IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ТБ Първа инвестиционна банка (FIB)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Фундаменталната разлика между депозитите и кредитите като паричен поток е, че при кредитите погасителният план дава представа за бъдещите парични потоци, докато при депозитите, които са и по-краткосрочни, се приема, че огромен процент от тях ще се капитализират и останат в банката за следващ период. Ето за това не се разглеждат от нито един банков ликвиден сценарий за изходящ паричен поток съобразно действителните си договорени падежи. Тоест една банка, примерно ПИБ, не е необходимо да свива кредитирането, за да акумулира ликвидност, достатъчно е да си върне част дори от загубените депозити . Обслужването е отлично, предлаганите лихви са добри, като се успокои пазарът след КТБ ще се възстановят депозитите за 0 време. На пазара ще излязат и тези 3.6 млрд. лева - все пак трябва да отидат някъде - нали не може да се набухат всичките в ДСК или Уникредит.

Коментар

• Изкривяваш доста нещата, не знам от неразбиране ли или е умишлено. Цитираните от теб лихвени нива са за едногодишни и двугодишни депозити. Лихвата от 2.2% я определиха на пазарен принцип за по-кратък период. Това последното го беше обявил и Порожанов в няколко интервюта през лятото. Нали се сещаш, че приходите от лихви идват от кредетирането. Ако спрат да кредитират логично ще им намалеят и приходите от лихви, нали. Тогава пак ще се оплакваш, че са им намалели приходите от лихви. По твоята логика никоя банка не трябва да кредитира, защото все трябва да плаща главници.
      Като толкова ти е трън в очите тази лихва от 2.2% какво ще кажеш за това, че този септември (а и няколко пъти през последните 5 години) европейските банки взимат ликвидна подкрепа на 0.25%, а не виждам да са им паднали лихвите по кредитите. Всъщност това дава отговор защо Европа дърпа напред с икономиката - банките почнаха да кредитират и икономиката се оживи. Ти искаш България да се затлачи съвсем.

Коментар

• Първоначално изпратено от Pastir2 Разгледай мнение
        Много повърхностни разсъждения.

Остави го лихвения приход настрани - освен лихви, хората връщат и главници (тия главници са дошли от депозити). Точно тия главници ще се ползват за връщане на държавния депозит. Просто требва да се забави кредитирането (да раздават по-малко нови кредити) и парите че се натрупат.
        Не са много повърхностни разсъжденията, поне не и след като се замисли човек.
        Реално, това са приходите от лихви, обаче относно главниците, ами както има главници, така има и падежиращи депозити, така че не е редно да се броят всички главници като суха пара, защото не са.
        Отделно, това което говориш за забавяне на кредитирането, няма такова нещо. Онзи ден гледах реклама на некакъв нов кредит на ПИБ по тв-то. Хич и не се забавят, ама и да не са луди като им се наля огромен ресурс наготово и на никаквата лихва от 2.2%. Ясно е, че ще влачат колкото могат връщането на ресурса, кой друг ще им даде 1.2млрд.лв. само на 2.2% лихва?
        В ъщото време ПИБ по депозити дават къде 4-4.5%, ама държавата защо ли да иска толкова, като може да дава милиарди на нива под тези които дава банката ...

Коментар

• Първоначално изпратено от COBOSCHETO Разгледай мнение
          Аз съм разочарован вчера и днес от наблюденията си във връзка с това че традиционно OMV си партнираха с ПИБ за поставените банкомати на почти всяко OMV.Явно сделката се е развалила защото вече трето OMV за уикенда на което забелязвам банкомат на Драйфата....що така бе Цеко, що така бе Васко нещо лакоми ли станаха тез от OMV или вие се поскъпихте нещо ...Инак много ми беше удобно, зареждам си колата с картичката, после си дръпна от банкоматчето джобно и съм ОК, НООО днес ГРЕДА

Не е препоръка за ПК на ЦК, но лично за мен това е кофти сигнал ;(
          И аз го забелязах. Но не е само с банкоматите. Направо сменят обслужващата банка. Всъщност първо почнаха с ПОС терминалите. Преди около две седмици в кварталното ОМВ ми направи впечатление, че терминалът е на Драйфата. Съвпадна по време с някакви проблеми с ПОС терминала и аз коментирах на шега, че така става като сменят банката. Някакъв чвор, дето го викнаха да оправя терминала ми отговори нагло, че скоро и банкомата ще сменят. Явно разводът е пълен и на корпоративно ниво. Това не е хубаво. Като клиент не ми е хич удобно, а като акционер съм леко разтревожен.
          He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Аз съм разочарован вчера и днес от наблюденията си във връзка с това че традиционно OMV си партнираха с ПИБ за поставените банкомати на почти всяко OMV.Явно сделката се е развалила защото вече трето OMV за уикенда на което забелязвам банкомат на Драйфата....що така бе Цеко, що така бе Васко нещо лакоми ли станаха тез от OMV или вие се поскъпихте нещо ...Инак много ми беше удобно, зареждам си колата с картичката, после си дръпна от банкоматчето джобно и съм ОК, НООО днес ГРЕДА

Не е препоръка за ПК на ЦК, но лично за мен това е кофти сигнал ;(

Коментар

• Първоначално изпратено от Mammita Разгледай мнение
              След като задаваш подобен въпрос, май не ти е мястото в този форум. Явно или не си проследил ситуацията или не разбораш какво се случва. (е или си платен провокатор ). Държавата ги слага на депозит тези 1.2 млрд. лв. не им ги дава. От тези 400 млн. приходи, които цитираш ПИБ ще платят лихвата по тази сума. Пробвай поне сам да си е я сметнеш.
              Тази седмица излезе и информация, че ПИБ са върнали или ще върнат до края на годината 300 млн. лв. Даже и тук го дискутираха колегите. Ей на, тук се вижда кой колко е спечелил от тази ситуация.
              ето ги оригиналите
              http://bnb.bg/bnbweb/groups/public/d...1409_a1_bg.xls
              към 30.09.2014
              http://bnb.bg/bnbweb/groups/public/d...1406_a1_bg.xls
              към 30.06.2014

за ПИБ специално

към 30.06.2014
              кеша е 1,551,970 хил
              депозитите 8,094,093 хил
              кредитите 6,161,404 хил
              печалба 22,306 хил

към 30.09.2014
              кеша е 876,382 хил
              депозитите 7,654,993 хил
              кредитите 6,349,069 хил
              печалбата 24,170 хил
              Last edited by johnyk; 02.11.2014, 19:42.

Коментар

• Първоначално изпратено от johnyk Разгледай мнение
                от много време питам,нека някой обясни как точно ще се преструктурира банката?
                как ще се връщат тези 1.2 милиарда,при положение,че банката има 400 млн приходи от лихви за една година,за разходите въобще не говоря,каква точно е идеята?да не би да разчитат тези с гарантираните от КТБ,да отидат в ПИБ,защото ако е така ,това е несериозно
                Много повърхностни разсъждения.

Остави го лихвения приход настрани - освен лихви, хората връщат и главници (тия главници са дошли от депозити). Точно тия главници ще се ползват за връщане на държавния депозит. Просто требва да се забави кредитирането (да раздават по-малко нови кредити) и парите че се натрупат.

Коментар

• Първоначално изпратено от johnyk Разгледай мнение
                  от много време питам,нека някой обясни как точно ще се преструктурира банката?
                  как ще се връщат тези 1.2 милиарда,при положение,че банката има 400 млн приходи от лихви за една година,за разходите въобще не говоря,каква точно е идеята?да не би да разчитат тези с гарантираните от КТБ,да отидат в ПИБ,защото ако е така ,това е несериозно
                  След като задаваш подобен въпрос, май не ти е мястото в този форум. Явно или не си проследил ситуацията или не разбораш какво се случва. (е или си платен провокатор ). Държавата ги слага на депозит тези 1.2 млрд. лв. не им ги дава. От тези 400 млн. приходи, които цитираш ПИБ ще платят лихвата по тази сума. Пробвай поне сам да си е я сметнеш.
                  Тази седмица излезе и информация, че ПИБ са върнали или ще върнат до края на годината 300 млн. лв. Даже и тук го дискутираха колегите. Ей на, тук се вижда кой колко е спечелил от тази ситуация.

Коментар

• от много време питам,нека някой обясни как точно ще се преструктурира банката?

Коментар

• Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение
                      Ами да и аз се радвам на обезценките на ПИБ. За разлика от много други аз не се радвам че дадена банка имала обезценки 2% когато средното за системата е 20%, няма такъв филм и дано го научи народа този филм. От 28 ли са банките средно било толкова, ама тия свръх добри, няма чак толкова свръх добри....
                      Хубаво е да поизчистят балансите и от ПИБ, още по-хубавото е че имат необходимите доходи от лихви и комисиони които да могат да покрият едни такива обезценки.

Айде хубав уикенд!
                      Не се даде лесно днес кота 2.7 ....а и гледам някой за финал айсбергче турил немалко
                      Аз лично си мисля че цената след нова година ще е над 3 те кинта .....само хипотеза ...

Не е препоръка за ПК на ЦК

Коментар

• Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнение
                        Чета и не вярвам на ушите си...
                        85 млн обезценки радват колегите.....
                        Таз година 85, догодина още по-голяма радост да има - 850....
                        Въобще. да не спрем да се радваме....
                        Ами да и аз се радвам на обезценките на ПИБ. За разлика от много други аз не се радвам че дадена банка имала обезценки 2% когато средното за системата е 20%, няма такъв филм и дано го научи народа този филм. От 28 ли са банките средно било толкова, ама тия свръх добри, няма чак толкова свръх добри....
                        Хубаво е да поизчистят балансите и от ПИБ, още по-хубавото е че имат необходимите доходи от лихви и комисиони които да могат да покрият едни такива обезценки.

Айде хубав уикенд!

Коментар

• Чета и не вярвам на ушите си...
                          85 млн обезценки радват колегите.....
                          Таз година 85, догодина още по-голяма радост да има - 850....
                          Въобще. да не спрем да се радваме....

пп Да ева и му.рите....

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                            Всеки ще види това което иска да види. Харесва ми, че бизнеса не се е свил. Вземанията от клиенти са се запазили, дори имаме нищожно покачване. Коефициентите на ликвидност и на капиталова адекватност са ОК. Харесвами, че в банката има бизнес. Печалбата преди обезценки е значителна, някъде около 110 милиона при около 7 за ЦКБ. Това позволява на ПИБ да направи 85 милиона обезценки без да се повлияе негативно капитала и коефициентите и. Аз съм по особен човек. Наличето на обезценки за 85 милиона ме радва и същевремнно наличието само на 800 хиляди обезценки в баланса на ЦКБ ме плаши. Радвам се, че ПИБ не замитат скелети в гардероба, но не ми харесва неяснотата колко остават. В случайче са 200 милиона то още 2016 очаквам чиста печалба от 150 милиона лева, но колко още ще текат тези процеси имайки предвид, че в ПИБ започнаха около две години след другите банки. Не съм забелязал ЦКБ да обезценяват, вероятно имат изключително добър кредитен портфейл. Не ми харесва неяснотата колко държавна помощ е останала в ПИБ. Ликвидността им е точно колкото трябва, дали са връщали нещо не знам?
                            С една дума ПИБ е моята рискова експозиция. Виждам проблеми но и добри възможности за ръст. Мисля, че тя ще бъде синият чип на борста.
                            Малко си пристрастен ,не много ...
                            А за отчетите - може да има безкрайно много причини да са такива.
                            Напоследък доста се говори и пише за одиторите
                            С една дума - смятам, че и двете банки ще докарат добър профит на спекулантите... и все пак зависи от нивата на вход.
                            Но има доста неясни неща, които определено ме карат да изчакам.
                            Например колко от кредитите са към свързани лица - това за мен е по-важно отколкото други параметри или .... отчети.
                            За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .

Коментар

• Първоначално изпратено от Barky Разгледай мнение
                              Капиталовата позиция на ПИБ си е направо супер...
                              То ясно че кой се е нагрухал с артии кат прасе на задушница се му се ще да хвали.....
                              Аз на чужд банкер вяра нямам, пък за БГ.....без коментар.

Има ли ненужен за известно време кеш - най добре е да си е по борсите.
                              Last edited by X_Y; 31.10.2014, 13:53.

Коментар

• Първоначално изпратено от mnz Разгледай мнение
                                Забравяш, че имат да връщат едни суми към 1.2 млрд.лв. от подпомагането, най-вероятно капиталовата позиция се дължи на акумулирането на част от тези суми, може би първата вноска по връщането на подкрепата. Хич не ги брой тези пари за обезценки, предполагам че са за връщане.
                                Подкрепата явно ще се връща по одобрен план от ЕС, тя е само за ликвидни цели, това си беше вече оповестено сто пъти и няма нищо общо с капиталовите нива все едно да твърдиш, че акумулирането на депозити влияе на капиталовата база...чети малко, батка

Коментар

Working...
                                X