IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ !!! архив 2

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от BigBear Разгледай мнение
    Изпреварващото купуване от "приятелски" КОБОСИ беше много характерно във времената на бума - с това също трябва да се приключи чрез прозрачност, съгласен съм.
    Даже и ПФ да трябва да дават отчет на какви цени купуват и продават, аз не виждам това как ще спре изпреварващите сделки, особено по ликвидните позиции

Може би, съществена част от реформата при ПФ трябва да е създаването на мултифондове. Така всеки осигуряващ се ще преценява дали иска парите му да се инвестират само в депозити в банки с определен минимален кредитен рейтинг и в ДЦК-та или и в по-рискови активи.
    Last edited by Pivoley; 02.08.2010, 14:22.

Коментар

• SOFIX един от най-лошите класове активи през юли и от началото на годината

http://bfb.bg/?p=121

Много зле се е представял индекса в сравнение със световните ETF-и

Коментар

Изпреварващото купуване от "приятелски" КОБОСИ беше много характерно във времената на бума - с това също трябва да се приключи чрез прозрачност, съгласен съм.
        много мизерии /незаконни/ правиха и ПФ и ДФ, а КФН спеше...

Освен изпреварващите покупки, записване на нови емисии на свои хора, както и срещу подкупи...

покупка на пакети от свързани лица..които ги събираха преди тва на ниски цени...

търговия с вътрешна информация

брокерите също намазваха за лична сметка от търговията на фондовете ... и тн .тн..

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
          Трябва да са много по-прозрачни. Работят на практика с обществени пари, които събират задължително и би трябвало да се отчитат постоянно. Включително и да публикуват на каква цена влизат или излизат от позиция.
          Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

Коментар

• Напълно съм съгласен. Трябва да са много по-прозрачни. Работят напрактика с обществени пари, които събират задължително и би трябвало да се отчитат постоянно. Включително и да публикуват на каква цена влизат или излизат от позиция. За да няма съмнения за това че просто въртят едни пари. И аз лично смятам че този пазар трябва да се отвори. И без това така пенсионната ни система няма да издържи и ще се наложи да мине на по-пазарен принцип с по-силна лична мотивация. Което няма как да стане ако пенсионните фондове са напрактика изключени от пазарна конкуренция.

Аз лично се чувствам достатъчно компетентен да си управлявам спестяванията и не виждам защо трябва да плащам на някой друг за това.

Коментар

• ravnovesie - нека да са пазарни но всичко да им е пазарно - да публикуват инвестициите си на всеки три месеца, вътрешните лица и всички свързани с тях да си публикуват сделките, да мога да спестявам във всички лицензирани в ЕС фондове, да мога да го правя и сам в отделна попечителска сметка към примерно банка без право също да тегля парите до навършване на пенсионна възраст и т.н.

Иначе играем само с една врата - голове може да се вкарват само на спестителя...

Коментар

• Да избираш между 8-9 ПФ, всеки от които ти взема 5% на входа си е олигопол. Трябва да се отвори конкуренцията, като се позволи на хората да избират и други възможности.

Коментар

• Това е пазар. Включително и решението къде трябва да инвестират ПФ трябва да е пазарно. Аз лично не съм навит да се задължават да ни надуват борсата. Защото това е целта на подобни поправки, да се балонизира борсата и да се източат парите на ПФ. Макар че и техните искания да могат да инвестират в каквото си искат в чужбина има потенциал да доведе до същия резултат.

Основното в пенсионната система трябва да е ПФ да не губят пари. Което няма как да стане като се хвърлят на супер рискови акции или пък инвестират голям процент в ниско ликвидни пазари като нашия.

Коментар

• jamiemirror - при монополни структури каквито са ПФ в България, критерият професионализъм не е водещият при избор на ръководни кадри, ако въобще се прави такъв. Лоялност и широко затворени очи към вътрешните сделки - това е водещо...Не пропускам и възнагражденията, но има ли смисъл да се пише и за това при условие че ти взимат пари още при първоначална вноска?
                    ПФ от колкото години ги следя не могат да бият разплащателна сметка...Така че цялата тази широка защита на ПФ ми се вижда странна - аз лично искам да имам право да си натрупвам пенсионна сума в отделна сметка и да давам една задължителна сума по равно със всички останали работещи българи за разходо-покривната система тоест всички след определена възраст да получават еднаква минимална пенсия а останалото каквото са си спестили и стига сме хранили паразитни структури....

Коментар

Принципно съм съгласен със следните няколко тези - изискването за по - голям процент свободно търгуваеми акции е добро, но трябва да му се даде дълъг гратисен период - също както е се реши от БФБ след анкета, че е хубаво да има по-дълго работно време, но друг път. Другата теза - че пенсионните фондове трябва задължително да инвестират в България - не, не трябва да бъдат задължавани, но ако не го правят в страна където имат сравнителни предимства - нямат езикова бариера имат много допълнителна информация за потенциалните си инвестиции, защо АЗ да бъда задължен със закон да си давам парите си 40 години на ТЯХ? Равенство има между равни - или сме чисто пазарни и ПФ имат пълния избор да решават какво да купят и как да инвестират парите на вложителите си дългосрочно и съответно вложителите пък не са задължени по никакъв административно - законов начин да им бъдат вложители, или ПФ както имат законното право да ми вземат 5 % от вноската ПРЕДИ да са показали какъвто и да е резултат само и само за да са дългосрочно стабилни за да могат да плащат пенсии, да са длъжни примерно 10 % да ги вложат/ връщат в българската икономика, която има е дала правото монополно дългосрочно и задължително да събират вноски от работещите. Все пак нали в ПФ работят професионалисти - все биха могли да отберат 10 % читави български инвестиции

Това е друга страна от измамата - ако бяхме с индивидуални пенсионни партиди, познай дали нямаше да си я изтегля на мига!
                      Не пропускаш възнагражденията на управляващото дружество на един фонд, НАЛИ?
                      ПП: Единственото предимство на БФБ е липсата на данък върху печалбата (но не и върху дивидента). Езиковата бариера не трябва да съществува при фонд мениджърите, ако я има - да идат в Унито да си доучват!

Коментар

• Чуждите банки депозираха нови 749 млн. лв. в банковата ни система през юни

Коментар

• http://underthesun.blog.bg/biznes/20...-sybudi.584225

"Политиката на едно правителство е отговор на настоящи или очаквани в бъдещето проблеми, или отговор на желанията в дадено обществото. Ако тя отговаря на едно или няколко от тези условие, приемаме дадената политика за правилна. След няколко години бездействие или безоблачно съществуване от самото си създаване, най-накрая КФН реши да отговори на очакванията и желанията на пазара, както и да развива борсовият оператор така, че той да отговаря на критериите на които отговарят съвременните му събратя. Доживяхме денят, в който КФН да иницира промени, които да доведат до повишаване ликвидността на борсата, създаване на нови инструменти за търговия, както и по-строги мерки за повишаване прозрачността на пазара и санкции за пазарни нарушения. Някои от тях сме обсъждали и чакали, други ги говорим години наред. Прави впечатление и опита на комисията да отговори на очакванията на всички групи участници на пазара, като разнообрази интструментите и улесни начина им на функциониране досега........"

Коментар

• Принципно съм съгласен със следните няколко тези - изискването за по - голям процент свободно търгуваеми акции е добро, но трябва да му се даде дълъг гратисен период - също както е се реши от БФБ след анкета, че е хубаво да има по-дълго работно време, но друг път. Другата теза - че пенсионните фондове трябва задължително да инвестират в България - не, не трябва да бъдат задължавани, но ако не го правят в страна където имат сравнителни предимства - нямат езикова бариера имат много допълнителна информация за потенциалните си инвестиции, защо АЗ да бъда задължен със закон да си давам парите си 40 години на ТЯХ? Равенство има между равни - или сме чисто пазарни и ПФ имат пълния избор да решават какво да купят и как да инвестират парите на вложителите си дългосрочно и съответно вложителите пък не са задължени по никакъв административно - законов начин да им бъдат вложители, или ПФ както имат законното право да ми вземат 5 % от вноската ПРЕДИ да са показали какъвто и да е резултат само и само за да са дългосрочно стабилни за да могат да плащат пенсии, да са длъжни примерно 10 % да ги вложат/ връщат в българската икономика, която има е дала правото монополно дългосрочно и задължително да събират вноски от работещите. Все пак нали в ПФ работят професионалисти - все биха могли да отберат 10 % читави български инвестиции

Коментар

• Първоначално изпратено от jamiemirror Разгледай мнение
                              Както вече писах - листването на БФБ хич не е и задължително. Но пък е редно дружество, чиито акции се търгуват на под ана борсата да има достатъчен фрийфлоут, инак си е чисто манипулиране от страна на мажоритаря.

ПП: Това как ПФ трябва да имат АНГАЖИМЕНТ към българската икономика са пълни ГЛУПОСТИ. Това в никакъв случай не обслужва интересите на вложителите в тях - а напротив! Означава със закон да се оберат хората и парите да се връчат на мажоритарите.
                              +10

Коментар

• Първоначално изпратено от наблюдаваща Разгледай мнение
                                Ами и аз не бих била съгласна да продавам акциите от компанията си за жълти стотинки.
                                Не е реално сега да се иска увеличаване на free float.

Иначе по темата ето едно добро мнение според мен:

Красимир Катев, управляващ съдружник в "Аврора капитал":

...
                                Що се отнася до другата мярка, тя е много интересна и аз лично бях предложил на пенсионните фондове в началото на 2009 г. поне 10% от активите им да са в български акции. Те я бяха приели с резерви и дори имаше такъв законопроект, който обаче заради изборите не можа да мине. Тогава инвестициите им в български дялови книжа беше 7-8%. Според мен такова предложение в крайна сметка е добра мярка. Тези пенсионни фондове трябва да имат някакъв ангажимент към българската икономика. Има достатъчно евтини компании на българската борса, които се търгуват на 0.2-0.3 от счетоводната си стойност. Прагът трябва да е, разбира се, разумно нисък - не повече от 10-15%.

Както вече писах - листването на БФБ хич не е и задължително. Но пък е редно дружество, чиито акции се търгуват на под ана борсата да има достатъчен фрийфлоут, инак си е чисто манипулиране от страна на мажоритаря.

ПП: Това как ПФ трябва да имат АНГАЖИМЕНТ към българската икономика са пълни ГЛУПОСТИ. Това в никакъв случай не обслужва интересите на вложителите в тях - а напротив! Означава със закон да се оберат хората и парите да се връчат на мажоритарите.

Коментар

Working...
                                X