IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Телелинк Бизнес Сървисис груп АД (TBS)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Алтерко vs Телелинк

    Използвам данните от консолидираните отчети за 2020:

    1/ ROE
    Алтерко 24.3%
    Телелинк 87.2%
    Резултатът на Телелинк е феноменален, но затова си има причина както ще видим. Резултатът на Алтерко също е отличен.

    2/ Оперативен марж
    Алтерко 32.1%
    Телелинк 10.5%

    Отлична стойност за А4L, а за TBS резултатът е добър, но не и нещо уау.

    3/ Дял на собствения капитал

    Алтерко 87%
    Телелинк 21.6%

    Разликата е огромна. Ето откъде идва феноменалното ROE на Телелинк. Собствения капитал е твърде малък и по-точно не че е
    много зле, но стойността не е балансирана спрямо печалбата. Докато Алтерко напротив - имат много накъде да разводняват и задлъжняват.

    4/ P/E за 2021 /прогнозно/

    Тук влизаме в сферата на спекулациите. Ръстът на печалбата на Алтерко тази година намаля всяко тримесечие.
    За Q3 спрямо обявените продажби и маржа предвиждам 10 100 хил нетна печалба, което е "само" 25% спрямо Q3 2020. Ако това
    увеличение се запази за Q4 , то за 2021 очаквам печалба 1.16лв/акция , което прави P/E=17.6
    Телелинк са по-предвидими: ако пропорционално разпределим печалбата спрямо 2020, то за тях също очаквам 1.16лв/акция. Това съвпада с тяхната цел за около 20% ръст годишно. P/E=13.5
    Телелинк изглеждат подценени. Алтерко са добре оценени, но не и балон.

    5/Реакция на пазара на последния консолидиран отчет

    Телелинк качват леко /+0.68%/ , Алтерко спадат леко /-1.14%/ в деня на публикуване на отчета.

    6/ Растеж на акцията за последните 6м

    Алтерко превъзхожда категорично +41.7%, а Телекравата даже спада -3.1%

    7/ Други

    Не правя прогнози за пазари, конкуренция, бъдещи печалби...всичко би било спекулация. Никой не знае.
    При Телелинка имаше продажби на вътрешняри на два пъти. Което може и нищо да не значи, но не е и позитивен сигнал. Освен това мажо има желание да продава още акции. На каква цена и кога- неизвестно. При Алтерко - една малка покупка на свързано лице, което е позитивен сигнал

    Заключение: Към момента и двете акции са стронг Hold. Алтерко са по-динамични и там на два пъти през годината купих.
    Това засега ми се отблагодари. Средна 12лв. Ако Телелинк покажат увеличение на собствения капитал и растеж на акцията -вероятно също ще ми се озоват в портфейла

    Мнението ми не е препоръка за покупко-продажба на акции

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Yolo Разгледай мнение

      Преди ~2 години не бяха 20 и 15.50. Тогава пак бяха балоняци
      Оф, дори да манипулираш на можеш - още си само адепт за яхтата, има време докато станеш юнга, пък по-нататък друготе неша - ТБС дори го нямаше преди 2 години, Халтурко беше нелоша компания като за 3 лева - леко надута, но все още далеч от погледа на яхтата. После мина едно ИПО и то "просто се случи" - удивявам се колко са наивни някои хорица, но пък парите не миришат, така че със здраве да си ги харчиш, когато/ако успееш да кешираш
      Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

      Коментар


      • Много благодаря за изчерпателния отговор
        Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

          Ти си сред най-интересните форумци, би ли споделил при сегашните нива на Алтерко - 20 кинта и ТБС - 15,50, какво би купил с хоризонт от поне година и защо. Че аз като пиша, ме наричат хейтър, затова ми е любопитно твоето експертно мнение. Благодаря
          Преди ~2 години не бяха 20 и 15.50. Тогава пак бяха балоняци

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Bingomatic2 Разгледай мнение

            Това е супер интересно проучване. Бях останал с впечатлението, че тези се занимават основно с инсталиране оборудване за телекоми по покривите. Тези неща за които пишеш не ми се струваха основна дейност. Явно съм се объркал.
            През 2017 г. са направили преструктуриране и са отделили различните бизнеси в самостоятелни дружества. Изграждането на телеком кулите се казва Телелинк Инфра Сървисис.


            Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

            Ти си сред най-интересните форумци, би ли споделил при сегашните нива на Алтерко - 20 кинта и ТБС - 15,50, какво би купил с хоризонт от поне година и защо. Че аз като пиша, ме наричат хейтър, затова ми е любопитно твоето експертно мнение. Благодаря

            Не обичам да се изказвам за акции, които нямам, особено пък на БФБ, където реално ме вълнува една компания в момента

            Но щом питаш, ще споделя как ги виждам в по-дългосрочен план – примерно 5 години. Заинтересувах се покрай статията на Капитал за „Българските FAANG”. Но няма смисъл от подобно пакетиране, защото бизнесите са много различни, а това че акциите им растат в синхрон в последно време е съвсем отделна тема.

            Алтерко е хардуерна компания. Да, имат слой софтуер отгоре, който управлява устройството, но той не е водещият. Това не е IoT, за което слушаме постоянно - онова, което ще има голям ръст в следващите години, съчетан с добри маржове - защото IoT предполага, че чрез тази свързаност, може да се събират данни от устройствата, да се анализират и използват за подобряване на процеси и вземане на решения. Поради това, автоматизацията им е като допълнителна фукнция, която вероятно в даден момент самите големи производители на домашни електроуреди ще започнат да лансират.

            Втори риск, и по-важен, е конкуренцията от подобни на тях компании. Алтерко Роботикс правят 30% марж на нетната печалба! При положение, че продават главно потребителска електроника, конкурентите ще тръгнат след този марж по-скоро отколкото им се иска на всички. От опит с други подобни компании (GoPro, Fitbit, Pandora), Алтерко имат между 2 и 4 години преди конкуренцията да ги подгони, след като са започнали да правят такива маржове. И то не само поради времето да се измисли самото устройства, а по-скоро докато конкурентите разработят дистрибуционни канали. За да останат в играта, Алтерко трябва да продължи с иновациите или да търси нови пазарни ниши.

            Друго само накратко - липсата на вертикална интеграция, без която няма как да създадат мащаб, и дали изобщо ще го има този мащаб след време. Прогнозите им са, че ще го има и миналата година беше добра, когато всички купуваха неща за дома или ремонтираха дома, но не съм сигурен дали в приходите тази година не играе роля презапазяването от страна на клиентите на Алтерко за празниците (сумите по вземанията растат несъразмерно спрямо приходите).

            Рисковете пред Алтерко са доста повече, от тези които ми се струва, че се отчитат. И дано не се намтериализират, защото имам приятели, които преди година ме питаха за акцията, а аз им казвах, че не мога да им дам съвет. Очевидно са направили добър избор щом акцията вече е 20 лв., но от опит знам, че да се играе на „горещ картоф“ на нашата борса е много рисковано.

            Телелинк е съвсем друг тип бизнес. Компанията е добре позиционирана на фона на останалите на пазара. Работи с повечето от водещите ИТ компании или поне тези, чиито услуги се търсят в България. Бях приятно изненадан, че СЕО-то е технически човек и оставам с много добри впечатления от него.

            На пръв поглед компанията изглежда с по-нестабилни приходи, защото всичко е проектно ориентирано, без особено регулярност. Но телекомите и банките, които предполагам са им основните частни клиенти, ще продължат да инвестират в ИТ. Първо, защото имат ресурсите да го правят, второ – защото ползите от това се виждат само за няколко години и трето, и по-важно, техните сектори се развиват доста бързо и който не върви към дигитализация и автоматизация на процесите, рискува много.

            Проблемите са два, както вече писах: частният сектор извън телеком и банките да започне да инвестира, както и публичният сектор, където винаги има политически риск. Но техните рикове ми се струват по-управляеми сравнени с тези при Алтерко.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Trakiets Разгледай мнение
              Разгледах акцията и конкурентите. Спрямо конкурентите в България добре са се позиционирали. Телелинк се опитват да се разграничат от конкуренцията, които продават главно хардуер, enterprise софтуер, storage и малко виртуализация, и са се насочили към далеч по-перспективните и с по-висок марж networking и облачни услуги плюс в някаква степен security. Също така имат голям пазарен дял, което е важно за всеки дистрибутор. Вместо да се занимава с по-малките, ще работи с топ 3-4 системни интегратора в страната.

              Не съм гледал презентацията от септември (ако някъде я има, ще се радвам да я изгледам), но едно от нещата, които не ми харесват е прогнозата за по 1/3 от приходите от телеком, публичен сектор и частен сектор в близко бъдеще. Частните бизнеси в България масово са с нисък марж и нямат култура и осъзнатост да инвестират в ИТ, какво остава за продуктите, към които са се насочили Телелинк. В България по-солидно инвестират банки и държавните учреждения (особено някои министерства като това на образованието, електроното правителство и НАП), освен телекомите естествено.
              От там нататък изисква много усилия и преди всичко осмисляне от страна на клиента какво ще донесат тези разходи за ИТ.

              От друга страна, обществените поръчки са по-чести и по-обемни, а вероятно и ще растат в следващите години покрай плана за възстановяване, а и ако дойде едно по-модерно правителство на власт. Но пък винаги има политически риск в България.
              Ти си сред най-интересните форумци, би ли споделил при сегашните нива на Алтерко - 20 кинта и ТБС - 15,50, какво би купил с хоризонт от поне година и защо. Че аз като пиша, ме наричат хейтър, затова ми е любопитно твоето експертно мнение. Благодаря
              Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Trakiets Разгледай мнение
                Разгледах акцията и конкурентите. Спрямо конкурентите в България добре са се позиционирали. Телелинк се опитват да се разграничат от конкуренцията, които продават главно хардуер, enterprise софтуер, storage и малко виртуализация, и са се насочили към далеч по-перспективните и с по-висок марж networking и облачни услуги плюс в някаква степен security. Също така имат голям пазарен дял, което е важно за всеки дистрибутор. Вместо да се занимава с по-малките, ще работи с топ 3-4 системни интегратора в страната.

                Не съм гледал презентацията от септември (ако някъде я има, ще се радвам да я изгледам), но едно от нещата, които не ми харесват е прогнозата за по 1/3 от приходите от телеком, публичен сектор и частен сектор в близко бъдеще. Частните бизнеси в България масово са с нисък марж и нямат култура и осъзнатост да инвестират в ИТ, какво остава за продуктите, към които са се насочили Телелинк. В България по-солидно инвестират банки и държавните учреждения (особено някои министерства като това на образованието, електроното правителство и НАП), освен телекомите естествено.
                От там нататък изисква много усилия и преди всичко осмисляне от страна на клиента какво ще донесат тези разходи за ИТ.

                От друга страна, обществените поръчки са по-чести и по-обемни, а вероятно и ще растат в следващите години покрай плана за възстановяване, а и ако дойде едно по-модерно правителство на власт. Но пък винаги има политически риск в България.
                Това е супер интересно проучване. Бях останал с впечатлението, че тези се занимават основно с инсталиране оборудване за телекоми по покривите. Тези неща за които пишеш не ми се струваха основна дейност. Явно съм се объркал.

                Коментар


                • Разгледах акцията и конкурентите. Спрямо конкурентите в България добре са се позиционирали. Телелинк се опитват да се разграничат от конкуренцията, които продават главно хардуер, enterprise софтуер, storage и малко виртуализация, и са се насочили към далеч по-перспективните и с по-висок марж networking и облачни услуги плюс в някаква степен security. Също така имат голям пазарен дял, което е важно за всеки дистрибутор. Вместо да се занимава с по-малките, ще работи с топ 3-4 системни интегратора в страната.

                  Не съм гледал презентацията от септември (ако някъде я има, ще се радвам да я изгледам), но едно от нещата, които не ми харесват е прогнозата за по 1/3 от приходите от телеком, публичен сектор и частен сектор в близко бъдеще. Частните бизнеси в България масово са с нисък марж и нямат култура и осъзнатост да инвестират в ИТ, какво остава за продуктите, към които са се насочили Телелинк. В България по-солидно инвестират банки и държавните учреждения (особено някои министерства като това на образованието, електроното правителство и НАП), освен телекомите естествено.
                  От там нататък изисква много усилия и преди всичко осмисляне от страна на клиента какво ще донесат тези разходи за ИТ.

                  От друга страна, обществените поръчки са по-чести и по-обемни, а вероятно и ще растат в следващите години покрай плана за възстановяване, а и ако дойде едно по-модерно правителство на власт. Но пък винаги има политически риск в България.

                  Коментар


                  • Хм, тук вчера са запълнили кръглите ордери - интересно дали е било последното фърканйе на Паун-а, или е нешо друго? не я следя тази акция особено, освен като пиър на Халтурата, защото я считам за много по-добра като показатели от нея, а отделно си е и доста дивидентна, та да видим оттук нататък какво ще стане, без подкрепата на ордерите вляво
                    Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от benedict Разгледай мнение
                      Хмм, Паун си продаде акциите и си тръгва. Какво ли предстои тук?
                      Паунйе фъркат, както се казват в народната песен

                      Припица слончице отгоре,
                      шумьот длибокине дере.
                      Дечинки рипкат и са борят,
                      хайванковене са добре.

                      Пауне форкат.
                      Рой-рой-рой, ройна ми росна, девойко.

                      Туф всичко борза като поща,
                      и само бабици айляк.
                      На слончицено там са пощят,
                      и тросят за ногине ляк.

                      Пауне форкат.
                      Рой- рой-рой, ройна ми росна, девойко.


                      Мисля, че е доста актуална. Тоя Фазан ли е, паун ли е, само като му видя физиономията, ми е ясен -според мен е добре, че вече го няма. да видим сега кой друг ще затапи позицията и изобщо ще има ли затапване, след като паунйете вече са изфъркали почти (май има още 20-30 К акции
                      Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                      Коментар


                      • Хмм, Паун си продаде акциите и си тръгва. Какво ли предстои тук?

                        Коментар


                        • Почти целия похарчих

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Иво Орозов Разгледай мнение
                            Кой посредник?
                            И в Елана ги има от сутринта.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Иво Орозов Разгледай мнение
                              Кой посредник?
                              ОББ

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Pistacho Разгледай мнение
                                При мен дивидентът вече е получен. Шест дни преди официално обявената дата за започване на изплащането му!
                                Супер, тъкмо навреме да си купиш Халтурко, че е на промоция и след това отлитааааа, мани ги тези балоняци от телекрава
                                Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                                Коментар

                                Working...
                                X