IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Монбат (MONB / MONBAT)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от GG-BG Разгледай мнение

    Абсолютно заслужено! Но /за съжаление не само на "малките" акционери, а и на всички участници в капиталовия пазар/ НЕ СЕ надявайте на мажоритарите на "Монбат" "ДА ИМ ПУКА" за това!!!
    На тях не, но като цяло фондовете и повечето играчи са много предпазливи и сделки не се случват, защото жестоко са патили. Ако не беше ЕБВР да ударят едно рамо за бонда нямаше да съберат никога тези средства. Според мен малко се издъниха ЕБВР с тази сделка, но всеки гони бюджет.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от hamorphis Разгледай мнение
      Тука става страшно. Стискам зъби.
      Абсолютно заслужено! Но /за съжаление не само на "малките" акционери, а и на всички участници в капиталовия пазар/ НЕ СЕ надявайте на мажоритарите на "Монбат" "ДА ИМ ПУКА" за това!!!

      Коментар


      • Първоначално изпратено от hamorphis Разгледай мнение
        Тука става страшно. Стискам зъби.
        Защо така? Нашата борса си е за спекула - ниска ликвидност, малко компании, тегави мажоритари, калпав регулатор и тн. Пази си зъбите, защото си трябват всеки ден. Нищо неочаквано и извънредно не се случва.

        Коментар


        • Украинският публичен акумулаторен комбинат, двойно по-голям от Монбат допреди година и половина струваше ок.900х.лв (под милион), но почти нямаше сделки естествено на такива цени. http://investfunds.ua/markets/stocks/?wse

          Коментар


          • Тука става страшно. Стискам зъби.

            Коментар


            • Тази Пеева що за глупости е наговорила. Явно ,наистина, не са очаквали да се разбере за тази сделка.
              Иначе, това е само капка в морето от въпроси, които се въртят около управлението на дружеството.
              То не бяха облигации, то не бяха заеми, то не бяха придобивания на страни фирми в чужбина ... А и тези отчети дето приходите и печалбите варират с по 50-60-70 процента.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от nobody Разгледай мнение

                Чак дърво. Те парите от облигациите са си в компанията. Освен това дългът, който имат, не е толкова голям, като се вземе предвид оборотния капита. Там има разни вземания от Окта Лаит и Приста, които не са с много ясно качество.

                Сделката за бизнеса на Джонсън Контролс е на около 8 пъти ЕБИТДА. Ако тук приемем 40 млн. за възможни, се получава около 320 млн. Зависи колко смятаме за дълг - ако е към 50 - 70 млн. тогава остава 250 млн. за акциите, тоест в рамките на 10% под сегашната цена.

                Струват ми се в не лоша позиция да си държат някакъв пазарен дял.
                Края на ноември го бях писал. С оглед на резултатите за 2018 мисля, че трябва ревизия. ЕБИТДА е наполовина спрямо 2017, 24 млн. спрямо над 50 млн. предната година. Дори 30 млн. да вземем за ЕБИТДА се получава 240 млн. за бизнеса, дълг 50-70 млн. и отиваме под 200 млн. за акциите.

                Вземанията от свързани лица не ги броя, който иска да си ги добави. Качеството на оперативната печалба е под въпрос с оглед на финансирането на свързани лица.

                Ако приемем, че могат да бъдат адекватни като себестойност, акцията може да е интересна, но не на тези нива и не при това отношение.

                Коментар


                • Малко разсъждения: Ако тези 5,4 млн. лв. са част от облигационния заем, тогава от "Монбат" трябва да отговорят и на облигационерите, защо се използват /инвестират/ средства, които не са посочени в проспекта за облигационната емисия /отново са "подвели" бъдещите облигационери и не са изпълнили посочените и одобрени от регулатора условия за емисията и т.н. неща от ресора на КФН/. При този вариант /като съвет/ е редно представителя на облигационерите (г-н Красимир Петков от ИД "Ди Ви Инвест", за което получава по 1000 лв. на месец) да предприеме съответни действия /най-малко да направи запитвания до "Монбат" и информира съответните облигационери за действията на Дружеството/!

                  Не е препоръка за търговия с тези ценни книжа!

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от noko6 Разгледай мнение
                    Какво пише в чл.116б от ЗППЦК за който споменава ДВИ : Явно според нея точно така са постъпили и в този случай.
                    Да - само, че очевидно "ТОЧНО НА ОБРАТНОТО", т.е. не са изпълнили цитираната разпоредба!!

                    Коментар


                    • Какво пише в чл.116б от ЗППЦК за който споменава ДВИ :
                      Чл. 116б. (Нов - ДВ, бр. 61 от 2002 г.) (1) Членовете на управителните и контролните органи на публично дружество са длъжни:
                      1. да изпълняват задълженията си с грижата на добър търговец по начин, който обосновано считат, че е в интерес на всички акционери на дружеството и като ползват само информация, за която обосновано считат, че е достоверна и пълна;
                      2. да проявяват лоялност към дружеството, като:
                      а) предпочитат интереса на дружеството пред своя собствен интерес;
                      Явно според нея точно така са постъпили и в този случай.

                      Коментар


                      • В интервюто няма отговор защо не са разкрили инфото за сделката след като не могат да я опазят,а са я обявили само пред КФН и то на 25.03,след като още на 15.03,както се вижда от протокола,Монбат чрез А.Бобоков е действало като собственик на основата на договора,който пък е сключен на 22.03-след една седмица.

                        Коментар


                        • Е, докато съм писал за разни Ала тире Бала, той Ноубоди обяснил всичко с имена и числа.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от GG-BG Разгледай мнение

                            Кризисен PR от ДВИ! Изказването е в стил "замазване на положението". Явно въобще не са мислили, че тази сделка ще стане ясна на миноритарните акционери на "Монбат" /"тези пък кои бяха"/. Въпросът е колко пъти са правили /и ще правят/ такива "врътки"?!?!?!
                            Забелязвам при теб неща, които са много близо до моята гледна точка.

                            Поставил си един въпрос, които е от изключителна важност.
                            Направо ме побиват тръпки и причината е много проста. Вчера Кубрат се обърна към нас (мен) със справедлива критика, че не четем достатъчно и недостатъчно качествено отчетите. Той твърди, че там имало данни за много сериозни данни за вземания на Монбат от свързани лица.

                            Цитирам:
                            .. по спомен през 2018 вземанията от свързани лица нарастват с над половината от размера на емисията, а краткосрочния лихвен дълг също е доста сериозна сума..
                            Тук ще вляза в груба спекула и няма да направя никакви обвързващи твърдения. Монбат никога не е била моя компания и моя акция, но доколкото съм убеден, че това е масова практика на нашите мажоритари, трябва да се акцентира настойчиво и да се бие по такива практики. Е, няма да им отворя отчетите. Изпитвам неприязън дори към бумагите им.

                            Повтарям спекула е, но ако Кубрат е прав, а най-вероятно той е прав, При облигационна емисия от 28 млн. евро, половината е 15, ерго порядъково 30 млн. лв.
                            Вече раздадени.

                            А ние проплакахме за 5,4.
                            Е, разсъжденията са едни, ако става дума за 100 % дъщерни дружества на Монбат и съвсем други, ако разглеждаме други дружества, които са свързани само с мажоритари или техни доверени хора. Истината е, че различните проценти капиталово участие (различно от 100), съчетано с вземания, започва да изкривява интереса. Така се стига до обсурдния казус с Приста.
                            Това е тема на акционерите на Монбат, които въпреки всичко смятат да остават тук.
                            Проверете настойчиво.
                            Дали няма да е подходящо да кажем, че това е нещо като Прасенце-Касичка. Нещо сходно на онези, където малките деца се изхитряват да бръкнат, когато много им се прияде шоколад.
                            Край на спекулата!

                            Но иначе си е ........ публично дружество!

                            Коментар


                            • Само искам да отбележа, че предоставените средства на свързани лица в консолидирания отчет към 31.12.2018 са 11 993 хил. лв. нетекущи и 54 117 хил. лв. текущи.

                              Тези средства са могли да минат като дивиденти и след това Бобокови да си влагат в каквото искат. А сега Монбат си е като холдинг за целия бизнес или поне като касичка за целия бизнес, защото само финансира.

                              Така че сделката за Левента просто не са очаквали, че може да бъде новина.
                              31 декември 2018 31 Декември 2017
                              ‘000 лв. ‘000 лв.
                              Нетекущи вземания:
                              - Октагон Интернешънъл- договор за заместване в дълг (нетно) 11 944 18 079
                              - Други– предоставени средства 49 49
                              11 993 18 128
                              Декември
                              2018
                              Декември 2017
                              ‘000 лв. ‘000 лв.
                              Текущи вземания от:
                              - Атанас Бобоков – предоставени средства 3 700 1 608
                              - Атанас Бобоков – начислени лихви 95 -
                              - Приста ойл ЕАД – предоставени средства 23 225 23 225
                              - Приста ойл ЕАД – търговски вземания 8 631 8 543
                              - Приста ойл ЕАД – лихви 3 956 3 286
                              - Пламен Бобоков – предоставени средства 1 080 -
                              - Пламен Бобоков – начислени лихви 5 -
                              - Октагон Интернешънъл – предоставени средства 427 427
                              - Октагон Интернешънъл- договор за цесия 10 759 10 759
                              - Октагон Интернешънъл- лихви 66 49
                              - Георги Тренчев – предоставени средства 5 5
                              - Монбат Трейдинг ООД –търговски вземания 5 2
                              - Монбат Еко проджект – предоставени средства 222 222
                              - Монбат Еко проджект – лихви 20 11
                              - Левента ООД – предоставен аванс 1 911 -
                              - Приста Ойл Румъния–търговски вземания 8 -
                              - Приста Ойл Унгария–търговски вземания 2 -
                              54 117 48 137

                              Коментар


                              • Жалко и смешно...

                                Коментар

                                Working...
                                X