Премиера вместо да се занимава с тях, да беше оправил спрените пари за пътища, че аз губя от там ! Спрели са 10 проекта за 88 мил. евро, този тръгнал да им помага- чакай бе, кой го е*е, тука губим пари, много пари ! Селска история, характерна за България.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
ЦСКА излиза на борсата
Collapse
X
-
Няма друга такава държава, баси и държавата ! Държава на ЦСКА !
Позор - не си платиха дълговете в четвъртък, до когато трябваше да са платени и да има заседание на комисията. Отложиха заседанието само и само да може да ги вкарат през задното входче - срам !
Бягайте в В група - всяко начало е трудно, но по добре да има някакво, отколкото този цирк да продължава още.
И само Левски !
Коментар
-
Жеваго даде още милион
Украинският милионер Константин Жеваго преведе още милион лева в касата на ЦСКА, пише „Тема спорт”. С тази втора поред финансова инжекция спряганият за нов купувач на "червените" бизнесмен помогна да се изплатят заплатите и премиите на футболистите.
В същото време в Борисовата градина разкриха човека на Тодор Батков в НАП.
Армейците смятат, че собственикът на Левски получавал информация от майката на юношата на "сините" Лъчезар Манчев - Мария.
Според тях това изстреляло младока както в първия отбор, така и в разширения състав на националния тим, на който предстои участие на европейско първенствоМненията изразени в този форум са лични и не прадставляват препоръки за покупко- проджаби на финанс
Коментар
-
по скоро ми е интересно как Лицензионната комисия би отговорила на въпроса: Според вас как така Реал М е лицензиран? Всяка дружество ползва кредити...Не мисля, че са такива експерти, че да докажат, че е декапитализирано дружеството. Дълговете към държавни институции се олихвяват....тоест проблема в ръководството на ЦСКА е, че не са ги разсрочили!!! Играчите като стойност бяха много повече от дълга!!! Сега просто чиновниците декапитализираха отбора! Велизар за смешни пари го продадоха... и т.н
Коментар
-
Първоначално изпратено от ИмператорътНе вярвам Томов да е гепил 5 000 000... Митал не е дал и стинка от миналата есен, Лупи крепеше клубът на магия около 8 месеца, дявол знае отде вземаше пари, направил е само 2 000 000 дългове... отде ги е свил тия 5 000 000 - от никъде ли? Това и най-гениалният финансист не може да го направи.
Първаноглу е ЦСКА-р само когато това му носи рейтинг, оня хамстер СтаниШеф също.
За сегашната ситуация - вече е пределно ясно за всеки, който не е идиот, че турскосиньото БФС е отнело лицензът на ЦСКА незаконно, нарушавайки куп разпоредби и закони. Дългът не беше голям и стойността на играчите го покрива неколкократно, да не говорим за другата собственост на ЦСКА. В ШЛ ще играят отбори които имат много по-големи борчове, Реал Мадрид има стократно по-голям дълг. А и в България - Локо Сф и Черноморец и Ботев също имат дългове, стадионът на Доко пд може всеки миг да затрупа собствените им фенове - ТЕ как имат лиценз? А и Боби Мих така ни е "защитил" пред УЕФА, че те ни мислят за по-големи престъпници от Порто, хванати да купуват садии. При лицензирането от евроцентралата се доверяват изцяло на местните футболни централи, това те го заявиха многократно.
ЦСКА ПРИ ВСИЧКИ ПОЛОЖЕНИЯ трябва да си търси правата и да съди БФС за милиони нанесени щети, да съди онова свинеидно адвокатче Патков (как така тоя има конфиденциална информация за финансовото състояние на ЦСКА, да не говорим за помията, която лее по наш адрес), да съди изнеслите информацията (защото това е незаконно), а ако УЕФА не върне ЦСКА в ШЛ, където ни е мястото по заслуги и достойнство, защото станехме първи честно и безапелационно - съд и за тях !!!Мненията изразени в този форум са лични и не прадставляват препоръки за покупко- проджаби на финанс
Коментар
-
Не вярвам Томов да е гепил 5 000 000... Митал не е дал и стинка от миналата есен, Лупи крепеше клубът на магия около 8 месеца, дявол знае отде вземаше пари, направил е само 2 000 000 дългове... отде ги е свил тия 5 000 000 - от никъде ли? Това и най-гениалният финансист не може да го направи.
Първаноглу е ЦСКА-р само когато това му носи рейтинг, оня хамстер СтаниШеф също.
За сегашната ситуация - вече е пределно ясно за всеки, който не е идиот, че турскосиньото БФС е отнело лицензът на ЦСКА незаконно, нарушавайки куп разпоредби и закони. Дългът не беше голям и стойността на играчите го покрива неколкократно, да не говорим за другата собственост на ЦСКА. В ШЛ ще играят отбори които имат много по-големи борчове, Реал Мадрид има стократно по-голям дълг. А и в България - Локо Сф и Черноморец и Ботев също имат дългове, стадионът на Доко пд може всеки миг да затрупа собствените им фенове - ТЕ как имат лиценз? А и Боби Мих така ни е "защитил" пред УЕФА, че те ни мислят за по-големи престъпници от Порто, хванати да купуват садии. При лицензирането от евроцентралата се доверяват изцяло на местните футболни централи, това те го заявиха многократно.
ЦСКА ПРИ ВСИЧКИ ПОЛОЖЕНИЯ трябва да си търси правата и да съди БФС за милиони нанесени щети, да съди онова свинеидно адвокатче Патков (как така тоя има конфиденциална информация за финансовото състояние на ЦСКА, да не говорим за помията, която лее по наш адрес), да съди изнеслите информацията (защото това е незаконно), а ако УЕФА не върне ЦСКА в ШЛ, където ни е мястото по заслуги и достойнство, защото станехме първи честно и безапелационно - съд и за тях !!!Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
aktualno.bg- Томов: Аз съм почтен човек, ще го докажа на Вселенатадата : 18 юни 2008 г. 19:49 ч."В моя джоб не влязло нищо, нито лев", заяви на пресконференция днес Томов.
"Аз съм напълно почтен човек и ще го докажа на Вселената, нищо в моя джоб не е влизало", каза Александър Томов по повод информацията, че Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство срещу него.
Александър Томов подчерта, че със служители на ДАНС се е срещал само при предаване на документи, свързани със скандала в ЦСКА.
Томов беше категоричен, че не е говорил със следователи и прокурори за "Кремиковци" и че "щракането на белезници" е сценарий срещу него.
Според него 5-те милиона евро, за които срещу него е образувано досъдебно производство, вероятно са използвани, за да се плати за трансфера от стария на новия собственик на ЦСКА.
Бившият изпълнителен директор на "Кремиковци" каза за БГНЕС, че "Кремиковци" ще "оцелее сериозно", но промяната в комбината продължава твърде дълго и основният проблем е, че "Кремиковци" е твърде голямо предприятие.
"Мисля, че пребиваването на Митал в България не е удачно. Много хора страдат от това и искам да припомня, че мениджмънтът на "Кремиковци" през последните 2 години често спасяваше комбината", каза Томов.
"Нито пряко, нито косвено по какъвто и да е начин, не съм присвоявал пари от ЦСКА. Твърдя, че всичко е прозрачно и точно и смятам, че това ще се докаже от следствието.
Не съм получавал никакви пари. Всичко, което е преведено, лесно може да се провери. Искам да попитам, защо не бях повикан да се поговори с мен? Аз не знаех за това и го научих преди 1 час. Във всичко това има някакъв претекст", отбеляза Томов.
Според него ЦСКА и преди е бил финансиран от кредити. Той заяви: "Не разбирам защо се прави всичко това. В моя джоб не влязло нищо, нито лев. Всички плащания са по договори и през банки.
Аз мисля, че Александър Гарибов също няма защо да гърми. Не виждам защо трябва да бъде обвиняван. Не са превеждани никакви пари в офшорки, Кипър или където и да е било".
Относно това, дали ЦСКА може да бъде продаден само в пакет с металургичния комбинат Кремиковци и каква е реалната цена на тима, Александър Томов отговори: "Тази сделка може да се направи и отделно.
Не коментирам за цената на клуба, на това ще отговори собственикът. В момента се посвещавам на доказването на моята почтеност. Това е най-важното за мен. Ще има разследване на Националната следствена служба, ще се разгледат фактите и пак ще говорим.
Няма как и по какъв начин да се докаже, че аз или други лица сме присвоявали пари. Парите не са потънали никъде. Да се провери точно къде и за какво се е плащало.
Томов критикува и евро-депутата от "Атака" Слави Бинев. "Грозно е, когато евродепутатът Слави Бинев говори такива лоши неща за ЦСКА. В клуба всичко е прозрачно и почтено. Няма нищо нередно.
Членът на Надзорния съвет на ЦСКА потвърди още, че е давал лични пари за клуба и в същото време дори е плащал пари на стюардите от фенклуба.
"Има такива средства, които съм давал лично. Не мисля, че е тайна да се провери за стюардите чрез фенклуба".
Коментар
-
Не бързам да се радвам, за съжаление!
Сега ще вземе да се окаже, че не са разбрали и прокуратурата ще го оправдае! Те оправдаха Вальо Топлото, та къде по-солиден национално-значим спонсор - като ги е откраднал да не ги е занесъл вкъщи - отърчал е веднага при Гоце, Станишката и който там... Е, че съсипал един от големите грандове, той съсипа Кремиковци.
Абе, не разбрах, Гоце не беше ли ЦСКА-р, направи ли нещо по въпроса?
Коментар
-
Евала на прокуратирата. Синдикатите отдавна обясниха как се издържаха цска- от наглата кражба на Томов от Кремиковци. Макар, че те алармираха за 20 мил. , а не 5 но няма значение. Надявам се сега да бъдат притиснати до стената и прокуратурата да ги гони до дупка. Делото за Крема се отложило до 29ти юли, значи дотогава нов собственик едва ли ще се намери.
Дучето има право- къде спяха държавните органи че позволиха един частен клуб да се издържа от източване на предприятие с нац. значение! Възмутен съм.
Коментар
-
дано този път ги набутат в зандана:
Досъдебното производство срещу Александър Томов е в резултат на проверката на ДАНС
18 юни 2008 | 16:17 | Агенция "Фокус"
София. Проверката на ДАНС приключи и в резултат е образувано досъдебно производство срещу Александър Томов и Александър Гарибов за присвояване на чужди пари от ПФК ЦСКА в размер на около пет милиона евро. Това каза пред Агенция "Фокус" прокурор Николай Кокинов. На основа на проверката образувахме това дело и го възлагаме на екип от следователи от Национална следствена служба, каза още Кокинов.
Днес Прокуратурата съобщи, че Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство срещу виновните длъжностни лица от „ПФК ЦСКА” АД - Александър Томов и Александър Гарибов за престъпление по чл. 203 ал. 1 вр. чл. 201 от НК, за това, че през 2007 г. са присвоили чужди пари от „ПФК ЦСКА” АД, около 5 000 000 евро, собственост на „Кремиковци” АД, поверени им да ги управляват. Длъжностното присвояване е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.
Всеки може да спечели от борсата, но не всеки може да печели от борсата
Коментар
-
КРЕМИКОВЦИ АД (4KW) източник: Монитор 16 Юни 2008 06:20
Томов отива на съд за "Кремиковци"
Обвиняват бившия шеф за липсата на въглища за 5 млн. лв. от резерва
Тодор Варчев, Наталия Финашкова
Решават утре за несъстоятелност на завода
Металурзите пак излизат на протест
След протестите в началото на 2008 г. металурзите пак са готови да излязат на улицата на 17 юни.
Софийският градски съд ще заседава по иска за несъстоятелност на "Кремиковци" на заседанието си утре. Делото бе заведено от шестима кредитори на комбината през май тази година.
Предпочитаният от синдикатите вариант е веднага след това дружеството да бъде продадено чрез открит търг с наддаване. По този начин новият собственик ще може съвсем скоро да инвестира в комбината, включително и в екологичната програма, още повече че срокът за издаване на комплексно разрешително изтича през есента, припомни синдикалният лидер в комбината Людмил Павлов.
След обявяването на несъстоятелност на „Кремиковци" съществуват още три варианта, по които може да се процедира, но те ще забавят окончателната продажба на предприятието поне с още няколко месеца, което не е желателно, смятат синдикатите.
Според тях вариантите са три. Първият е да бъде назначен синдик и прилагане на оздравителна програма, последвана от продажба. Вторият вариант е държавата, която към момента притежава 25% от акциите на „Кремиковци", и държателите на акции, ако се споразумеят, да оздравят комбината и тогава да го продадат.
Вариантът, който според синдикатите е най-неблагоприятен, е несъстоятелност с ликвидация.
Междувременно стана ясно, че работници от комбината ще излязат на митинг утре. Исканията на работниците са изцяло икономически и целят ускоряване на продажбата на компанията, за която кандидати са украинецът Константин Жеваго и братът на сегашния собственик Прамод Митал.
Кредиторите: Да върнат заема от 325 млн. евро
"Кремиковци" е най-големият замърсител в Софийското поле и може да бъде спрян, ако не изпълни инвестиционната програма за опазване на околната среда.
Кредиторите, които отпуснаха 325 млн. заем на "Кремиковци", са завели дело във Върховния съд в Лондон срещу Прамод Митал на 6 юни, научи "Монитор". Облигационерите настояват да им бъдат изплатени по 101% от номинала, което прави 328,5 млн. евро. Делото е заведено, тъй като сегашният собственик на завода Прамод Митал е нарушил условието да плати лихвите, чийто падеж бе на 4 юни. Това се случва за втори път, след като още през януари не бе изпълнено искането на държателите на дълга дължимите пари за лихвата да се оставят в специална сметка. Тогава Митал бе принуден да извади 20 млн. евро, за да плати заплати на разбунтувалите се работници.
Практиката на съда е да се изчака отговор от защитата на ответника. Досега обаче "Кремиковци" никога не е пращал свои адвокати на каквито и да е дела, твърдят източници от облигационерите. Затова е много вероятно още на 21 юни държателите на облигации да получат решение за изплащането на 328,5 млн. евро.
Още през март т.г. министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров пък изпрати сигнал до главния прокурор Борис Велчев за съмнения в длъжностни престъпления и източване на "Кремиковци" от представители на ръководството на дружеството.
Писмото се основаваше на проверка от работна група, създадена за установяване на финансовото състояние на "Кремиковци", която е проверила счетоводството на "Кремиковци" АД за периода 1 януари 2006 - 31 декември 2007 г. Одитирана е инвестиционната програма, финансово-икономическо състояние на дружеството, вземанията и задълженията и тяхната събираемост, както и сделките с дълготрайни метариални активи и обществените поръчки на комбината.
Проверката е констатирала още, че много малка част от облигационния заем за 325 млн. евро, учреден от холандското дружество „Бългериън Стиил Финанс" Б.В. и гарантиран с акции от комбината, е отишъл пряко за нуждите на "Кремиковци" АД. Констатирано бе още, че 99,92 млн. евро от облигационния заем са били изплатени на собственика на мажоритарния акционер в предприятието „Финметалс Холдинг" АД - "Глобал Стиил Холдинг Лимитед", се казва в сигнала на Министерството на икономиката и енергетиката.
Обвинението срещу Александър Томов ще бъде повдигнато, след като бъде разпитан работодателят му Прамод Митал.
Бившият шеф на "Кремиковци" Александър Томов отива на съд за кражбата на въглища от Държавния резерв на стойност над 5 милиона лева, които са изчезнали от склад в металургичния комбинат. Това съобщиха за "Монитор" източници от прокуратурата.
Най-вероятно обвиненията ще бъдат повдигнати другата седмица, уточниха запознати. Преди това обаче на разпит трябва да се яви и собственикът на завода Прамод Митал.
От неговите показания ще зависи това дали той също ще прави компания на Томов на подсъдимата скамейка, уточниха разследващите.
Все още наблюдаващият прокурор Калин Софиянски не е решил и дали ще се стигне до ареста на бившия директор на комбината. Юристи обясниха, че ако прокуратурата прецени, че Томов няма да се укрие и ще съдейства на разследването, може да му бъде наложен мярка "парична гаранция". Нейният размер ще зависи от това какви са декларираните доходи на бившия шеф на металургични комбинат.
Ако бъде признат за виновен, Томов може да лежи до 8 години в затвора. Освен това магистратите имат право да поискат конфискацията на половината му имущество, както и да му бъде забранено да изпълнява мениджърска длъжност за 5 или повече години.
От години складовете на Кремиковци се използват за съхранение на суровини - предимно метали и въглища, част от Държавния резерв.
Разследването по случая започна през февруари, когато Държавната агенция "Национална сигурност" запечата складове в комбината. Акцията беше след сигнал, че част от резерва е използван неправомерно от комбината и реално вече не съществува.
Последно на разпит по делото беше викнат бившият изпълнителен директор на "Кремиковци" Александър Томов, който спокойно обясни, че всичко е наред. Според неговите думи въглищата наистина ги нямало, но те били взети през зимата на 2007 година, тъй като комбинатът имал нужда. После били възстановени.
"Кремиковци" дължи на кредиторите си над 1,6 млрд. лева.
"Имах 10-20% съмнение, че някой е пипал, ама след като бях при следователите, вече знам, че всичко е наред и няма никакви проблеми", каза Томов.
Разследващите обаче са на друго мнение. Анализът им е показал, че злоупотреби има и ще има повдигнати обвинения. Всички необходими доказателства по делото вече са събрани. Във връзка с осветяването на извършеното престъпление са разпитани и всички свидетели, които са в България.
Бившият изпълнителен директор на "Кремиковци" бе разпитван в продължение на два часа в сградата на националното следствие по делото за невъзстановените и съхранявани на територията на комбината въглища от държавния резерв на стойност 5 милиона лева в края на май тази година.
Тогава, след като даде показания, Томов обяви, че е останал удовлетворен от липсата на кражби в "Кремиковци".
Освен това Томов обяви за установено, че дружеството е използвало от съхраняваните въглища. Това се наложило заради лошото снабдяване и липсата на вагони през зимата на 2006-2007 година. Тогава е било взето решение как да бъде компенсирана държавата, оправда се Томов.
Прокуратурата твърди, че липсите още не са възстановени, а събраните материали по случая са в 8 папки. В началото на февруари служители на ДАНС запечатаха складовете на Държавния резерв в комбината "Кремиковци" в присъствието на представители на прокуратурата. Тогава бе съставен протокол за липсващи количества цветни метали и въглища.
Софийската градска прокуратура все още не е получила материали за проверката на ЦСКА. Това каза градският прокурор на София Николай Кокинов. Разследването се води от ДАНС. Проверката трябва да установи има ли извършени финансови престъпления от ръководството на футболния клуб, които доведоха до отнемането на лиценза на отбора.
Коментар
-
Томов отново се оправдадата : 15 юни 2008 г. 13:08 ч.Томов смята, че срещу него се води негативна кампания. Снимка: БГНЕС
Бившият президент на ЦСКА Александър Томов все още не се счита за такъв, заяви самият той.
В интервю за "Пропаганда" по Дарик радио Томов каза, че е предал само управлението и е възложил функциите на други хора. Той смята, че случващото се е кампания срещу него, в която той ще бъде победител.
Томов обяви, че не носи никаква вина за случилото се с българския шампион, който бе изхвърлен от евротурнирите за финансови задължения. "Огромната маса от фенове на ЦСКА разбира, че това е заговор, неправилно решение на комисия към БФС. Сигурен съм, че те знаят, че причината за отнемането на лиценза не е в ръководството на ЦСКА, не е в мен.
Отнемането на лиценз е нещо много по-голямо от неплатени данъци, които са по-малко от милион. Лиценз не се отнема просто така. Това решение има неспортни аспекти. Аз научих за отнемането на лиценза, след като решението вече бе взето. Ако ми бе казано поне седмица по-рано, можеше да реагираме. Бяхме подведени", каза Томов.
Той смята, че срещу него се води негативна кампания: "Едната група е публично заявена, това са хора, които са свързани с вечния съперник Левски и близки до неговия президент, които имат интереси ЦСКА да бъде ударен по не спортен начин. Техните пипала са във футболния съюз, в различни сфери на обществения живот.
Втората група са хора, които искат да овладеят ЦСКА, не бих искал да ги назовавам по име, но за мен те са ясни. Третата група са хора и комисии, които опитват на мой гръб да си направят авторитет. Двете големи обвинения, които бяха отправени към мен, че съм източвал ЦСКА и съм получавал пари от ЦСКА, очевидно рухват. Другото обвинение, че съм присвоил акции очевидно е също много голяма лъжа, аз сигурно ще потърся помощта на адвокати", каза Томов.
Според него БФС трябва да помогне на своя шампион да намери решение. "Аз съм сигурен, че такъв случай в Европа няма. Порто бе заловен в много тежки нарушения, но португалската федерация им помогна", посочи Александър Томов.
Той даде своя версия за хронологията на събитията: "На 30 май има заседание на комисията, там се взима решение да не бъде даден лиценз. Никой от нас не бе информиран за това събиране на комисията, ясно е, че можеше председателят на комисията да ни каже.
На 2 юни сутринта Емил Костадинов ми каза, че е получил обаждане и му е казано, че трябва да дадем едно разрешително за Удоджи, и всичко ще е наред. Аз не мисля, че някой, пък дори и Левски, печели от този скандал. Голямата ми болка е, че вместо това да доведе до консолидация на ЦСКА, веднага се намериха хора, които да застанат в опозиция. Всичко това създаде обстановка на криза в ЦСКА. А моята вина е нулева", заяви бившият президент на ЦСКА.
Томов призова: "Червени фенове, съберете се заедно. Обединете се, за да възстановим клуба. Ние сме шампиони, и много скоро отново ще бъдем шампиони!"
Той добави, че клубът е собственост на Прамод Митал, по документите личи, че през последните 17-18 месеца няма промяна в собствеността на фирмата, купила клуба. Томов отбеляза, че не е викан на разпит. От клуба са изискани документи, които са предоставени.
На въпрос дали се страхува от арест, Томов каза, че не се страхува от арест, като добави, че няма защо да се страхува и от линч на феновете. Той отново настоя, че не е отговорен за случващото се в клуба.
"Един председател на Надзорен съвет винаги има вина за нещо. Затова доколкото нося някаква вина, моля за извинение. От гледна точка на закона - аз съм напълно невинен", отбеляза Томов.
Коментар
-
aktualno.com- Томов: Аз не крада и не лъжа. Майната ви на всички, които твърдите обратнотодата : 13 юни 2008 г. 15:58 ч.Томов споделя, че се чувства морално много силен. Снимка: БГНЕС
На 12 юни президентът на ЦСКА Александър Томов застана пред камерата на РЕ:ТВ, за да изложи своята версия за случващото се в клуба.
Президентът на "червените" продължи да поддържа тезата, че други са виновниците за кризата в клуба.
Томов обвини собственика на Левски Тодор Батков в лъжа, обяви, че няма да има масова разпродажба на играчи на ЦСКА, както и че до 2 седмици клубът може да има нов собственик.
Предлагаме ви пълната версия на интервюто.
Господин Томов, седмица след като ЦСКА спечели шампионската титла на България, клубът изпадна в криза. Каква е вашата истина?
Надявам се моята истина да е тази, която ще победи. Мисля, че решението за отнемането на лиценза е насилие над обстоятелствата и се надявам всичко да си дойде на мястото. Разбира се, загубата от това, което се случи, е голяма за ЦСКА. В подобни случаи, когато има данъчни задължения, неуточнения или дискусии, които са в процес, винаги се дава някакво разсрочване, дава се време. Виждаме, че това става в Испания, Франция, Великобритания, в клубове, които имат стократно по-големи дългове от нашите. Сега сме принудени да работим при други обстоятелства.
Да започнем отначало. Имаше твърдения, че ЦСКА е бил уведомен късно за изискванията на лицензионната комисия. Кога всъщност бе информиран клубът?
Напротив. Лицензионната комисия ни информира навреме и поне аз смятах, че отговаряме на всички точки, които тя поставя. Аз не видях да има императивен запис на условията за даването на лиценз. Истината е, че точно в тези дни - след завършването на шампионата, ние нямахме свободни средства. Очаквахме ги малко по-късно, което ще се види сега. За нас срок от 5-7 дни бе напълно достатъчен и знаем, че това се прави в другите страни - дава се лиценз и се казва: изпълнете тези указания. Вярно е, че изискванията бяха поставени по-рано, но аз, до 16 часа на втори юни, не очаквах, че можем да получим отрицателен отговор за лиценза. Естествено, тогава вече бе много късно и разполагахме с много малко време.
Възникна спор какви са точно дългове, дали са дългосрочно изплащаеми... Как точно стоят нещата със задълженията на клуба?
Дълговете са в размер на стойността на една звезда на ЦСКА. Следователно не би трябвало да има стратегически затруднения. Общата сума на дълговете е колкото предполагаемата цена на капитана на отбора. Така че аз не виждам проблем и тежка финансова несъстоятелност, някакви финансови пирамиди и подобни неща. Просто ЦСКА бе купен от човек, свързан с металургията, а през тази година започна една транзакция, която е много бавна. Ние давахме като основен аргумент тази транзакция и тя наистина се забави прекалено много. Това затрудни всички ни. Надяваме се в момента да намерим, макар и трудно, сериозно стратегическо решение. Но ЦСКА остава шампион на България. Категорично мога да заявя, че няма да има масова разпродажба на футболисти. Засега сделките, които се правят, вървят по план, но това, че ни лишиха от участие в Шампионската лига, е много болезнено.
Каква бе целта на продажбата на Велизар Димитров - вливането на свежи финанси в клуба? Говори се много и за трансфери на Александър Тунчев и Йордан Тодоров.
Категорично не. Знаете, че още през февруари се заговори за продажбата на Велизар. Според мен е редно Вили да играе в чужбина. Той е на края на кариерата си и ще получи по-добри доходи, това е нормално. През февруари това не стана поради липса на пари в унгарския отбор /Залаегерсег - б.р./. Чакахме близо месец, но унгарците се отказаха заради липса на средства. Що се отнася до Тунчев и Данчо Тодоров - до момента няма нещо сериозно.
Кой всъщност е собственикът на ЦСКА? Съвсем наскоро Емил Костадинов призова Прамод Митал да обяви своите намерения, свързани с клуба.
В момента тече една много желана от мен проверка на ДАНС. Тя трябва да установи точно тези неща. Всичко е ясно и открито. Ние сме много кооперативно настроени към тази проверка и предоставихме всички материали, включително договори, акции и т.н. Ясно е, че няма промяна на собствеността след транзакцията от Васил Божков към Прамод Митал. Има и друга опция, но тя не е реализирана. Така че в момента положението е това. Може би след седмица две нещата ще се променят, но за момента е това.
Имате предвид Константин Жеваго?
Не, нямам предвид него. Искам да кажа, че по принцип такава опция съществува. Прекалено много са клюките. Разбира се, интересът е закономерен, но няма нещо, което да ни притеснява в тази насока.
Защо отстъпихте поста си на Емил Костадинов?
Аз не съм отстъпил поста си на Емил Костадинов, защото юридически това е невъзможно. Знаете, че бях подложен на доста тежки обвинения. Няма от какво да се страхувам или срамувам. Но искам, докато нещата се изчистят, да не се ангажирам пряко с този случай. Макар че това се оказва невъзможно, защото непрекъснато възникват проблеми, които не могат да се решат без мен и моя подпис. Аз не съм отговорен пред никой, освен към общото събрание. Искам да кажа нещо много честно и открито: не съм очаквал, че при всичките добрини, които направих и цялото сърце и душа, които вложих, ще получа толкова незаслужени обиди, клевети и инсинуации. Някои ми казват: "Спокойно". Вчера ми се обади един много известен футболист и ми каза: "Спокойно, така е във футбола". Но разликата между "Осанна" и "Разпни го" се оказа само 8 дни. Когато извоювахме шампионската титла, феновете ме носеха на ръце, а сега е точно обратното. Аз нямам никаква вина. Чувствам отговорност, но непосредствена вина нямам. Ако знаех поне 48 часа по-рано, това нямаше да се случи. За съжаление, очевидно съм бил подведен.
Да разбираме, че временно сте се оттеглил от поста си, но все още го заемате?
Аз мога да бъда освободен само на общото събрание и се надявам новият собственик да направи това. Аз не съм управляващ. Аз съм шеф-надзорник и решавам кой да бъде сред управляващите, но има закон в България и всички трябва да го спазваме.
Когато станаха всички тези събития, вие заявихте, че кризата в ЦСКА е инспирирана от друг клуб. Каква е ролята на другия клуб за това, което се случи във вашия?
Аз искам да кажа на Тодор Батков следното: "Тошо, в твоето изказване съм хванал четири тежки лъжи. Не прави това. Ти си адвокат, не е коректно". Очевидно Тодор Батков има интерес. Той отдавна заяви, че това ще ни се случи. Бил е много точно информиран за транзакцията, за промените, за трудностите около тези промени, за забавянето... И в момента той непрекъснато се занимава с нас. Очевидно, това е изходът от кризата, в която бе изпаднал Левски. Аз ще напомня, че докато Батков ни победи на терена на интригата, ние победихме на футболния терен. Смятам, че това е по-важно.
Споменахте за 4 лъжи на Тодор Батков. Кои са те?
Не искам да кажа. Адвокатите ми работят по случая. Ще видим и ще преценим. Не искам да се спирам на конкретни текстове.
В момента сте в оставка, но споменахте, че чакате свежи пари и това ще се види съвсем скоро.
Аз не съм в оставка. Преотстъпил съм правомощията си, защото искам да се изчистят 3-4 въпроса, свързани с моето име. Това е морална постъпка, не юридическа. Мисля, че този морален акт е израз на достатъчно мъжко поведение. Що се отнася до парите, тези дни трябва да намерим бърз начин да платим данъците, след което да получим лиценз за вътрешния шампионат и да започнем подготовката. Но на мен много ми се иска въпросът да се реши принципно, а не да се решава от мениджмънт, какъвто и да е той, или от един стратегически инвеститор. Не ми се иска да се измъчваме повече, както стана през последните месеци.
Как ще коментирате думите на вашия колега Александър Гарибов, че парите за данъци са били похарчени за трансфери? Гарибов каза това в онзи злополучен за вашето ръководство ден.
Аз не смятам, че това е точно така и не знам какво точно е имал предвид Сашо. Във всички случаи това са различни неща. Разликата е, че цялата тази транзакция трябваше да приключи около 20-ти март. Това бе официално заявено, беше и подписано, но не се случи. И още нещо: знаете, че приходите на един отбор идват главно в т.н. трансферни прозорци. Много ни се искаше да дочакаме настоящия трансферен прозорец. Явно е, че дори само с продажбата на Велизар ние си решавахме проблема с плащанията. Не се получи, не пожелаха да ни изчакат и да се намери компромис, за което съжалявам. Разбира се, не искам да крия, че в самия клуб и неговия мениджмънт е имало грешки. Всичко се свеждаше до вливането на нови пари в клуба. Вероятно в някои случаи е могло да се намери друго решение. А може би не е могло, не мога да кажа. Предпазлив съм, защото не е във функциите на председателя на надзорния съвет да решава всички тези въпроси. Според мен обаче, председателят на Апелативната комисия и президентът на БФС бяха длъжни да ми кажат истината навреме. Ако аз знаех на 29-ти или 30-ти май, че има такава опасност, може би щях да взема много решителни и бързи мерки и нямаше да се стигне дотук.
Значи все пак не сте бил информиран навреме.
За мен това бе много неочаквано и разбрах на втори юни около 15:30 часа. Разбира се, преди това ми се говореше, че има опасност, но нещата ще се решат. Дезинформация.
Търси ли се нов собственик на клуба?
Ние си имаме собственик и не търсим друг. Това, за което сме упълномощени, сме го направили. Но все пак, не смятайте, че ние решаваме всички въпроси. Хубаво би било обаче да дойде голям стратегически инвеститор. Много би било добре. ЦСКА заслужава това.
Към кои институции са задълженията ви?
Данъците са задължения към държавата. Искам обаче да кажа нещо на феновете ни: Много ви моля, не се хващайте на въдицата и да разрушаваме ЦСКА на базата на вътрешни противоречия и трусове. Много ви моля, не обиждайте своето ръководство, защото дадохме мило и драго, спечелихме и шампионската титла. Скъпи наши червени фенове, вярвайте в ЦСКА. ЦСКА не може да бъде повален. Това действие бе извън правилата. Всъщност, то формално може би бе в рамките на правилата, но бе извън духа и традициите на Европа.
Обиден ли сте на някого?
По-скоро съм омерзен. Аз не съм взел една стотинка от клуба, а съм давал. Работех само за чест, слава и радост. Не крия, че моят егоизъм бе хранен с невероятна радост от взимането на шампионската титла с 16 точки разлика. Но очевидно някой целенасочено имаше нужда от това и от кампанията, която последва. Такава кампания се среща много рядко. Нещата вероятно са били доста добре премислени. Вероятно става въпрос и за неща извън футбола, но постепенно ще ги установим. Вероятно има хора, които са въздействали върху този процес, без да имат нещо общо със спорта, защото съм съгласен с Весела Лечева, че от тази ситуация печеливши няма. Всички ще загубят, включително и Левски. Българският футбол губи, доверието е сринато. Вместо да имаме нормален шампионат и европейски отношения, ние отново вкарваме удари под пояса, обвинения, заплахи.
Реална ли е опасността ЦСКА да играе в долните дивизии на родния футбол и какво ще предприемете, за да предотвратите това?
От нас се иска да си платим данъците. Да се надяваме, че ще можем да го направим. Но когато трябва да се вземе такова решение, всички се отдръпват. Хора, които до вчера са искали да дават пари, днес странят. Хора, които са искали да подписват договори за реклама с нас. Преговаряхме с един голям автомобилен концерн да стане основен спонсор на клуба, но всичко това се отлага.
Днес /вчера, 12 юни - б.р./ се появиха информации, че сте бил разпитван в следствената служба, в ДАНС.
Самите хора от тези служби са опровергали това. Поначало в България охотно се разпространяват лъжи. Един вестник написа, че съм взел 1 милион от ЦСКА, което, след това, бе повторено в още 60 статии. Когато бе доказано с документи, че това не е така, никой не се извини. Ние просто не живеем в нормална среда, не живеем в среда, в която личността има стойност. Лъжите не се опровергават и човек не може да бъде защитен. Отворих един вестник, изглеждащ доста сериозен, в който пишеше: "Томов бяга в САЩ". Чиста измислица. Аз съм тук, виждате ме.
Сам.
/Смее се/ Да, нямам нужда от нищо. Аз се чувствам морално много силен. Аз съм много почтен човек. Дори и да сбъркам, то ще бъде от подвеждане или нещо друго. Но аз не крада и не лъжа. И казвам: "майната ви на всички останали, които твърдите обратното". Защото е мръсно и нечестно. Ще дойде видов ден. И питам тези хора, които пишат: "Имате ли деца? Плакали ли са вашите бащи, когато четат такива работи?" Те продължават да лъжат. И дори нямат елементарна човешка чест да се извинят, когато лъжата е опровергана
Коментар
Коментар