Първоначално изпратено от danetha
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Шелли груп АД (A4L)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Спекулант79 Разгледай мнениеВсички сме наясно какво предстои. Ще сменяш ника в най-скоро време
Коментар
-
Първоначално изпратено от danetha Разгледай мнение
Консолидирани отчети минаха,нагласени отчети минаха,Черни петъци нагласени отчети минаха,на монтега 10 грешни прогнози минаха ,имаше и едно литовче ,голям блогър и той шеше да изкупи всичко и да сме на 200лв,а то какво ? Цената пада ли пада 7-ми месец преди да катастрофира
Как става тая работа ?
Не е ли крайно време да осъзнаете с пилешките си инвеститорски мозъчета,какво предстои?
- 6 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Zdravka74 Разгледай мнениеШелли груп АД
Друга нерегулирана информация
17:16
„Шелли Груп“ АД: Рекордни продажби на Черния Петък – постигането на целите за 2024 г. се потвърждава
(Версия, отразяваща коректно конвертираната стойност на продажбите в лева – 24,0 млн. евро (46,9 млн. лв.)
Прикачени файлове:Съобщение
Как става тая работа ?
Не е ли крайно време да осъзнаете с пилешките си инвеститорски мозъчета,какво предстои?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнениеАз от миналата седмица го моля да сложи една елха тук, обаче вече и това не смее !,пък то какво ?
Ами нови разпродажби !
Last edited by danetha; 11.12.2024, 07:36.
Коментар
-
Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение
Не виждам връзка между ВЕИ и смарт устройствата. Във ВЕИ си личеше, че има балон. В смарт устройствата или IoT все още няма балон. Те тука сме съвсем в началото. Дали ще има балон не е ясно и кога ще дойде още по-малко е ясно. Така че тук пазара ще расте още много нагоре в следващите години, а Шели ще го изпреварва.
Както в момента се вижда, че в ИИ има балон, ама кога ще се спука не е много ясно. Но Шели няма голяма връзка и с този сектор и пукането на ИИ балона няма да засегне IoT.
Според мен дори и сериозна глобална рецесия няма да засегне сериозно IoT пазара. Просто той се превръща като необходимост, а не като лукс. Щото при рецесия първо страдат по-луксозните и не чак толкова ежедневни неща.
Тука най-сериозния риск е да открият евтина и почти безплатна енергия, тогава никой няма да си купува такива устройства, нека си светят лампите цяла нощ, примерно. Но това ми звучи доста утопично. И докато се качва цената на енергията, ще се качват и продажбите на такива устройства.
Според мен най-високи са техническите рискове:
1. Проблеми с хостинга на Шели и хоп 15+ милиона продадени устройства стават безполезни и не може да си включиш лампите докато не се оправят сървърите на Шели.
2. Уязвимост в устройствата - опс, дупка в сигурността на устройствата и хоп някой хакер придобива контрол над 15+ милиона устройства.
3. Шели пускат нов фирмваре ъпдейт, който ги прецаква. И за да подкараш устройството трябва да му правиш резет - демек разглобяваш, резетваш, пак вкарваш в акаунта и пр. неразбории. Имаше такъв случай наскоро с някаква фирма за антивируси дето след ъпдейта на антивирусната програма скапваше Уиндоуса.
Разликата от ВЕИ идеята ,е че тя беше наложена и спонсорирана на централно ниво от ЕС.
Шелли решава два проблема :
1.Пести енергия
2.Смарт хоум
Най-голям риск е софтуерен проблем.
А огромен потенциал е B2B бизнеса.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Иван Давидов Разгледай мнение
При Шели рискът е от същата категория, какъвто беше рискът при ВЕИ и в частност соларните компании. Там, преди 4 години, имаше изключително високи очаквания, съответно много високи, даже твърде високи оценки. После се оказа, че заради намалялото търсене на такъв вид енергия в световен мащаб, породено от по-високите разходи за внедряване, повечето ВЕИ компании страдат. Дори няколкото топ ВЕИ компании, с много стабилен счетоводен баланс, с много добър мениджмънт и т.н., сега отчитат 80%+ спад от върховете си (SEDG, ENPH). Някои вече фалираха (SPWR).
Основният риск, който виждам краткосрочно, е свързан с потенциалната опасност от някаква форма на по-глобална рецесия, при което вместо ръст от 40-50% на годишна база, да видим ръст от примерно наполовина, а в още по-лошия сценарий дори да няма ръст, ами спад. Тогава ще видим много рязко как цената се връща до ниски двуцифрени, а може би и едноцифрени нива.
При другата ситуация, ако европейските икономики продължават напред и през следващите няколко години Шели продължи да показва ръст на продажбите от 40-50% на година, тогава цената към днешна дата е ниска и вече трябваше да гони три цифри.
Както в момента се вижда, че в ИИ има балон, ама кога ще се спука не е много ясно. Но Шели няма голяма връзка и с този сектор и пукането на ИИ балона няма да засегне IoT.
Според мен дори и сериозна глобална рецесия няма да засегне сериозно IoT пазара. Просто той се превръща като необходимост, а не като лукс. Щото при рецесия първо страдат по-луксозните и не чак толкова ежедневни неща.
Тука най-сериозния риск е да открият евтина и почти безплатна енергия, тогава никой няма да си купува такива устройства, нека си светят лампите цяла нощ, примерно. Но това ми звучи доста утопично. И докато се качва цената на енергията, ще се качват и продажбите на такива устройства.
Според мен най-високи са техническите рискове:
1. Проблеми с хостинга на Шели и хоп 15+ милиона продадени устройства стават безполезни и не може да си включиш лампите докато не се оправят сървърите на Шели.
2. Уязвимост в устройствата - опс, дупка в сигурността на устройствата и хоп някой хакер придобива контрол над 15+ милиона устройства.
3. Шели пускат нов фирмваре ъпдейт, който ги прецаква. И за да подкараш устройството трябва да му правиш резет - демек разглобяваш, резетваш, пак вкарваш в акаунта и пр. неразбории. Имаше такъв случай наскоро с някаква фирма за антивируси дето след ъпдейта на антивирусната програма скапваше Уиндоуса.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнение
Аз от миналата седмица го моляда сложи една елха тук, обаче вече и това не смее !
Коментар
-
Първоначално изпратено от 15- Разгледай мнение
Да ти кажа честно, твоято прогноза струва в пъти повече от която и да е компания. В този смисъл, ти как ги виждаш нещата тук средносрочно /1-3г/ - ако искаш кажи за приходи, ако искаш за печалба, а ако не те е страх, кажи и за цена на акция.
При Шели рискът е от същата категория, какъвто беше рискът при ВЕИ и в частност соларните компании. Там, преди 4 години, имаше изключително високи очаквания, съответно много високи, даже твърде високи оценки. После се оказа, че заради намалялото търсене на такъв вид енергия в световен мащаб, породено от по-високите разходи за внедряване, повечето ВЕИ компании страдат. Дори няколкото топ ВЕИ компании, с много стабилен счетоводен баланс, с много добър мениджмънт и т.н., сега отчитат 80%+ спад от върховете си (SEDG, ENPH). Някои вече фалираха (SPWR).
Основният риск, който виждам краткосрочно, е свързан с потенциалната опасност от някаква форма на по-глобална рецесия, при което вместо ръст от 40-50% на годишна база, да видим ръст от примерно наполовина, а в още по-лошия сценарий дори да няма ръст, ами спад. Тогава ще видим много рязко как цената се връща до ниски двуцифрени, а може би и едноцифрени нива.
При другата ситуация, ако европейските икономики продължават напред и през следващите няколко години Шели продължи да показва ръст на продажбите от 40-50% на година, тогава цената към днешна дата е ниска и вече трябваше да гони три цифри.
Имам експозиция към Шели от три места - БФБ, Ксетра и ИмВенчър II. Влязох през Ксетра лятото, докато цената стагнираше около сегашните си нива. Като цяло вярвам в доброто управление и на Шели, и на Имвенчърите, които имат общи интереси, заедно с интересите на миноритарите като нас. Инерцията, поне за момента, е благоприятна за всички.
- 7 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Спекулант79 Разгледай мнение
Най-просто казано, че мечките са слаби и един рибар ще остане без елха за коледада сложи една елха тук, обаче вече и това не смее !
Коментар
-
Първоначално изпратено от 15- Разгледай мнение
Какво значи това?
Коментар
-
Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнениеАма какво може, да каже, освен старите небивалици, които пише с години!? За някаква пушка, която според неговия псевдо-сценарий трябваше да е гръмнала няколко пъти;?
Ликвидацията на брефа е евентуално след една петилетка минимум, така че, ще списва тука, и не само по причините на жлъч и завист, които Батя беше забелязал
Гаражният ребрандировач им напука всички алюзии за заспалото бфбно и процесът съвсем не е свършил и имаме още да гоним Спийди
(вижте примерно с какъв марж, и т.н. работи Спиди - под тези на Шели)
Като се замисли човек щ, трябва свещи да й палят на хартишката, "загдето" реинкарнира и нов живот инжектира в притихналия индекс, но ...откъде толкова акъл
Вицът за бфб-Казана в Ада вече има нова трактовка - пазен е от груйчовци, а не от българи!
Успех ти желая!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Иван Давидов Разгледай мнение
Проблемът е, че тази прогноза я потвърждават вече кажи-речи от половин година. И всеки път е за след 12 месеца. След още 12 месеца може пак да потвърдят същата цена. И аз мога да правя такива прогнози.
Не е като да нямам акции, но ми се иска и цената да върви нанякъде, за предпочитане нагоре..
Коментар
-
Първоначално изпратено от ТодорЛ Разгледай мнениеМонтета потвърждават прогнозата си за 49евро. Рано или късно акцията ще стигне тази цена.
Не е като да нямам акции, но ми се иска и цената да върви нанякъде, за предпочитане нагоре.
- 4 Харесвания
Коментар
Коментар