If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Младеж не си рабрал точно или си разбрал донякъде. В твоя случай, данъчната основа за облагане с ДДС се увеличава само с таксите-МДТ и такса вписване, не и с нот. такси.
Успех.
Писмо № 91-00-261 от 04.09.2007 г. на НАП
Относно данъчното третиране на доставки, свързани със земя и сгради, и вещни права върху тях по Закона за данък върху добавената стойност, в сила от 01.01.2007 г.
Писмо № 91-00-261 от 04.09.2007 г. на НАП
Във връзка с многобройни запитвания за данъчно третиране на доставки, свързани със земя и сгради, по реда и условията на Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС), в сила от 01.01.2007 г., на основание чл. 10, ал. 1, т. 10 от Закона за Националната агенция за приходите изразяваме следното становище:
IV. Определяне на данъчната основа
Съгласно разпоредбите на чл. 26 ЗДДС, данъчна основа по смисъла на този закон е стойността, върху която се начислява или не се начислява данъкът в зависимост от това, дали доставката е облагаема или освободена.
Данъчната основа се определя на базата на всичко, което включва възнаграждението, получено от или дължимо на доставчика във връзка с доставката, от получателя или от друго лице, определено в левове и стотинки, без данъка по този закон. Не се смятат за възнаграждение по доставка всякакви плащания на лихви и неустойки, които имат обезщетителен характер.
Така определената данъчна основа се увеличава със:
всички други данъци и такси (по ЗМДТ, такса за вписване, нотариална такса), когато такива са дължими за доставката, независимо дали се дължат от продавача или купувача, или и от двамата;
съпътстващите разходи, начислени от доставчика на получателя, като например комисиона, застраховка и други, пряко свързани с доставката.
Здравейте, колеги! Сащисан съм! Това го има от септември и още не е паднало пред ВАС! Искат ми ДДС върху нотариалната такса с ДДС! Искат ми ДДС върху 2.5% местен данък по ЗМДТ! Коментари?
P.S. Ако имате някакви съвети - бързо! Утре изповядвам, а днес ми го сервираха...
Коментар