IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ !!! архив 4

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Каква пък ще е тая институционална криза?
    Първоначално изпратено от meche_cveti93
    Но в момента на дневен план освен икономиката и безработицата , трябва да вземем предвид и политическия фактор ..... пред институционална криза сме

Коментар

• Първоначално изпратено от Valuator
      lucky, подчертах и "ако-то" благодаря и за препоръката но не живея заради впечатленията на другите
      А и има дни, в които искрено се забавлявам
      викаш, идва време когато маските падат, ок..

Коментар

• колкото и да съм бил противник на Николов, си спомням че нивото от 255 го прогнозира, когато бяхме на 950
        останалото няма значение дори и това за 2200 ...

по-интересно е защо някой хора като започне да се търси някаква корелация с индекси близки до нашите веднага прехвърлят въпроса към ДАКС, МАКС и тем подобни.

още по-интересен е въпроса да се цитират съобщения от БФБ и да се правят предположения, докато в случая е е доста по-убедително да се изтъпаниш във форума и да кажеш: аз днес скъсих ЕУБГ, ПИБ, ХДПАТ или ЦКБ!

Коментар

• lucky, подчертах и "ако-то" благодаря и за препоръката но не живея заради впечатленията на другите
          А и има дни, в които искрено се забавлявам

Коментар

• Първоначално изпратено от luckyboy
            Първоначално изпратено от SubZero

Това също звучеше правдоподобно:

......
            По отношение на фондовите пазари по-голяма част от разрушението може би вече е преминало, макар че все още сме далеч от дъното като цени, но не и като време. Оптимизмът, с който започна годината, всеки момент ще се изпари. Буквално до няколко седмици очакваме да се поднови низходящата тенденция от миналата година на развитите пазари. За пазарите от региона еуфорията трая само в първите два-три дни на януари. Картината бързо и драстично се промени и вече в страни като България и Румъния има спад от над 20%.

Ако анализът, който следваме, е верен, много вероятно е по-късно през годината да станем свидетели на опит за възстановяване. Ключът за това колко ще бъде успешен този опит се крие в последствията от спада, който вече тече. Спадът може да свали SOFIX дори под 200 пункта, и то за много кратко време през следващите седмици. .....
            ........
            Всички сценарии, които очертахме, зависят от наличието на ликвидност на пазара. Ако има ликвидност, може да видим възстановяване, а оттам това ще покаже, че пазарът е жив и евентуално в началото на 2010 г. ще започне по-сериозен възходящ тренд след повторно тестване на дъното в края на 2009 г.
            Само десетина дни по-късно, SOFIX направи дъно като затвори на 259,95 пунта.

сега остава само и да уточниш, какво всъщност искаше да кажеш с това?
            Николов прави прогноза, която се сбъдва само след 10 дни, та какъв е проблема?
            Както Valuator услужливо ти е отговорил, виж и горните корекции.

Коментар

• ....... това вече е друго!

валуатор, с поведението си от последните няколко дни, разваляш впечатленията които гради през последните 2 години, осъзнай се

Коментар

• По-скоро има предвид това в червеното по-долу

Първоначално изпратено от luckyboy
                Първоначално изпратено от SubZero
                Интервю: Александър Николов, портфейлен мениджър на ДФ Адванс Източна Европа

Индексите ще продължат растежа си
                ........
                ......
                По отношение на фондовите пазари по-голяма част от разрушението може би вече е преминало, макар че все още сме далеч от дъното като цени, но не и като време. [Оптимизмът, с който започна годината, всеки момент ще се изпари. Буквално до няколко седмици очакваме да се поднови низходящата тенденция от миналата година на развитите пазари. За пазарите от региона еуфорията трая само в първите два-три дни на януари. Картината бързо и драстично се промени и вече в страни като България и Румъния има спад от над 20%.

Ако анализът, който следваме, е верен, много вероятно е по-късно през годината да станем свидетели на опит за възстановяване. Ключът за това колко ще бъде успешен този опит се крие в последствията от спада, който вече тече. Спадът може да свали SOFIX дори под 200 пункта .....
                ........
                Всички сценарии, които очертахме, зависят от наличието на ликвидност на пазара. Ако има ликвидност, може да видим възстановяване, а оттам това ще покаже, че пазарът е жив и евентуално в началото на 2010 г. ще започне по-сериозен възходящ тренд след повторно тестване на дъното в края на 2009 г.
                Само десетина дни по-късно, SOFIX направи дъно като затвори на 259,95 пункта
                Сега остава само и да уточниш, какво всъщност искаше да кажеш с това?

Коментар

• делчев, от кога индексите BUX и BET станаха световни )))

Коментар

• Първоначално изпратено от SubZero

......
                    По отношение на фондовите пазари по-голяма част от разрушението може би вече е преминало, макар че все още сме далеч от дъното като цени, но не и като време. Оптимизмът, с който започна годината, всеки момент ще се изпари. Буквално до няколко седмици очакваме да се поднови низходящата тенденция от миналата година на развитите пазари. За пазарите от региона еуфорията трая само в първите два-три дни на януари. Картината бързо и драстично се промени и вече в страни като България и Румъния има спад от над 20%.

Ако анализът, който следваме, е верен, много вероятно е по-късно през годината да станем свидетели на опит за възстановяване. Ключът за това колко ще бъде успешен този опит се крие в последствията от спада, който вече тече. Спадът може да свали SOFIX дори под 200 пункта, и то за много кратко време през следващите седмици. .....
                    ........

сега остава само и да уточниш, какво всъщност искаше да кажеш с това?

Коментар

• Мече според мен следващите 3-5 месеца ще са критични.Лично аз очаквам още спад.Няма оборот повечето са на изчакване.Имам позиции в които съм дългосрочен инвеститор ,но спекулантските ги поразпродадох.Сашо Николов е прав че софикса ще расте занапред но за колко време е въпроса.Аз си мисля че покачването ще е съпътствано с много зиг-заг движения.При все по нарастващата нужда от пари и увеличаващата се безработица е твърде вероятно голяма част от играчите да кеширват печалбата при всеки по голяма ръст на индекса.Ясно е обаче че един ден ще се тръгне нагоре и нещата ще се стабелизират.Въпросът е кога и по-какъв начин.Това ги вълнува хората а не че през 2030 г те ще имат супер печалба чакайки светлото бъдеще
                      Вожде ,
                      Следвашият път като напишеш нещо актуално може и главен вожд .... да е обръщението ....
                      Но в момента на дневен план освен икономиката и безработицата , трябва да вземем предвид и политическия фактор ..... пред институционална криза сме , нова газова криза ако са верни слуховете за топлите връзки на Първанов с Путин и предоговаряне на цената газта от началото на 2010 г....... работите могат да станат ... сложни.

Коментар

• Първоначално изпратено от Борис
                        Май затова говорихте малко по-надолу. Наистина интересно и правдоподобно звучи:
                        от днешния в. Пари:

........

......

........

Коментар

• Първоначално изпратено от Ташунко със сапа
                          Първоначално изпратено от meche_cveti93
                          Хахахахах нема такъв оборот.Изглежда че ще се окажа прав.
                          Ташунко със сапа,
                          Повечето спекуланти се изтеглиха ..... аз само спекулативните позиции махнах за другите нямам избор нямам избор.
                          При теб това ли важи:
                          И сам войнът и войн.... или и сам спекуланта е инвеститор ...

Мече според мен следващите 3-5 месеца ще са критични.Лично аз очаквам още спад.Няма оборот повечето са на изчакване.Имам позиции в които съм дългосрочен инвеститор ,но спекулантските ги поразпродадох.Сашо Николов е прав че софикса ще расте занапред но за колко време е въпроса.Аз си мисля че покачването ще е съпътствано с много зиг-заг движения.При все по нарастващата нужда от пари и увеличаващата се безработица е твърде вероятно голяма част от играчите да кеширват печалбата при всеки по голяма ръст на индекса.Ясно е обаче че един ден ще се тръгне нагоре и нещата ще се стабелизират.Въпросът е кога и по-какъв начин.Това ги вълнува хората а не че през 2030 г те ще имат супер печалба чакайки светлото бъдеще
                          До 2030 колко ли лули и индианки ще обърнеш ...

Коментар

• Първоначално изпратено от meche_cveti93
                            Хахахахах нема такъв оборот.Изглежда че ще се окажа прав.
                            Ташунко със сапа,
                            Повечето спекуланти се изтеглиха ..... аз само спекулативните позиции махнах за другите нямам избор нямам избор.
                            При теб това ли важи:

Мече според мен следващите 3-5 месеца ще са критични.Лично аз очаквам още спад.Няма оборот повечето са на изчакване.Имам позиции в които съм дългосрочен инвеститор ,но спекулантските ги поразпродадох.Сашо Николов е прав че софикса ще расте занапред но за колко време е въпроса.Аз си мисля че покачването ще е съпътствано с много зиг-заг движения.При все по нарастващата нужда от пари и увеличаващата се безработица е твърде вероятно голяма част от играчите да кеширват печалбата при всеки по голяма ръст на индекса.Ясно е обаче че един ден ще се тръгне нагоре и нещата ще се стабелизират.Въпросът е кога и по-какъв начин.Това ги вълнува хората а не че през 2030 г те ще имат супер печалба чакайки светлото бъдеще

Коментар

• Хахахахах нема такъв оборот.Изглежда че ще се окажа прав.
                              Ташунко със сапа,
                              При теб това ли важи:

Коментар

• Май затова говорихте малко по-надолу. Наистина интересно и правдоподобно звучи:
                                от днешния в. Пари:

Господин Николов, управлявате взаимен фонд, който инвестира приоритетно в Централна и Източна Европа. Перспективни или рискови са вложенията в района в момента?
                                - Рисковете, които изтъкват всички анализатори, са свързани с очакването за влошаване на икономиките през следващите три месеца или дори за година-две напред. Това се подсказва и от много големия срив, който имаше на капиталовите пазари в тези страни. В тях той беше много по-сериозен, отколкото в развитите икономики. Такъв голям срив на борсата е индикатор, че реалната икономика тепърва ще изпита доста сериозни трудности. Оттам идват и опасенията. Нашите анализи обаче показват, че фондовите пазари вече са калкулирали тези предстоящи трудности. Затова възходящият тренд, който е налице от февруари - март т.г., е по-вероятно да продължи през следващите месеци.
                                .....
                                Очаквате ли тепърва нашите банки да изпитат затруднения?
                                - Проблеми може да се появят след половин-една година, ако реалната икономика сериозно се влоши и няма възстановяване нито в потребителското търсене, нито в бизнес климата. Тогава би могло банките да изпитат затруднения по линия на това, че ще нарасне процентът на необслужваните кредити. Хората все по-трудно ще си изплащат кредитите - както индивидуалните, така и фирмените. За момента обаче няма реална заплаха за банковата система.

Има ли достатъчно данни, с които да може да се анализира ситуацията у нас?
                                - При нас за разлика от развитите пазари статистическите данни и индикаторите са доста по-малко. Но така или иначе най-стандартните макроикономически данни са налични. Основният проблем с тях е, че те са лагови индикатори. Те отразяват състоянието на икономиката отпреди няколко месеца. В България даже изоставането на икономиката спрямо фондовия пазар е много по-сериозно - поне една година. Върхът на фондовия пазар беше през октомври 2007 г., а октомври миналата година правителството все още отричаше, че ще има криза. Повечето хора не бяха настроени негативно за бъдещето си.

Но може би вече са... Безработицата ли е най-големият проблем у нас и в страните от региона?
                                - Не навсякъде в Източна Европа тя е голям проблем, но по-скоро тенденциите навсякъде са негативни. Тя нараства. У нас през 2008 г. беше достигнала 5.8%. Най-вероятно тя ще продължи да расте дори след като реалната икономика достигне дъно, което тя все още не е стигнала. Така че много е реалистично да очакваме тя да достигне 12-14%.

Очаквате ли да продължава да пада нашият БВП?
                                - Моите очаквания са точно за това - за продължаващ спад на икономиката и на БВП. Мотивът за това е спадът на фондовия пазар. Колкото и да е незначителен този пазар за икономиката, спадът на борсата е индикатор за продължителни сътресения в реалната икономика, дори и в момента Sofix да върви нагоре. А аз очаквам точно това - ръст за индекса.

Той доста поскъпна в последните 2-3 месеца. Sofix отразява ли реални процеси?
                                - Със сигурност не отразява процеси в икономиката. Напротив, тя върви надолу. Това, което този ръст отразява, е, че имахме голям спад от 88%, какъвто преди това е имало само по време на Голямата депресия в САЩ. Скокът сега показва очакванията на инвеститорите, че всичко лошо, което ще видим оттук нататък в реалната икономика, е вече отразено в цените на акциите. Аз очаквам индексите в района и у нас да продължат растежа си в следващите месеци.

А какви нива очаквате за Sofix, може би 1000 пункта?
                                - Да, това са нивата, които очакваме. Дори техническият анализ, който аз прилагам, сочи такива нива. След това най-вероятно ще има нов низходящ пазар на БФБ.

За какъв период говорим в тази прогноза?
                                - Достигане на 1000 пункта очаквам да стане в период от година - година и половина, последвано от низходящ пазар. Той няма да бъде толкова стръмен, както това, което видяхме, и ще остане далеч от реализираните дъна.

На какво ще се основава този нов спад?
                                - Той ще се основава може би на много поскъпналите в този момент акции и липсата на възстановяване в реалната икономика. Не знаем отсега точната причина. След такъв зловещ спад е малко вероятно да започне директно нов възходящ тренд. Това го показва историята. След такива големи спадове, дори и дъното да е достигнато, както ние смятаме, пазарът много години, дори десетилетия, консолидира в широки граници, преди да започне нов десетилетен възходящ пазар.
                                ......

По време на спада на борсата голяма част от инвеститорите избягаха. Има ли сега завръщане?
                                - В последните месеци наблюдаваме подновяване на интереса на отделни инвеститори. Не толкова масово, както преди, но някои от тях оценяват, че в момента борсите предоставят възможност за добра инвестиция в средносрочен план.

Коментар

Working...
                                X