Съобщение
Collapse
No announcement yet.
БФБ-София АД (BSE)
Collapse
X
-
Може ли аз с 5 реда? Проблемът на България оттук насетне ще е в пенсиите, които бяха вдигнати от кого - да, същия, от него. И не, не че съм изрод, изветг и т.н., бих им дал и по 5000 евро минимална, но няма откъде, както Ван Бастен отлично каза - явно ги няма тези уж крадени по 8 милиарда на година от БХ.
Така, сега, би следвало много ясно да се вижда връзките (законово установени с швейцарското правило за пенсиите и обвързването на минимлната разботна заплата със средната) :
- ударно вдигане на пенсиите 2022-ударно вдигане на инфлацията-ново вдигане на пенсиите-ново вдигане на инфлацията и
- ударно вдигане на МРЗ 2021-23-ударно вдигане на средната-ударно вдигане на инфлацията-ново вдигане на МРЗ-ново дигане на средната-нова инфалция
излизане от този кръг, започнат именно от въпросния, няма, Няма и как да има. А без него няма еврозона, щото там инфлацията ти е основен критерий, а ние дори не се доближаваме до средната в ЕС, какво остава да сме с малко над първите 3 по инфлация. А защо започна въпросния немигащ господин този кръг -дали от глупост и некадърност, или напълно целенасочено - не знам. Знам само, че един много по-умен от мен човек е казал, че пътят към Ада е осеян с добри намерения. да ви напомня за лява политика с десни мерки?
Спирам и желая успех на инвестиращите тук - аз от акцията не съм недоволен (както винаги, можеше и още) - нека за държащите да има и още!Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от BB50 Разгледай мнение
Това и за мен беше огромна глупост да обвързваш минималната със средната заплата при положение че средната се влияе в голяма степен от минималната защото в много сектори се работи официално на минимална. И докато в ексела можеш да изключиш circular reference, то в закона не можеш - обричаш минималната на вечен ръст без значение дали има увеличение на производителността на труда. Интересно ми е ако инфлацията падне до нула или се появи дефлация и бюджета закъса още повече с приходната част, а пък разходите за пенсии нямат спирачка...
За екселисти сравнението със circular reference е сексиОбаче защо говорим за обричане? Защо и как средната се е повишила, ако не е се е повишила и производителността или визираш производителност сектро по сектор? Само във втората хипотеза има много малък риск за възникването на проблем някъде, но не очаквам това да е обичайният случай при положение, че всички знаем за горната разлика между официални и неофициални трудови доходи.. Най-големият враг на повишението на МРЗ е добре известният на нашата борса Васил Велев. Да си кажа честно, него специално и групата на Планината не ги мисля.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение[...]
Трудно ще стане цитат по цитат и реплика по реплика, затова ще направя моя пост като записки на извършените стъпки и впечатленията.
Отварям сайта на министерството на финансите и в този PDF (линк) намирам най-старите публичното достъпни официални данни, датиращи от 2005 г. Там на страница 21 можем да огледаме динамиката на държавния дълг. Да, това не са окончателните бюджетни салда, но дават насока какво се е случвало с фиска през периода. Спадове спрямо предходен отчетен период имаме от 2005 г. до 2009 г. Това са години с видими ефекти от предприсъединителните фондове и след това на програмите, които сме усвоили незабавно след приемането ни в ЕС. После идва Рецесията и трендът се обръща и така до днес. Голяма стъпка нагоре виждаме между 13-а и 14-а година.
Отварям сайта на НСИ и намирам "ОБЩ ДЪРЖАВЕН ДЕФИЦИТ (-) И ИЗЛИШЪК (+) - ГОДИШНИ ДАННИ". Оттук ще прихванем какво се случва след 2015 г., макар че данните са онагледени от 2011 г. Разликата с горния документ е, че вече можем да разглеждаме дефицити и излишъци. За последните 12 г. имаме само 4 години с излишъци - от 16-а до 19-а включително. От 20-а, до 22-а дефицитите са сходни като номинален размер с 2014 г. От тази таблица много ясно се вижда, че ако не си Люксембург, не можеш да управялваш държава на излишък.
В дъното на горния линк имаме крайното салдо и като процент от БВП. Има значение, разбира се. И в четирите тегави години - 14-а, 20-а, 21-а и 22-а дефицитът ни е среднячески. Не стърчи в никакъв случай спрямо ЕС и други европейски икономики.
Unsworth, понеже ме зачекваш на тема анализи на бизнеси – ти как ще анализираш мениджмънт, който управлява Публична Компания (в която си инвестирал) с да речем 0 лв. печалба, която в един момент вместо да мисли какво да оптимизира в бизнеса си, реши да вдигне заплатите и понеже няма пари за тях, почне да взема заеми за да плаща тези заплати за години напред ? Т.е ЗАГУБИ финансирани с ДЪЛГОВЕ? Как професионално възприемаш това ?
Ето го и самият бюджет "Василев". Това прие комисията тия дни. Сега ще направя едно упражнение и ще посочвам и махам разоди, така че да ви направя бюджет "нула на нула" (с уговорката, че приемам прогнозните приходи за коректно предвидени, а не подценени, т.е. че няма скрит буфер, за който публиката да не знае). Трябва да изрежа 6 млрд и 126 млн. лв. Почвам отдолу нагоре.
363 млн. - За осигуряване на подкрепа на земеделските стопани по национални мерки и за компенсации...
100 млн. - За придобиване на основна бойна техника за изграждане на БТГ
621 млн. - За придобиване, модернизация, поддръжка и ремонт на въоръжение, ракети, торпеда и техника (тук НАТО прави прецедент и ни изключва)
140 млн. - Спирам ваксините за ковид
45 млн. - За повишаване на интереса и увеличаване на извънкласните дейности, гарантирани за всеки ученик; допълнителна подкрепа за спорт, отдих и култура
90 млн. - За дейности по Стратегията за развитие на научните изследвания и Националната пътна карта
38 млн. - За саниране, ремонт и обзавеждане на студентски общежития
====
1.397 млрд. спесетени от финансирания дотук. т.е. политики. Няма да водим почти никакви политики.
Отивам сега с голямата тесла в трансферите. 6-1.4 = 4.6 - толкова млрд. още ще търся да орежа.
2 млрд намалявам на общините. Оттам изрязвам, по-малко ремонти и по-кратка дейност на уличното осветление, по-малко за администрации и т.н.
2 млрд отрязвам и от държавно обществено осигуряване. Намалявам пустите пенсии.
0.6 млрд. намалявам на НЗОК. Много харчат.
Ето - направих бюджет без дефицит, но държавата преди малко излезе в национален протест и аз съм първия убит финансов министър заради твърде постна пица.
Така че в година, в която се очаква нулев ръст или рецесия, на фона на все още висока инфлация да се направи балансиран бюджет на практика не е възможно. Затова и не виждам вината на Василев, ПП, ДБ или който там си нарочил за мошеници. формално бюджетната комисия я води ДПС даже. Ако дефицитът беше 0.5%, хващам се на бас, че би се покрил от заложените буфери. Картината не е драматична и аз не виждам кой знае колко леви политики, защото социалните плащания (т.е. пенсиите) въпреки индексациите остават далеч от "левите" нива.
Защо Василев според мен не е кокорчо и мошеник, а що-годе адекватен дотук бюджетар. Защото притиска НАП да си вдигне събираемостта, което си е полезно по принцип, а не само тази година, и защото намира оттук-оттам възможности да увеличи приходната част като например "капитализира държавата" за сметка на държавните предприятия, които впорчем обичайно работят в условията на държавно осигурен монопол. БФБ АД е пример за такава компания, друга няма. Според мен е нормално и правилно държавата да иска да си събере урожая и от по-големи монополи като БЕХ преди някой по някакъв начин да ги е източил за лична полза.
====
Не твърдя, че съм прав, защото този разговор е въпрос на лични виждания, а не толкова на факти и цифри. Има в него много морални дилеми, които различните хора решаваме по различен начин.
Евала и за твоя отговор, Ван Бастен. Разбирам какво казваш и всички искаме държавата да не е на кредит, но просто не е реалистично най-малкото защото почти всички държави по света живеят на кредит.
- 7 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
... Обвързването на минималната работаната заплата като 50% от средната пък ще доведе до самосбъдващ се ръст на средната, оттам нов ръст на пенсиите, нова инфлация, нов ръст на заплатите..... Готино, нали - гарантирано от умноркасивия кирчококорчовитет. ма няма страшно - важното е, че сега, в коалиция с БХ ни пазят от зеления чорап и страшния орк путлер, дето иначе вече щеше да е направил десанта на Росенец с гумени лодки-еднодръвки
- 5 Харесвания
Коментар
-
Всичките във властта са от кастата на комунистическата партия.
Има ли нужда от по-дълъг анализ?
И винаги през годините съм се учудвал на наивитета на интелигентни хора, които вярват и агитират за определени политически типажи, чиято биография е незвестна, както и това кои са предците им. Или, ако знаят се абстрахират от това.
Не съм песимист, явно развитието в територията ни ще е еволюционно.Last edited by melon; 02.08.2023, 13:16.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнениеКазано честно, не съм предполагал, че в икономически форум, ще срещна толкова диаметрално противоположни възгледи на моите !
Айде, с хора дето не разбират от икономика и/или са податливи на манипулации – разбираемо, но тук….. Явно наистина има хора с различни възгледи….
Вчера се чудех дали изобщо има смисъл да отговарям, ако имаме (явно така излиза) морални различия за критериите за добро и лошо, но в някак си приех малко лично нещата, та ще отговоря набързо.
Първо, наистина се надявам нещата да останат на професионално и да кажем смислено ниво (т.е. с доводи, аргументи, а не "тия ме кефят щото имат добър PR и говорят готини неща").
С Etihad не съм комуникирал и не съм следил мненията му, но вярвайки на правилната преценка на Грую, приемаме че е качествен анализатор и вероятно добър човек. За unsworth – комуникирал съм с него и съм впечатлен от интелекта му и много добрата работа по поддържане на блога му… което пък наистина ме озадачи, как може да сме с толкова различно мнение…. Но явно….
По същество:
Etihad - Не знам какво да ти отговоря....В частта дългове/дефицити - малко по-долу....
Сарказма с "глупав" и "зает" не го разбирам нито като комуникация по спора, нито най-вече като причина да бъде изказан,
Но пък това глобално и дългосрочно пожелание и от мен - "пожелавам ти приятен живот" и аз. Каквото и да си искал да кажеш с това (поне звучи позитивно - дано не е бил също някакъв сарказъм, който за разлика от предния не съм схванал....)
Относно моралните аспекти няма да влизам в детайли, защото си е наистина въпрос на вътрешни ценности кой какво приема за нормално/ненормално.
Ще щрихирам само причините да смятам управляващите за такива, за каквито съм ги определил, а ще се фокусирам основно върху Икономическите ми съображения.
Относно моралните аспекти няма да влизам в детайли, защото си е наистина въпрос на вътрешни ценности кой какво приема за нормално/ненормално.
Ще щрихирам само причините да смятам управляващите за такива, за каквито съм ги определил, а ще се фокусирам основно върху Икономическите ми съображения.
Чисто по Моралните съображения:- Тези хора дойдоха със „знамето“ и обещанието, че ще се борят с модела ГЕРБ и ДПС и ще вкарат бат Бойко (а уж и други) в затвора. Ако за вас е нормално да влязат в Коалиция точно с тези с които щяха да се борят, за мен не е – може да ме обвинявате колкото искате.
- Да говориш за „овладяване на службите“, „правим избори с наше МВР“, „ще кажем „така“, а ще направим „иначе“, „получаваме заповеди от посолството“, „ще изперем човека с който щяхме да се борим“ - за вас може да нормално, за мен не е ! Тези интерпретации („ама ние сме честни докато си говорим“) не те оневиняват. Може да си „честен“ мошеник, но си оставаш мошеник ! Отново може да ме обвинявате колкото искате – това не е морално !
- Ламтежа за власт - Желанието да управляваш самостоятелно, при положение че имаш подкрепа на 10-20 % от народа (според това дали се взема процент от всички ни, или само от гласувалите) - за вас може да е нормално, за мен не е !
- Да сложиш човек ощетил държавата по метода „клошар“ на топ управленска позиция, е просто, хора аз нямам думи…. (обяснението – ама данъчния акт е връчен на другия ден, когато вече не е бил вече собственик на фирмата е като на Курнелия оправданията, че никъде нямало думичката „Украйна“… );
- Ако пък си решил (или си поел „историческия компромис“) да влезеш в коалиция с ГРБ и ДПС, срещу които уж си се борил, поне бъди човек и си защити позицията. Да ми обясняваш че това не е Коалиция и че „правите с*екс всяка нощ, но с отвращение, но пък всяка нощ“ за мен е наистина обида към интелекта ми… За вас ако не е – ОК;
- Да прилагаш тактики за влизане във властта, колкото да замажеш очите на народа за мен не е приемливо - визирам, че от „Спиране на кражбите, 5 моста над Дунав, тунел под Шипка, училища, заводи…. Борба с Корупцията, Тиквата в затвора и т.н., стигнахме до „Конституционна реформа“… някой беше ли я чувал в предните 5 избори дето гласувахме….. И какво ще правим по време на тая реформа – ща махаме 3-ти март !?! Да ни правят на маумуни с такива смокинови листа - НЕ !!! Благодаря. Искам си спирането на кражбите, мостовете, тунелите, заводите, училищата, медицинските хиликоптери....
Минавам към ИКОНОМИЧЕСКАТА част, както повече подхожда тук:
1.)Икономическото обещание беше, че ще оправим държавата като се ползват досега крадените пари – Перфектно, всички това искаме и аз затова гласувах за тях. Казаха на всички, това, което искаха да чуят…. НЕ казаха, че мислят да подобряват живота на хората с дефицити и заеми !!!!
Основното обещание с което дойдоха бе, че ще спрат „кражбите“ (точно определени на казаното от тях) и със спестените пари ще оправят държавата. Определиха и точната сума (не знам как го сметнаха точно, но да кажем са прави) – 8 млрд.лв на година…. КОЙ за бога няма да хареса това обещание ?!? Колко км. магистрали, училища, болници могат да се направят с 8 млрд. на година…. А може с част от тях да се вдигнат наистина и пенсиите и заплатите ! ТОЧНО това трябва да се направи ! И това очаквахме – включително и аз.
Но за бога – едно е да Преразпределиш правилно (досега краден) ресурс. СЪВСЕЕЕМ ДРУГО е вместо с добре управляван ресурс, оправянето на държавата да бъде правено с дефицити и дългове !!! ВСЕКИ може да оправи със заеми… трудното е с наличния ресурс. Тиквата и ГРОБ ако помпаха по 10 млрд. на година, дали нямаше да живеем всичко по-добре днес ?
2.)Конкретното за пресоляването с „помпането на дълговете“ – няколко неща:
2.1.) Наистина нямам времето, така че Unsworth, ще се радвам добър анализатор с подход към събирането и анализирането на данни като теб (казвам го съсем искрено и убедено) да извади данни за размера на крайните салда (нарочно не казвам само Дефицитите) на държавния бюджет за периода 2000-2021 г. (включвам и COVID годината в която държавата на практика беше счупена) и да сметне:
1.) колко е средния дефицит като процент за периода
2.) коя е годината с най-големия реализиран дефицит и колко е бил той.
Нека след това да анализираме заедно тук. Да съпоставим нивата на дефицит за 2022 и 2023 г. с тези нива по-горе и да видим има ли някакви съществени разлики ? Както и причини за тях (световни кризи, пандемии или пък..... години с много добри ръстове на БВП).
Нека чак след кат видим дали разликите, да ги класифицираме като "пресолени" или не.
Наистина, искрено те моля да ги изкараш – мисля, че ще се получи полезен анализ и аргументиран спор полезен за всички тук ?
2.2.) това може би трябваше да го сложа по-горе или дори като най-първа точка….. 3% дефицит НЕ Е успех и добър резултат. Повтарям НЕ Е успех и добър резултат. Това е много лош резултат ! Балансиран процент (0% дефицит) е Приемлив резултат. Излишък е добър резултат, но 3% дефицит е ЛОШ РЕЗУЛТАТ !!! Въпреки, че PR се опитват да ни обяснят това като Успех.... ОК, който иска да се върже на тази манипулация.
Note: И го дефинирам като Лош поради обстоятелствата – едно е да направиш 3 % дефицит при катаклизъм (пример COVID, недай се боже да ни случи катаклизъм като земетресенията в Турция) или някаква разбиваща икономическа криза (спомняме си безработицата и икономическия спад 2008-2010 г.). Но да правиш 3% в добри времена само и само за да си популист и да раздаваш пари, които НЯМАШ е лоша политика !!!
2.3.) Ако пък все пак ще се ползват кредити като инструмент за подобряване на благосъстоянието на държавата (говоря за ДОБРИ и некризисни времена), трябва да се ползва така да се каже „Инвестиционно финансиране“, а не „потребителски заеми“.
- Не можеш да увеличаваш пенсии и заплати със заеми !!!!! Това не е устойчиво…. Колко години можеш да разчиташ на свеж входящ поток от огромни заеми.
Вземи заеми и изгради инфраструктура, Съфинансирай изграждане на бизнеси в слаби икономически райони, направи реформи в сектори, финансирай прекласифкации на съкратени служители и т.н.
А вече с увеличените приходи от правилното използване на заеми – раздай ги за пенсии. Но там вече раздаваш „твои“ пари от Приходи, а не раздаваш постъпления от кредити !
2.4.) Unsworth, понеже ме зачекваш на тема анализи на бизнеси – ти как ще анализираш мениджмънт, който управлява Публична Компания (в която си инвестирал) с да речем 0 лв. печалба, която в един момент вместо да мисли какво да оптимизира в бизнеса си, реши да вдигне заплатите и понеже няма пари за тях, почне да взема заеми за да плаща тези заплати за години напред ? Т.е ЗАГУБИ финансирани с ДЪЛГОВЕ? Как професионално възприемаш това ?
3.) Като човек с ДЕСНИ убеждения, ЛЕВИЧАРСТВОТО и ПОПУЛИЗМА на ПП ми идват доста в повече. Дори емблемата за ляво управление след 2000 г. (кабинета на Станишката) нямаше такова помпане на дефицити и дългове….
3.1.) Не е нормално да се раздават пари на калпак, вместо да се насочват ефективно;
3.2.) Не може да се налага социална НЕсправедливост – не е правилно да се изравняват (ОК, сближават) пенсиите на хора като майка ми, с 40 г. стаж с такива почти без стаж… Основните на пенсионния модел в западния свят е всеки да получава според приноса си.
3.3.) Целта следва да бъде Дупката в НОИ да се свива, а не да я разширяваме ! Да - вдигат пенсиите и на баща ми и на майка ми, което следва е супер…. Но от обективна гледна точка, това не е добре !
3.4.) Защо не върнаха ДДС нивата на ресторантьори, хлебари и пр. Моя отговор – от Популизъм. И ред други подобни примери, за които не ми се говори.
Както и да е…. Мога още доста неща да изреждам… и без това излезе много по-дълго отколкото мислех…. Просто исках да се защитя от нападките, че обективните факти, които се постарах да изложа доколкото е възможно стегнато и ситематизирано, са определяни като „глупости“….
ОК, нека са „глупости“, за мен, а според мен и за много други нормални млади хода, са си 100 % истина!
Поздравления за труда и времето, което си отделил!
Беше необходимо да си обосновеш отказа си от ПП и ДБ, но забравяш че първи го рекоха на глас и то така, че да бъде не само чуто , но и разбрано от "бойковия материал"!!!- Всичко се бе снишило, примирило и султано-бойковия бит и култура бе на път да стане (да припомням ли КФН мавруд+ ББРР) !
От мене толкова,- някой трябваше здраво да раздруса крушата и да бие тъпъна на мегдана, другото явно ще идва бавно и помалко с 12% срещу 20% администрирана армия +15%-ОПГета!
Благодаря ти искрено за аргументите и посоките, то си истинската програма на правилното развитие!
Но трябва още време явно за узряване на м......лаLast edited by inta53; 02.08.2023, 11:16.
- 1 like
Коментар
-
Казано честно, не съм предполагал, че в икономически форум, ще срещна толкова диаметрално противоположни възгледи на моите !
Айде, с хора дето не разбират от икономика и/или са податливи на манипулации – разбираемо, но тук….. Явно наистина има хора с различни възгледи….
Вчера се чудех дали изобщо има смисъл да отговарям, ако имаме (явно така излиза) морални различия за критериите за добро и лошо, но в някак си приех малко лично нещата, та ще отговоря набързо.
Първо, наистина се надявам нещата да останат на професионално и да кажем смислено ниво (т.е. с доводи, аргументи, а не "тия ме кефят щото имат добър PR и говорят готини неща").
С Etihad не съм комуникирал и не съм следил мненията му, но вярвайки на правилната преценка на Грую, приемаме че е качествен анализатор и вероятно добър човек. За unsworth – комуникирал съм с него и съм впечатлен от интелекта му и много добрата работа по поддържане на блога му… което пък наистина ме озадачи, как може да сме с толкова различно мнение…. Но явно….
По същество:
Първоначално изпратено от Etihad Разгледай мнение
Щом "помпане на дългове в невиждани размери" за теб са факти, аз като по-глупав и зает ще ти пожелая приятен живот.
Сарказма с "глупав" и "зает" не го разбирам нито като комуникация по спора, нито най-вече като причина да бъде изказан,
Но пък това глобално и дългосрочно пожелание и от мен - "пожелавам ти приятен живот" и аз. Каквото и да си искал да кажеш с това (поне звучи позитивно - дано не е бил също някакъв сарказъм, който за разлика от предния не съм схванал....)
Първоначално изпратено от unsworth Разгледай мнение
Действително изродихме темата на тази нелоша за нашите стандарти компания с политически глупости. Да, съжалявам, и аз ги виждам като глупости.
С тълкуванието за "8-те милиарда кражби" се опитваш да ни кажеш, че имаш знанията и можеш да четеш корпоративни отчети, но нямаш знанията и уменията да разчетеш един държавен бюджет. Или едното не е вярно, или другото, защото се изключват взаимно. Не знам каква ти е ползата от изявление на ниво "копейка", но най-вероятно си даваш сметка, че това изказване на Василев сочи с пръст начина, по който се раздаваха държавните поръчки в последните 15 години. Тях се визира и предстои да видим дали ще има промяна някаква в това отношение или не.
Хиперболичните прилагателни и определения като "брутални" и "мега-лъжи" индикира някаква радикализация на персонално ниво. Нещо си им набрал лично за това, че казаха доста истини в един съвсем нормален и напълно обичаен вътрешнопартиен диалог. ОК.
Но това "помпане на дългове в невиждани размери" вече пресолява манджата. Хора, какво ви става? Слънчасвате ли, какво ви се случва? Баш днес излезе информацията за бюджетния излишък от половин милиард в края на юли. Ето ви скрийншот от бюджета на Росица Велкова (вляво) и на Асен Василев (вдясно) - дефицитът и разчетите за поемане на нов дълг са съкратени наполовина. Дефицитът също е в рамките на критериите за еврозоната. Спират се плащанията по няколко компрометирани поръчки в CAPEX-а, НАП си натиска половин година парцалките да събира и даже и нула на нула може да излезе сметката.
Единствените естествени врагове на Василев, които мога да разбера, са експертите от МинФин. Но това е друга и доста болна тема. Ако не си от тях, не те разбирам.
[ATTACH=CONFIG]n4098815[/ATTACH]
Чисто по Моралните съображения:- Тези хора дойдоха със „знамето“ и обещанието, че ще се борят с модела ГЕРБ и ДПС и ще вкарат бат Бойко (а уж и други) в затвора. Ако за вас е нормално да влязат в Коалиция точно с тези с които щяха да се борят, за мен не е – може да ме обвинявате колкото искате.
- Да говориш за „овладяване на службите“, „правим избори с наше МВР“, „ще кажем „така“, а ще направим „иначе“, „получаваме заповеди от посолството“, „ще изперем човека с който щяхме да се борим“ - за вас може да нормално, за мен не е ! Тези интерпретации („ама ние сме честни докато си говорим“) не те оневиняват. Може да си „честен“ мошеник, но си оставаш мошеник ! Отново може да ме обвинявате колкото искате – това не е морално !
- Ламтежа за власт - Желанието да управляваш самостоятелно, при положение че имаш подкрепа на 10-20 % от народа (според това дали се взема процент от всички ни, или само от гласувалите) - за вас може да е нормално, за мен не е !
- Да сложиш човек ощетил държавата по метода „клошар“ на топ управленска позиция, е просто, хора аз нямам думи…. (обяснението – ама данъчния акт е връчен на другия ден, когато вече не е бил вече собственик на фирмата е като на Курнелия оправданията, че никъде нямало думичката „Украйна“… );
- Ако пък си решил (или си поел „историческия компромис“) да влезеш в коалиция с ГРБ и ДПС, срещу които уж си се борил, поне бъди човек и си защити позицията. Да ми обясняваш че това не е Коалиция и че „правите с*екс всяка нощ, но с отвращение, но пък всяка нощ“ за мен е наистина обида към интелекта ми… За вас ако не е – ОК;
- Да прилагаш тактики за влизане във властта, колкото да замажеш очите на народа за мен не е приемливо - визирам, че от „Спиране на кражбите, 5 моста над Дунав, тунел под Шипка, училища, заводи…. Борба с Корупцията, Тиквата в затвора и т.н., стигнахме до „Конституционна реформа“… някой беше ли я чувал в предните 5 избори дето гласувахме….. И какво ще правим по време на тая реформа – ща махаме 3-ти март !?! Да ни правят на маумуни с такива смокинови листа - НЕ !!! Благодаря. Искам си спирането на кражбите, мостовете, тунелите, заводите, училищата, медицинските хиликоптери....
Минавам към ИКОНОМИЧЕСКАТА част, както повече подхожда тук:
1.)Икономическото обещание беше, че ще оправим държавата като се ползват досега крадените пари – Перфектно, всички това искаме и аз затова гласувах за тях. Казаха на всички, това, което искаха да чуят…. НЕ казаха, че мислят да подобряват живота на хората с дефицити и заеми !!!!
Основното обещание с което дойдоха бе, че ще спрат „кражбите“ (точно определени на казаното от тях) и със спестените пари ще оправят държавата. Определиха и точната сума (не знам как го сметнаха точно, но да кажем са прави) – 8 млрд.лв на година…. КОЙ за бога няма да хареса това обещание ?!? Колко км. магистрали, училища, болници могат да се направят с 8 млрд. на година…. А може с част от тях да се вдигнат наистина и пенсиите и заплатите ! ТОЧНО това трябва да се направи ! И това очаквахме – включително и аз.
Но за бога – едно е да Преразпределиш правилно (досега краден) ресурс. СЪВСЕЕЕМ ДРУГО е вместо с добре управляван ресурс, оправянето на държавата да бъде правено с дефицити и дългове !!! ВСЕКИ може да оправи със заеми… трудното е с наличния ресурс. Тиквата и ГРОБ ако помпаха по 10 млрд. на година, дали нямаше да живеем всичко по-добре днес ?
2.)Конкретното за пресоляването с „помпането на дълговете“ – няколко неща:
2.1.) Наистина нямам времето, така че Unsworth, ще се радвам добър анализатор с подход към събирането и анализирането на данни като теб (казвам го съсем искрено и убедено) да извади данни за размера на крайните салда (нарочно не казвам само Дефицитите) на държавния бюджет за периода 2000-2021 г. (включвам и COVID годината в която държавата на практика беше счупена) и да сметне:
1.) колко е средния дефицит като процент за периода
2.) коя е годината с най-големия реализиран дефицит и колко е бил той.
Нека след това да анализираме заедно тук. Да съпоставим нивата на дефицит за 2022 и 2023 г. с тези нива по-горе и да видим има ли някакви съществени разлики ? Както и причини за тях (световни кризи, пандемии или пък..... години с много добри ръстове на БВП).
Нека чак след кат видим дали разликите, да ги класифицираме като "пресолени" или не.
Наистина, искрено те моля да ги изкараш – мисля, че ще се получи полезен анализ и аргументиран спор полезен за всички тук ?
2.2.) това може би трябваше да го сложа по-горе или дори като най-първа точка….. 3% дефицит НЕ Е успех и добър резултат. Повтарям НЕ Е успех и добър резултат. Това е много лош резултат ! Балансиран процент (0% дефицит) е Приемлив резултат. Излишък е добър резултат, но 3% дефицит е ЛОШ РЕЗУЛТАТ !!! Въпреки, че PR се опитват да ни обяснят това като Успех.... ОК, който иска да се върже на тази манипулация.
Note: И го дефинирам като Лош поради обстоятелствата – едно е да направиш 3 % дефицит при катаклизъм (пример COVID, недай се боже да ни случи катаклизъм като земетресенията в Турция) или някаква разбиваща икономическа криза (спомняме си безработицата и икономическия спад 2008-2010 г.). Но да правиш 3% в добри времена само и само за да си популист и да раздаваш пари, които НЯМАШ е лоша политика !!!
2.3.) Ако пък все пак ще се ползват кредити като инструмент за подобряване на благосъстоянието на държавата (говоря за ДОБРИ и некризисни времена), трябва да се ползва така да се каже „Инвестиционно финансиране“, а не „потребителски заеми“.
- Не можеш да увеличаваш пенсии и заплати със заеми !!!!! Това не е устойчиво…. Колко години можеш да разчиташ на свеж входящ поток от огромни заеми.
Вземи заеми и изгради инфраструктура, Съфинансирай изграждане на бизнеси в слаби икономически райони, направи реформи в сектори, финансирай прекласифкации на съкратени служители и т.н.
А вече с увеличените приходи от правилното използване на заеми – раздай ги за пенсии. Но там вече раздаваш „твои“ пари от Приходи, а не раздаваш постъпления от кредити !
2.4.) Unsworth, понеже ме зачекваш на тема анализи на бизнеси – ти как ще анализираш мениджмънт, който управлява Публична Компания (в която си инвестирал) с да речем 0 лв. печалба, която в един момент вместо да мисли какво да оптимизира в бизнеса си, реши да вдигне заплатите и понеже няма пари за тях, почне да взема заеми за да плаща тези заплати за години напред ? Т.е ЗАГУБИ финансирани с ДЪЛГОВЕ? Как професионално възприемаш това ?
3.) Като човек с ДЕСНИ убеждения, ЛЕВИЧАРСТВОТО и ПОПУЛИЗМА на ПП ми идват доста в повече. Дори емблемата за ляво управление след 2000 г. (кабинета на Станишката) нямаше такова помпане на дефицити и дългове….
3.1.) Не е нормално да се раздават пари на калпак, вместо да се насочват ефективно;
3.2.) Не може да се налага социална НЕсправедливост – не е правилно да се изравняват (ОК, сближават) пенсиите на хора като майка ми, с 40 г. стаж с такива почти без стаж… Основните на пенсионния модел в западния свят е всеки да получава според приноса си.
3.3.) Целта следва да бъде Дупката в НОИ да се свива, а не да я разширяваме ! Да - вдигат пенсиите и на баща ми и на майка ми, което следва е супер…. Но от обективна гледна точка, това не е добре !
3.4.) Защо не върнаха ДДС нивата на ресторантьори, хлебари и пр. Моя отговор – от Популизъм. И ред други подобни примери, за които не ми се говори.
Както и да е…. Мога още доста неща да изреждам… и без това излезе много по-дълго отколкото мислех…. Просто исках да се защитя от нападките, че обективните факти, които се постарах да изложа доколкото е възможно стегнато и ситематизирано, са определяни като „глупости“….
ОК, нека са „глупости“, за мен, а според мен и за много други нормални млади хода, са си 100 % истина!
- 9 Харесвания
Коментар
-
Действително изродихме темата на тази нелоша за нашите стандарти компания с политически глупости. ....
продължавам да не разбирам как умен човек като теб чете толкова превратно нещата? Ми подобен бюджет и аз мога да ти направя - бадувам приходната част (декапитализирам енергетиката + малко фантазии), режа от капиталовите разходи и хоп, готово. После що нямало пътища, що било кочина, що нямало жп линии и т.н. Ми няма, щото отиват за пенсии. Тази година, както и миналата, пак няма да има ремонти и строителство, ще отложим всичко за догодина и който иска тогава, да му мисли.
А и най-готиното - всъщност в момента цялата ситема у нас се крепи на абсурдната ситуация, че бг банките са по-стабилни от европейските и имаме огромно покритие с депозити, БНБ е господин никой, най-общо казано, ерго не пренасяме директно стойностите на юрибор у нас. Иначе щеше да видиш лихви по кредитити от 6-7% нагоре и много изгърмели бизнеси и ипотеки. И ето как една прекрасна само по себе си идея (влизането ни в еврозоната е безалтернативно за мен) всъщност би ни довела страхотен проблем, ако я бяхме реализирали...
П.С. Забравих - догодина пак ще има ръст на пенсиите (така е по-закон) - като минимум с 5-6% (50% от ръста на заплатите и 50% от инфлацията). Обвързването на минималната работаната заплата като 50% от средната пък ще доведе до самосбъдващ се ръст на средната, оттам нов ръст на пенсиите, нова инфлация, нов ръст на заплатите..... Готино, нали - гарантирано от умноркасивия кирчококорчовитет. ма няма страшно - важното е, че сега, в коалиция с БХ ни пазят от зеления чорап и страшния орк путлер, дето иначе вече щеше да е направил десанта на Росенец с гумени лодки-еднодръвкиNever argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 4 Харесвания
Коментар
-
Действително изродихме темата на тази нелоша за нашите стандарти компания с политически глупости. Да, съжалявам, и аз ги виждам като глупости.
С тълкуванието за "8-те милиарда кражби" се опитваш да ни кажеш, че имаш знанията и можеш да четеш корпоративни отчети, но нямаш знанията и уменията да разчетеш един държавен бюджет. Или едното не е вярно, или другото, защото се изключват взаимно. Не знам каква ти е ползата от изявление на ниво "копейка", но най-вероятно си даваш сметка, че това изказване на Василев сочи с пръст начина, по който се раздаваха държавните поръчки в последните 15 години. Тях се визира и предстои да видим дали ще има промяна някаква в това отношение или не.
Хиперболичните прилагателни и определения като "брутални" и "мега-лъжи" индикира някаква радикализация на персонално ниво. Нещо си им набрал лично за това, че казаха доста истини в един съвсем нормален и напълно обичаен вътрешнопартиен диалог. ОК.
Но това "помпане на дългове в невиждани размери" вече пресолява манджата. Хора, какво ви става? Слънчасвате ли, какво ви се случва? Баш днес излезе информацията за бюджетния излишък от половин милиард в края на юли. Ето ви скрийншот от бюджета на Росица Велкова (вляво) и на Асен Василев (вдясно) - дефицитът и разчетите за поемане на нов дълг са съкратени наполовина. Дефицитът също е в рамките на критериите за еврозоната. Спират се плащанията по няколко компрометирани поръчки в CAPEX-а, НАП си натиска половин година парцалките да събира и даже и нула на нула може да излезе сметката.
Единствените естествени врагове на Василев, които мога да разбера, са експертите от МинФин. Но това е друга и доста болна тема. Ако не си от тях, не те разбирам.
[ATTACH=CONFIG]n4098815[/ATTACH]
И за да сме он-топик, много се надявам държавата да натисне и за междинни дивиденти. 1 млн. акции или 15% от капитала на дружеството се държи от физически лица. Освен хазната на държава, добрите резултати на БФБ могат да напълнят джобовете и на индивидуалните участници - нещо, което не се случва чак толкова често наоколо, а трябва.
- 7 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
Затова по-коректно би било да се стъпи на морални и професионални качества, затова бих го определил като "Мошеникът" !
Без да му броя бруталните изказвания в изтеклия запис, си заслужава това прозвище дори и само за мега-лъжата и мошенгията дето направи с политическите си заявки и обещания и това, което направи в действителност !
Основното му обещание, с което ПП дойдоха на власт (и формулирано основно от главния Мошеник) бе "ГЕРБ крадат по 8 млрд. годишно и като спрем тези кражби, с тези 8 млрд.лв. годишно ще си оправим държавата".
Когато гласувах за тях (със срам си признавам, че излъгаха и мен), не очаквах че вместо спиране на кражбите и преразпределяне на ресурса, ще получа Помпане на дългове в невиждани размери !?!?
То с дългове и аз мога да вдигна доходите в страната. Всеки може да взема по 10 млрд. заеми всяка година и да ги раздава за пенсии и заплати.... Това политика и финанси ли са ?!?
И за да сме он-топик, много се надявам държавата да натисне и за междинни дивиденти. 1 млн. акции или 15% от капитала на дружеството се държи от физически лица. Освен хазната на държава, добрите резултати на БФБ могат да напълнят джобовете и на индивидуалните участници - нещо, което не се случва чак толкова често наоколо, а трябва.
Last edited by unsworth; 01.08.2023, 14:54. Причина: Опитвам се да направя скрийншотът видим, ама май сами ще трябва да търсите бюджетите. Има ги в МинФин.
- 8 Харесвания
Коментар
-
Много ми е болно, когато двама определено доста интелигентни форумци като Етихад и Ван Бастен се дърлят! Да се включават някои други, ми е все тая - те са си брандирани с голямото О отпред, но умни хора? Пичове, моля, не слизайте до нивото на политиците ни! Желая успех и на двама виNever argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
относно ....
Що се отнася до компанията. Аз излязох миналия понеделник. Рязкото движение нагоре, за мен неоснователно, ми се стори добър момент за изход. Да има потенциал държавата да изтегли допълнителен дивидент към края на годината, за да позакърпи бюджета, което би повлияло положително на цената! ... Но нещата, които биха повлияли в обратната посока за мен натежават, затова и затворих тук. При по-добри нива бих помислил за нов вход, но за момента има по-добро място за тези средства. Пежелавам успех на всички тук!
- 1 like
Коментар
-
Щото ме домързя се ограничих до това кратко описание....
Предвид укорителния ти коментар, да разбирам че фактите, квалифицирани от теб като "глупости" ти харесват ?
- 6 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Etihad Разгледай мнение
Как не те домързя да напишеш толкова глупости?
Предвид укорителния ти коментар, да разбирам че фактите, квалифицирани от теб като "глупости" ти харесват ?
- 2 Харесвания
Коментар
Коментар