Първоначално изпратено от орка
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Който не е съгласен с подхода на Елана при Енемона...
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от SpekylantМениджърите на емисията разпределиха наличните акции обект на първичното предлагане като удовлетвориха 3.33% от подадените поръчки от институционални инвеститори или 30 пъти презаписване на емисията и 1.66% от поръчките, подадени от физически лица, или 60 пъти презаписване. В проспекта за публично предлагане на акции на Енемона АД, представляващ неразделна част от търга и регламентиращ условията на провеждането му, утвърден от Комисията за финансов надзор на 31.10.2007 г., е записано следното: част II 5.2 План за разпределение на ценните книжа “Всички групи инвеститори могат да участват на равни начала в публичното предлагане на акциите”, следва изброяване на 3 групи инвеститори: непрофесионални, професионални и институционални. Считам че, мениджърите на емисията от Елана Трейдинг извършиха дискриминационно разпределение на акциите от търга между институционални и физически лица в полза на институционалните инвеститори, с което нарушаха не само условията на предлагане, записани в проспекта, но и разпоредбите на Наредба № 1 от 15.09.2003 г. за изискванията към дейността на инвестиционните посредници, където в глава втора “Отношения с клиенти” се казва:
Чл. 3. (1) При извършване на сделки с ценни книжа, инвестиционни консултации и други действия, свързани с ценни книжа, за сметка на клиенти инвестиционният посредник полага дължимата грижа за защита на техните интереси.
(2) Инвестиционният посредник третира равностойно и справедливо своите клиенти.
Моля, за Вашето становище и своевременна намеса по случая.
28.11.2007 С Уважение:
Напълно неуместния цитат на наредбата няма да коментирам...
Разпределението е обявено и извършено чрез буукбилдинг и ако познаваш метода трябва да знаеш че риска да си неудовлетворен е голям.
Затова и аз избягвам продажби, които се извършват по подобен начин. Затова и ще обърна внимание на феновете на ИПОтата: тогава когато разпределението е извършено по горния начин цената на акцията ни е изненанадвала по скоро неприятно... Аукциона е правилния метод за продажба
А и както вятъра обясняваше много е вероятно акции, купени онзи ден да донесет по-добра доходност
Коментар
-
Моя отговор на Елана:
До: Комисия по Финансов Надзор
Ж А Л Б А
от
Уважаеми Дами и Господа,
Пиша Ви, за да изразя възмущението си от проведенето пръвично публично предлагане на ценни книжа на Енемона А.Д. на 26.11.2007, извършено от Елана Трейдинг - водещ мениджър на емисията и Обединена българска банка - ко-мениджър, и за да сезирам Комисията по финансов надзор за нарушенията по този случай.
Мениджърите на емисията разпределиха наличните акции обект на първичното предлагане като удовлетвориха 3.33% от подадените поръчки от институционални инвеститори или 30 пъти презаписване на емисията и 1.66% от поръчките, подадени от физически лица, или 60 пъти презаписване. В проспекта за публично предлагане на акции на Енемона АД, представляващ неразделна част от търга и регламентиращ условията на провеждането му, утвърден от Комисията за финансов надзор на 31.10.2007 г., е записано следното: част II 5.2 План за разпределение на ценните книжа “Всички групи инвеститори могат да участват на равни начала в публичното предлагане на акциите”, следва изброяване на 3 групи инвеститори: непрофесионални, професионални и институционални. Считам че, мениджърите на емисията от Елана Трейдинг извършиха дискриминационно разпределение на акциите от търга между институционални и физически лица в полза на институционалните инвеститори, с което нарушаха не само условията на предлагане, записани в проспекта, но и разпоредбите на Наредба № 1 от 15.09.2003 г. за изискванията към дейността на инвестиционните посредници, където в глава втора “Отношения с клиенти” се казва:
Чл. 3. (1) При извършване на сделки с ценни книжа, инвестиционни консултации и други действия, свързани с ценни книжа, за сметка на клиенти инвестиционният посредник полага дължимата грижа за защита на техните интереси.
(2) Инвестиционният посредник третира равностойно и справедливо своите клиенти.
Моля, за Вашето становище и своевременна намеса по случая.
28.11.2007 С Уважение:
Коментар
-
Първоначално изпратено от todorov 74Първоначално изпратено от skipПървоначално изпратено от todorov 74Току що получих информация от моят ИП и тя гласи следното.Презаписването за ненужните инвеститори/към които спадат физически и юридически лица/е около 60 пъти....
п.с - ...възможно е и ИП-то да те "клати"...
Повечето от тях веднага почват да умуват за това как отново има "нова простотия" и как "не стига ,че са им го на..., ами продължават да им го натикват" и т.н. Най-малкото изкривяване на инфото води след себе си "ефекта на пеперудата". Направи си една ретроспекция на някои от темите и ПОСЛЕДНИТЕ събития и ще се увериш сам!!!
п.с - Не само ти си потърпевш, а и от вчера се коментира това за което реагираш!!!
Коментар
-
Първоначално изпратено от netware5Първоначално изпратено от todorov 74Току що получих информация от моят ИП и тя гласи следното.Презаписването за ненужните инвеститори/към които спадат физически и юридически лица/е около 60 пъти.Разбира се всички тези измекяри към които спадам и аз за пореден път получават ясен сигнал ,че са ненужни при перспективните първични предлагания и добре дошли при ДФ където старателно да се грижат за високите доходи на УД.Въпросът ми е към по-опитните от мен във форума.Наистина ли нищо не може да се направи по този въпрос?
Коментар
-
Първоначално изпратено от todorov 74Току що получих информация от моят ИП и тя гласи следното.Презаписването за ненужните инвеститори/към които спадат физически и юридически лица/е около 60 пъти.Разбира се всички тези измекяри към които спадам и аз за пореден път получават ясен сигнал ,че са ненужни при перспективните първични предлагания и добре дошли при ДФ където старателно да се грижат за високите доходи на УД.Въпросът ми е към по-опитните от мен във форума.Наистина ли нищо не може да се направи по този въпрос?He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Коментар
-
Първоначално изпратено от skipПървоначално изпратено от todorov 74Току що получих информация от моят ИП и тя гласи следното.Презаписването за ненужните инвеститори/към които спадат физически и юридически лица/е около 60 пъти....
Коментар
-
Първоначално изпратено от todorov 74Току що получих информация от моят ИП и тя гласи следното.Презаписването за ненужните инвеститори/към които спадат физически и юридически лица/е около 60 пъти....
Коментар
-
Първоначално изпратено от todorov 74Току що получих информация от моят ИП и тя гласи следното.Презаписването за ненужните инвеститори/към които спадат физически и юридически лица/е около 60 пъти.Разбира се всички тези измекяри към които спадам и аз за пореден път получават ясен сигнал ,че са ненужни при перспективните първични предлагания и добре дошли при ДФ където старателно да се грижат за високите доходи на УД.Въпросът ми е към по-опитните от мен във форума.Наистина ли нищо не може да се направи по този въпрос?
цитат"В случаите на записване или продажба в нарушение на забраната по ал. 3, както и когато съществена информация в проспекта е невярна или в проспекта е укрита съществена информация, инвеститорът в 3-месечен срок от установяване на съответното обстоятелство, но не по-късно от една година от приключване на подписката или извършване на продажбата, може да иска придобиването на ценните книжа да бъде обявено за недействително, освен ако е бил недобросъвестен."
а може и така към прокуратурата , щото сме въведени в заблуждение
чл.81 ал3 от ЗППЦК - цитат " (3) Членовете на управителния орган на емитента и неговият прокурист, както и предложителят, лицето, което иска допускане на ценните книжа до търговия на регулиран пазар, и лицето, гарантиращо ценните книжа, отговарят солидарно за вредите, причинени от неверни, заблуждаващи или непълни данни в проспекта.
Коментар
-
Първоначално изпратено от todorov 74Току що получих информация от моят ИП и тя гласи следното.Презаписването за ненужните инвеститори/към които спадат физически и юридически лица/е около 60 пъти.Разбира се всички тези измекяри към които спадам и аз за пореден път получават ясен сигнал ,че са ненужни при перспективните първични предлагания и добре дошли при ДФ където старателно да се грижат за високите доходи на УД.Въпросът ми е към по-опитните от мен във форума.Наистина ли нищо не може да се направи по този въпрос?
Само че кой ще ги съди? Кои има време нерви и пари!
Ако има воля може да се прекратят тия практики!
Аз не съм юрист...би трябвало да може да се формулира обвинение!
Коментар
-
Току що получих информация от моят ИП и тя гласи следното.Презаписването за ненужните инвеститори/към които спадат физически и юридически лица/е около 60 пъти.Разбира се всички тези измекяри към които спадам и аз за пореден път получават ясен сигнал ,че са ненужни при перспективните първични предлагания и добре дошли при ДФ където старателно да се грижат за високите доходи на УД.Въпросът ми е към по-опитните от мен във форума.Наистина ли нищо не може да се направи по този въпрос?
Коментар
Коментар