерично обръщане на левови депозити във валутни и тегленето им от банките. Защото всички внушения за девалвацията на лева са една изключително въздействаща, от психологическа гледна точка, манипулация. Въздействаща, тъй като повечето българи не са наясно какви са принципите на Валутния борд и с какъв нормативен документ те са уредени. По тази причина те дори не се замислят, че курсът на лева спрямо еврото не може да бъде променен с решение на шепа хора, които са се събрали на тайно нощно заседание в нечий кабинет.

Сегашният фиксиран курс, както и правилата на Валутния борд - как се формира валутният резерв, какви левови активи покрива той, в какви финансови инструменти може да се инвестира, по какви начини става обмяната на лева спрямо европейската валута, са подробно записани в Закона за БНБ. За да бъде променен той, е необходимо в деловодството на Народното събрание да бъде внесено съответното предложение. Това означава, че за целта, първо, трябва да има работещ парламент и членовете на съответните постоянни комисии към него да бъдат избрани. Защото всяко предложение за промяна в Закона за БНБ няма как да не бъде разгледано поне в Комисията по бюджет и финанси и в Комисията по правни въпроси. А влезе ли такава законодателна инициатива в Народното събрание, тя неизбежно ще стигне и до медиите. И ще се вдигне невероятен шум.

Впрочем, евентуалното предложение за обезценка на националната валута е равносилно на самоубийство за всеки политик. През последните две-три години се наслушахме на различни експертни мнения за това как по-евтиният лев щял да повиши конкурентността на българските стоки на международните пазари, което ще доведе до увеличаване на износа, а оттам и на приходите за българските предприятия. На теория това е така. Само че една девалвация на националната валута ще прогони чуждестранните инвеститори от страната, ще изяде доходите и спестяванията на населението и ще предизвика пълен срив на финансовата система. Казано накратко, ще ни върне към ситуацията от зимата на 1997 година. Така че, ако не разумът, то поне чувството за самосъхранение би трябвало да възпре политиците от подобни инициативи.

Разпространяването на слухове за обмисляна обезценка на националната валута е твърде опасно начинание дори и когато се извършва от хора, неотговарящи изцяло за себе си. Затова те трябва да бъдат опровергавани категорично още при появата им. И то не от формални медийни сбирки, а от новата власт.
                              Ами крайно време беше някой да ги напише тия неща. Атаката срещу борда се води повече от година в този форум и явно е настъпил последния щурм - включването на слуховете по кръчми и офиси и масовите вестници.

Между другото това ме подсеща, че мога да изкарам малко джобни парици

Съвсем официално обявявам, че има свободни още 9 (девет) лота за сключване на бас с мен при същите условия като със zlata lamia - 1000 лева, че валутният курс на еврото ще остане непроменен до 1 ноември 2009. Ако все още има желаещи апокалиптици - да заповядат. Ламята също е добре дошла ако желае да си увеличи експозицията
                              He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Служебен код за новини (OTHERS) източник: Банкеръ 15 Юли 2009 11:33

Манипулацията със слуховете

Лавина от информации на ухо създава страхове за сигурността на валутния борд

"Я ми кажи вярно ли е, че новото правителство на Борисов ще води преговори с МВФ и ще девалвира курса на лева спрямо еврото?" Този втрещяващ въпрос ми бе зададен от мой познат адвокат в сряда по обед.

"Откъде ти идват наум такива работи?", контрирах го аз.

"Ами мои клиенти, занимаващи се с недвижими имоти, само за това ми говорят и са притеснени", отговаря ми адвокатът.

Няколко часа по-късно в разговор с изпълнителен директор на банка съвсем случайно става дума за споменатите опасения. "Да, тези слухове заливат хората като лавина. Ти представяш ли си, продължи той, че някои бизнесмени вече ми казват, че ще спрат да си погасяват левовия кредит, защото националната валута щяла да се обезцени и това ще им позволи по-късно бързо да си платят задължението. Аз ги предупреждавам, че ще им начисляваме висока наказателна лихва. А те ми отговарят, че каквато и лихва да им сложа, след два-три месеца, когато еврото стане 4 лева, пак ще им е по-изгодно да си погасят дълга, при това с лихвата", разказа банкерът. После допълни, че приказките за предстоящата девалвация масово се разпространяват от понеделник, и е обезпокоен, че става дума за организирана кампания за дестабилизиране на пазара.

Може и да не е точно така, но коментарите на различни политици и "експерти" за способността на бъдещите управляващи да запазят Валутния борд очевидно си казват думата. Например още на 3 юли в предаването "Тази сутрин" на bTV Милен Велчев се изказа по темата. "Политиците не казват дали ще запазят Валутния борд на всяка цена, или ще се откажат от него, когато стане необходимо да се предприемат непопулярни мерки като рязко свиване на бюджетните разходи", коментира бившият финансов министър, визирайки политиците от формацията на Бойко Борисов. И така съзнателно или не провокира страховете на хората.

Изявленията на ГЕРБ за смяната на управителя на БНБ Иван Искров също будят догадки какво ще се случи със стабилността на лева, след като властта посяга първо към независимостта на Централната банка. Не че такава смяна ще доведе до девалвация на лева. Само че пак предизборно някои политици успяха да внушат на електората, че именно фигурата на управителя на БНБ е гаранция за запазването на режима на Паричен съвет. Да не говорим за повърхностните следизборни коментари в сутрешните телевизионни блокове на всезнаещи журналисти от типа на Маргарита Михнева, която изненада публиката с "дълбоките" си познания и в банковата политика.

Неприятното при цялото това дърдорене е, че страховете на хората могат наистина да застрашат финансовата стабилност в страната, особено ако прераснат в истерично обръщане на левови депозити във валутни и тегленето им от банките. Защото всички внушения за девалвацията на лева са една изключително въздействаща, от психологическа гледна точка, манипулация. Въздействаща, тъй като повечето българи не са наясно какви са принципите на Валутния борд и с какъв нормативен документ те са уредени. По тази причина те дори не се замислят, че курсът на лева спрямо еврото не може да бъде променен с решение на шепа хора, които са се събрали на тайно нощно заседание в нечий кабинет.

Сегашният фиксиран курс, както и правилата на Валутния борд - как се формира валутният резерв, какви левови активи покрива той, в какви финансови инструменти може да се инвестира, по какви начини става обмяната на лева спрямо европейската валута, са подробно записани в Закона за БНБ. За да бъде променен той, е необходимо в деловодството на Народното събрание да бъде внесено съответното предложение. Това означава, че за целта, първо, трябва да има работещ парламент и членовете на съответните постоянни комисии към него да бъдат избрани. Защото всяко предложение за промяна в Закона за БНБ няма как да не бъде разгледано поне в Комисията по бюджет и финанси и в Комисията по правни въпроси. А влезе ли такава законодателна инициатива в Народното събрание, тя неизбежно ще стигне и до медиите. И ще се вдигне невероятен шум.

Впрочем, евентуалното предложение за обезценка на националната валута е равносилно на самоубийство за всеки политик. През последните две-три години се наслушахме на различни експертни мнения за това как по-евтиният лев щял да повиши конкурентността на българските стоки на международните пазари, което ще доведе до увеличаване на износа, а оттам и на приходите за българските предприятия. На теория това е така. Само че една девалвация на националната валута ще прогони чуждестранните инвеститори от страната, ще изяде доходите и спестяванията на населението и ще предизвика пълен срив на финансовата система. Казано накратко, ще ни върне към ситуацията от зимата на 1997 година. Така че, ако не разумът, то поне чувството за самосъхранение би трябвало да възпре политиците от подобни инициативи.

Разпространяването на слухове за обмисляна обезценка на националната валута е твърде опасно начинание дори и когато се извършва от хора, неотговарящи изцяло за себе си. Затова те трябва да бъдат опровергавани категорично още при появата им. И то не от формални медийни сбирки, а от новата власт.

Коментар

Working...
                                X