IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ТБ Първа инвестиционна банка (FIB)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Protokol Разгледай мнение
    След многото задълбочени коментари се зачудих какво ли са писали същите творци когато цената беше твърдо над 13 лв
    Факт е , че повечето никове са изчезнали а останалите (и вече станали "заслужили инвеститори") са доста по-умерени откъм оптимизъм. Същите лакардии са се писали в темата и за евентуалната продажба на банката и за подценените акции...... За мен основния извод остава, че най-важен е момента на влизане в дадена позиция.
    Добре, че не съм чел форума през 2007
    Тогава нищо от това което обсъждахме не беше проблем. Напротив, реално всичко бе на 180 градуса и всъщност към 2007 оценката на ПИБ си бе в хармония с оценката на подобни банки в източна европа.

Всъщност и сега си е в хармония с оценките на европейските банки. Работата е там че потенциала и за растеж на печалбата е по-нисък от този на европейските банки. И то много по-нисък.

Коментар

• След многото задълбочени коментари се зачудих какво ли са писали същите творци когато цената беше твърдо над 13 лв
      Факт е , че повечето никове са изчезнали а останалите (и вече станали "заслужили инвеститори") са доста по-умерени откъм оптимизъм. Същите лакардии са се писали в темата и за евентуалната продажба на банката и за подценените акции...... За мен основния извод остава, че най-важен е момента на влизане в дадена позиция.
      Добре, че не съм чел форума през 2007
      За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .

Коментар

• Първоначално изпратено от Silver Fox Разгледай мнение
        Ние като следваме модела на ЕС и изискванията за капиталова адекватност ще станат 8% и всички си идва на мястото.
        Така е. Но остава с проблема с доста ниските провизии спрямо средното за банковата ни система. Така че не е ясно колко дълго ще помогне намалявеното на изискванията. И как ще успеят да се задържат над 12% до момента на влизането в сила на тези нови правила.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
          А хората често забравят че при ту биг ту фейл се спасяват банките - не акционерите и. Още повече при новия модел за справяне с банкови кризи, който налага ЕС.
          Ние като следваме модела на ЕС и изискванията за капиталова адекватност ще станат 8% и всички си идва на мястото.
          Veni, Vidi, Vici

Коментар

Нещата, които сте написали са верни, но има и карта too big to fail.

Ако нещо стане с пиб и бянковата система заминава, а от там рисковите премии за бг акциите се изстрелват в небесата и всички губят.

Единственото реално негативно нещо е дали ще има увеличение на капитала и ако да на каква цена.
            А хората често забравят че при ту биг ту фейл се спасяват банките - не акционерите и. Още повече при новия модел за справяне с банкови кризи, който налага ЕС.

Коментар

• Нещата, които сте написали са верни, но има и карта too big to fail.

Ако нещо стане с пиб и бянковата система заминава, а от там рисковите премии за бг акциите се изстрелват в небесата и всички губят.

Единственото реално негативно нещо е дали ще има увеличение на капитала и ако да на каква цена.
              Veni, Vidi, Vici

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение
                Едно нещо, което си забравил да вкл. е related party exposure - т.е. колко кредита си е раздал Цеко на свои фирми и е настроил всякакви хотели по Банско, които сега не могат да се продадат, а и залозите не са достатъчни за покриването на кредитите.

Освен това има няколко олигарси, които работят с чисто български банки у нас (по обективни причини) и ще е интересно да се разбере какъв процент от кредитния портфейл реално е с еxposure към хора като Хр. Ковачки, Марешки, Ганчев и т.н. Проблемът е че ако нещо се случи на един или няколко от тези олигарси (да го убият, да влезе в затвора и т.н.), голяма част от кредитите ще си ги събираш само като заложено имущество.
                За това няма информация, за това и не съм го писал. Иначе изобщо не съм го забравил

Коментар

Въпрос на тайминг. Идеята е не само нещо да е евтино, но и да има катализатор, който да го направи скъпо. Иначе може много дълго време да си стои все евтино.

За това поне за мен първото нещо е

Как пазара оценява една компания - фундаментално. В кои променливи в оценката пазара може да бърка. Какво трябва да се случи, че пазара да промени мнението си за тези фундаментални променливи. От тук обикновено идва промяна на тренда. Какво трябва да се случи, че да се промени самия начин на оценка - от тук обикновено идват големите печалби.

За ПИБ няма достатъчно специфична информация че да се определи в какво точно пазара може да бърка. За това всъщност поне аз слагам общи за оценките в европейския банков сектор променливи. Провизиране на лоши кредити - до колкото става ясно от отчетите на ПИБ провизиите далеч не са достатъчни - поне за да се чувства пазара спокоен. Капиталови буфери - 0,6% - доста слаби бих казал. Лоши кредити - неясно колко са - но като цяло изглеждат подценени в баланса и - поне спрямо средното за банковата система и особено за големите банки - ако съдим по провизиите. Ликвидност - тук нещата изглеждат ок. Цена на ресурса - висока - с нисък шанс да спадне до нивото на западните банки. Ръст на кредитите - ок е, но е леко притеснителен избора на кредитиране и концентрацията. Възвращаемост към активите и собствения капитал - ниски. Възможност за стабилен и устойчив ръст на печалбата - като се имат в предвид горните фактори - много малко вероятен в краткосрочен и средносрочен план. Възможности за даване на дивиденти - нищожен. Вероятна скорошна продажба - шансове клонящи към 0.

Възможен фундаментален катализатор за значителен ръст в цената. Ръст на икономиката ни от рода на 3% шансове в средносрочен период - доста ниски, в краткосрочен нулеви.

Опасности - увеличение на капитала - което отново поради горните фактори е реално неизбежно. Размиване на капитала. Вероятността изключително висока. Продължаващо високо ниво на лошите кредити - висока вероятност.

За мен лично към момента това е само и единствено спекулативна позиция, в която въпреки това не бих влязъл до като не се получи яснота за увеличението на капитала.
                  Едно нещо, което си забравил да вкл. е related party exposure - т.е. колко кредита си е раздал Цеко на свои фирми и е настроил всякакви хотели по Банско, които сега не могат да се продадат, а и залозите не са достатъчни за покриването на кредитите.

Освен това има няколко олигарси, които работят с чисто български банки у нас (по обективни причини) и ще е интересно да се разбере какъв процент от кредитния портфейл реално е с еxposure към хора като Хр. Ковачки, Марешки, Ганчев и т.н. Проблемът е че ако нещо се случи на един или няколко от тези олигарси (да го убият, да влезе в затвора и т.н.), голяма част от кредитите ще си ги събираш само като заложено имущество.

Коментар

• Първоначално изпратено от Barky Разгледай мнение
                    Екуити, я виж тук внимателно: http://profit.bg/news/PIB-poluchi-si...nid-23260.html
                    Мда, аз затова писах, че си се пообъркал с линковете, тъй като едното и другото нямаха общо.
                    ПИБ платиха обратно заем от над 200млн. евро (точната сума мисля беше 215-220млн. евро) в началото на 2008 и се бяха договорили с Креди Суис за подобно като размер финансиране, което така и не стана. Банката няколко месеца подред чукаше на всяка врата за тези пари (200-250млн. евро), но не ги получиха.
                    Мерси иначе за линка, не знаех че все пак някаква малка част са успяли да намерят. Интересно че една от най-продънените банки в Германия им го е дала.

П.п. Те тия пари имаше слухове, че после някой друг им ги е дал, за да не сринат цялата банкова система в БГ, но изискването е да се продаде банката на стабилен инвеститор.

Коментар

Ами преди време никой не искаше да купува и Гагарин на 30 лева, когато имаше неяснота относно бъдещето на компанията , но сега гледам на 50 лева ще се избият

За мен е важно какъв е потенциалът пред една компания. И каква е моментната оценка на пазара за тази компания, спрямо потенциалът, който аз виждам.

ПИБ е 3-тата по големина банка в БГ (по активи) - факт
                      ПИБ има една от най-развитите клонови мрежи - факт
                      Основен играч в кредитирането на малки и средни предприятия - факт
                      Основен играч при кредитните карти (много сладко направление) - факт
                      В последния отчет се вижда сериозен спад в административните разходи, което ми направи много добро впечатление - факт
                      Има скелети в гардероба - факт
                      Всички банки по света имат скелети в гардероба - факт
                      Непрозрачност към миноритарните акционери - факт
                      Всички мажоритари на БФБ са непрозрачни към миноритарните акционери - факт

Това си е лично мое мнение -факт.

Поздрави
                      Въпрос на тайминг. Идеята е не само нещо да е евтино, но и да има катализатор, който да го направи скъпо. Иначе може много дълго време да си стои все евтино.

За това поне за мен първото нещо е

Как пазара оценява една компания - фундаментално. В кои променливи в оценката пазара може да бърка. Какво трябва да се случи, че пазара да промени мнението си за тези фундаментални променливи. От тук обикновено идва промяна на тренда. Какво трябва да се случи, че да се промени самия начин на оценка - от тук обикновено идват големите печалби.

За ПИБ няма достатъчно специфична информация че да се определи в какво точно пазара може да бърка. За това всъщност поне аз слагам общи за оценките в европейския банков сектор променливи. Провизиране на лоши кредити - до колкото става ясно от отчетите на ПИБ провизиите далеч не са достатъчни - поне за да се чувства пазара спокоен. Капиталови буфери - 0,6% - доста слаби бих казал. Лоши кредити - неясно колко са - но като цяло изглеждат подценени в баланса и - поне спрямо средното за банковата система и особено за големите банки - ако съдим по провизиите. Ликвидност - тук нещата изглеждат ок. Цена на ресурса - висока - с нисък шанс да спадне до нивото на западните банки. Ръст на кредитите - ок е, но е леко притеснителен избора на кредитиране и концентрацията. Възвращаемост към активите и собствения капитал - ниски. Възможност за стабилен и устойчив ръст на печалбата - като се имат в предвид горните фактори - много малко вероятен в краткосрочен и средносрочен план. Възможности за даване на дивиденти - нищожен. Вероятна скорошна продажба - шансове клонящи към 0.

Възможен фундаментален катализатор за значителен ръст в цената. Ръст на икономиката ни от рода на 3% шансове в средносрочен период - доста ниски, в краткосрочен нулеви.

Опасности - увеличение на капитала - което отново поради горните фактори е реално неизбежно. Размиване на капитала. Вероятността изключително висока. Продължаващо високо ниво на лошите кредити - висока вероятност.

За мен лично към момента това е само и единствено спекулативна позиция, в която въпреки това не бих влязъл до като не се получи яснота за увеличението на капитала.

Коментар

• Екуити, я виж тук внимателно: http://profit.bg/news/PIB-poluchi-si...nid-23260.html

Първа инвестиционна банка получи синдикиран заем в размер на 65 млн. евро от 11 банки с организатори Bayerishe Landesbank и ABN Amro, съобщи x3news. Синдикираният заем е за срок от една година с опция за продължаване и се предоставя за общо и търговско финансиране. „Договарянето на заема е ясен знак от нашите дългогодишни чуждестранни партньори за доверието им в силата и професионализма на Първа инвестиционна банка“, коментират по повод събитието от кредитната институция. Към момента най-добрата оферта за купува е на цена от 7.22 лв. за лот, а за продава на 7.25 лв. Последната сделка е за 7.2 лв. Вчера от банката съобщиха, че намаляват лихвените проценти по ипотечни кредити, както за закупуване на недвижим имот, така и за текущи нужди. Кандидатстващите за кредит ще могат да се възползват и от облекчени изисквания за доказване на доходите си. Новите лихви при ипотечните кредити за закупуване на недвижим имот започват от 7.1%, а при ипотечения кредит за текущи нужди - от 7.75%.

Ctrl + F може да го смениш с Ctrl + zoom

Коментар

След няколко години я камилата, я камиларя.
                          Не вижда защо някой трябва да купува нещо сега като се цели в неясно и несигурно събитие в далечното бъдеще, като се опира на неясни и несигурни трендове и желания, обратни на настоящите, които евентуално могат да се появят, но може и да не се проявят.
                          Ами преди време никой не искаше да купува и Гагарин на 30 лева, когато имаше неяснота относно бъдещето на компанията , но сега гледам на 50 лева ще се избият

За мен е важно какъв е потенциалът пред една компания. И каква е моментната оценка на пазара за тази компания, спрямо потенциалът, който аз виждам.

ПИБ е 3-тата по големина банка в БГ (по активи) - факт
                          ПИБ има една от най-развитите клонови мрежи - факт
                          Основен играч в кредитирането на малки и средни предприятия - факт
                          Основен играч при кредитните карти (много сладко направление) - факт
                          В последния отчет се вижда сериозен спад в административните разходи, което ми направи много добро впечатление - факт
                          Има скелети в гардероба - факт
                          Всички банки по света имат скелети в гардероба - факт
                          Непрозрачност към миноритарните акционери - факт
                          Всички мажоритари на БФБ са непрозрачни към миноритарните акционери - факт

Това си е лично мое мнение -факт.

Поздрави
                          Veni, Vidi, Vici

Коментар

Пак не четеш.

Много бързаш, бе пич.
                            Ок, айде ще ти пусна статията от твоя линк и ти ми покажи къде точно прочете за 68млн. евро и Байерише Ландесбанк! Ако искаш използвай и CTRL + F

ПИБ договори кредитна линия с KfW за финансиране на МСП
                            16 юли 2008
                            Първа инвестиционна банка подписа договор с германската инвестиционна банка KfW за 5-годишна кредитна линия за финансиране на малкия и среден бизнес в България в размер на 10 милиона евро. Кредитната линия беше предоставена от KfW след детайлно проучване на финансовите резултати на ПИБ и след одобрение от Европейската комисия. Кредитната линия се финансира и от Банката за развитие към Съвета на Европа. По тази кредитна линия ПИБ ще насърчава предоставянето на дългосрочни инвестиционни кредити за МСП с подкрепата на Европейския съюз. Максималният размер на кредитите, които ПИБ ще предоставя със средства от тази линия, е 250 хиляди евро.

По тази кредитна линия ПИБ ще отпуска дългосрочно финансиране по различни инвестиционни проекти, в това число закупуване на търговски площи, технологии, машини и съоръжения, както и изграждане или реновиране на производствени бази. За кредити по тази програма може да се кандидатства във всеки офис на Банката чрез попълване на стандартно искане за кредит.

Коментар

• Пак не четеш.

Много бързаш, бе пич.

Коментар

От сайта. Ето как се намери финансиране, за което казваш, че не са намерили:

http://www.fibank.bg/bg/pib-dogovori...ge/782/item/21

Освен това взеха на върха на кризата 68 млн. евро. от банки в Европа с организатор Байрише ландес банк ;-)
                                Не знам дали линка ти е грешен или не си чел добре, но кредитната линия е за 10млн. евро! Пък и КФВ няма нищо общо с Байерише Ландесбанк!

Като говоря за финансиране от инвестиционни банки, става въпрос за суми над 100млн. евро. Мисля с Креди Суис ги бяха договаряли в началото на 2008 и после банката се дръпна и се отказа. ПИБ после с месеци търсеше други банки да ги заместят.

Коментар

Working...
                                X