IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Произход на капитала на някои дружества

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Нека и аз да кажа една мъдрост:
    " Ако си получил доход без да си го изработил, значи някъде някой го е изработил без да го е получил."

От друга страна: ние тук също вършим работа: поемаме риск. награждаваме добрите дружества и наказваме лошите (според разбиранията на всеки от нас).

Относно това: дали на борсата "за да спечели един - други трябва да загуби":
    Казано е : "приливът вдига всички лодки". Т.е. докато на БФБ влизат пари - всички (почти) участници печелят. (наи-общо казано).
    Като свърши банкетът - тези, които са останали последни, ще платят сметката (ха-ха)
    Не препоръчвам никому нищо.

Коментар

• Първоначално изпратено от spread
      Абсолютно невярно твърдение - ами виж тази борса - всички печелят няма да е завинаги, но вече доста време е така, а за дивиденти чувал ли си?
      Наивно, много наивно. В природата има кръговрат на водата. В икономиката - кръговрат на капиталите. Няма такъв фокус - "всички печелят". Някой губи. Друг е въпроса кой е той.

Коментар

• "Измислица е, всичко е измислица. И нямат легенди вековете; всяко поколение е съчинявало само за себе си и нищо не се е предавало от минало за бъдеще. Даже надали е имало минало. И не ще има бъдеще. Нищо не е имало и нищо не ще има: мърсете, колкото искате - дедите не ще чуят и внуците не ще се червят."

от Хоро на Антон Страшимиров
        "Only when the dusk starts to fall does the owl of Minerva spread its wings and fly."

Коментар

• Аз примерно в Химимпорт не влязох именно поради мениджмънта. Изводите са ясни: Изпуснал съм досега 300% доходност и дружеството се развива добре. И въпреки това и занапред едва ли ще вляза: имам си принципи и мои разбирания и това е.

Коментар

• Първоначално изпратено от Amatyor
            Има ли въобще компания или начинание в България което да е достойно за инвестиране според вашите морални критерии?

.
            Например Инвестора, ако не беше толкова надуто
            Първоначално изпратено от Amatyor
            Приказката за първия милион не е измислена от българи. По цял свят има мошенници и крадци.
            .
            И какво като има - да станем като тях ли?

Парите са мръсни и миришат. Няма чисити пари.
            .
            Има много примери - например от IT сектора - google и много други. Все пак всяко нещо си има граници.

Природата не търпи вакум. За да печели един - друг трябва да губи. Това правило няма изключения.
            Абсолютно невярно твърдение - ами виж тази борса - всички печелят няма да е завинаги, но вече доста време е така, а за дивиденти чувал ли си?

Коментар

• Вие моралистите в какво всъщност инвестирате?

Има ли въобще компания или начинание в България което да е достойно за инвестиране според вашите морални критерии?

Незнам от Луната ли падате? Или сте някакви идеалисти?

Приказката за първия милион не е измислена от българи. По цял свят има мошенници и крадци.

Или вярвате на приказаката за Рокфелер дето лъскал ябълките?

Парите са мръсни и миришат. Няма чисити пари.

Природата не търпи вакум. За да печели един - друг трябва да губи. Това правило няма изключения.

Коментар

• Всеки борсов балон е бил като магнит за всякакви мошеници и шмекероци, а в България където такива са на власт, това е изключително лесно за подобни индивиди.

Крадецът е боклук, независимо дали е в костюм за 2000, джапанки от Илиенци, независимо ченге ли е бил, дете на бивша номенклатура или мутра като Самоковеца, намерила връзки с властта.
                Това, че държавната администрация му е позволила да прави измами, не означава, че е способен или децата му са такива. Да му се вярва е наивно и да му се поверят пари, глупост!
                Каква е гаранцията, че някой който до вчера е крал няма да окраде и вас?.. и в случая не става дума за морал и тем подобни разтегливи като дъвка понятия, а до инстинкт за самосъхранение.
                Факта, че на БФБ няма къси позиции говори само за едно, че много компании са пирамиди и създадени с цел да източат пари от наивниците, а ръководството на самата борса има пръст в цялата далавера.
                Тук таме, между тези индивиди, има наистина много способни люде, развиващи се в крак с времето, независимо какви са били, както и такива които наистина са започнали от нулата, но те са наистина твърде малко и един инвеститор наистина добре трябва да си отваря очите на кого и при какви условия си поверява парите.
                Защото, когато тези хора бъдат поставени в условията на истинска конкуренция, едва тогава качествата на един или друг мениджър могат да се видят.
                В часът на свинете ще се види кой оцелява и кой отива в кланицата!
                Малко история:
                Битката при Поатие:
                7 000 англичани ръководени от Черният Принц (син на Едуард III), не яли от 3 дни, половината с дизентерия, в чужда, враждебна страна, но професионални войници и свободни селяни с лъкове, правят на пух и прах 18 000 французи, предимно дворцови фукльовци и мамини синчета накичени с пера и въоръжени до зъби, но лишени от опит и истинска стратегия.
                http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Много ми е интересно въпросната г-жа къде инвестира парите на осигурените лица в такъв случай....... Коя от българските компании е дала ясно обяснение за произхода на капитала си, за да прецени коя е чиста и коя не? Или може би не инвестира в България? По този начин лишава хората доверили парите си на нея от потенциална доходност. А за капиталите на чуждите компании в които инвестира чрез фондове, произхода на капиталите им дали е ясен на въпросната г-жа? Ей да му писне на човек от популисти......

Коментар

• е то си има простички думички народни, както се казва... "Само не ме питай как си направих първия милион" те поне са си изкарали активите и дават шанс на хора да спечелят пари на БФБ... ами тея дето не са на светло още

Коментар

• Първоначално изпратено от blah blah
                      И според мен има огромно значение. Съществува допълнителен риск миноритарите да бъдат измамени от даденото лице или групировка. Ако дружството предимно пере пари тогава не се обвързваме с финансова структура, а с криминална и след като парите бъдат изпрани и се привлече допълнителен капитал, фирмата може да се окаже куха, а договорите и да се прехвърлят на друго юридическо лице. Или просто някоя от другите схеми. Всички знаем каква е стойността на отчетите на компаниите и колко лесно се манипулират.
                      Отвратително е и твоите пари да стават част от препиране на капитал, а и дори да не се опариш, а и да си на печалба от операцията, пак е омерзително.
                      На запад това е първостепенен въпрос, а тук нескритио се въодушевяваме, че някои мажоритари използват и непозволени средства. Има и наплив на инвеститори към подобни дружества, точно защото сенчестият бизнес се възприема като сигурна гаранция за успех.
                      Относно дамата от ПОК Доверие, само мога да изкажа одобрение за допълнителните критерии при взимането на инвестиционно решение. Дано и повечето от нас да почнат да мислят и действат по подобен начин.
                      pove4e-to drujestva na bfb-to sa edni golqmi peralni...
                      taka4e cqlata tema e bezmislena tui kato i ti si investiral vuv nqkoi ot tqh
                      duri 4e moje bi ne si znael... kolko-to i da ne mi se vqrva!

Коментар

• И според мен има огромно значение. Съществува допълнителен риск миноритарите да бъдат измамени от даденото лице или групировка. Ако дружството предимно пере пари тогава не се обвързваме с финансова структура, а с криминална и след като парите бъдат изпрани и се привлече допълнителен капитал, фирмата може да се окаже куха, а договорите и да се прехвърлят на друго юридическо лице. Или просто някоя от другите схеми. Всички знаем каква е стойността на отчетите на компаниите и колко лесно се манипулират.
                        Отвратително е и твоите пари да стават част от препиране на капитал, а и дори да не се опариш, а и да си на печалба от операцията, пак е омерзително.
                        На запад това е първостепенен въпрос, а тук нескритио се въодушевяваме, че някои мажоритари използват и непозволени средства. Има и наплив на инвеститори към подобни дружества, точно защото сенчестият бизнес се възприема като сигурна гаранция за успех.
                        Относно дамата от ПОК Доверие, само мога да изкажа одобрение за допълнителните критерии при взимането на инвестиционно решение. Дано и повечето от нас да почнат да мислят и действат по подобен начин.

Коментар

• За мен има значение .Когато имам алтернатива никога и не съм клиент на такива дружества имам някакво чувство за справедливост и това си е .
                          "Бог е създал човека, а Самуел Колт ги направи равни"...

Коментар

• Тази г-жа Данела Петкова е постъпила много непрофесионално в този случай- "Имахме съмнения за собствениците на компанията и свързани с нея корупционни практики. Независимо от печалбите, които би донесла дадена инвестиция, ако нещо, свързано с емитента на дадена ценна книга, ни притеснява, не искаме да допринасяме за неговото допълнително обогатяване", разяснява Петкова." Неино задължение е не да бъде съдник,а да повишава стоността на инвестициите на своите клиенти.И аз имам ,,съмнение,, ,че заради нейни ,,съмнения,, клиентите им пропускат ползи.А отностно дали трябва да инвестираме в дружества със съмнителен стартов капитал казвам -да.Ние сме на БФБ не да обичаме дадено дружество ,а да печелим.Пък и историята на почти всички капитали в цял свят е мръсна.Поне в началото.

Коментар

• Сьжелявам че ще започна с това ,но МОРАЛ наистина не е подходяща дума при взимане на инвестиционно решение.Виж ДОВЕРИЕТО на инвеститорите към мажоритаря и управляващия екип е важно нещо.Мутра или не мажоритаря или управлява добре компанията/което е свързано с добри резултати/си или не.В случей че я управлява добре думата МУТРА също става излишна и неподходяща.Хубавото на този пазар е това че инвеститорите идват и си отиват.Примера от статията е реален.Корупционни практики и подобни влизат в графа недоверие към компанията.Със сигурност всеки инвеститор обръща внимание на такива въпроси,но тук нещата може би допират до поемане на риск.Всеки си преценява и си плаща за гевулъка.Относно децата ни и света в който ще живеят допира до направеното от поколенията преди тях.Във всички случеи компаниите които оцелеят за внуците ни няма да са тези които се управляват от мутри.А най-разумното е сега да се погрижим за добрият старт на децата ни.

Коментар

• Произход на капитала на някои дружества

Взех решение да пусна тази тема, защото ми се струва много важна, а ако изобщо и обръщаме някакво вниманиение предимно се плъзгаме по повърхността на проблема.

Има ли за вас значение произходът на капитала на собствениците на листнатите на БФБ компании?

Знам предварително, че за доста хора най-вероятно отговорът ще е "Не, стига да носи печалба".

Замислял ли се е някой, че купувайки акции и участвайки в увеличение на капитал на определени компании правим бивши мутри и престъпници по-богати и може би обричаме децата и внуците ни един ден да работят за тях (ако останат в България). Или смятате просто, че закачвайки се за техния влак няма лошо и ние да докопаме някаква печалба? Или пък изобщо това не е критерии при избора за инвестиция и методите на печелене на държавни поръчки и начинът на правене на бизнес си е проблем само на мажоритарите? Интересно ми е да чуя коментарите ви, но ще е хубаво да не се ограничаваме с "Борсата не е място за морал" и подобни, а да има и аргументации.

По долу съм цитирал статия за Даниела Петкова от ПФ "Доверие", която прочетох в karieri.bg засягаща инвестиционните решения на фонда:

"Решенията се оформят в свободна дискусия, а Даниела Петкова отново има правото на вето. Рядко й се налага да го упражнява. Един от случаите, в които е казала "не", е свързан с желанието да се инвестира в акции, които противоречат на социално отговорната инвестиционна политика, която "Доверие" се опитва да следва. "Имахме съмнения за собствениците на компанията и свързани с нея корупционни практики. Независимо от печалбите, които би донесла дадена инвестиция, ако нещо, свързано с емитента на дадена ценна книга, ни притеснява, не искаме да допринасяме за неговото допълнително обогатяване", разяснява Петкова."

http://www.karieri.bg/show/?storyid=386000
                              Working...
                              X