If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
При една и съща капитализация на Алкомет и Алтерко, но при коренно различни печалби и перспективи, кой е подценен и кой е надценен?
И двете, дедо попе, са подценени. Съвсем различно производство, а и пазарите- Алумината е в своя бранш от времето на късния соц,, с пазар предимно Европа, производството е енергоемко, капиталоемко и т.н. вече с изпилени маржове печалба. а Алтеркото току що влиза мощно в своя пазар и вече не помня на колко, май над 100 дъражви ли бяха?! Или 120 ... все едно де, данните тук са много по-динамични, пък и амазоната работи за нас, рано или късно ще има още държави
Но имам и от алумината, въпреки, че са няколко пъти по-малко от алтерко (без да съжалявам,) нито пък да го препоръчвам, Само си спомням и аз като дддд, препоръчаното някога от Костолани, "..При златна треска по-добре е да се инвестира ..в лопати"
Хари, редица иновации и нови продукти/услуги се измислят от стартъпи по света в днешно време, които после бързо ги поглъщат големите акули. Това е практика от доста години насам. Ако ме питаш дали мисля, че не си прав в очакванията си - може и да си прав. Разбира се, че може да си прав, но може и да не си. Аз не съм убеден на 100% в това което очаквам, ти си убеден. Само времето ще покаже.
не мислим че ще бъдеш разбран ВЪПРЕКИ че това са част от очакванията
направо си признай - по-добри устройства на света няма
Mного бъркате щатите - Алтерко е в друг сегмент (все още), за тоя с "най-добрите" устройства, имат още бая брашно да смелят. Техните продукти са любителски. За това и основния пазар им е Германия, където все още голямата част от младите е технически насочена.
Иначе в целия сектор за домашна автоматизация цари хаос - това се коментира от години - много стандарти, много ограничения, разнородни потребители. Няколко стари платформи се ползват за основа, всяка с недостатъците си. Китайците (и не само) се пробват да набутат нещата в облак, и пак не им връзва. Не става изведнъж да се задраска всичко и да се почне наново, така че - пътят е дълъг.
Тъпотиите на пибаджията изобщо не мисля да ги коментирам, само да знае, че има разлика между изпълнителни/сензорни устройства (каквито произвежда алтерко) и концентратор или мозъкО, където стоят логическите връзки между входовете и изходите, където той сънува изкуствения интелект.
Хари, интересна теза, но за мен има два недостатъка. Първо ние сме като Ейпъл тогава а не като Нокия. Второ изкуственият интелект за който говориш не е пречка а огромен попътен вятър за Алтерко. Ние се възползваме максимално от гласовите команди на Алекса и Сири защото Алтерко стои от другата им страна. Представи си процеса по следният начин:
1. Алекса намали осветлението на 60 процента;
2. Алекса подава команда към димера на Алтерко;
3. Димера намалява осветлението
4. Човека е доволен.
аз не виждам конфликт а симбиоза с изкуственият интелект. Този тренд е попътен вятър.
Тук е време прецаканото да разкаже историята за лопатите и златната треска.
Та в случай, че реша да се включа в тези трендове защо да го правя на пъти по-раздути оценки при много по-нисък растеж на компании търгуващи се на западните пазари. Погледне ли човек оценката на Силикън лабс и направо може да му се изправи косата от ужас. За разлика от вас аз не съм хейтър към всичко българско а съм с малко здрав разум и средна интелигентност. Успех в търговията.
Хари, редица иновации и нови продукти/услуги се измислят от стартъпи по света в днешно време, които после бързо ги поглъщат големите акули. Това е практика от доста години насам. Ако ме питаш дали мисля, че не си прав в очакванията си - може и да си прав. Разбира се, че може да си прав, но може и да не си. Аз не съм убеден на 100% в това което очаквам, ти си убеден. Само времето ще покаже.
Ей, не се спряхте с глупостите и хуморестките в тази тема. Да ви питам метафорично и с реален пример. 2006-2006 преди да излезе първият Айфон на Апъл колко устройства телефонни продаваше Нокиа? Не беше ли Нокия номер 1, еталон за качесто и всичко на пазара на телефони, до момента в който на пазара излиза нов иновативен продукт кой обръща тоя пазар с главата надолу? Какво стана с Нокия и растежните и продажби на телефони, Никия фалира и купуха само заради спорта и затова и все още я има. Но не сравнявайте Нокия и Лешерко, няма база за сранение, камо ли с Тесла.
Както при автомобилите сега пазара се преобръща заради навлизането на АI с авнотономните автомоболи, който софтвер все още не е готов, но ще стане всеки момент и това ще обърне продажбите на коли в света отгове надолъ, може много автонобилни произвоители да изчезнат, защото НЯМА ДА МОГАТ ДА ПРОИЗВЕЖДАТ ТАКЪВ СОФТВЕР, ВЪПРЕКИ, ЧЕ КАКТО НОКИЯ СА МОЖЕ ЛИ ДА ПРАВЯТ ПЛАСТМАСАТА, ЧИПОВЕТЕ ИЛИ ЛАМАРИНИТЕ И ФАРОВЕТЕ, НО НЕ МОГАТ ДА ПРАВЯТ СОФТВЕР, КАКТО И СИРМА НЕ МОЖА, НИЩО ЧЕ ИМА ДЕСЕТКМИ МИЛИОНИ ЗА Р§Д, така и на пазара на СМАРТ ХОУМ ЩЕ СЕ ПОЯВИ, ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ< СОФТУЕР, КОЙТО ЩЕ УПРАВЛЯВА ДОМА ТИ - ВСИЧКО НЕ САМО КРУШКИТЕ, ТАБЛОТО, ТВ И КУРНИЗА ТИ, А ЦЕЛИЯТ ТИ ДОМ - ВОДА, ТОК, ЗАКЛЮЧВАНЕ, КАМЕРИ - НО ТОВА СА РАЗРАБОТКИ, КОЙТО КОЙТО ТИ ИЗМИСЛИ- ВЗЕМА ЦЕЛИЯТ ПАЗАР, НЯМА МЯСТО ЗА МАЛКИ НА НЕГО, КАКто и за нокиа не остана място и ВСИКИЧ СМЕТКИ ЗА РЪСТ НА ПРОДАЖБИТЕ , КОИТО СМЯТАТЕ ОТИВАТ В КОШЧЕТО ЗА БОКЛУК
направо си признай - по-добри устройства на света няма
Не е важно да си най-добрия в света и на най-ниската цена. Въпрос на оптимална цена на добро качество. Ако са по-качествени от китайците и по-евтини от западняците за мен е ОК. Но единственият измерител си остава колко хора са склонни да си купуват. Това, че основни пазари са им Германия и Италия показва, че продуктите са добри. Ако продадат над 1млн джаджи за 2020, както прогнозираха в проспекта, това не ви ли е достатъчно показателно дали стават продуктите им.
Ти па, то на бфб понятието "огромно" може да се приеме за саркастично казано, сичуейшъна е по скоро - много клон, малко маймун
А мамуните са си нефелни и в демографска криза.
Ма донякъде си все пак прав де, станало е модно тук и съответно тълпичка се заформила.
Коментар