IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ТБ Първа инвестиционна банка (FIB)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от dex Разгледай мнение
    модератора, как реши че инфото на Бивол е невярно?!?!
    Застраховат се. Нищо лошо. То който се интересува вече е намерил тази информация

    Коментар


    • модератора, как реши че инфото на Бивол е невярно?!?!

      Това съобщение беше изтрито от chronos. Причина: невярна информация

      Коментар


      • Първоначално изпратено от fant0mas Разгледай мнение
        Даа, за лъжи се наказва, но за разкриване на банкова и търговска тайна също има наказания!
        Да, но не и на журналисти или на хора не свързани с банката.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
          нали знаеш че глоби се налбагат само за грешна информация. Законът си казва че ако говориш истината и БНБ и КФН могат само да духат супата.
          Даа, за лъжи се наказва, но за разкриване на банкова и търговска тайна също има наказания!

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Иво Орозов Разгледай мнение
            Равни, ако наистина статията е такава, каквато и истина да има вътре е без значение.
            И глобата към тях би трябвало да е поне 2х глобата на врачанския сайт!
            нали знаеш че глоби се налбагат само за грешна информация. Законът си казва че ако говориш истината и БНБ и КФН могат само да духат супата.

            Коментар


            • Равни, ако наистина статията е такава, каквато и истина да има вътре е без значение.
              И глобата към тях би трябвало да е поне 2х глобата на врачанския сайт!

              Коментар


              • Те бивол всъщностт други неща свързани с ПИБ са им във фокуса, ама очевидно каролев тях не ги коментира

                Коментар


                • Икономистът Владимир Каролев коментира публикации на сайта „Бивол“ за Първа инвестиционна банка:

                  “Разследващите” журналисти от Бивол за пореден път се опитват да разчистват лични сметки като представят за истина една каша от 80% неверни твърдения и 20% изкривени факти. A „заблужденията съдържащи в себе си известна истина са най-опасни” (Адам Смит)
                  Понеже никога не се доверявам на 100% в ефективността на държавни регулатори, коментирам неверните тези на Бивол твърдение по твърдение:
                  1. Бивол твърдят, че финансовият министър и КФН са разрешили на акционерите на ПИБ да използват държавната подкрепа за инвестиция в облигация на ПИБ по съмнителен начин. Всъщност, цитираното от тях решение на КФН просто отписва емисия ценни книжа на стойност от 40 милиона евро от БФБ. Историята е, че около средата на 2014 КФН потвърждава публичното предлагане на тази емисия, но впоследствие БФБ отказва да я регистрира. Причината – едно от условията на емисията (за едностранно прекратяване на изплащане на лихва без право на натрупване) не отговаря на изисквания в правилника на БФБ-София.
                  2. Бивол твърдят, че акционерите на ПИБ получават възможността да си изкупят обратно облигациите с 12% лихва (всъщност купона по облигацията е 12.75%), тъй като те няма да се търгуват и следователно никой няма да може да си ги купи. Всъщност, след отказа на БФБ-София, ПИБ подава проспект до люксембургската фондова борса,(Люксембург е 9-тата държава в света с най-ниска корупция). Люксембургската комисия (CSSF) одобрява проспекта и емисията облигации е допусната за търговия. Впоследствие ПИБ уведомява КФН и последната отписва (макар и със закъснение) емисията от своя регистър. Облигацията обаче продължава да се търгува в Люксембург, проверимо от следния линк към сайта на тяхната борса: https://www.bourse.lu/instrument/bond/summary…
                  3. Бивол твърдят, че акционерите на ПИБ ще се облажат „мощно“ с държавните пари. Всъщност, ПИБ не може да разпределя дивидент за срока на подкрепата (потвърдено официално и от Европейската Комисия), та дори и някой акционер на ПИБ да си закупи тази облигация, това няма да е с дивидент, разпределен след отпускането на ликвидната пидкрепа, нито с нов кредит от ПИБ отпуснат на акционерите защото и това не е позволено докато не се върне изцяло ликвидната подкрепа отпусната от МФ. Ако Бивол смятат лихвата за толкова привлекателна, то нека инвестират в облигацията (възможно е във всеки момент). Ако не знаят как да го направят да се обадят – безплатна консултация ще има дам.

                  Мисля си, че е лицемерно журналисти от Бивол толкова шумно да се застъпват за свободата на словото (което е само по себе си било похвално), а в същото време като че ли се опитват да си разчистват лични сметки с някой акционер в ПИБ, предлагайки (съзнателно или поради липса на знания) на читателите си полуистини и неверни твърдения. Не всеки български гражданин разбира от дългови финанси инструменти и знае как да провери какво се търгува на люксембургската фондова борса. И тъй като вярвам повече в саморегулацията на свободното общество и свободно слово, отколкото на държавни глоби, ще спонсорирам този пост с 10 евро, за да информира повече хора. P.S. Нямам и никога не съм имал каквито и да е финансови взаимоотношения с ПИБ.“

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
                    Бодряшките лафове са моята визия за бъдещето на ПИБ и мотива ми да инвестирам в акциите й. И на мен ми прозвучаха нереално добре като прочетох подобни прогнози от дддд, но после като погледнах по-добре отчета и като порових в архива и видях, за сравнение, и отчетите от преди кризата (когато банката е била двойно по-малка)... ами оказва се че може и да са консервативни тия числа
                    Какво се получава ако обезценките за 90 млн. в 9-месечния, до година - две са паднали на 20!? Да не говорим че може да се стигне и до реинтегриране на провиции след време... все пак зад много от станалите лоши кредити има читави обезпечения, за реализирането на които обаче е нужно време.
                    А лихвения марж върви чудесно - цената на депозитите пада бързо, а на кредитите доста по-бавно
                    Все още ми е трудно да си обясня, с какъв акъл менкаше книги на хима за картоните на пиба !?!? Как беше оня лаф - "казва ли ти някой, пък и смееш, ли да питаш!?"
                    Сега и от 9 дерета вода да извадииш - "кел-файда" за новия джип
                    Не е препоръка... !!!
                    "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                      Аз имам още една теория, която умишлено не споделях до този момент. Някой ден ще вземете да ме набиете за "неправилно" мислене. Понеже батя е ценител ще взема да споделя. Преди кризата банките ги търгувахме на капитализация 40 процента от активите. Отгоре на всичко някъде там минаха сделките с ДЗИ банк и Сибанк. Явно това беше стандарта. Очаквам Банковият сектор да се раздуе бавно до около 150 процента от БВП в края на следващият бизнес цикъл. Тъй като в момента е по-малко, то вероятно сектора ще расте по-бързо от останалите. Очаквам, че ПИБ в най-лошият случай ще си запазят пазарният дял.
                      Нека отидем на интересните груби сметки. Към момента консолидираните активи на ПИБ са около 9 милиарда. Очаква се да растат с по-голям темп от инфлацията. Нека приемем, че следващият тотален балон на борсата ще е след 10 години. При 7 процента годишен ръст на активите, което не е пресилено, това би било около 18 милиарда активи след 10 години. Да приемем, че тогава банките не се търгуват на 40 процента от активите както беше през 2006-2007 а на 25 процента. Получават се абсурдно високи оценки. При това не е позлван темпа на растеж на активите от периода 2001-2007 и не е използвана постигнатата тогава оценка.
                      Това е още една гледна точка, която не претендира да е напълно вярна, защото бъдещето е неизвестно за всички ни. Това, че не е препоръка си го знаете.

                      Преди кризата
                      PBV=(ROE-g)/(r-g)

                      След кризата
                      PBV=ROE/Cost of Equity

                      Като роето е хубаво да се преоцени през преоценена рентабилност, ако банката не провизира достатъчно, а собствения капитал да се разгледа през вероятността капиталовата адекватност да изгърми и съответно да се налага размиване на капитала рпез увеличение.

                      В крайна сметка може в даден момент пазара пак да почне да оценява банките през растежа. Но може и да не го прави. А може и някои банки да не издържат до момента в който ще се стигне до оценка през растежа.

                      Коментар


                      • Що се правите на луди бе хора. Ето официалното съобщение от банката, няма да го повтарят всеки ден, за да го чуят и глухите.

                        Европейската комисия одобри срок от 18 месеца за връщане на ликвидната подкрепа от Първа инвестиционна банка
                        25 ноември 2014
                        Комисарят, отговарящ в ЕК за политиката на конкуренцията, г-жа Маргрете Вестагер заяви: "Вярвам, че днешното решение на ЕК ще затвърди общественото доверие в Първа инвестиционна банка. Банката представи стабилен план за възстановяване на ликвидността и списък от ангажименти, които гарантират, че Fibank ще продължи да бъде жизнеспособна в дългосрочен план."
                        Европейската комисия установи, че ликвидната подкрепа е в съответствие с всички правила на ЕС за държавна помощ. Планът на Fibank (Първа инвестиционна банка) гарантира, че банката ще продължи да бъде жизнеспособна в дългосрочен план без нарушаване на конкуренцията в Единния европейски пазар.

                        След паническото теглене на депозити през м. юни 2014 г. българската държава предостави на Първа инвестиционна банка ликвидна подкрепа в размер на 1.2 млрд. лева като част от Българската схема за ликвидност (http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-754_en.htm), одобрена от Европейската комисия. Поради тогавашните ограничения в държавния бюджет този депозит беше с кратък срок, падежиращ на 28 ноември 2014 г. Fibank (Първа инвестиционна банка) връща 300 млн. лв. от предоставената сума на падежа, а България кандидатства за удължаване на срока на останалите 900 млн. лева за 18 месеца, считано от тази дата.

                        Европейската комисия установи, че удължаването на ликвидната подкрепа, предоставена на Първа инвестиционна банка до 28 май 2016 г., отговаря на изискванията за държавна помощ на банките, както и на по-строгите изисквания на Съобщението за банките от 2013 г. (http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-672_en.htm).

                        На 12 ноември 2014 г. Първа инвестиционна банка предостави на ЕК план за възстановяване на ликвидността. Банката се ангажира да погаси ликвидната подкрепа на предварително заложени в плана дати. Fibank пое ангажименти за укрепване на ликвидността, усъвършенстване на структурата на корпоративно управление и политиките за управление на риска. С цел ограничаване на всякакви изкривявания на конкуренцията, предизвикани от помощта, Първа инвестиционна банка също така се ангажира с няколко ограничения за периода на ползването на подкрепата, в това число да не изплаща дивиденти, да не прилага агресивни търговски практики и да не извършва придобивания.

                        Независим надзорник ще наблюдава прилагането на плана за преструктуриране и ще предоставя редовни отчети на Европейската комисия.

                        http://www.fibank.bg/bg/evropeyskata...e/782/item/862

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
                          благодаря на нетуеъра за линка, но там никъде не пише, че не следва да уведомят обществеността за получената подкрепа (не пише и че са задължени, естествено). Там пише, че не следва да рекламират, повтарям рекламират тази подкрепа, цитирам:

                          Bulgaria commits: .....
                          (viii) to impose a ban on advertising referring to State support by the beneficiaries of the scheme for the purpose of acquiring new clients and business and to prevent them from employing any aggressive commercial strategies which would not take place without the support of scheme;

                          Така че това, което са отговрили от пр отдела определено не е точно така или аз не знам значението на думичката advertising. И като за капак всъщност единственото, което фибанката направи в онзи период, е да пусне една хм, да я наречен протиречива реклама, която, ако се погледне малко по-детайлно, ще излезе доста .... (е, хайде, няма да употребявам силни изрази, нека всеки сам си запълни празнините, особено за изплатихме 1 милиард за 1 ден и особено на "можем и още"). Въобще доста сериозна мъгла по въпроса, както с почти всичко по темата между впрочем, а би трябвало да е точно обратното - честност и прозрачност са най-доброто лекарство срещу троловете.
                          Съгласен съм с теб, че от банката тълкуват писмото на ЕК като дявола - евангелието. Но то друга страна ги разбирам, че искат да си вържат гащите. По-добре да мълчат като пънове отколкото после да ги обвинят, че са нарушили условията за получаване на помощта. А и не вярвам банката да е взела сама това решение за мълчание. Сигурно се е посъветвала с БНБ, МФ, правителство и т.н. Както сам вече си видял, европейските бюрократи имат такъв начин на изразяване, че никой не може да ти каже какво всъщност са искали да кажат. Имам богат опит в кореспонденцията с тях, и посоченият пример е тяхно типично хлъзгаво литературно произведение.
                          Last edited by netware5; 20.01.2015, 15:20.
                          He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Mito Karamitov Разгледай мнение
                            Ето какво пише

                            Някои парадоксални на пръв поглед изрази като „виртуална реалност“, „духовна храна“, както и поговорките „бързай бавно“, „всяко зло за добро“ са се превърнали в смислени, въпреки, че по същество са оксиморони.

                            Демек "стабилната банкова система има нужда от допълнителен банков надзор" е парадоксален на пръв поглед израз което означава че едно от двете е невярно или излишно

                            Кое ли е от двете се чудя?


                            Мии, така си е ....
                            Щот, много стабилната и уникална банка имаше нужда от синдици....

                            Коментар


                            • (е, хайде, няма да употребявам силни изрази, нека всеки сам си запълни празнините, особено за изплатихме 1 милиард за 1 ден и особено на "можем и още")

                              Груиче, естествено че могат и още да ПОЕМАТ като са свикнали че винаги ще им помагат

                              Не е луд които яде баницата е казал писателя

                              Коментар


                              • Аз имам още една теория, която умишлено не споделях до този момент. Някой ден ще вземете да ме набиете за "неправилно" мислене. Понеже батя е ценител ще взема да споделя. Преди кризата банките ги търгувахме на капитализация 40 процента от активите. Отгоре на всичко някъде там минаха сделките с ДЗИ банк и Сибанк. Явно това беше стандарта. Очаквам Банковият сектор да се раздуе бавно до около 150 процента от БВП в края на следващият бизнес цикъл. Тъй като в момента е по-малко, то вероятно сектора ще расте по-бързо от останалите. Очаквам, че ПИБ в най-лошият случай ще си запазят пазарният дял.
                                Нека отидем на интересните груби сметки. Към момента консолидираните активи на ПИБ са около 9 милиарда. Очаква се да растат с по-голям темп от инфлацията. Нека приемем, че следващият тотален балон на борсата ще е след 10 години. При 7 процента годишен ръст на активите, което не е пресилено, това би било около 18 милиарда активи след 10 години. Да приемем, че тогава банките не се търгуват на 40 процента от активите както беше през 2006-2007 а на 25 процента. Получават се абсурдно високи оценки. При това не е позлван темпа на растеж на активите от периода 2001-2007 и не е използвана постигнатата тогава оценка.
                                Това е още една гледна точка, която не претендира да е напълно вярна, защото бъдещето е неизвестно за всички ни. Това, че не е препоръка си го знаете.

                                Коментар

                                Working...
                                X