IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

БФБ-София АД (BSE)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Felbuzz Разгледай мнение
    Стана малко дълго но ако прочетете диагонално ще съм благодарен.

    Горното мнение със сигурност не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Пожелавам здраве, печалби и успехи през 2022 г.
    FailBuss анализът ти е уникален, признавам!
    Не разбирам как дружество с 1'968'000 лева приходи за 2020 и оперативни разходи 3'235'000, т.е. оперативно на загуба от основна дейност в размер на 1'267'000 лв., основно заради разходите за заплати в размер на 1'592'000 лв. следва да се разглежда като нещо с потенциал????
    Сменя се политическия кабинет, някой вече не харесва схемата с енергийната борса и заплатите "изяждат" всичко? Що за бизнес модел е това? Това прилича на хранилка за заплати, но не и нещо, в което да инвестираш!
    Last edited by buyvalue; 04.01.2022, 23:37.
    IM d best

    Коментар


    • Браво и от мен

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Felbuzz Разгледай мнение
        Стана малко дълго но ако прочетете диагонално ще съм благодарен.

        .....
        ***
        Горното мнение със сигурност не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Пожелавам здраве, печалби и успехи през 2022 г.
        първият лайк е от мен, интересни детайли, излиза че и регулациите на капиталовия пазар са на принципа всеки сам си преценя

        “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

        Коментар


        • Стана малко дълго но ако прочетете диагонално ще съм благодарен.

          Исках да напиша какво стана със сегментите на БФБ през 2021 ако на някой случайно му е интересно.
          Преди да четете по-надолу е важно да се отбележи че разбира се нещата не са черни и бели, всеки се дъни понякога, както има и своите успехи, важно е все пак добрите неща да се насърчават, а лошите да се парират в зародиш. Така че дори надолу да съм по-критичен не значи че всичко е лошо. Също така не претендирам за изчерпателност. Също е важно да се отбележи че една част от информацията по казуса не е публична и няма как да добиете пълна представа само от публикуваните новини на сайта на БФБ, а малката част от непубличната информация която знам няма как да споделя публично, но пък ето моето мнение без да ви ангажирам с него:

          И така, след като новият правилник и в частност Част III Правила за допускане до търговия влезе в сила от 16.02.2021, на 2-ри март 2021 от БФБ пуснаха следните съобщения на сайта/съобщенията са 3 отделни но ги обединих и съкратих доколкото в Investor-a има лимит на знаците от 10 000/:

          На проведено заседание на Съвета на директорите на БФБ АД по Протокол № 12/01.03.2021 г., е взето следното решение:
          Съветът на директорите на БФБ АД поставя под наблюдение, считано от 02.03.2021 г., за срок от 9 (девет) месеца, следните емитенти:
          Борсов код Емитент
          235H 235 Холдингс АД-София
          BGAG БГ Агро АД-Варна
          ELHM Елхим Искра АД-Пазарджик
          ZLP Златни пясъци АД-Варна
          GTH Инвестиционна Компания Галата АД-Варна
          IDH Индъстри Дивелъпмънт Холдинг АД-София
          LAV Лавена АД-Шумен
          NLC Нео Лондон Капитал АД-София
          BRP Параходство Българско речно плаване АД-Русе
          PET Петрол АД-София
          PFB Порт флот-Бургас АД-Бургас
          RGL Регала Инвест АД-Варна
          HSI Сила Холдинг АД-София
          SCOP София Комерс-Заложни къщи АД-София
          BACB ТБ Българо-Американска Кредитна Банка АД-София
          TOPL Топливо АД-София
          CHSB Химснаб България АД-София
          HSOF Холдинг Света София АД-София
          AKTV Актив Пропъртис АДСИЦ-Пловдив
          BRF Български фонд за вземания АДСИЦ-София
          XBT Експат Бета АДСИЦ-София
          RPF Рой Пропърти Фънд АДСИЦ-София
          SBPF Супер Боровец Пропърти Фонд АДСИЦ-Варна
          FPP ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ-София
          FAM Финанс Асистанс Мениджмънт АДСИЦ-София
          Централна кооперативна банка АД-София (CCB)

          Преглед за изпълнение на изискванията ще бъде извършван на всеки 3 месеца.
          В случай, че при прегледа се установи, че емисията отговаря на изискванията от Част III Правила за допускане до търговия, наблюдението ще бъде прекратено.

          ***

          Коментар: тези съобщения са лесно достъпни ако в новините https://bse-sofia.bg/bg/news/ филтрирате по Заглавие Поставяне на емисия под наблюдение. Прави впечатление че предишните съобщения в тази категория са от 18.04.2018 като се оказва че има доста сериозна дупка, почти 3 години, в по-масовото поставяне под наблюдение /единични емисии разбира се са поставяни под наблюдение с допускането си до търговия, тук говорим по-скоро за регулярен преглед на сегментите, доколкото в правилника валиден до 15.02.2021 в Част III пише:

          Чл. 41. (1) Емисиите, допуснати до търговия на Основния пазар BSE, Сегмент „Premium” трябва във всеки един момент да отговарят на критериите на чл. 5, ал. 1, т. 3-10, освен в случаите по чл. 5, ал. 2.
          (2) Емисиите, допуснати до търговия на Основния пазар BSE, Сегмент „Standard”, трябва във всеки един момент да отговарят на критериите на чл. 6, ал. 2.
          (3) Емисиите, допуснати до търговия на Основния пазар BSE, Сегмент за дружества със специална инвестиционна цел, трябва във всеки един момент да отговарят на критериите на чл. 7, ал. 2.


          Както се досещате, дългата дупка в поставянето под наблюдение е несъвместима с изискването във всеки един момент да се отговаря на изискванията за сегментите, съответно се натрупват всякакви куриози, например при BRF имаме сделки през декември 2018 г, после 2019 г. няма нито една сделка, като търговия се активизира чак през декември 2020 г., но са поставени под наблюдение чак март 2021, съответно е ясно че има и други нарушения ако човек тръгне да проверява емисия по емисия. Съответно мисля че подобно прилагане на правилника е нарушило равнопоставеността на емитентите, доколкото през целия този период има дружества които са си заплащали за маркет мейкър, което е една опция ако дадено дружество не отговаря на изискванията за ликвидност да не бъде местено на алтернативния пазар, и други дружества които нито са отговаряли на изискванията за ликвидност, нито за заплащали за маркет мейкър. След като случайно попаднах на темата през 2020 г/тук може би е редно да кажа че по това време работех в отдел Търговия на БФБ и не съм се занимавал работно със сегментите/ започнах да комуникирам притесненията си с колегите, изп. директор, а след като не останах удовлетворен от резултата изпратих събраната информация /бях направил мини разследване/ в КФН и Минфин, като изпращането на информацията съвпадна/с няколко дни разлика/ и със съкращаването на длъжността на която работех тогава

          Но да се върнем на това какво стана през 2021 година, голяма част от горепосочените поставени под наблюдение дружества са изпълнили изискванията за ликвидност, други като тези си назначиха маркет мейкър : И вече на 9. декември 2021 г. от БФБ пуснаха следното съобщение:

          На проведено заседание на Съвета на директорите на БФБ АД по Протокол № 95/08.12.2021 г. е взето следното решение:
          Във връзка с решение на Съвета на директорите на Борсата по Протокол № 12/01.03.2021 г., с което са поставени под наблюдение емисиите, които не изпълняват количествените изисквания на сегмента, на който са допуснати, и предвид изтеклия период на определения с решението 9 (девет) месечен наблюдателен период, СД взима следното решение:
          На основание чл. 43, ал. 4 от Част III „Правила за допускане до търговия” от Правилника за дейността на „Българска фондова борса” АД удължава с 3 (три) месеца срока на наблюдение на следните емисии, за които не е прекратено наблюдението през първоначалния 9 месечн период, а именно:

          ISIN код Емитент
          BG1100017174 235 Холдингс АД-София
          BG1100151072 БГ Агро АД-Варна
          BG11ZLVAAT14 Златни пясъци АД-Варна
          BG11LASUAT14 Лавена АД-Шумен
          BG11PESOBT13 Петрол АД-София
          BG1100005195 Порт флот-Бургас АД-Бургас
          BG1100036133 Регала Инвест АД-Варна
          BG1100098059 ТБ Българо-Американска Кредитна Банка АД-София
          BG11TOSOAT18 Топливо АД-София
          BG1100018081 Експат Бета АДСИЦ-София

          Емитентите ще бъдат писмено уведомени, че в случай, че след изтичането на удължения 3 месечен период на наблюдение, емисиите не покриват количествените изисквания за сегмента, на който са допуснати, или за тях няма регистриран маркет мейкър, същите ще бъдат преместени за търговия на Алтернативен пазар BaSE.

          ***

          Заключение: След като имаме почти година прилагане на новия правилник всеки емитент може вече да прецени дали да заплаща на маркет мейкър, доколкото вече изискванията не са толкова строги и имаме нова практика по прилагането на изискванията за сегментите. За жалост за предходните години коректните дружества са заплатили сумарно стотици хиляди левове на инвестиционни посредници за маркет мейкърство, може би сумата ще стигне и милион лева, а някои дружества са си спестили този разход. Разбира се заплащането за маркет мейкър има и други ползи освен неместенето на алтернативен пазар. Другото което считам за пропусната въжможност е че изискванията за разкриване на информация бяха занижени, можеше възходящото движение на БФБ през миналата година да е съчетано и с подтикване на некоректните дружества да бъдат по-коректни спрямо акционерите. Иначе ясно че на БФБ не им е детската мечта да гонят некоректни дружества, вниманието със сигурност е насочено към внедряване на нови продукти, марак и с ограничен ефект.. Мен така и не ми стана напълно ясно защо се е стигнало до това положение, подозирам че има нещо в MiFid и кой къде може да инвестира, ако някой случайно е по-запознат с темата може да сподели.

          Да се надяваме че занапред правилника на БФБ ще важи еднакво за всички емитенти, промените в него ще се правят проактивно преди да е възникнал проблем, а КФН ще следят регулярно за прилагането му. И доколкото през 2021 почина и Мадоф мисля е добре всички да си припомним неприятните последици от заобикалянето на правилата, ето хубаво документално филмче по темата:

          https://www.youtube.com/watch?v=3pSzW3gCosE&t=1s

          ***
          Горното мнение със сигурност не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Пожелавам здраве, печалби и успехи през 2022 г.
          Last edited by Felbuzz; 03.01.2022, 00:23.

          Коментар


          • Да обясняваш на Хари е все едно да обясняваш на някое дърво в парка

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Harry Kane Разгледай мнение

              Така както го разбирам, КРАЖБАТА си има патрон официално. Няма КФН, Дано да дойде промяната и там.
              Какво направи Манйо
              1. Разби Софикс, изгони индексните фондове на Софикс
              2. Разби основния пазар, но създаде такви за Бяли Ангели/кандидат Милиард неизвесни компаниийки - 10 по 6 са 60 милиона
              3. Няма ликвидност, но никакви показатели, но създаде пазара за чужди акциите - мине не мине гледам сделки за по 10-20 хиляди лева - пари изтичащи от Б-я., със любезното съдействия на ДЪРЖАВНАТА БФБ! Колко пари изтекоха от Б-я по линия на БФБ интернационал? това ли е ролята на една държавана БФБ - износ на капитал?
              Боже, боже колко мъка има по тоя свят... кражбата с главни букви?!?.

              Хайде сега точка по точка, да видим поредната повърня, която се изля:
              1. Кои точно инексни фондове са били изгонени, с какви активи и как точно 'патронът' е виновен?
              2. Как точно е разбит основният пазар? Бихте ли пояснили и как обяснявате ръста в броя сделки и оборот? Как точно BEAM пречи на 'големите, утвърдени играчи' в основния сегмент?
              3. Тук нз как точно да коментирам... може би порденото изхвърялне като чекия на пЕсък. Хората инвестиращи в чужди компании, не са чакали БФБ да пусне международния сегмент, а са отивали често в чуждестранни брокери и са инвестирали също. Сега хората имат доста добра възможност да консолидират портфейлите си на БФБ+международни компании в европейски борси (за които не се дължи данък впрочем) и да намалят транзакционните си разходи и ликвидния риск от прехвърлянето на пари напред-назад. Отделно, парите остават в брокери у нас и комисионите се плащат на местни ЮЛ. Износител на капитал от това, че борсата предлага международен сегмент... хахахаххах, това само лаик може да го каже. Милите NYSE, Xetra, LSE, що ли капитал се изнася от всякакви ADRs, ETFs и всякакви инструменти.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от termit Разгледай мнение

                Последни промоции Аз даже ще съм по смел.След края на мораториума и създаването на клиринговата къща 18
                Така както го разбирам, КРАЖБАТА си има патрон официално. Няма КФН, Дано да дойде промяната и там.
                Какво направи Манйо
                1. Разби Софикс, изгони индексните фондове на Софикс
                2. Разби основния пазар, но създаде такви за Бяли Ангели/кандидат Милиард неизвесни компаниийки - 10 по 6 са 60 милиона
                3. Няма ликвидност, но никакви показатели, но създаде пазара за чужди акциите - мине не мине гледам сделки за по 10-20 хиляди лева - пари изтичащи от Б-я., със любезното съдействия на ДЪРЖАВНАТА БФБ! Колко пари изтекоха от Б-я по линия на БФБ интернационал? това ли е ролята на една държавана БФБ - износ на капитал?

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                  Удри уйно..Вуйчо е запас.. Да видим коя прогноза ще се сбъдне догодина - за 12 или за 15 лева..
                  Последни промоции Аз даже ще съм по смел.След края на мораториума и създаването на клиринговата къща 18

                  Коментар


                  • Доц. д-р Маню Моравенов е безспорен авторитет с близо 25 годишен опит в сферите на финансите и инвестициите, пазара на недвижими имоти и к...

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение

                      То при тези космически цени на енергията цената на акцията няма таван !
                      Има таван на търгувания обем и той е на макс от лятото, цените помагат всички централи да са на печалба и да продават

                      Коментар


                      • Харесва ми посоката.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                          Удри уйно..Вуйчо е запас.. Да видим коя прогноза ще се сбъдне догодина - за 12 или за 15 лева..
                          То при тези космически цени на енергията цената на акцията няма таван !

                          Коментар


                          • Удри уйно..Вуйчо е запас.. Да видим коя прогноза ще се сбъдне догодина - за 12 или за 15 лева..

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Yori Разгледай мнение
                              Това беше брутално, а до скоро се услушваха на 8,40
                              Има много фундамент и очаквания!

                              Коментар


                              • Това беше брутално, а до скоро се ослушваха на 8,40
                                Last edited by Yori; 23.12.2021, 16:03.

                                Коментар

                                Working...
                                X