Първоначално изпратено от tony1975
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Еврохолд България АД (EUBG)
Collapse
X
-
- 1 like
-
Първоначално изпратено от GenCho Разгледай мнение...пълна тишина. Явно голямо умуване пада дали да им позволят да вземат ЧЕЗ-а.
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение"...Има няколко начина една бизнес група да направи грешна стъпка в експанзията си. Един е да навлезе в сектор, в който няма експертиза. Друг е да се надскочи с прекалено голяма хапка и да не може да осигури финансиране или пък да поеме неустойчиво голям дълг. А в България има и специфичен риск - да настъпиш под някаква форма интересите на някой политически фактор като Делян Пеевски.
При обявената покупка на българските активи на CEZ за "Еврохолд България" вероятно са валидни и трите риска...."
Пунта Мара се учи в движение!
Следва "примера" си и иска да е по голям от учителя си!
За сега му се получава и сделка щом не е паднал трябва да има.
Цв. Цв, не е жертва, а инструмент!
Коментар
-
"...Има няколко начина една бизнес група да направи грешна стъпка в експанзията си. Един е да навлезе в сектор, в който няма експертиза. Друг е да се надскочи с прекалено голяма хапка и да не може да осигури финансиране или пък да поеме неустойчиво голям дълг. А в България има и специфичен риск - да настъпиш под някаква форма интересите на някой политически фактор като Делян Пеевски.
При обявената покупка на българските активи на CEZ за "Еврохолд България" вероятно са валидни и трите риска...."
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнение
Детето чудо не те ли притеснява? започна сериозна атака срещу сделкатаNever argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
Изключително точно и коректно мнение, което напълно се припокрива с моето по темата. Само че аз имам малко повече вяра, не в 1 и 3, както сам си отбелязал, а в 4 - че ще ги принудим, с оглед на спецификата на сделката и твърде голямата прозрачност около нея, която ще се търси, да ни дадат реалната цена за разпределението, като тези 72,4%, на които го оценяват самите чехи, ще са ни основен коз, съчетан с малко контакти на правилното място, за да се пораздуе темата
Аз лично мисля (или пък ми е пожелателно мисленето), че е само парлама за пред хората, а и честно казано самият Асенчо няма какво друго да каже - как да рече, че ще дадат 500 милки евро, колкото реално трябва да дадат, за да купят всичко на 100%, като той има договорено финансиране за около 400? Политиката им до момента (на Еврохолд) винаги е била лека-полека да убеждават нови капитали да влизат при тях - като вземат активите на чехите с кредита от Номура и Дойче, все ще навият някой друг да им даде още 100-на милки, като заложат активите на чез (остатъка от тях) за 300 милки. Винаги са били такива, едва ли ще се променят - да напомня, че някога продадоха в най-голямата криза пакет на застрахователния им холдинг на маляки - това е една от най-великите сделки в Бг, които съм виждал - да излъжеш маляки в най-голямат криза си е велико постижение
Коментар
-
Първоначално изпратено от спекуланта Разгледай мнение
След като цената на сделката е ясна ,защо никой журналист не зададе въпроса на ръководството на Еврохолд за разценката на отделните компоненти на пакета ЧЕЗ България
Кой да ги зададе тези въпроси, а?Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнениеПодаръци не вярвам някой да е очаквал. Въпросът е това, което се плаща на чешката държава като цена да се даде и на миноритарите. На всички е ясно, че от толкова много дружества, които се придобиват - едно е важното с ключовите активи и естествения монопол, заради което става сделката. Явно се вижда каква е цаната на цялата сделка, чехите не могат да бъдат притиснати и си искат парите, които струва. Имахме вече 3-4-5 различни купувачи, които дават оценка над 300млн евро - значи това е цената. Въпросът е като не могат да излъжат чехите, да не излъжат по навик нас. Тук е мястото кандидат-купувача да е коректна компания (1), продавачът да откаже да влиза в схеми и да променя тегла на дружествата в пакета (2)(според годишния отчет си го дават чехите 72.4% от бизнеса им в България се пада на Чез разпределение) и на трето място регулатора да си върши работата и да следи да не бъдат прекарани отново дребните акционери за сметка на големия(3). За съжаление като гледам цената на акцията ... явно ще се мъчат да прекарат поне нас, като не са успели с чехите. Откровено казано аз не вярвам особено много в (1) и (3) и ако разчитам на нещо повече - това е (2). Интересното е, че Асен Христов в прав текст казва, че оценява двете компании на 450млн евро. Тъпо е някак да кажеш че струват 450млн, а после да кажеш 300млн при търгово. Времето ще покаже.
Аз лично мисля (или пък ми е пожелателно мисленето), че е само парлама за пред хората, а и честно казано самият Асенчо няма какво друго да каже - как да рече, че ще дадат 500 милки евро, колкото реално трябва да дадат, за да купят всичко на 100%, като той има договорено финансиране за около 400? Политиката им до момента (на Еврохолд) винаги е била лека-полека да убеждават нови капитали да влизат при тях - като вземат активите на чехите с кредита от Номура и Дойче, все ще навият някой друг да им даде още 100-на милки, като заложат активите на чез (остатъка от тях) за 300 милки. Винаги са били такива, едва ли ще се променят - да напомня, че някога продадоха в най-голямата криза пакет на застрахователния им холдинг на маляки - това е една от най-великите сделки в Бг, които съм виждал - да излъжеш маляки в най-голямат криза си е велико постижениеNever argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнениеПодаръци не вярвам някой да е очаквал. Въпросът е това, което се плаща на чешката държава като цена да се даде и на миноритарите. На всички е ясно, че от толкова много дружества, които се придобиват - едно е важното с ключовите активи и естествения монопол, заради което става сделката. Явно се вижда каква е цаната на цялата сделка, чехите не могат да бъдат притиснати и си искат парите, които струва. Имахме вече 3-4-5 различни купувачи, които дават оценка над 300млн евро - значи това е цената. Въпросът е като не могат да излъжат чехите, да не излъжат по навик нас. Тук е мястото кандидат-купувача да е коректна компания (1), продавачът да откаже да влиза в схеми и да променя тегла на дружествата в пакета (2)(според годишния отчет си го дават чехите 72.4% от бизнеса им в България се пада на Чез разпределение) и на трето място регулатора да си върши работата и да следи да не бъдат прекарани отново дребните акционери за сметка на големия(3). За съжаление като гледам цената на акцията ... явно ще се мъчат да прекарат поне нас, като не са успели с чехите. Откровено казано аз не вярвам особено много в (1) и (3) и ако разчитам на нещо повече - това е (2). Интересното е, че Асен Христов в прав текст казва, че оценява двете компании на 450млн евро. Тъпо е някак да кажеш че струват 450млн, а после да кажеш 300млн при търгово. Времето ще покаже.
Коментар
-
Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнениеПодаръци не вярвам някой да е очаквал. Въпросът е това, което се плаща на чешката държава като цена да се даде и на миноритарите. На всички е ясно, че от толкова много дружества, които се придобиват - едно е важното с ключовите активи и естествения монопол, заради което става сделката. Явно се вижда каква е цаната на цялата сделка, чехите не могат да бъдат притиснати и си искат парите, които струва. Имахме вече 3-4-5 различни купувачи, които дават оценка над 300млн евро - значи това е цената. Въпросът е като не могат да излъжат чехите, да не излъжат по навик нас. Тук е мястото кандидат-купувача да е коректна компания (1), продавачът да откаже да влиза в схеми и да променя тегла на дружествата в пакета (2)(според годишния отчет си го дават чехите 72.4% от бизнеса им в България се пада на Чез разпределение) и на трето място регулатора да си върши работата и да следи да не бъдат прекарани отново дребните акционери за сметка на големия(3). За съжаление като гледам цената на акцията ... явно ще се мъчат да прекарат поне нас, като не са успели с чехите. Откровено казано аз не вярвам особено много в (1) и (3) и ако разчитам на нещо повече - това е (2). Интересното е, че Асен Христов в прав текст казва, че оценява двете компании на 450млн евро. Тъпо е някак да кажеш че струват 450млн, а после да кажеш 300млн при търгово. Времето ще покаже.Life won't wait for you.
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнениеМного хора очакват подаръци от Еврохолд за всички от сърце, както се пееше. Не ми се вярва, като бивш акционер в Евроинс го казвам...
- 1 like
Коментар
Коментар