IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Химимпорт АД (6C4 / CHIM и 6C4P- привилегировани) (архив до 12.05.2014 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от needtoknowmore Разгледай мнение
    нямам проблем като знам, че стойността е няколко пъти над пазарната.
    Аз мога да ти докажа, че много акции и дори и синергон е подценен а ти можеш ли докажеш че хим е подценен или пък че не може да фалира? Това постоянно е повтаря в тази тема, при положение, че има доста доказателства които сочат обратното. Или се разчита че една лъжа повторена 100 пъти става истина ?

Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
    Мда, съгласен съм с теб донякъде, но всичко е въпрос на цена. Ниско доверие - ниска цена, каквато е сега.
    Въпроса сега е, може ли доверието да спадне още?! Какво бе то преди кризата, какво го подхранваше, че инвеститори като Джулиус Беър, Райфайзен, Уникредит, Ландсбанки и десетки немски, скандинавски, балтийски и гръцки фондове купуваха акцията на 12-17 лв.?!? Не е ли по-вероятно с отшумяването на кризата апетита към риск да се завръща? Ако доверието е 0, защо институционални инвеститори изкупиха пакета привилигировани акции... със сигурност са се точили и на обикновените, но някой ги изненада и им ги взе под носа и те веднага скочиха на привил., за да не изпуснат и тях.
    А защо мажо е купил пакета от близо 3 млн. акции на друг инвеститор (предполагам този на Касиас Банк Германия) през първото тримесечие на т.г. ако акцията е загубена кауза и няма бъдеще на растеж!?
    Прави сте в едно - нека всеки сам преценя как да инвестира парите си.
    Но да се влиза през 2-3 дни в темата и да се внушават само негативи, да се сплашват акционерите, без да се обръща никакво внимание на потенциалните позитиви.... и това само защото не си успял да си купиш от акцията в по-ниското... си е най-малкото неспортсменско
    Тезата ти е некоректна Опитваш се да втълпиш, че щом някой купува нещо, то това означава, че то ще се покачва ли?
    Те тези инвеститори преди кризата купуваха и ОЦК, Меком и много други, които е вече ясно че никога няма да възстановят цената си
    Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

• Батя, съгласен съм че ако всичко стане цветя и рози и вземат да се редят опашки от чужди инвеститори да си влагат парите в бг през следващите месеци и години и всички искат акции на български компании, то неминуемо при никаквата ликвидност на пазара ще скочат в Хима като топ позиция с големи обеми реално без значение дали тия цифри са вярни или нямат много общо с реалността.
      Значи повече опираме до това дали човек залага на потоци свежи пари от вън или на слабо разумно и леко инвестиране на нашия пазар в средносрочен план. Аз повече залагам на второто, а ако стане първото ще съм още по-доволен, дори и в дружества от втората редица поскъпващи (със сериозен фундамент) пак ще имам по-голяма доходност от втория вариант.

Не може да каже човек, че не е интересно.
      Успех и занапред ти желая!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение
        Батя, безкрайно много те уважавам теб и смятам че би било страхотно да има колкото може повече хора като теб на пазара, но все пак ми е интересно с този Хим ... не мислиш ли че пазарът напълно еднозначно показва че няма такъв дето да вярва на техните P/B и P/E. Изобщо не зачеквам Спиди, там гледам и ми изглежда леко скъпичко, ама това с ниските P/B и P/E на Хим ... колко пъти трябва да хванем че някой ни лъже за да си кажем - а бе не им вярвам на тези. Ако видя стремеж да ме оборят тогава.
        Мисля че дискусията е полезна и това е единствената причина да пиша това.
        Мда, съгласен съм с теб донякъде, но всичко е въпрос на цена. Ниско доверие - ниска цена, каквато е сега.
        Въпроса сега е, може ли доверието да спадне още?! Какво бе то преди кризата, какво го подхранваше, че инвеститори като Джулиус Беър, Райфайзен, Уникредит, Ландсбанки и десетки немски, скандинавски, балтийски и гръцки фондове купуваха акцията на 12-17 лв.?!? Не е ли по-вероятно с отшумяването на кризата апетита към риск да се завръща? Ако доверието е 0, защо институционални инвеститори изкупиха пакета привилигировани акции... със сигурност са се точили и на обикновените, но някой ги изненада и им ги взе под носа и те веднага скочиха на привил., за да не изпуснат и тях.
        А защо мажо е купил пакета от близо 3 млн. акции на друг инвеститор (предполагам този на Касиас Банк Германия) през първото тримесечие на т.г. ако акцията е загубена кауза и няма бъдеще на растеж!?
        Прави сте в едно - нека всеки сам преценя как да инвестира парите си.
        Но да се влиза през 2-3 дни в темата и да се внушават само негативи, да се сплашват акционерите, без да се обръща никакво внимание на потенциалните позитиви.... и това само защото не си успял да си купиш от акцията в по-ниското... си е най-малкото неспортсменско
        Last edited by Батя; 07.10.2013, 11:53.

Коментар

• oslo, не сме ти виновни ние че си се набудал в спиди

Коментар

• Абе вие продължавайте да го обсъждате това Спиди тук, aмa да не го видим скоро в графата дъщерни на Хим

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
              Мдаа, ще погледне към Спиди, където сте се отепали от сделки и ликвидност!!
              Ще скочи да ви изкупува при Р/В 7 (май беше), вместо да вземе тук на 0,3 и Р/Е 4
              Да ще погледне към Спиди, където има стратегия към екзит от мажоритарния пакет, което при 99% от борсовите компании го няма като стратегия. !!!! това е изключително съществено

Вижте на стр. 2
              http://speedy.bg/files/Speedy_56_Inv...Nov_7_2012.pdf
              Пише
              Какво предлагаме на инвеститорите

Компания, която е цел на стратегическите инвеститори в Европа
              Също

„Предлагаме акция със стабилна дивидентна доходност в размер на 50-60% от печалбата годишно, също така търсим партньорство в лицето на нови инвеститори, които в бъдеще да ни подкрепят при планове за развитие, например с експанзия в Румъния. Не на последно място предлагаме и възможността за изход от инвестицията при продажба на цялата компания, което е логично при достигане на определено ниво на развитие“, сподели Мектупчиян.
              http://www.investor.bg/novini-i-anal...515-lv,142545/

Мдаа, ще погледне към Спиди
              прав си
              Не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Спиди е почти равно на DHL за България по приходи и го бие по печалба и ако някой иска да влезе в страната, примерно UPS няма да го изпусне от окото си. Сега да видим дали Спиди ще направи експанзия в Румъния. Ако го направи значи екзита е близо, защото винаги преди екзит има луда експанзия, примерно Нет инфо, когато купуваше сайтове като луд, преди да се продаде. Тоест стратегията окрупни-продай.

Не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Всеки да си решава сам.

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
                Ще скочи да ви изкупува при Р/В 7 (май беше), вместо да вземе тук на 0,3 и Р/Е 4
                Батя, безкрайно много те уважавам теб и смятам че би било страхотно да има колкото може повече хора като теб на пазара, но все пак ми е интересно с този Хим ... не мислиш ли че пазарът напълно еднозначно показва че няма такъв дето да вярва на техните P/B и P/E. Изобщо не зачеквам Спиди, там гледам и ми изглежда леко скъпичко, ама това с ниските P/B и P/E на Хим ... колко пъти трябва да хванем че някой ни лъже за да си кажем - а бе не им вярвам на тези. Ако видя стремеж да ме оборят тогава.
                Мисля че дискусията е полезна и това е единствената причина да пиша това.

Коментар

• Първоначално изпратено от DidoDinev Разгледай мнение
                  oslo, при спидито си доста по-ларж и по-наширочко ги прогнозираш нещата Скъпа ли ти се вижда акцията тук на 1,40 лв. или как?
                  Да, предпочитам сигурно по -моите критерии, вместо да играя на онче бонче с вероятност 50:50

При Спиди има ръст от около 20% и дивидент от около 6%, което сумарно прави 26%. Тоест за мен P/E ще намалее от около 10 на 7 за около година, а при западните му аналози P/E e 15 (UPS). При Спиди е обещан Екзит (вижте презентацията при листването), което гарантира в средносрочен план търгово и излизане.

Така че 26% е за мен добра гаранция, че дори и да има сътресения и т.н., рано или късно всичко ще е ок.

А ако имам бърза нужда от пари, да не мислите че ще продавам ?!?!? репирам и влизам в бързата врътка.

Вече съм питал репиращите фирми и само 1-на не го приема за обезпечение, другите 6-7 го приемат. Така че проблем нямам.

При обикновените на ХИМ няма да имам дивидент, както и при дъщерните му, а при привилегированите ще имам дивидент (ако имах акции) и ще е по-добре, но виждам ръст в бизнеса, а при Спиди е около 20%. При дъщерните на ХИМ виждам че едно купува сграда от закъсал кредитополучател. Не знам, може и хотел Плиска да е върха на сладоледа, вие като анализатори ще кажете. Ако може да се изразя Спиди е засилило на 6-та, докато ХИМ се ту включва на 3-та, ту връща на 2-ра. Усетихте ли разликата.

Разликата между пазарната и реалната се вижда при продажба на мажоритарен пакет, а такава при ХИМ не се вижда, докато при Спиди е на хоризонта от няколко години.

Така че аз залагам на сигурно, защото за мен надеждата в инвестирането е самоубийство. Искам времето да работи за мен.

Не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа! Всеки си е субективно избирателен. Не казвам че Спиди ще е ягодката на черешата на БФБ, просто там и във ФЕЕИ ми е конфортно. Пожелавам ви да изкарате яки пачки с ХИМ, но засега позициите са в рейндж, както при Спиди и къде ли още не.

Коментар

• Първоначално изпратено от oslo Разгледай мнение
                    ... и когато дойде чужденец (ако въобще дойде) няма да погледне към ХИМ, защото дневния оборот ще е паднал на нормалните за другите позиции нива и няма да му е интересен.
                    ....

Коментар

• Oslo, нямам проблем с цената пазара го отреагира песимистично - нямам проблем като знам, че стойността(която е субективно понятие) е няколко пъти над пазарната. Това, че има периоди на ирационалност и доста песимизъм правейки пазара ирационален и по емоционално песимистичен ми докараха чудесни нива за вход. Ще има моменти, в които пазара ще го отиграва иначе и ти ще ми пишеш сигурно колко сме велики докато ти селвам - пазар какво да го правиш всеки мисли различно
                      Мнението не е препоръка за ПП на ЦК!

Коментар

• Първоначално изпратено от oslo Разгледай мнение
                        Изтърван е влака на ликвидността.
                        1-во досега се купуваше, защото Артио продаваше
                        2-ро защото се очакваше, че след като се изкупят пакетите на Артио ще има летеж
                        видя се, че акцията няма нужния фундамент и вегетира

Видя се че основното дъщерно дружество - Проучване и добив на нефт и газ
                        http://www.investor.bg/companies/GAZ/view.html

Падна от 7 до 5,5 лв.,
                        А ГАЗ прави около 10 млн. лв. печалба, колкото и ЦКБ, докато другите основни дъщерни са със символичен резултат (визирам Армеец, България Ер, Параходство БРП, което беше ударено от Дунав мост II и загуби ферибота си)

Слабата ликвидност не е проблем при бичи пазар.
                        Но тук всички са купили повече от колкото искаха и при започване на мечи пазар може да си събирате зъбите.

От друга страна ако еуфорията в света и тук продължи, лесно може да се правят големи проценти, разбира се не прекалени, защото има доста продавачи.

Между другото цената на Зърнени храни България също е показателна. Вече над 6 м. вегетация, а също така и цената на Химимпорт, вече почти 6-7 месеца стои на 1,4 лв.

В обобщение тук зависите от глобалната и местна обстановка (мечи, бичи пазар, рейндж)

Но с времето ликвидността ще намалява (поради липса на продавачи и купувачи залагайки на край на предлагането) и когато дойде чужденец (ако въобще дойде) няма да погледне към ХИМ, защото дневния оборот ще е паднал на нормалните за другите позиции нива и няма да му е интересен.

А при слаба ликвидност, знаете цените трябва да са ниски, за да се включи някой купувач.

Така че тук има вероятност за три движения. Нагоре, надолу и встрани. Но вътрешната сила свърши (видно от спада при ГАЗ, който формира основна част от печалбата на холдинга), оставате в ръцета на международната обстановка.

Но ако са вярни прогнозите за 5-6 г. бичи пазар, на някои коментатори, то ви чакат благи вести.

Ако са прави, някои запазни анализатори, които очакват нов черен петък (22% спад за ден) или криза по-страшна от предишната, то тогава лошо.

oslo, при спидито си доста по-ларж и по-наширочко ги прогнозираш нещата Скъпа ли ти се вижда акцията тук на 1,40 лв. или как?

Коментар

Който е изтървал влака да му мисли сега
                          Изтърван е влака на ликвидността.
                          1-во досега се купуваше, защото Артио продаваше
                          2-ро защото се очакваше, че след като се изкупят пакетите на Артио ще има летеж
                          видя се, че акцията няма нужния фундамент и вегетира

Видя се че основното дъщерно дружество - Проучване и добив на нефт и газ
                          http://www.investor.bg/companies/GAZ/view.html

Падна от 7 до 5,5 лв.,
                          А ГАЗ прави около 10 млн. лв. печалба, колкото и ЦКБ, докато другите основни дъщерни са със символичен резултат (визирам Армеец, България Ер, Параходство БРП, което беше ударено от Дунав мост II и загуби ферибота си)

Слабата ликвидност не е проблем при бичи пазар.
                          Но тук всички са купили повече от колкото искаха и при започване на мечи пазар може да си събирате зъбите.

От друга страна ако еуфорията в света и тук продължи, лесно може да се правят големи проценти, разбира се не прекалени, защото има доста продавачи.

Между другото цената на Зърнени храни България също е показателна. Вече над 6 м. вегетация, а също така и цената на Химимпорт, вече почти 6-7 месеца стои на 1,4 лв.

В обобщение тук зависите от глобалната и местна обстановка (мечи, бичи пазар, рейндж)

Но с времето ликвидността ще намалява (поради липса на продавачи и купувачи залагайки на край на предлагането) и когато дойде чужденец (ако въобще дойде) няма да погледне към ХИМ, защото дневния оборот ще е паднал на нормалните за другите позиции нива и няма да му е интересен.

А при слаба ликвидност, знаете цените трябва да са ниски, за да се включи някой купувач.

Така че тук има вероятност за три движения. Нагоре, надолу и встрани. Но вътрешната сила свърши (видно от спада при ГАЗ, който формира основна част от печалбата на холдинга), оставате в ръцета на международната обстановка.

Но ако са вярни прогнозите за 5-6 г. бичи пазар, на някои коментатори, то ви чакат благи вести.

Ако са прави, някои запазни анализатори, които очакват нов черен петък (22% спад за ден) или криза по-страшна от предишната, то тогава лошо.

Коментар

• Първоначално изпратено от ivandavidov Разгледай мнение
                            Днес голяма търговия се завъртя и по двете емисии.

Евала, с такъв оборот средните играчи ще има да влизат/излизат с месеци, а големите с години...
                            да ти кажа който е тук ще спечели доста,това е една от най-переспективните акции на пазара в момента-така че честито на печелившите

Коментар

Влакове има всеки ден и обикновено са редовни.
                              домоуправител

Коментар

• Първоначално изпратено от ivandavidov Разгледай мнение
                                Днес голяма търговия се завъртя и по двете емисии.

Евала, с такъв оборот средните играчи ще има да влизат/излизат с месеци, а големите с години...
                                Мнението не е препоръка за ПП на ЦК!

Коментар

Working...
                                X