IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Шелли груп АД (A4L)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
    Тук купих след като се разбра за първият дивидент..Засега съм доволен..Въпроса е кога да продам, ама не бързам -засега има навиячи и цената добре върви.. Преци, това за цена на търговото на СПИДИ как го сметна , или защото те е страх от арменците да не те прецакат..
    Ами Кире, смятай го по това, както е публикувано в информацията в Екстри (друго аз поне не знам)
    А cap участва неявно във ev/ebitda=8. Бакалска е сметката в екселя, ама може и да греша, все пак незнаем точно всичко в подробности и кой отчет ще се набута във формулата. Мойто предположение е по годишен консолидиран за 2019. ... Паживем увидем, както казваше наш Пепи )
    Моля да не се тълкува като препоръка !!!

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
      Прецик, както ти казах и преди, селските тарикати ги надушвам отдалеч - толкоз. За шпидиту не му е тук темата - като не те кефи, има 500 бройки на бида на 57,50, вярвам, че ще ти стигнат да си продадеш пакета, при това на профит, и да го замениш с акции тук, щом вярваш в силата на позицията. Всеки отговаря с парите си (само Хари си лаля за спорта) и аз лично желая успех на инвеститорите тук, както неведнъж съм казвал, просто ме дразни излишното славославене от горе-долу едни и същи хора, които слушах с бодряшките лафчета и при Недоверие на 6-7 лева, фибанкасъту на 3+(където лично се уших), атерки и брефове на 2,20+ и т.н. С което не казвам, че някоя от тези комшании е шит и т.н., напротив, особено адсиците са си супер, ма трябва да се съобразваме с реалността, доколкото ни е възможно. А тук реалността е, че се чакат милиони нови акции, а подрипването до момента беше мижаво и с малък обем, въпреки слабата съпротива на аска към момента -времето, в конкретния случай, не работи особено в полза на акционерите тук. Лично мнение, не е препоръкЪ и дано съм ви на кадем и да видите двуцифрени стойности и сплит на сплита!
      Не ме разбра правилно. Шпидито е също българска компания и много ме кефи, на два пъти го ползвах.
      Направих си труда, с най-добро намерение, да ти осветля да не робуваш на грешни очаквания там, че после много боли (съдейки по трейдинга и еваната, на която и аз ядох попарата де). Имам още много малко шпиди, останали от последните бичи ръстове, и не си правя труда да ги мисля, но мерси за идеята, която ми даваш, не е лоша.
      Не става дума за вяра дали цената е висока или ниска, а за числата при която може да е "закопчана" сделката Сметни си колко е CAP, от условието EV/EBITDA=8, и то по консолидиран отчет 2019...
      Разбирам те добре, какво може да те е подразнило по някои теми, но трябва да приемеш, че за нашата силно омачкана и депресирана борса, хората търпели лишения докато дочакат и улучат печеливша акция може да си изпуснат и по някой положителен радостен коментар ,
      Не се вързвай толкова на емоции. Ама да си пожелаем такива емоции по всите позиции, не само тука. Не е небходимо да се дразниш от радостни възгласи, затова предложих "по-хладна емоция".
      Да естествено, че още не са дошли новите акции, ама знаеш ли каква грешка направих някога когато мцх (балоня както му казваш) емитираха 50 пъти нов капитал - продадох в последния ден преди увеличението, - ама защото идвали 50 пъти повече артии и можели да слязат надоле. Е да ама не. После имаше бутане с лакти (по батя) за да се кача обратно на влака. Отдавна нямам, примера е от 2006, но случая с нещо ми наподобява на МЦХ
      Ползвай възможностите за печалба, а не им се дразни. Това носи по-голяма ефективност И без това белите лястовици на бфб с пръсти не може да се изброят. Да си гледаме и тачим родното. И без това сме направо нихилисти спрямо други нации, знаеш го много добре. А и с мрънкане не става - друга наша черта... за която си споменавал.
      ЗА адциците пък имам съмнения за не- особено интересна доходност, и за това някак ги подминавам в списъка. Човек се учи постоянно на борсата и е интересно.
      Жив и здрав и успешен при Спидито

      Коментар


      • Г-н Груев, в случай, че Алтерко е номер едно в категория DIY&Tools то оценката на компанията може да е доста над милиард. За сега сме доволни от доброто представяне в презряната от вас подкатегорийка. Радвайте се за успеха на Алтерко. В даден момент може да избута напред и други компании. За сега започва да изпълнява ключова функция за възстановяване на пазара ни. Оборва тезата, че на БФБ може само да се губи. Разни политически тролове и неудачници представяха БФБ като сделка с гарантирана загуба. Ами не е така и се вижда. Успешна търговия.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

          Оф, просиш си го, а мислех да не пиша и да ви оставя безпросветни с моя "език на омразата", както каза Батя Ех, що не сме пак в средновековието, че да ми спретенете едно аутодафе (това да си го цъкнете в гугъл какво е). Кой те спира бре, Здравко - направо заменяш Лаченото в Лешперко (все е с Л, като 4-те големи отбора у нас - Левски, Лудогорец, Локо и Литекс), хем са и на една цена за единична бройка, и си готов. Само ъъъъъп 4000, както казваше Киро.

          Сега сериозно - много обичам стъкмистиките, в случая изсмуканите от пръстите лафове, за да кажем НАЙ. Та и в случая така - били първи в категорията заден ляв мигач на Опел Корса, модел 2018, примерно. Ми много ясно, че ще са първи, то в тази категория са 3-4 фирми. Със същата логика мога да кажа, че съм най-успешният инвестор от родените в София на 05.11.1985, между 3-4 часа сутринта (датата и часът са произволни) - и съм убеден, че няма да има кой да ме бие, просто щото тогава ще да са били родени не повече от 2-3 деца Чакай, мога и друга статистика да извадя (щото нали обичаш да си говоря за любимия балоняк) - Спиди е най-голямата спедиторска компания в ЕС, собственост на арменец (ето, и берти да се гордее ) Най и т.н.

          Като провериш обаче в по-голямата категория, а именно DIY&Tools, демек Направи си сам, веднага ти излиза, че Лешперко са на.... 228 място. Не че е малко, ма да си говорим нещата както са, а? Отделно и немският амазон сигурно е извън топ 3 на амазонските сайтове, като поне оригиналният, английския и китайският (не знам дали имат китайски, но може и да имат) са преди него като обем и т.н.

          Та да гледаме на нещата реално, ако може - ти поне си интелигентен форумец и не влизаш в най-славенето.

          П.С. За топ-чето - да си ми живо и здраво, топ-че, да илядиш, с който и ник да пишеш. Най-чистосърдечно те поздравих, но явно с кухи лейки трябва да внимавам повече и да ограничавам комуникацията си, както съм написал и в подписа си.
          Груйче, не се засягай де, хортуваме си тук приятелски ! Лаченото за нищо не заменям ! Все едно ти да замениш Спиди с друго ! Правим лафа да е интересен, че и без това в чата, както и на борсата сме останали една шепа хора ! Различен тип инвеститори сме с теб Грую. Ти влизаш и имаш една две компании, докато аз винаги имам в повече от 10 и то само дивидентни. Държа ги дълго и рядко правя размествания, обикновено само допълвам, а като влизам някъде гледам да не е с по малко от 10000лв. Та защо да продавам Лаченото, като мога да имам и него, но и Алтерко и Спиди !

          Коментар


          • Всичко е чудесно, но все пак акцентът следва да пада върху въпроса: Какво носи собствеността върху хартията?
            Какво носи лично и какво носи обществено (на цялата финансова среда).
            За съжаление, познаваме доста случаи, при които корпорация има чудесни продукти, но това не се отразява върху "настроението" на акционерите. Причините могат да се безброй.

            Първо, искам веднага да кажа, че не участвам лично в това позитивно развитие. Нямам и съжалявам за това.
            При излизането на компанита като публична прецених, че не познавам този предмет на дейност, бизнеса въобще. Въобще не ми беше ясен пазара, не познавах мажоритарите. Субективната ми преценка за етапа на бизнесцикъла подсказваше съмнения и висок риск. На този етап практиката показва, че не съм бил прав. Греша и често се замислям, че сме в един особен свят, в който трябва да се прави опит за вникнане с някакви нетрадиционни средства и методи на анализ. Казвам в аванс и директно си признавам за черната завист, която ме е обзела поради непритежаване на Алтерко, та да няма после двусмислия.

            Гледам, че има доста прехласвания и същевременно опит за присмиване върху един колега.
            Преди всичко е редно да не се губи от очи голямата картина и да сме напълно на ясно, че осмиване на един отделен колега, за изразените от него частни, субективни (и по същество анонимни) виждания, не ни решава абсолютно никакъв въпрос. Това важи за всички.
            Рекох да погледна на позицията в най-общ план и съвсем отгоре. Вчера порових буквално 10 мин., като изходих буквално от "нула", т.е. нищо не знам за корпорацията и нейните акции.

            Най-важното: Да, става дума за едно от много малкото позитивни явления на бфб.

            За мажовците не знам и в момента и не искам нищо да знам. Те си имат съвсем друга игра.
            Поглеждам за фрий флоута и виждам, че става дума за около 5,2 млн. книжа.
            Игнорирам промяната в капитала и записването, евентуална промяна в сгтруктурата.
            Т.Е. дребни притежателите на тази хартия към 1-ви януари., биха могли да очакват едно увеличение на цената към края на годината от порядъка на 3,- за бр. Което е фантастичен резултат на основа националните ни дадености.
            С оглед на цялата борса, обаче, говорим за около 15 млн. лв. книжна печалба.
            Редно е да си зададем въпрос, каква други "печалби" генерира същата тази борса за същия период!
            Ами ЗАГУБИТЕ?!

            Още по-интересно взе да ми става като потърсих данни за търговията. Стана ясно, че в рамките на годината са изтъргувани порядъково 392 хил. артии, да ги закръглим на 0,4 млн.
            Т.е. годишният ефект за всички всички престуктуриращи своите портфейли от цялата борса реално ще бъде под 1 млн. лв. "печалба". Числото не е вярно, това сами го разбирате, то е илюстративно, порядъково. (В нито един момент не трябва да се пропуска, че срещу този 1 млн. "печалба" от преструктуриране стой същото число пропусната полза - ерго нещо като "загуба".
            Тук анализът трябва да се задълбочи с по-детайлна информация, но няма да го направя аз. Отбележете, че истинският скок се слючи едва през октомври.

            Този резултат е толкова скромен, че е направо неприлично да се изтъква като аргумент от страна на инвеститори и трейдъри, които се опитват да внушат, че са успели да постигнат някакви забелязващи се резултат през настоящата година. Е, дето се казва - скромно, но от сърце.
            А хич?!
            Всеки знае себе си и би трябвало да може да обясни, защо се опитва да ни убеждава в неща, които не могат да са верни.

            Миналата година една много особена молдовска банка спаси портейлите на големите (в смисъл на велики) инвеститори и те въпреки цялата драма продължаваха да ни убеждават, че са фантастично успешни.
            Все пак добре е, че има и поне едно дружество на борсата, в лицето на Алтерко, което може да обясни фамозните успехи и през настоящата година.
            Все пак - повече скромност не би навредила.

            Коментар


            • Тук купих след като се разбра за първият дивидент..Засега съм доволен..Въпроса е кога да продам, ама не бързам -засега има навиячи и цената добре върви.. Преци, това за цена на търговото на СПИДИ как го сметна , или защото те е страх от арменците да не те прецакат..

              Коментар


              • Прецик, както ти казах и преди, селските тарикати ги надушвам отдалеч - толкоз. За шпидиту не му е тук темата - като не те кефи, има 500 бройки на бида на 57,50, вярвам, че ще ти стигнат да си продадеш пакета, при това на профит, и да го замениш с акции тук, щом вярваш в силата на позицията. Всеки отговаря с парите си (само Хари си лаля за спорта) и аз лично желая успех на инвеститорите тук, както неведнъж съм казвал, просто ме дразни излишното славославене от горе-долу едни и същи хора, които слушах с бодряшките лафчета и при Недоверие на 6-7 лева, фибанкасъту на 3+(където лично се уших), атерки и брефове на 2,20+ и т.н. С което не казвам, че някоя от тези комшании е шит и т.н., напротив, особено адсиците са си супер, ма трябва да се съобразваме с реалността, доколкото ни е възможно. А тук реалността е, че се чакат милиони нови акции, а подрипването до момента беше мижаво и с малък обем, въпреки слабата съпротива на аска към момента -времето, в конкретния случай, не работи особено в полза на акционерите тук. Лично мнение, не е препоръкЪ и дано съм ви на кадем и да видите двуцифрени стойности и сплит на сплита!
                Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                Коментар


                • Ами Груйче, точно написах, че ни носиш късмет като дойдеш и веднага след твоя коментар, се потвърди таз теза, чрез готините новини из амазоната
                  Първоначално изпратено от betram
                  https://www.amazon.de/-/en/gp/bestse...s_2076408031_1

                  това ако не ти светка лампичката, че алтеркото имат продукт харесван навън....не знам какво да ти кажа.
                  завърти ли се колелото в един сегмент - следват нови и нови добри новини. IoT технологиите тепърва навлизат в ежедневието ни.

                  изтърва.
                  Първоначално изпратено от Батя
                  Баси якото! Български продукти Номер 1 и 2 за категорията си в Амазон.ДЕ .
                  Българска компания е все пак, нале.
                  Не е омразната ти неква шумадисйка или както ги казваш.
                  А най-добре си купи акции от българското, вместо да скачаш срещу него.
                  Ще има двоен ефект - ем ти ще си доволен, и горд от българска комапния, споменава и в световната статистика, ем и профит ще изкараш.
                  Ако само чакаме нещо от спиди сме обречени да седим и да чакаме годо Имам предвид, че там сделката май ще е на под 60 лв. Да не казвам, че и на 50 го очаквам в добрия случай. После да не стане и там работата, че "арменеца" да се окаже по-зле и от "евереста" Очакванията са хубаво нещо, ама ... когато са в облаците следва приземяване (((
                  Борсата не е хазарт, следователно е добре, да се гледа на нея някак хем по-логично и хем с по-хладна емоция
                  Last edited by precakanoto; 23.11.2020, 11:36.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение
                    Не се радвайте, че сега ще се появи Грую да насоли акцията какъв голям балон е !
                    Съжалявам, че не влезнах по рано и с по голяма сума тук !
                    Оф, просиш си го, а мислех да не пиша и да ви оставя безпросветни с моя "език на омразата", както каза Батя Ех, що не сме пак в средновековието, че да ми спретенете едно аутодафе (това да си го цъкнете в гугъл какво е). Кой те спира бре, Здравко - направо заменяш Лаченото в Лешперко (все е с Л, като 4-те големи отбора у нас - Левски, Лудогорец, Локо и Литекс), хем са и на една цена за единична бройка, и си готов. Само ъъъъъп 4000, както казваше Киро.

                    Сега сериозно - много обичам стъкмистиките, в случая изсмуканите от пръстите лафове, за да кажем НАЙ. Та и в случая така - били първи в категорията заден ляв мигач на Опел Корса, модел 2018, примерно. Ми много ясно, че ще са първи, то в тази категория са 3-4 фирми. Със същата логика мога да кажа, че съм най-успешният инвестор от родените в София на 05.11.1985, между 3-4 часа сутринта (датата и часът са произволни) - и съм убеден, че няма да има кой да ме бие, просто щото тогава ще да са били родени не повече от 2-3 деца Чакай, мога и друга статистика да извадя (щото нали обичаш да си говоря за любимия балоняк) - Спиди е най-голямата спедиторска компания в ЕС, собственост на арменец (ето, и берти да се гордее ) Най и т.н.

                    Като провериш обаче в по-голямата категория, а именно DIY&Tools, демек Направи си сам, веднага ти излиза, че Лешперко са на.... 228 място. Не че е малко, ма да си говорим нещата както са, а? Отделно и немският амазон сигурно е извън топ 3 на амазонските сайтове, като поне оригиналният, английския и китайският (не знам дали имат китайски, но може и да имат) са преди него като обем и т.н.

                    Та да гледаме на нещата реално, ако може - ти поне си интелигентен форумец и не влизаш в най-славенето.

                    П.С. За топ-чето - да си ми живо и здраво, топ-че, да илядиш, с който и ник да пишеш. Най-чистосърдечно те поздравих, но явно с кухи лейки трябва да внимавам повече и да ограничавам комуникацията си, както съм написал и в подписа си.
                    Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение
                      Не се радвайте, че сега ще се появи Грую да насоли акцията какъв голям балон е !
                      Съжалявам, че не влезнах по рано и с по голяма сума тук !
                      Аз като продадох и получих поздравления от тоя образ Гр.ую, и веднага осъзнах, че съм сбъркал жестоко
                      Last edited by top; 23.11.2020, 11:41.

                      Коментар


                      • Не се радвайте, че сега ще се появи Грую да насоли акцията какъв голям балон е !
                        Съжалявам, че не влезнах по рано и с по голяма сума тук !

                        Коментар


                        • Хората бяха дали в проеспекта си, че очакват 2020 да продадат над 1млн джаджи!! Ама Хари ще ви обясни, че това са глупости, от които никой няма нужда, а Амазон сигурно са ги подкупили да излъжат, че е топ продукт в категорията си по продажби (както онези дето писаха анализа на Сирма дето са им платили, за да кажат, че виждат висока оценка, а за Софарма явно не са платили достатъчно и затова там има Sell Recommendation). Не ги разбирате, момчета, Хари питайте

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение

                            Баси якото! Български продукти Номер 1 и 2 за категорията си в Амазон.ДЕ
                            И аз се изкефих, ама да вземе някой да обясни на Хари какво е Бест Селър в Амазон, щото аз няма да мога.
                            Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

                              https://www.amazon.de/-/en/gp/bestse...s_2076408031_1

                              това ако не ти светка лампичката, че алтеркото имат продукт харесван навън....не знам какво да ти кажа.
                              завърти ли се колелото в един сегмент - следват нови и нови добри новини. IoT технологиите тепърва навлизат в ежедневието ни.

                              изтърва.
                              Баси якото! Български продукти Номер 1 и 2 за категорията си в Амазон.ДЕ

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Harry Kane Разгледай мнение
                                Само да кажа, че Коледата не е само време за подаръци, но и за колене на прасето.
                                https://www.amazon.de/-/en/gp/bestse...s_2076408031_1

                                това ако не ти светка лампичката, че алтеркото имат продукт харесван навън....не знам какво да ти кажа.
                                завърти ли се колелото в един сегмент - следват нови и нови добри новини. IoT технологиите тепърва навлизат в ежедневието ни.

                                изтърва.
                                това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

                                Коментар

                                Working...
                                X