IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ТБ Първа инвестиционна банка (FIB)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Предполагам най-късно средата на януари ще направят опит изцяло или поне частично да изплатят.

    Коментар


    • До тук добре...

      Коментар


      • До този момент кредитната институция, която е третата по размер на активите у нас, е погасила общо 775 млн. лв., в това число и лихви за 25 млн. лв. Припомняме, че през ноември 2014 г. ПИБ върна 300 млн. лв. от предоставената сума.

        Подчертавам платената лихва щото се наслушахме на глупости на тема как нито главница ще върне, нито лихва ще плати....
        Last edited by markov; 12.12.2015, 17:21.
        Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

        Коментар


        • „ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА“ АД Е В ПРОЦЕС НА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ЛИКВИДНАТА ПОДКРЕПА ОТ ДЪРЖАВАТА
          12.12.2015 г.
          „Първа инвестиционна банка" АД (Fibank) погаси 775 млн. лева от получената през юни 2014 г. ликвидна подкрепа в размер на 1,2 млрд. лв., заедно с дължимите лихви. Както е предвидено с плана, одобрен от Европейската комисия, оставащата част от 450 млн. лв. е дължима до края на май 2016 година.

          Припомняме, че България отпусна ликвидна подкрепа на „Първа инвестиционна банка" АД под формата на депозит в размер на 1,2 млрд. лева като част от схема за ликвидност, одобрена от Комисията в същия ден - на 29.06.2014 г., лихвите по депозита са формирани на пазарен принцип. Поради ограничения, свързани с лимита на новопоет дълг съгласно Закона за държавния бюджет за 2014 г., този депозит беше с краткосрочен падеж от 5 месеца, който изтече на 28 ноември 2014 година. За целта МФ нотифицира пред Европейската комисия и получи положително решение по мярка за нова държавна помощ SA.39854 „План за преструктуриране на „Първа инвестиционна банка"АД", със срок за възстановяване на държавната помощ до 28 май 2016 година.
          http://www.minfin.bg/bg/pubs/1/9291

          Коментар


          • извинявам се за намесата, но
            може ли накой да ми прати линк / инфо за собствениците на българските банки
            мяркал съм някъде, но не го намирам
            препоръка е

            Коментар


            • Първоначално изпратено от nobody Разгледай мнение
              Колеги, през 2014 банката отчита голяма печалба от продажбата на имоти свързани със строежа на Южен Поток на холандското дружество South Stream Transport. Някой има ли представа дали сделката е наистина осъществена или не? Отчет за 2014 още няма в холандския търговски регистър. Без ефекта на тази сделка резултатите за миналата година биха били доста негативни, а пък Руснаците не вярвам да забравят за парите и толкова.
              Южен поток никога не е спирал. Виж за турски не е ясно.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от nobody Разгледай мнение
                Колеги, през 2014 банката отчита голяма печалба от продажбата на имоти свързани със строежа на Южен Поток на холандското дружество South Stream Transport. Някой има ли представа дали сделката е наистина осъществена или не? Отчет за 2014 още няма в холандския търговски регистър. Без ефекта на тази сделка резултатите за миналата година биха били доста негативни, а пък Руснаците не вярвам да забравят за парите и толкова.
                банката според мен беше брокер по тая сделка. Аз свързвам този приход с високия разход за обезценки през 2014 г., т.е. нула на нула.

                Коментар


                • Колеги, през 2014 банката отчита голяма печалба от продажбата на имоти свързани със строежа на Южен Поток на холандското дружество South Stream Transport. Някой има ли представа дали сделката е наистина осъществена или не? Отчет за 2014 още няма в холандския търговски регистър. Без ефекта на тази сделка резултатите за миналата година биха били доста негативни, а пък Руснаците не вярвам да забравят за парите и толкова.

                  Коментар


                  • Да ти припомня, ли че ПИБ купиха МКБ, които не успяха да издържат.
                    Това, меко казано, е голяма глупост.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Valuator Разгледай мнение
                      Внедряването на универсални банкови стандарти и добра практика под натиск на международни институции с повече от 10-годишно закъснение едва ли е голямо достижение, но все пак следва да бъде приветствано на фона на останалия "национално отговорен капитал" в българския банков сектор. Отдавна съм приключил акционерното си участие в ПИБ и в близко бъдеще нямам намерение да го подновявам, но все още като клиент съм заинтересован от доброто здраве на банката.
                      Виж от къде поча всичко: "През 2010 г. Fibank (Първа инвестиционна банка) сключи договор с Международната финансова корпорация (IFC) за прилагане на международните стандарти в доброто корпоративно управление, които Fibank изпълнява стриктно в своята дейност." Явно са си следвали методично развитието. При една голяма структура като ПИБ е нормално нещата да изискват време и да не се получават от днес за утре. Друго е вече ако придобиваш някой и кажеш от утре почваш да работиш по друг начин.
                      Last edited by X_Y; 26.11.2015, 12:34.

                      Коментар


                      • Внедряването на универсални банкови стандарти и добра практика под натиск на международни институции с повече от 10-годишно закъснение едва ли е голямо достижение, но все пак следва да бъде приветствано на фона на останалия "национално отговорен капитал" в българския банков сектор. Отдавна съм приключил акционерното си участие в ПИБ и в близко бъдеще нямам намерение да го подновявам, но все още като клиент съм заинтересован от доброто здраве на банката.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Valuator Разгледай мнение
                          "Новата модерна структура" е налице в дъщерните дружества на западните банки в Бългрария от поне 12 години, ПИБ с голяма хвалба сега открива "топлата вода". А дано осен структурата успеят да приложат и методологията

                          * отдавна не съм акционер, но съм заинтересован като клиент
                          Оф ама се чудя как живеете бе хора. Който направи нещо хубаво и веднага се намира кой да го оплюе. Никой не казва, че ПИБ са открили топлата вода, ама да се твърди, че видиш ли във всички банки било така, не мога да се съглася. Те защото чуждите ни банки са толкова стабилни, ги неиздъждаха на кризата и почнаха да си продават бизнса в България. Да ти припомня, ли че ПИБ купиха МКБ, които не успяха да издържат. ПИБ правят стъпка в добра посока. Това си е супер новина ако не смяташ така, не си купувай акции тук и си гледай живота

                          Коментар


                          • "Новата модерна структура" е налице в дъщерните дружества на западните банки в България от поне 12 години, ПИБ с голяма хвалба сега открива "топлата вода". А дано освен структурата успеят да приложат и риск методологията

                            * отдавна не съм акционер, но все още съм заинтересован като клиент
                            Last edited by Valuator; 25.11.2015, 22:06.

                            Коментар


                            • Хората си изпълняват плана от края на миналата година и поетите ангажименти към ЕК, което си е супер. Означава, че банката е в повече от добро състояние и върви в правилната си посока на развитие. Аз лично вчера и днес използвах и си взех малко тук и споделям изцяло очакванията на Батя за позицията. Като се изстреля цената на 5-6 лв. за една - две седмици, някои хора ще има да гледат и да лапат мухите.
                              * не е препоръка


                              Fibank с нова организационна структура

                              25 ноември 2015
                              Новата структура отговаря на изискванията на Европейската комисия и отразява препоръките на Международната финансова корпорация към Световната банка

                              През 2014 г. Fibank пое ангажимент пред Европейската комисия за по-нататъшно усъвършенстване на корпоративното управление и управлението на риска.

                              Заедно със своя дългогодишен партньор – Международната финансова корпорация (IFC) към Световната банка, Fibank разработи конкретен план с ясно дефинирани цели за още по-голяма прозрачност и ефективност, насочен към клиентите и миноритарните акционери.

                              Един от основните елементи в плана на банката е утвърждаването на нова и модерна организационна структура, както и назначаването на Главен директор по риска и Главен директор по съответствията. Тяхното включване се прави с оглед постигане на повече независимост и на прозрачност в съответствие с утвърдените световни практики на Международната финансова корпорация към Световната банка и Европейската комисия.

                              Главният директор по риска и главният директор по съответствията ще отчитат своята дейност на Комитет по риска към Надзорния съвет на Fibank.

                              Едновременно с това Първа инвестиционна банка въвежда и функцията на Главен изпълнителен директор.

                              Г-н Васил Христов ще бъде Главен изпълнителен директор на банката, г-н Димитър Костов ще бъде Главен директор по риска, а Главен директор по съответствията ще бъде г-н Светозар Попов.

                              През 2010 г. Fibank (Първа инвестиционна банка) сключи договор с Международната финансова корпорация (IFC) за прилагане на международните стандарти в доброто корпоративно управление, които Fibank изпълнява стриктно в своята дейност.

                              През 2012 г. Fibank създаде нови комитети към Надзорния съвет (Главен комитет, Комитет по риска и Комитет по възнагражденията), в съответствие с Насоките за вътрешно управление на Европейския банков орган (ЕБО).

                              През април 2014 г. Първа инвестиционна банка изиска повторна оценка на направените вече промени за усъвършенстване на своето корпоративно управление. Оценката бе завършена в края на май 2014 и отново със съдействието на IFC към Световната банка бе разработен детайлен план.

                              През юни 2015 г. Първа инвестиционна банка включи нов независим според най-стриктните световни изисквания член на Надзорния съвет в лицето на г-н Юрки Коскело, който е заемал редица ръководни постове в Международната финансова корпорация към Световната банка.

                              Освен горепосочените промени, новата структура на Fibank отразява съвременните изисквания за организация на бизнес линии, които целят фокусиране към кредитиране на фирми и на индивидуални клиенти.

                              Приложения:

                              Приложение 1
                              Приложение 2

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Protokol Разгледай мнение
                                Промяната идва пет месеца, след като през юни 2015 г. ПИБ включи нов независим член на Надзорния съвет в лицето на Юрки Коскело, който е заемал редица ръководни постове в МФК.
                                Изглежда се правят сериозни промени....
                                Може ли някой да поясни какво означава "независим член на Надзорния съвет"
                                Назначено "наше момче" от което нищо не зависи.....

                                Коментар

                                Working...
                                X