IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Биодит АД (BDT)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Здравейте, г-н Julian Sofroniev! Какво Ви е мнението за практиката компании като Софарма, Корадо, скоро и Градус които разпределят дивидент два пъти в годината. Обмисляте ли вариант Биодит също да разпределя дивидент ?

    Коментар


    • https://www.investor.bg/bloomberg-tv...biodit-277152/

      Коментар


      • Първоначално изпратено от maretoff Разгледай мнение

        Тук на практика обявявате приходите си за 2018 г - 350 хил .лв. Така ли е?
        И отново ли това са "тестови" продажби като за 2016 и 2017?
        Ако "да" , то какви ще са продажби през 2019г?
        Здравейте!

        Да, приходите за 2018 година ще са 390к-400к.
        Планираните продажби, за 2019 са 700к-750к.

        Искам да отбележа, че всички тестови инсталации ( без изключение), са преминали във последваща продажба. Какте, написах във вчерашен мой пост, първият ни sales manager започна работа в компанията в края на 2018. Приходите са реализирани от инсталация на системите ни в над 30 водещи произвоствени предприятия в България и от абонаментни плащания от хотелите в Испания.

        Много е важно да се вземе в предвид, че посочените приходи не включват бъдещите вземания по договорите с хотели, които са за срок от 5+5 години.
        От трите договора, BIODIT има вземания за 90к Евро, които ще постъпят в следващите 4 години!!!

        Може би досега не съм разяснил достатъчно, за бизнес модела ни в хотелската индустрия.
        BIODIT не продава системите на хотелите, а сключва договор за 5+5 години, срещу който получава фиксирана месечна такса на стая на нощ. Това ни гарантира дългосрочност и прогнозируемост на приходите. Комбинацията от иновативна технология и много агресивен бизнес модел ни дават силно конкурентно предимство в този пазарен сегмент.

        Поздрави,

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Julian Sofroniev Разгледай мнение


          Според пет годишния бизнес план, който е приет от Съвета на директорите, през 2019 година планираме 100% увеличение на приходите от продажби ( или 700 000лв ) спрямо 2018 година. Същият растеж е заложен и за 2021 година.

          Поздрави,
          Тук на практика обявявате приходите си за 2018 г - 350 хил .лв. Така ли е?
          И отново ли това са "тестови" продажби като за 2016 и 2017?
          Ако "да" , то какви ще са продажби през 2019г?

          Коментар


          • ППП. Понеже смятам, че сте прочели коментара ми си позволих да махна личната информация относно себе си и личните заигравки и да оставя само най-същественото.

            От Българското патентно ведомство е видимо, че все още нямате патент, и че статуса на заявката Ви е "ПТ В Експертиза", т.е. в момента тече експертиза за наличие на новост, а докато не отговорите на въпроса за PCT нещата се отнасят само за България. Ще си позволя да Ви цитирам: "За навлизане на даден пазар не ти е необходим значителен патент, както обичате да го наричате, [U][B]а добър продукт, агресивен бизнес модел и правилното време.". На фона на информацията до тук интелектуалната Ви собственост е оценена на 8.5М лева и реално повишава оценката на компанията Ви близо три пъти. Разбирате ли притесненията ми?

            ПП. Сега видях, че сте написали няколко реда за big 4, които са оценили интелектуалната Ви собственост. Оценката е направена в рамките на 12 месеца след май 2016г. Тоест вероятно преди момента на пускане на първата заявка в Българското патентно ведомство изобщо (Юни 2017). Очевидно, налага се да задам въпроса си още веднъж: Пуснали ли сте заявка в PCT или в някои от таргетираните от Вас държави?
            Last edited by 4i4o mitko; 15.02.2019, 04:41.

            Коментар



            • Предизвикателства да искаш...

              Last edited by RUBLA; 13.02.2019, 22:16. Причина: Линк към конкурентна медия.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от wolf_15 Разгледай мнение
                Здравейте, г-н Софрониев. Струва ми се, че Испания е приоритет за вас, защо? Мерси
                Здравейте!

                Да, на този етап Испанския пазар е приоритетен за нас. Причините са няколко.
                - През последните 18 месеца, направихме множество проучвания и тествахме пазарните настроения на няколко различни пазара в Европа. Испания, Белгия, Норвегия, Великобритания и Германия.
                - От всички тези проучвания Испанския пазар се оказа най-подходящ за бързо продуктово позициониране. Също така, той се оказа и пазара с най-много early adopters clients.
                - През тези месеци участвахме в няколко международни изложения, както за системи за сигурност ( IFSEC London, Security Essen Germany ), така и изложения за хотелската индустрия ( HOSTELCO Barcelona, HIP Madrid ). Интереса, към иновативната ни биометрична системите, специално разработена за хотелската индустрия на тези изложения беше огромен. След участието ни на HIP в началото на 2018 година, сключихме договори за внедряване на системата ни в два хотела в Ибиза и един в Мадрид. Също така имахме над 30 други клиенти, които имаха интерес да ползват нашите системи във хотели, старчески домове и фитнес центрове.
                - За 2018 година Испания е на второ място в света по брой чуждестранни туристи - над 75млн
                - В следващите 5 години в Испания, ще бъдат изградени най-много 4 и 5 звездни хотели в Европа
                - В Испания има 99 834 хотели, хостели и апарт хотели ( за сравнение Великобритания 44 000 )

                След, супер успешния летен сезон, който имахме след оборудването на хотелите в Ибиза ( над 40 000 клиента са се регистрирали през нашата система ) , планираме да изградим търговски екип базиран на място, който да наложи продуктите ни на пазара в Испания.


                Поздрави,

                Коментар


                • Ако ще се "биеш" и претендираш за "титла" , ти трябва и "сцена" с много публика...
                  Успех Ви пожелавам в "ЗАРАЗЯВАНЕТО" на пазара !!!

                  ... и опазване на "ваксината"
                  Last edited by inta53; 13.02.2019, 21:36.

                  Коментар


                  • Здравейте, г-н Софрониев. Струва ми се, че Испания е приоритет за вас, защо? Мерси

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от maretoff Разгледай мнение

                      Може ли да дадете малко информация по въпроса - такa излиза, че има нещо скрито и нередно?
                      Защо NEVEQ от подобен коментар могат "да се чустват неприятно".
                      Като публична компания ще има тепърва много неудобни коментари и въпроси!.
                      Като цяло коментара на Чичо Митко бе добронамерен, но явно е засегнал болна тема?
                      Здравейте!

                      С написаното в поста си колегата Ви чичо Митко, се опитва да внуши, че листването ни на борсата е или с цел да оцелеем още три години или според него по-вероятно го правим за да могат NEVEQ да излязат от инвестицията си. NEVEQ не планират да излизат от инвестицията в BIODIT преди да е изтекъл срока им за изход от инвестицията.
                      Както всички инвеститори знаят, фондовете за рискови инвестиции имат определен срок ( обикновенно 5-6 години ) в които срок трябва да излязат от всички инвестии, които са направили. В противен случай, не биха могли да върнат инвестираните от техните инвеститори суми.
                      Затова и споделих, че не биха се почуствали добре от подобна интерпретация.

                      В предишен мой пост, написах, че NEVEQ няма да могат да продават техните акции за период от 18 месеца и това е разписано в проспекта.

                      Надявам се, че сега успях да изясня написаното от мен, и че няма болна тема.

                      Поздрави,

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от k.o. Разгледай мнение
                        Г - н Софрониев, 4i4o mitko добре си написа аргументите, макар и интонацията му на места да бе леко крайна, не е нужно да се отговаря импулсивно, не случайно много фирми имат човек за комуникация с инвеститорите/ДВИ, който колкото и агресивни въпроси да му задават, винаги да отговаря с такт. Не една слабост видяхме вчера и при уебинара на ФНИБ, а положителен пример за собственик е умението на Донев да флиртува с инвеститорите.

                        Допадат ми Вашите продукти, имат голямо бъдеще, ако успеете да ги наложите, необходими са хора със сериозни способности в отдел маркетинг и продажби. Знам, че във Вашият проект има хора с добра визитка, което също повишава доверието.

                        Като инвеститор не ми допада високата стойност на интелектуалната собственост в капитала, извиква спомени с патента на "Енергони" преди години, като не Ви сравнявам, но на БФБ сме виждали почти всичко, особено в негативната страна.

                        Конкретен въпрос ми е да ли смятате, че ако наберете цялата търсене от Вас сума, ще бъде ли достатъчна за компанията в идните години да успее, да изкара положителен отчет и предвиждате ли последващо увеличение на капитала или някаква друга форма на финансиране?
                        Здравейте!

                        Благодаря Ви, искрено за съвета.
                        Вярвам, че в България има не малък брой позитивно мислещи, професионални инвеститори, които биха обмислили потенциала от инвестиция в BIODIT, със всичките въпроси и рискове , които може да се адресират. Тук съм, за да дам отговорите, които биха имали тези хора и ако повярват в това в което вярваме и ние, да имаме едно страхотно бъдеще заедно, като партньори в BIODIT.

                        Другите, които смятат, че 5 годишен упорит труд, на мен и екипа ни се изразява във "една ключалка, два сензора, кабел и безжично нещо си", ще получат отношението, което ние получаваме от тях.
                        Компанията е минала през три due diligence процедури от външни инвеститори, две независими експертни оценки и два одита.
                        Те не само обиждат нас, но и партньорите ни, които са инвестирали в BIODIT.

                        Вие зададохте логични въпроси и се радвам Ви отговоря.

                        - Относно екипа по продажби.
                        Да най-важното сега е да изградим стабилен екип за марткетинг и продажби. Благодаря, за оценката, която сте дали за колегите, които вече се присъединиха към компанията. Прилагам линкове към профилите им във LinkedIn, за да може и другите участници във темата да се запознаят с тях и сами да преценят, за качествата им от визитките.
                        https://www.linkedin.com/in/avipasheeva/
                        https://www.linkedin.com/in/vshandurkov/

                        - Относно стойността на интелектуалната собственост
                        През месец май 2016 година в компанията влезе първият външен инвеститор NEVEQ. Инвестицията беше реализирана, чрез convertible loan, като в изпълнение на подписаният договор, конвертирането трябваше да се извърши след 12 месечен период, на база оценка на интелектуалната собственост на компанията. За целта беше сключен договор с компания от big 4, която да извърши оценката. На базата на тази оценка NEVEQ, конвертираха заема си във 25% дял в компанията. Сигурно, веднага ще се появят хора, които да оспорят оценката и капацитета и на международната компания, но както написах и по-горе, те не са нашите инвеститори.

                        - Относно това докъде, ще ни стигнат набраните средства
                        Надявам се сега да не наруша някоя наредба на комисията, но ще отговоря в повече детайли, защоте те са от голямо значение.
                        Според пет годишния бизнес план, който е приет от Съвета на директорите, през 2019 година планираме 100% увеличение на приходите от продажби ( или 700 000лв ) спрямо 2018 година. Същият растеж е заложен и за 2021 година. Тъй, като значителните инвестиции в R&D вече са направени, сумата която ще наберем, ще бъде достатъчна, за да може компанията да реализира плановете си за следващите 36-48 месеца и ще бъде използвана основно за маркетинг и продажби. Планираме с увеличението на продажбите до края на 2020 година да спрем да горим пари и да сме на плюс в резултата.
                        Също, така след изпълнение на първоначалният етап от Бизнес плана ( изграждане на екип продажби и позициониране на испанския пазар), планираме повторно по-голямо увеличение на капитала, с което да финансираме едно по-глобално навлизане на множество външни пазари, като Германия, САЩ, ОАЕ и скандинавските държави.

                        Ще се радвам да отговоря и на други Ваши въпроси, които биха изникнали.

                        Поздрави,

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Julian Sofroniev Разгледай мнение

                          .
                          Относно патентите, също обясних в предишен пост.
                          По отношение на това за какво, ще бъдат разходвани средствата от ППП-не, също мисля че разказах подробно. Надявам се колегите от NEVEQ да не прочетат поста Ви, защото това би ги накарало да се чустват неприятно.
                          .
                          .
                          Поздрави,[/B][/U]
                          Може ли да дадете малко информация по въпроса - такa излиза, че има нещо скрито и нередно?
                          Защо NEVEQ от подобен коментар могат "да се чустват неприятно".
                          Като публична компания ще има тепърва много неудобни коментари и въпроси!.
                          Като цяло коментара на Чичо Митко бе добронамерен, но явно е засегнал болна тема?
                          Last edited by maretoff; 13.02.2019, 18:27.

                          Коментар


                          • Г - н Софрониев, 4i4o mitko добре си написа аргументите, макар и интонацията му на места да бе леко крайна, не е нужно да се отговаря импулсивно, не случайно много фирми имат човек за комуникация с инвеститорите/ДВИ, който колкото и агресивни въпроси да му задават, винаги да отговаря с такт. Не една слабост видяхме вчера и при уебинара на ФНИБ, а положителен пример за собственик е умението на Донев да флиртува с инвеститорите.

                            Допадат ми Вашите продукти, имат голямо бъдеще, ако успеете да ги наложите, необходими са хора със сериозни способности в отдел маркетинг и продажби. Знам, че във Вашият проект има хора с добра визитка, което също повишава доверието.

                            Като инвеститор не ми допада високата стойност на интелектуалната собственост в капитала, извиква спомени с патента на "Енергони" преди години, като не Ви сравнявам, но на БФБ сме виждали почти всичко, особено в негативната страна.

                            Конкретен въпрос ми е да ли смятате, че ако наберете цялата търсене от Вас сума, ще бъде ли достатъчна за компанията в идните години да успее, да изкара положителен отчет и предвиждате ли последващо увеличение на капитала или някаква друга форма на финансиране?
                            Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.

                            Коментар


                            • Нещо ми се струва малко високомерен тон за човек търсещ съакционери.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от 4i4o mitko Разгледай мнение
                                Здравейте,

                                Все още съм със смесени чувства относно това ИПО. Ще нахвърлям моите разбирания без да твърдя, че са коректни.
                                От диагоналната ми проверка си извадих следните изводи. Аз виждам една система с четири продукта (брава, два сензора за достъп – един с кабел и един безжичен, и един ключ, който не е базиран на fingerprint). В допълнение имате необходимите за системата елементи – четец за регистриране на отпечатъци и контролер за самата система. Всичко е базирано на една биометрия – пръстов отпечатък. Добре е да обърнете изключително внимание на загубите в проспекта. За какво са изхарчени тези средства и прочие. Както един колега спомена в Китай вече има подобни устройства. Не съм сигурен дали НИРД би отнело толкова ресурси, а за разработката на тези продукти, не мога да си представя какво правят тези 15 души персонал в нея от поне 2 години (толкова са към 2017 според годишния отчет, стана ясно, че няма продавачи вътре).
                                Смятате ли да продължите с НИРД – имате ли идеи за нови устройства, имате ли намерение да разработвате друг вид биометрия?

                                Относно патента, това, което видях за сега е, че Юни 2017г, имате подадена заявка в Българското патентно ведомство. Подали ли сте заявка и в PCT или EPO? В случай, че сте, имате ли вече резултати от търсенето на сходни патенти? В интерес на истината срока за подаване на заявки за патенти в интересните за Вас пазари е до края на тази година. Доколкото забелязвам става дума само за Европейския пазар.

                                Постарайте се да напишете убедително защо искате да правите ИПО и защо за тази сума. Има два варианта според мен. Колегите споменаха единия – горите много кеш и реално с тези 2 милиона ще закърпите още 3 години докато изплувате. Тук изниква основно въпроса защо не пробвате с още един рунд на финансиране около малката цифра. Според мен е по-вероятен втория вариант – това е заложения изход за NEVEQ. Тоест, излизате на борсата сега, до 2-3 години изплувате и съответно очаквате пазара да реагира положително с по-високи цени. БФБ предлага порядъчна ликвидност за изход, а вероятно и прилична печалба според оценката на пазара.

                                Относно оценката на компанията. Грубо казано стартирате с 3М+ кеш в 2016. Горите по 700-800к годишно. До тук нямам забележки, макар, че това НИРД ми идва малко скъпо. На този фон и заявлението, че няма да давате дивиденти с цел разрастване на компанията бонусите за СД малко ме шашкат, но не мога да коментирам – може и да са нормални, вероятно някой колега ще коментира. В последния ден на 2017 става нещо интересно. Капитала Ви скача на 13 – 13.5 М основно благодарение на апортни вноски на две интелектуални собствености. Смаян съм от оценката от 8.6М на ЗАЯВКА за БЪЛГАРСКИ патент – до колкото разбирам от информацията онлайн все още нямате такъв. Наблегнете на самата роля на патента за вашето конкурентно предимство на Европейския пазар и на всякакви EPO/PCT заявки. Реално оценката на компанията скача с 9.8М само заради тези две интелектуални собствености. В актуалния дружествен договор от миналата седмица обаче втората интелектуална собственост май липсва, поне не я видях като част от формирането на капитала. Ако не сте подали PCT до миналото лято, и ако не пуснете конкретни държави за най-големите ви пазари до края на годината, този патент, поне според скромните ми разбирания, няма да струва толкова.

                                Да обърнем внимание и на самите системи. Няма да спекулирам колко време би отнело да влезе конкурентно решение на пазара. За мен е много по-важно с какво сте пред конкурентите. За сега не съм убеден, че е с патент. Според мен различните клиенти биха предпочели решения от местни фирми освен ако нямате нещо уникално, не просто по-ниски цени. Въпреки това, смятам, че имате огромен потенциал по отношение на хотели, офиси, предприятия. Решението за колите ми се струва, че би донесло някакъв моментен скок в рамките на 2-3 години (ключов момент за Вас) ако работите по начина по-който вече два пъти заявихте, че няма да работите. Естествено, би било много интересно ако пробиете така както искате, но не го виждам по няколко причини. Първо, нямате някакъв значим патент на значителен пазар за да принудите компания да работи с Вас, второ, дори някой да се поинтересува от вас това по-скоро би бил възможен изход от инвестицията – може би не най-добрия вариант за БФБ инвеститори в следващите 2-3 години.
                                Отделно смятам, че има и други ниши, в които можете да влезете успешно и като цяло виждам сериозен потенциал за растеж.

                                Поздрави

                                Здравейте!

                                Няма как да не отбележа, че съм изключително приятно изненадан да видя, човек от форума, който след като е прекарал последните две години пишейки само в две теми, а именно "Инвестиция в Исторически парк" и "Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти" със 250+ поста в темата, да прояви такъв невероятен интерес към нашата компания.
                                С най-голямо удоволствие бих си отделил няколко часа, за да отговоря детайлно на всички въпроси, но след като според Вас това, което сме създали е цитирам - "една система с четири продукта (брава, два сензора за достъп – един с кабел и един безжичен, и един ключ, който не е базиран на fingerprint)", не смятам , че има смисъл да го правя и ще бъда кратък.

                                Виждам, че и Вие сте фен на китайскитя продукти, така че бих препоръчал вместо да си губите времето в четене на темата BIODIT, да погледнете за инвестиция в Alibaba.
                                За какво са изхарчени средствата до момента вече обясних в предишните постове, както и какво е правил досега екипа на компанията.

                                Относно патентите, също обясних в предишен пост.
                                По отношение на това за какво, ще бъдат разходвани средствата от ППП-не, също мисля че разказах подробно. Надявам се колегите от NEVEQ да не прочетат поста Ви, защото това би ги накарало да се чустват неприятно.

                                Виджам, че сте голям капацитет в това как е най-правилно да се набира капитал, така че с най-голямо удоволствие бих дебатирал темата с Вас на живо в присъствието на всички заинтересовани във форума.

                                Четейки виждам, че сте капацитет и по отношение на патентно право. За да не губим времето на всички тук с безмислени спорове, най-официално Ви каня на следващото ни представяне пред инвеститори, където лично ще поканя и ще Ви запозная със патентните ни представители, които вярвам, ще оценят знанията Ви по темата, а и лично аз бих Ви поканил да ни станете съветник в тази посока.

                                И по последната тема. Първо смятате, че трябва да бъдем търговци на дребно по кварталните сервизи. След това, че нямаме значителен патент за даден пазар!!! После, че сериозно сте виждали сериозен потенциал в нас!!!

                                Признавам си, че изгубих нишката и се обърках доста.

                                За навлизане на даден пазар не ти е необходим значителен патент, както обичате да го наричате, а добър продукт, агресивен бизнес модел и правилното време.
                                Ако през 1980 най-важното беше да имаш добра идея за продукт, и поради скъпата цена и дългия срок на репликиране, компании като Apple, Xerox, IBM etc. станаха това което са днес, през 2019 най-важното е не кой има най-добрият продукт, а кой пръв и как ще го наложи на пазара.

                                С нетърпение очаквам да се запознаем на следващото ни събитие,

                                Поздрави,


                                Last edited by Julian Sofroniev; 13.02.2019, 16:14.

                                Коментар

                                Working...
                                X