IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Еврохолд България АД (EUBG)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• и за да намалим възможните варианти гледаме мача и чакаме да видим какво ще се случи междувременно и с какви параметри ще мине увеличението на капитала...

Нещо интересно открих... на 31.10.2016 КФН връща проспекта за увеличение на капитала за оправяне на неточности, а на 12.12.2016 го одобрява. Дали е случайно?
    Keep going ...

Коментар

• а сега конкретно на въпроса ти...

1. не могат да го направят защото никой не иска да запише
      2. защото самите те няма да могат да запишат толкова и ще разводнят собствеността си
      3. имат очаквания за по-висока инфлация и тогава е по-добре да имаш повече дълг с фиксиран лихвен купон

Тези се сещам на първо време

Keep going ...

Коментар

• kaizer, нещата тук определено не са розови просто си коментираме... благодаря ти за мненията. Мисълта ми е, че не и баш "жална им майка на инвеститорите". Застрахователния бизнес се доближава до банковия според мен и там дълг/собствен капитал варира в по-различни граници. Коментираме си за да видим и други гледни точни... за мен колкото повече, толкова по-добре
        Keep going ...

Коментар

• Първоначално изпратено от Mr.Profit Разгледай мнение
          kaizer, при увеличаване на капитала на майката с 20 млн евро и използването му за изчистване на част от дълга (независимо на кой), дори и да си взел нов 100 млн евро дълг намаляваш дълг/собствен капитал от 10 на 8 примерно
          напълно съгласен. но тогава възниква въпросът, защо не са увеличили капитала с да речем 20 ойро и да теглят още 20 ойро облигации? или всичкото акции? аз имам за себе си отговор, ама ти? отговорът е доста прост (за мен) - щото не могат. няма кой да се върже да им даде 40 ойро кеш за вдигане на капитала. при този турбо ливъридж това е логичната стъпка.

Както и да е, всеки си има глава на раменете. Не искам да споря, опитах се да напиша, това което мисля с цел да помогна на дребните тук, но...
          Няма смисъл.

Последен съвет - огледайте се извън БГ. Вижте тва онва. Само за пример - когато дълг/собствен капитал на Шел (да, Шел...) мина 50:50 рейтинговите агенции спукаха компанията от даунгрейди, акциите паднаха, корпоративните облигации скочиха... Мдаа такива ти ми работи. Турбо ливъридж...викате нема проблем?
          Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа

Коментар

• Първоначално изпратено от keizer Разгледай мнение

в никакъв случай не искам да звуча поучително, но...
            при консолидация капитала на дъщерята и инвестицията на майката се елиминират. остава просто един дълг на ниво майка. нищо не се променя, освен това, че турбо ливъриджа на майката става с галактически измерения.
            отделно, ако вземат, че вдигнат и капитала на евроинс, така могат да разводнят миноритарите, че свят ще им се завие... ух баткоо..
            Аз не говоря за консолидация .....целта на упражнението е да увеличат резервите на дъщерното дружество в Румъния и е постигнато.

На ниво консолидация при майката в пасива ще има дълг , в актива резерви с подобна стойност ...тоест общо взето им се увеличава балансовото число и се влошава коефицент за дълг / соб-капитал ......нищо друго.
            Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

• kaizer, при увеличаване на капитала на майката с 20 млн евро и използването му за изчистване на част от дълга (независимо на кой), дори и да си взел нов 100 млн евро дълг намаляваш дълг/собствен капитал от 10 на 8 примерно
              Keep going ...

Коментар

• Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение

с дълга увеличаваш капитала на дъщерята .....нали тук за нея идва реч ....
                в никакъв случай не искам да звуча поучително, но...
                при консолидация капитала на дъщерята и инвестицията на майката се елиминират. остава просто един дълг на ниво майка. нищо не се променя, освен това, че турбо ливъриджа на майката става с галактически измерения.
                отделно, ако вземат, че вдигнат и капитала на евроинс, така могат да разводнят миноритарите, че свят ще им се завие... ух баткоо..
                Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа

Коментар

• Първоначално изпратено от keizer Разгледай мнение

уфф, извинявай, ама...
                  как аджеба намаляваш дълг/собствен капитал на ниво група (щот ти си там акционер, доколкото разбирам) като теглиш 40 мегабайта ойро дълг на ниво майка?
                  с дълга увеличаваш капитала на дъщерята .....нали тук за нея идва реч ....
                  Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

• правиш увеличение на капитала на ниво майка и парите използваш за намаляване на дълга
                    Last edited by Mr.Profit; 18.12.2016, 20:56.
                    Keep going ...

Коментар

Както в Румъния, така и тук най-вероятно ще се докажат нещата, за които споменаваш и холдингът реагира с увеличение на капитала... да видим колко ще успеят да съберат, като са заявили, че то се прави за намаляване на дълг/собствен капитал
                      уфф, извинявай, ама...
                      как аджеба намаляваш дълг/собствен капитал на ниво група (щот ти си там акционер, доколкото разбирам) като теглиш 40 мегабайта ойро дълг на ниво майка?

Коментар

• като цяло съм песимистично настроен, но в среда на повишени инфлационни очаквания може пък и да им излезе сметката... ще поживеем, ще видим
                        Keep going ...

Коментар

• Както в Румъния, така и тук най-вероятно ще се докажат нещата, за които споменаваш и холдингът реагира с увеличение на капитала... да видим колко ще успеят да съберат, като са заявили, че то се прави за намаляване на дълг/собствен капитал
                          Keep going ...

Коментар

да, необезпечени наистина... разчитат, че не повече от 1 на 13 ще се издъни, а май вече са гризнали дръвцето с КТБ. Много се надявам и с еврохолда да не стане така
                            Започвам с извода - жална им майка на инвестиралите като акционери тук. Открай време хвърлям по един страничен поглед на това нящо и всеки път съм все по-негативно изумен. То не бяха скандали, схеми... Сега на цифрите - апелирам към инвестиралите тук да хвърлят един задълбочен поглед над отчетите. Те изглеждат ужасяващо. Общия дълг е близо 10 пъти капиталовата секция. Такъв турбо левъридж на небанкова група аз в България лично не познавам.
                            Сега относно последната емисия облигации и следейки движенията на управляващите какво е моето мнение и прочит на нещата- тук да се очакват доста "интересни" от негативна гледна точка резултати от проверката на активите. Затова те действат превантивно и теглят допълнителен дълг - да пълнят дупки дето са ги крили по креативен начин досега. Отделно интересен финансов инженеринг - теглят дълг на ниво майка, да увеличава капитала на дъщерите... Ми как майката ще върне тоз дълг? Сега някой ще каже - не се притеснявай, ще намерят начин. Аз изобщо не съм притеснен...аз директно смятам, че те никога няма да го върнат този дълг просто.

И на последно място - не лихвите изобщо не са високи, дори ме карат да си мисля разни други неща и врътки тип КТБ, ама това си е вече живо допускане без субстанция, така че ще си замълча. Погледнете референтни необезпечени облигации от дружества в Източна Европа търгувани на Франкфуртския под - движат се към 10-12%. Така, че ако НАИСТИНА емисията е попълнена от външни за групата инвеститори си е жив успех относно цената от 8% годишно. Ама дали няма да стане както се пее в турбо-чалга фолкора - "човека взе парите и каза чакай малко" гаранция никаква.

Аа и да - това не представлява мнение относно покупко-продажба на ценни книжа. Писателят на мнението има "0" експозиция към групата Еврохолд.
                            Last edited by keizer; 18.12.2016, 20:39.

Коментар

• и по този участък много малка грешка може да провали цялото начинание... трябва да си яко про за да успееш най-вероятно съм се нахендрил тук, но и това го има в играта... времето ще покаже
                              Keep going ...

Коментар

• При дълг/собствен капитал 7.19 за еврохолд иншурънс груп си е сериозен риск... представям си го като изкачване на планина ама по доста стръмен участък. Можеш да го направиш и да изпредвариш конкуренцията, но трябва да си много наясно с какво си се захванал, да имаш нужната подготовка, да сте добър екип с хората, които го правите и т.н. Използват дълга като лостов инструмент за растеж и там риска винаги е по-голям... както и потенциалната печалба. Засега успяват да растат, а като че ли идват и по-добри времена. Правят и увеличение на капитала за да подобрят това съотношение. Ще поживеем, ще видим... имам акции тук
                                Keep going ...

Коментар

Working...
                                X