Long story short. Може ли някой да синтезира какво всъщност се случва или изобщо случва ли се нещо? Аз смятам, че видяхме предновогодишно поскъпване на всички акции с цел да се докара по-висока годишна капитализация в отчетите. Мисля, че беше и показателно това, че силата на купувачите отслабна осезаемо вчера след обяда.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Синергон Холдинг АД (SNRG / PETHL)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнениеРазберете че сравняването на капитализациите нищо не означава, ако не вземате предвид дълга който имат дружествата - затова хората са измислили рейшота като ЕВ/ЕБИТДА.
Най-просто да го обясня ако Х е оценено на 10млн лева, а Y държи 100% от Х и струва 1млн лева на теб ти се струва евтино, но ако Y има дълг от 10млн лева? Ами ако дълга е 50млн лв? Трябва да измилиш как да вземаш предвид и това. Албена инвест струва много по-малко от дела си в Албена който държи минус нетните пасиви дето има (без да броим другите други активи), същото е и при Стара планина холд - при Синергон си мисля че хич не е така. Не казвам дали Синергон и Топливо са евтини или скъпи, просто обръщам внимание. Поздрави и успех!
Темата е една от най-дълбоките в икономичните тоерии и е невъзможно на форумно ниво да се дискутира. Преди малко писах за да осветля долколкото е възможно (в разказвателен стил) на какво се базира мнението ми за въпросната аномалия и за радост на БСЕ-трейдър не е базирано само на числото зад капитализацията. Оказа се, че препълних буфера и ми изчезна писанието...незнам дали има огрничение за дължина на поста или поскоро от ползвания хардуер
По-принцип обаче застъпвам тезата (смея да кажа че го взаимствам от доказани вече теории базирани на т.нар, теорема за 'невъзможност' да се построи идеалното демократ. общество), които изводи са наложили становището, че пазарът всъщност е най-идеалния 'демократ', с който разполагаме в днешно общество. (би могло да последва дискусии по въпроса, разположени в няколко теми, форуми и т.н., не си въобразяваме, че пазарът е чисто и просто някаква институция, бфб или друга някоя многократно по-избушена, а разбира се под пазар разбираме офертите купува/продава на участниците, пуснати лично от тях съобразно тяхната свободна воля., сега друг е въпроса за изкривявания от неликвидност, манипулативност, т.н - това са още няколко теми за форума)
Разбира се, участниците са пресметнали със степента на 'своя инструментариум' че ЕВ включва не само капитализацията, но и дълговете, наличния кеш, малцинствено участие т.н.. Някои други са 'адвансед' като 'куроператора' и са пресметнали с още по-голям инструменатирум не число а цели таблици (с много и много числа)Така че съответните котировки са сума от влиянието на всички играчи, натежаващи със съответния им принос към фрифлоута, който държат
))
Относно дълга - Е много ясно, че ако дълга е голям капитализацията е малка и съответната им сума в ЕВ е сравнително по-малко изменчива (по повод на БСЕтрейдър дали знаем какво е ЕВ/ебитда) - да не само че знаем, но отчитаме и съответни перспективи, за които ползвах думата 'собствен инструментариум' И така защо сиергон е по-евтин от топливо ли - ами защото има не само тежкия като камък топливо, който му носи милиони загуби и дългове през годините но и дружество като лакпром, което пък му носи милиони печалби през годините. Дори бих си признало, че ако лакпром беше на бфб, аз бих го оцеинло повече от топливо ....просто генерира профит докато другото анихилира профит (образно казано)Та за да не става дълго вече обяснението - но с една дума за мен - синергон е не само по-подценен а многократно по-подценен (без да коментирам и останалите му активи разбира се) и че имаме аномалия не ме учудва - просто я наблюдаваме, и коментираме а на какво се дължи е разбира се достойно за отделна тема...Опитах възможно по-кратко, но май не се получи
)))
Last edited by precakanoto; 30.12.2015, 14:38.Не е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
Коментар
-
Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнениеСпирам с писането. Ако считаш че отразяват всичко значи спокойно може нито да купуваш, нито да продаваш, то цената си е отразила всичко. Евтиното явно има приина да е евтино, а скъпото има причина да е скъпо.
По отношение на Синергон и Топливо сравнението не просто е адекватно, а направо задължително - една група, припокриващ се бизнес, в смисъл, че 90% от едното се консолидира в другото, общи рискове и т.н. Така че в конкретния случай сравнението на капитализациите е много важно нещо.
Коментар
-
Първоначално изпратено от obafeme Разгледай мнениее ако приемем, че цената отразява всичко, то тогава не виждам проблем да се сравняват капитализациите на две дружества, още повече ако са холдинг и дъщерно, където се предполага, че и рисковете са сходни.
Коментар
-
Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнениеТака де, цената на акцията трябва да отразява всичко и възможностите и очакванията и всички рискове които има пред компанията. Но да сравняваш две цени (капитализации) и да твърдиш че нещо е по-евтино ми се вижда доста смело.
Коментар
-
Първоначално изпратено от obafeme Разгледай мнениеаз пък твърдя, че цената на акциите отразява и дълга, макар и да има много примери и в двете посоки. Така смятам аз.
Коментар
-
Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнениеНикой не ти казва да не гледаш коефициенти, аз поне се включих само за да обърна внимание че това че капитализацията на Топливо е по-голяма от тази на Синергон въобще не означава автоматично че Синергон е по-евтин. Нямам акции нито от едното, нито от другото. Но браво за ръстовете
Коментар
-
Първоначално изпратено от obafeme Разгледай мнениеубаво, но какво тогава казваш? Да не гледаме цени, да не гледаме коефициенти ли? А какво да правим тогава?
Коментар
-
Първоначално изпратено от vigilant Разгледай мнениеНе искам да влизам в спорове само помисли какви откати дава капитализацията на отделни позиции при минимални обеми, естествено това променя и EV. По тази причина не джуркам постоянно коефициенти. Лично мнение - дълга е важен и го гледам отделно.
Успешна търговия!
Коментар
-
[QUOTE=vigilant;1059925372]Първоначално изпратено от obafeme Разгледай мнениеа нетния дълг приемем, че е константа величина
Не коментирам конкретната акция, принцино това е доста смело допускане
Коментар
-
Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнениеНе знам какво ме питаш, по принцип капитализацията е оценката на собствения капита на фирмата, дълга е отделно. По принцип знам че някои защитават тезата че всичко е в цената вече, но това обезмисля търговията, а и определено се вижда че не е така - пазарът определено е неефективен и дава повече от добри възможности в дългосрочен план.
Коментар
-
Първоначално изпратено от obafeme Разгледай мнениеа не мислиш ли, че всичко това, за което говориш, не е отразено в капитализацията?
Коментар
-
Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнениеРазберете че сравняването на капитализациите нищо не означава, ако не вземате предвид дълга който имат дружествата - затова хората са измислили рейшота като ЕВ/ЕБИТДА.
Най-просто да го обясня ако Х е оценено на 10млн лева, а Y държи 100% от Х и струва 1млн лева на теб ти се струва евтино, но ако Y има дълг от 10млн лева? Ами ако дълга е 50млн лв? Трябва да измилиш как да вземаш предвид и това. Албена инвест струва много по-малко от дела си в Албена който държи минус нетните пасиви дето има (без да броим другите други активи), същото е и при Стара планина холд - при Синергон си мисля че хич не е така. Не казвам дали Синергон и Топливо са евтини или скъпи, просто обръщам внимание. Поздрави и успех!
Коментар
Коментар