IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ТБ Първа инвестиционна банка (FIB)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от GenCho Разгледай мнение

    Влизането в ERM II може да бъде отложено докато ПИБ и Инвестбанк наберат нужния капитал, според международната институция

    Или казано по друг начин: Цялата държава става заложник на тези две банки.
    разбира се ...... точно това казах след резултатите от стрес-тестовете...

    няма как ЕЦБ да вземе под крилото си десетте най-големи бг банки при наличието на недостиг на капитал от 260 млн.евро при ПИБ ...... това означава ЕЦБ да поеме голям риск и в случай на криза да поеме пасива от няколко млрд.евра (знаем колко струваше фалита на далеч по-малката КТБ)...

    по всяка вероятност е даден срок в който ПИБ трябва да набави тази сума, така както беше преди 3 години на предните стрес-тестове когато на ПИБ беше дадено предписание да увеличи капитака на банката с 260 млн.лв., но тя не го направи!!! ...... е, сега вече сумата е двойна!!!

    според мен ако ПИБ набави тези 260 млн.евро ще последват нови стрес-тестове както за двете проблемни банки, така и за още няколко други банки от топ 10 на България

    и вече, ако всичко е наред то едва накрая следва влизане в ЕРМ2 и т.н. ......... оптимистичен срок 2 години според мен!!!

    не е препоръка ...... имам акции на ПИБ чрез софикс-експат-лонг
    fuск the bеаr - give me the bееr

    Коментар


    • Благодаря, Начев, много стойностен коментар!
      Когато мечтаех за цена - по-скоро си мечтаех мажовците да вкарат като свежи само приходите от ИПО-то и то на цената на му. Естествено напразни мечти.
      Като добавка към твоите разсъждения - проблема не е само да се намери инвеститор, при подходяща цена ще има желаещи, а да се разберат за финансирането на свързаните фирми.

      Коментар


      • Ех, колеги! Разбра се, че между нас има настроения за мечтателност, но има и сурова житейска реалност!
        Днес има практически отказ от търговия, а субектът на тази тема отново пропадна след 11.00 часа под нивото от 3, лв., което комбинирано оказа влияние над мен и желание да си спомня нещо, че дори смятам д а го споделя. Да видим дали ще ми разрешат от тайната цензура?! Бързам!

        Помните ли лятото на 2017 - нещата бяха цветя и рози. Тук бяхме на 5,50, шушнеше с е за предстоящи мотивиращи сделки. Септември софикс удари връх, а в края на годината любимата дори прескочи 6, лева.
        Същото това лято си позволих да кажа, че търсеното и планирано увеличение на капитала ще се случи "под условие" и при условия на ограничаване на правата на настоящите акционери. Настъпи лека буря! Някои ме наплюха обидно и назидателно, други явно и директно пригласяха, а една трета категория просто тихо и високомерно се подсмиваше покрай тъч линията.
        Признавам, че тогава допуснах и една грешка, като се позовах на постановките на Общия закон (ТЗ) като база за увеличение на капитала "под условие", а не специалния. Колегата Ванкел дойде и подаде една ръка. Мен ме спаси, а на присмехулниците обясни с текста на закона, как стоят нещата от живота. Кипнало ми беше, може и да съм казал обидни думи тогава, за които съжалявам и се извинявам. В яда се отказах от споделяне на важни неща, но времето и прахоляка покриха старите рани и вече може да се говори спокойно.

        И до сега съм дълбоко убеден, че в конкретния случай дори не беше чак дотам необходимо да се сетиш за конкретния законов текст. Важно беше да стоиш здраво стъпил н а земята, да се ползва човешкия опит и здравата логика.

        Чисто формалните основания можеха да се намерят в решението на ОС от май 2017 г. Вписано беше и ясно в Устава - чл. 17. ал 5. УС има право след одобрение от НС, да увеличи капитала до 210 млн., което значи емитиране на нов 100 млн. уставен капитал - 100 млн. бр. А при номинална стойност от 1, лв. На ежедневен език това значи, че на законово основание е отнето едно правомощие на ОС и то е предоставено на един управителен орган.
        Алинея 5 следва да се чете заедно с ал. 3, където е указано в кои случаи капиталът може/не може да с е увеличава при определени ограничителни условия.
        Творческо прочитане на това условие ясно показва, че настоящите мажовци, които държат 85 % от капитала или с други думи 93,5 млн. уставен капитал, при определени условия са готови да се простят с мажоритарното си качество и да го отстъпят другиму, като му разрешат да придобие 100 млн. лв. уставен капитал.


        Освен формални, има и чисто житейски основания. Тях смятам да споделя. Очевидно е, че всяко набиране на уставен капитал ще мине през съгласието на настоящи мажоритари. Настоящите мажоритари нямат интерес и по-скоро няма да се съгласят на обичайно увеличение в голям размер, при което настоящите акционери придобиват пропорционално. Аргументите ми са следните:
        - емисионната цена трябва да е мотивираща, а това би подляло вода на потенциална бъдеща сделка с външен инвеститор. Тук се налагат разяснения, но умишлено няма да задълбавам,
        - настоящите мажоритари нямат пари за значително увеличение,
        - те нямат пари защото няма откъде да ги имат. Не ги подценявам, това едни много богати и уважавани хора, но значително увеличени на капитала на една европейска банка (пък била тя българска) е сериозно упражнение.
        - дори и да си намерят пари с произход (което би се случило трудно), това би се случило при крайно неизгодни условия и не си заслужава усилието, доколкото те биха увеличили процента си в уставния капитал незначително (спекулирам).
        Като чете човек устава и изпада в умиление как преди много малко години са увеличавали капитала с апортни вноски на някакъв генератор, на някаква телефонна централа. Е-еех, какви времена!
        Без да правя анализи, само ще припомня за онази операция, при която един от мажовците дръпна заем от банката 20 млн. Доста нефотогенично се получи. По нашите земе сме търпими и търпеливи.

        След като изложих мнението си по онези събития и сега на дневен ред е провеждане на капиталови мероприятия (в по-широк смисъл), следва да се запитаме, къде е заровено решението?
        Решението е в намиране на нов стратегически инвеститор, които да поеме и мажоритарни функции.
        Още преди две години (че и повече) се даваха някакви неясни, неочертани сигнали, че се водят разговори. Значи поне тогава е имало интерес. Смислено е да предположим, че обемът на инвестицията и най-вече съгласие по емисионната цена на нови акции, са спънали операцията.

        Възможни са и други решения доколкото обстоятелството около Пиб и Инвестбанк изведнъж доби нестрого финансови измерения.

        Още при ИПО от 10,70 през 2007 г. гордо се огласяваше, че банката вече струвала над 1 млрд. Е, тогава не е струвала 1 млрд., ама и сега пък не струва 330 млн. Все към крайности ни дърпа!
        Декс вероятно е най-прав, че една цена от порядъка на 8, лв., или нещо при съотношение P/B около 1 би било приемливо, доста приемливо. Е, знаем принципа на Мечо Пух, ама дошли са лоши времена и се опасявам, че ще се налага да се правят компромиси, вероятно значителни.

        Поздрави

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Manyface God" Разгледай мнение

          Точно. И е ясно, че нищо няма да стане. Даже е сигурна причина за печелене на басове.
          И тъй като на всички е ясно , че няма да могат да намерят "истински" пари(иначе досега имаха 3 години и да са ги намерили), според мен е по-добре да се върви към поглъщането им от някой от по-големите играчи. Това е вече работа на държавата. Имам впредвид да "помолят" някой от големите да ги купят.

          Коментар


          • Не само че мажо няма да си оправи дефицита, но ще я източи и ще изчезне! Не е препоръка!
            The strongest stand last.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от GenCho Разгледай мнение

              Или казано по друг начин: Цялата държава става заложник на тези две банки.
              Точно. И е ясно, че нищо няма да стане. Даже е сигурна причина за печелене на басове.
              The strongest stand last.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от dex Разгледай мнение
                Да очакваме ли новини скоро?

                Световната банка повиши прогнозата си за икономически ръст на България


                Влизането в ERM II може да бъде отложено докато ПИБ и Инвестбанк наберат нужния капитал, според международната институция
                Или казано по друг начин: Цялата държава става заложник на тези две банки.

                Коментар


                • 7
                  М.... . ш..... ..й.о!

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Scottie Pippen Разгледай мнение

                    Очаквай неочакваното!
                    няма туитове
                    търся преподавателка, за уроци по пиано, математика, масаж и испански

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Иво Орозов Разгледай мнение
                      Декс, представи си емисионна цена 14лв
                      Батя ще е готов за пенсия
                      14 много ми се вижда, но 8 лева, около счетоводната, е някак по-вероятно ))

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от dex Разгледай мнение
                        Да очакваме ли новини скоро?

                        Световната банка повиши прогнозата си за икономически ръст на България


                        Влизането в ERM II може да бъде отложено докато ПИБ и Инвестбанк наберат нужния капитал, според международната институция
                        Очаквай неочакваното!

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнение
                          Как се случва точно пък числото 14 лв?
                          5 акции по 2,80 парчето
                          търся преподавателка, за уроци по пиано, математика, масаж и испански

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Иво Орозов Разгледай мнение
                            Мечти и спомени. Или беше 11лв - вече не помня.
                            В това отношение Химът беше по-благодатен. От 17 кинт някога, сега на 1,70.
                            Още по-подценено, па и с по-сгодна бета.

                            Коментар


                            • Мечти и спомени. Или беше 11лв - вече не помня.

                              Коментар


                              • Как се случва точно пък числото 14 лв?

                                Коментар

                                Working...
                                X