If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Добре XY, поправям се- няма как в ПФ решенията да се вземат с подбуди, които не са в интерес на клиентите им. Най-вероятно там работят инвестиционни консултанти, които вкупом са пропуснали уроците за оценяване през пазарните аналози.
Принципно си прав, но не с такива мащаби, не и по този начин. Тези им акции бяха прекалено малко!Убеден съм, че има индивдуални и фондове на пазарен принцип с повече. По-долу дадох реален и скорошен пример, при който хора, управляващи собствените си пари продадоха десетки, а може би и стотици пъти повече акции без да чертаят дъно! Отделно, че на ПФ никой не им търси кеш днес, за разлика от всички останали участници на пазара, които могат да имат ликвидни проблеми по милион причини.
Надявам се го казваш като шега това. Защото ако не е, то по тази логика трябва да се продадат акции на ПИБ за 200 млн, което не е възможно при тази капитализация и акции извън мажо. Отделно, че наскоро мернах какъв % държат пенсиите ни на БФБ и останах вретещен - бе изключително нисък! Та, ако продадат каквото и да е друго от блестящите им портфейли, дали ще убият така цената и за ден да направят 30% пропусната полза и хх% реална загуба?
П.П. Батя е прав, че само чертаят дъна и записват тъпанарски ИПО-та. И АКО за записването взимат, то за продажбите като от тези дни, това не е така - продаваха на "куцо и сакато"! А това прави още по-нелогично "решението" им!
А защо мислиш, че продават ПИБ сега? Продават просто когато имат възможност да махнат количества без да бутнат прекомерно цената. И предвид мащабите им е съвсем нормално да чертаят дъната при продажбите им, няма как да е иначе..
п. Това не означава, че ги защитавам, за тъпанарските ИПОта си напълно прав. Пазарът ни е изкривен по дефиниция, но с тези си действия го превръщат в пълна гротеска.
Е, нали трябва да съберат пари за да участват в увеличението, както се полага на националноотговорния капитал
Надявам се го казваш като шега това. Защото ако не е, то по тази логика трябва да се продадат акции на ПИБ за 200 млн, което не е възможно при тази капитализация и акции извън мажо. Отделно, че наскоро мернах какъв % държат пенсиите ни на БФБ и останах вретещен - бе изключително нисък! Та, ако продадат каквото и да е друго от блестящите им портфейли, дали ще убият така цената и за ден да направят 30% пропусната полза и хх% реална загуба?
П.П. Батя е прав, че само чертаят дъна и записват тъпанарски ИПО-та. И АКО за записването взимат, то за продажбите като от тези дни, това не е така - продаваха на "куцо и сакато"! А това прави още по-нелогично "решението" им!
Днес гледах екшъна тук, че ми бе интересно какво ще се случи. За съжаление и за пореден път се убедих колко огромна разлика има в това да управляваш собствени пари и чужди! Направих аналогия с "ромите" - еми те успяха да продадат 12% от по-голяма компания като смачкаха цената много по-малко, а тези хубавци направо я унищожиха с десетки, а може би и стотици ПЪТИ по-малко акции за продан. И това въпреки задължителното увеличение, за което те са длъжни да знаят, тъй като така изхранват семействата си! Едва ли "ромите" са толкова по-умни, просто търгуват за тяхна сметка... Интересно ми е дали подобни мисли и сравнения вълнуват хората, които взимат тези решения за сметка на пенсионерите ни! Засрамете се бе хора! Продават като че ли за инсулин им трябват тези пари...днес! Чукат копчетата като на ротативки...
Поздрави за всички смели спекуланти, най-редното нещо е те да спечелят!
Е, нали трябва да съберат пари за да участват в увеличението, както се полага на националноотговорния капитал
А от къде имаме информация кой е продавал? ... Предполагам, че си сигурен при такива тежки слова
Не съм сигурен и точно това е причината да не съм споменал името на нито един фонд, предполагаем продавач. Те си знаят кои са , а тези, които не правят подобни тъпотии, знаят, че не се отнася за тях.
Днес гледах екшъна тук, че ми бе интересно какво ще се случи. За съжаление и за пореден път се убедих колко огромна разлика има в това да управляваш собствени пари и чужди! Направих аналогия с "ромите" - еми те успяха да продадат 12% от по-голяма компания като смачкаха цената много по-малко, а тези хубавци направо я унищожиха с десетки, а може би и стотици ПЪТИ по-малко акции за продан. И това въпреки задължителното увеличение, за което те са длъжни да знаят, тъй като така изхранват семействата си! Едва ли "ромите" са толкова по-умни, просто търгуват за тяхна сметка... Интересно ми е дали подобни мисли и сравнения вълнуват хората, които взимат тези решения за сметка на пенсионерите ни! Засрамете се бе хора! Продават като че ли за инсулин им трябват тези пари...днес!
Трябва да сме благодарни, че ги има и изкарваме на техен гръб, иначе как ще купим евтино?
Днес гледах екшъна тук, че ми бе интересно какво ще се случи. За съжаление и за пореден път се убедих колко огромна разлика има в това да управляваш собствени пари и чужди! Направих аналогия с "ромите" - еми те успяха да продадат 12% от по-голяма компания като смачкаха цената много по-малко, а тези хубавци направо я унищожиха с десетки, а може би и стотици ПЪТИ по-малко акции за продан. И това въпреки задължителното увеличение, за което те са длъжни да знаят, тъй като така изхранват семействата си! Едва ли "ромите" са толкова по-умни, просто търгуват за тяхна сметка... Интересно ми е дали подобни мисли и сравнения вълнуват хората, които взимат тези решения за сметка на пенсионерите ни! Засрамете се бе хора! Продават като че ли за инсулин им трябват тези пари...днес! Чукат копчетата като на ротативки...
Защо се вглеждате в шума - срока на проспекта, датата, цената 5 или 8, запетаята, тези 5 лева са си цената от Декември, че имало забавяне, че политиците 5 пъти сменяха срока за Чакалнята - това е шума. Сигналът е по-важен, а той е, че се закачаме за ЕЦб, банките влизат в регулация от ЕЦБ (забравяме за КТБ модела), цената от 5 лв. говори, че ще е интересна за всякакви инвеститори, които искат % от капитала и т.н. и се запазва и интереса на сегашните акционери, а че не станаха нещата гладко и навреме е пак шум.
Само не можах да разбера защо след като в края на януари ПИБ подаде проспекта с предложение за цена от 5 лв. - КФН им отказа, след това стана цената 8 лв. - КФН пак са имали някакви бележки и сега ги одобриха пак на 5 лв.?!? Никаква логика няма! Реално КФН с това иди ми, дойди ми, ни забави за чакалнята на еврозоната с неадекватните си решения!
Тук преди два три дена водих спор с един колега, който беше казал, че цена от 8лв. му е добре ! Сега при 5лв. му пожелавам да изкупи цялата емисия, та най сетне сагата с увеличението да се свърши, че стана като латино сериал !
Чакай сега, на мен на 8 ми е добре да продавам, за това и допълних. Тагрета ми беше 7 след като увеличението приключи, защото очаквам цената на пазара да се коригира при успех. Не бъркай интересите на дребните риби като нас с тези на големите. Признавам, че 5-цата ме разочарова малко, но все пак ако прогнозата ми е правилна пак ще съм доволен от печалбата.
Коментар