Първоначално изпратено от Батя
Разгледай мнение
Увеличение на капитала над счетоводната стойност (условие, за да няма размиване за неучаствалите) е толкова наивна за България идея, че изграждането на поливна система в Сахара си е направо реалистично. Алтруизмът на българския мажоритар стига максимум до осведомяването на "инвестиционната общност" с нещо повече от тримесечен отчет и, евентуално, някоя и друга среща (със или без скромен кетъринг) с по-ентусиазираните играчи. Мисълта да не размие участието на малките акционери е толкова чужда на мажоритаря, че по-скоро би си отхапал ръката, отколкото да отдели и една секунда за размисъл по темата.
Така че, определено цената няма значението, което ти мислиш, че има. Особено при ПИБ. Освен че не му пука за малките обаче, мажо не умира от желание и да вкарва много пари на висока цена - това си е чиста печалба за "разни хора с компютърчета", както се изразява един друг колос на предприемачеството и лудогорския футбол.
Ако трябва да спекулирам с варианти на понятието "благоприятни пазарни условия" и неговата връзка са БФБ, бих предположил, че притежателите на 85% от ПИБ са склонни да вкарат суха пара в банката на цена, която е близка до P/B от 0,4-0,5. Затова е може би и цялото това "подпомагане" от близки до мажо купувачи последните месеци - за да докара "пазарната" около цената на евентуално увеличение. Така мажо няма да се набута, давайки по 7-8 лева на акция (колкото смяташ, че трябва да струват), и току-виж някой баламурник като ПФ налее свежи кинти и закърпи положението за известно време.
Това е просто предположение и не трябва да се разглежда като препоръка за търговия. Имам известно к-во акции в момента, но по тази позиция винаги съм "на полусъединител", ако разбираш какво имам предвид.

Коментар