Не мисля да участвам.Цената ще баде толкова висока, че няма да си струва.Ще е по-добре да вляза по-късно при корекция или друг удобен случаи.Не е препоръка,всеки сам си решава.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
COBOS-и ,колко пари ще инвестирате в IPO-то на ПИБ?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от vhkЕ най после взехте да се усещате какъв е номера на мажоритаря, а той е да ви прибере спестяванията без да поема някакви ангажименти.
vhk, по-точно, какви ангажименти искаш да получиш от мажоритарния акционер в произволно дружество? В утвърдения си проспект (съобразно закона и след проверка от няколко институции) мажоритарят предупреждава всеки бъдещ акционер за рисковете от подобни инвестиции. В тая връзка, всеки има глава на раменете си, за да реши какво да прави със СВОИТЕ (не с твоите) пари, нали?
Говориш за спестявания. Очевидно, твоите "спестявания" ти носят някъде- някакъв доход, нали (ако това не е вярно, инфлацията постоянно ги топи)? Да предположим, че твоите спестявания са в депозит в ТБ. Когато внасяш по твоята сметка, някой предупреждавал ли те е за това, че вложението е рисково (или поне - спомняш ли си недалечното минало с проблемите около въпросния сектор, преди да увеличиш твоите спестявания)? Ако никой не те е предупреждавал за нищо (или не подозираш за съществуването на едни текстове с много ситни буквички в някои договори), но е приел парите ти (защото битува мнението, че така се прави), то означава ли това, че си гарантиран с определена доходност?
И сега - да ми отговориш на въпроса: какви (специални) ангажименти поема към теб мажоритарният акционер на дружеството, в което си вложил твоите "спестявания"?
Успехи! Всеки да избира къде "да спестява" сам!"Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо
Коментар
-
aналгина : "Сега и финасовият ни пазар го доказва - във всички бели страни фондовия пазар изпълнява основно функцията на източник за набиране на капитали и форма за финансиране на дружествата, само при нас се възприема като средство от мажоритарите да продадът акциите си на цени в пъти повече от справедливите ( справедливи на базата на счетоводните им показатели и моята субективна преценка)''.Е най после взехте да се усещате какъв е номера на мажоритаря, а той е да ви прибере спестяванията без да поема някакви ангажименти.
Коментар
-
Моето скромно мнение е, че ИПОтата привличат внимание, което не заслужават с оглед на условията, които предлагат. Прекалено високи цени, странни условия и критерии за разпределение на акциите и сега поредното нещо, което мен лично ме отблъсна - чудя се как да пусна пазарна поръчка, като много лесно ако решат може да надуят цената с 2-3 лева допълнително над цената, която пазара определи, а и тя самата няма да е никак ниска според мен. Имах големи очаквания към ИПОтата, но не участвах нито в Тодоров АД, нито в Каолин АД. Най-вероятно и тук ще пропусна.
Засега ми се струва, че само от Корпоративна банка АД подходиха коректно, като определиха минимална и максимална цена и гарантират на инвеститорите някаква яснота и възможност за планиране, доколкото е възможно.
За пореден път се убеждавам, че сме доста абсурдна държава. Сега и финасовият ни пазар го доказва - във всички бели страни фондовия пазар изпълнява основно функцията на източник за набиране на капитали и форма за финансиране на дружествата, само при нас се възприема като средство от мажоритарите да продадът акциите си на цени в пъти повече от справедливите ( справедливи на базата на счетоводните им показатели и моята субективна преценка).
Коментар
Коментар