IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фондовете: да купуват или да държат кеш?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от НЕСТОР
    Един човек умира, след него остават децата му " малките частици безсмъртие " , а на борсата кой ще работи!? До ден днешен човечеството е безсмъртно , за по-нататък не знам.

Бих искал да поясня с всичките тези метафори, че до приемането ни в ЕС борсичката ни беше в ембрионална фаза. Не че не се печелеше и по това време. Тази година е като първия месец за бебчето. Какво ще последва, всеки сам да екстраполира за себе си.
    В общи линии поне на мен така ми се струва развитието.
    И аз така мисля.

Коментар

• Логиката е правилна но не забравяйте ,че големи движения на килограми се наблюдават и при възрастен човек.Състоянието е болестно разбира се,но движението е факт.

Коментар

• Един човек умира, след него остават децата му " малките частици безсмъртие " , а на борсата кой ще работи!? До ден днешен човечеството е безсмъртно , за по-нататък не знам.

Бих искал да поясня с всичките тези метафори, че до приемането ни в ЕС борсичката ни беше в ембрионална фаза. Не че не се печелеше и по това време. Тази година е като първия месец за бебчето. Какво ще последва, всеки сам да екстраполира за себе си.
        В общи линии поне на мен така ми се струва развитието.

Коментар

• Много хубаво сравнение с човека, но има една разлика - всеки умира. Един по-млад, друг по-стар...

Коментар

• А, много правилно. Всеки сам да си направи изводите. Ако разбира се му се нрави това сравнение.

Коментар

• Първоначално изпратено от НЕСТОР

Ще ти дам един пример, който няма нищо общо с борсата , но на мен лично много ми е близък.
              Човек кога наддава с килограми по-бързо: като бебе или когато е тийнеджър!?

Всичко горенаписано си е мое лично мнение и не е съвет или прогноза за нищо.
              Най - много се увеличава теглото в първия месец след раждането.

Коментар

• Ако нарасне достатъчно, тогава няма да има срив.

Fontus, ти сам си си отговорил на това, което те вълнува. Бих добавил: ако дори има новини, за това което споменаваш няма да има срив.
                Според мен дори и да няма новини пак срив няма да се случи, просто ще има забавяне на растежа на цените на сегашните акции, което ще е признак на зрелостта на пазара. За това явление обаче си има време докато се случи.

Ще ти дам един пример, който няма нищо общо с борсата , но на мен лично много ми е близък.
                Човек кога наддава с килограми по-бързо: като бебе или когато е тийнеджър!?

Всичко горенаписано си е мое лично мнение и не е съвет или прогноза за нищо.

Коментар

• Първоначално изпратено от Investorrr
                  Ще дойде време, когато акциите ще се сринат - неминуемо е
                  Всъщност сегашната ситуация на БФБ прави ИПО-тата изключително изгодни за фирмите, въпреки убийствено ниските за българските условия лихви на ЕЦБ. За съжаление подготовката за ИПО изсква технологично време от 1-2 години, така че засега все още малко фирми се възползват от възможността да привлекат евтини пари, но броят им се увеличава. Ако нарасне достатъчно, тогава няма да има срив.

Коментар

• ДФ вече управляват активи за над 1 млрд. лв. Това е много сериозна сума, доверена им за управление, която едва ли някой държавен служител проумява за какво става на съпрос. Засега държавните институции - КФН, Прокуратурата на РБ, МВР нехаят, как се управляват тези пари - няма жалби )))))), те работят само ако са сезирани. Ще дойде време, когато акциите ще се сринат - неминуемо е, тогава ще има и жалби от спестители и очаквам тези въпроси, които задаваш сега ти, да бъдат задавани на портфолио мениджъри от служитеил на КФН, Прокуратурата, Икономическа полиция ))))) Жакко, че нямаме работещи институции, които да им задават овреме тези въпроси, а това време е сега ))))

Коментар

• Фондовете: да купуват или да държат кеш?

Ще ми се изкоментирате някои мои мисли относно правилното поведение на фондовете в различни ситуации.

Първо, ако открият някоя акция с фундамент, който оправдава цената й, тогава няма какво да се говори — разбира се тази акция трябва да се купи. Тук му е мястото да кажа, че според мене българските фондове в това отношение са доста мързеливи. Вярно е, че на БФБ е трудно да се намерят ликвидни компании с добър фундамент, но за сметка на това е пълно с неликвидни акции, които само чакат някой да се заинтересува от тях и да ги направи ликвидни. Да се казва, че влизането в неликвидна акция ще доведе до нежелано надуване на цената й, според мене е само оправдание на мързела да се излезе от офиса и да се проучват нещата както трябва. След като влязат в дадена неликвидна позиция мъдрите фондове би следвало да я управляват по същия начин, както това прави мажоритарят на PET. Там той от много време е сложил едни „тапи“, които не позволяват цената да се качи. В резултат на това хората лека-полека се разочароват от тази акция и сигурен съм, че въпреки продажбите, които мажоритарят прави, за да не допусне покачване на цената, в крайна сметка той е купил повече, отколкото е продал.

Второ, нека разгледаме ситуацията, при която фондовете не откриват акция, чиято цена е значително по-ниска от фундамента. При положение, че разполагат с кеш, какво трябва да го правят? Просто да започнат да купуват, означава да си връткат по между си акциите и парите, докато цената им се надуе достатъчно, че наличният кеш да започне да отговаря дневните обороти. От това обаче фондовете няма да спечелят нищо — цената на акциите ще се е вдигнала, но средно погледнато, фондовете пак ще разполагат със същите акции и със същия кеш. Т.е. реалното им богатство ще си е същото, само оценката му ще се повиши.

Затова аз мисля, че в такава ситуация фондовете не трябва да се изкушават и да дигат цените на акциите без да си направят някои сметки. Управляващите дружества на фондовете трябва да водят политиката, която е изгодна за тях лично, а не за инвеститорите (макар това да звучи цинично). За да печелят повече, управляващите дружества трябва да привлекат повече клиенти в своите фондове. Именно това и трябва да ги ръководи при вземането на решения. Ако клиентите им се трупат на опашки да им дадат парите си, тогава е безсмислено да се купуват акции с тях — по-добре да се държи кеш, с който да се участва на ИПО-тата. Ако обаче в резултат на това доходността им намалее и опашките също, тогава значи идва времето кешът да се използва за купуване, при което цената на акциите ще се надуе, а хората отново ще се наредят на опашки.

Що се касае до това коя акция да се купува, ами мисля, че най-добре е фондовете да купуват от тези акции, от които вече притежават, защото така ще надуват своите собствени акции, а не акциите на конкурента.
                    Working...
                    X