IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Инвестиционни хоризонти

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• През това за което говори Директора съм минал и съм съгласен с него.Хоризонт поне 2-2,5год.Първата е за оцеляване.Влязох на февруарския връх 2005!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от psycoholic
      Просто ми направи впечатление, че повечето фондове препоръчват най-малко 1-2 години като инвестиционен хоризонт, та ми стана интересно, какво точно разбират под това.
      а и като допълнение към темата - някой знае дали някой фонд е правил сплит на акциите си. Т.е. ако съм инвестирал сега, дали след 3-4 години мога да о4аквам от 5 акции да имам 10, примерно...
      Пич, първо фондовете обикновено имат дялове, а не акции. Второ, най-скъпите акции на ИД са около 200 лв, ако не се лъжа. Ако някой няма и 200 лв, къде въобще е тръгнал да инвестира? Трето, зад акцията или дяла от фонда стои дивирсифициран портфейл, т.е. не е същото като да имаш само една акция за 200 лв от някое дружество, което ако нещо сгафи, цената пада. Така че дори тези 200 лв да са ти последните пари, можеш спокойно да ги вложиш в 1 фонд. Така че при фондовете въпросът за сплит е напълно безсмислен.

Относно хоризонта - за една година се предполага, че са се извъртяли всички възможни "сезони" на пазара, минали са върхове и спадове и накрая като дръпнеш чертата, резултатът е еди-колко си. Ако вкараш парите си на връх обаче (както беше през февруари) и след 2-3 месеца решиш, че ти трябват, може да се окаже, че точно в тези 2-3 месеца пазарът е надолу (както беше март и април) и съответно излизаш на загуба. Ако държиш по-дълго обаче, пазарът отново обръща и ти си на плюс. Това е причината, поради която професионалистите съветват да залагаш хоризонти над 1-2 години.

По въпроса какво става след това - много просто, ако тръгнеш към географския хоризонт, когато стигнеш там, пред теб се откриват нови хоризонти. С други думи - тогава ща му мислиш. Ако няма изгледи за някакви кризи или спад на пазара в дългосрочен план - си оставяш вложението. Ако пък има такива опасения - изтгляш го с печалбата и търсиш други възможности.

Коментар

• То хубаво да проверяваш ама много ме зачуди като се размечта и за сплитче.
        Пък и фондовете не са един или 2 - един като закучи и заминаваш на другия. Като жените:-)
        Реално число е естествено. Просто не са за всеки, ама като си е направил име човека, куцо и сакато иска да се докопа:-).
        Между другото всяка година прави търг за вечеря с него - обикновено цената стига за няколко акцийки от фонда. Може да посъбереш малко, пък вземе да те огрее щастието :-)

Първоначално изпратено от psycoholic
        Хмм, тва за съвета, предпочитам да знам на къде отивам преди да ме връхлети чрезвичайността ;-)
        Пък и обсъждаме нова тема, че гледам повечето форумци май са отпрашили към морето и не вървят много теми!
        Между другото проверих цените на чичо Уорън! Тва реално число ли е? Неговите акционери очевидно нямат моите притеснения;-)

Коментар

Хмм, тва за съвета, предпочитам да знам на къде отивам преди да ме връхлети чрезвичайността ;-)
          Пък и обсъждаме нова тема, че гледам повечето форумци май са отпрашили към морето и не вървят много теми!
          Между другото проверих цените на чичо Уорън! Тва реално число ли е? Неговите акционери очевидно нямат моите притеснения;-)
          Абсолютно реално е числото и абсолютно нямат твоите притеснения.Те просто слушат гуруто си,което смята,че ВИНАГИ Е РАНО ДА СЕ ПРОДАДЕ ЕДНА ДОБРА АКЦИЯ.........

Коментар

• Хмм, тва за съвета, предпочитам да знам на къде отивам преди да ме връхлети чрезвичайността ;-)
            BULL MARKET -- A random market movement causing an investor to mistake himself for a financial geniu

Коментар

• Ами то и аз съм оптимист, въпреки че нямам в момента пари във фондове:-)
              А ти направо действай. Като дойде чрезвичайно събитие, тогава ще взимаш решения, както и да пишеш за съвет тук.

[quote="psycoholic"]
              Първоначално изпратено от boogie
              А ти защо разиграваш този вариант въобще?

Ами оптимист съм! Пък и трябваше да дам данни за да подкрепя примера си!

Коментар

• [quote="boogie"]А ти защо разиграваш този вариант въобще?

Ами оптимист съм! Пък и трябваше да дам данни за да подкрепя примера си!
                BULL MARKET -- A random market movement causing an investor to mistake himself for a financial geniu

Коментар

• А ти защо разиграваш този вариант въобще?

Хмм, е да, но вземете следният прост пример - сега една акция във фонда струва 5 лева! Живот и здраве след 2 години ще струва 10 лева! Това е страхотно за хората влезли рано, но ако някой нов иска да влезе или стар да купи допълнително, до покупателната им способност ще бъде доста затруднена поради твърде високата цена на една акция! Няма ли фонда да забуксува ако не сплитне, поради занижено закупуване на акции?

Коментар

• Нали си чувал на чичко Уорън фонда колко струва една акция?:-)

Хмм, е да, но вземете следният прост пример - сега една акция във фонда струва 5 лева! Живот и здраве след 2 години ще струва 10 лева! Това е страхотно за хората влезли рано, но ако някой нов иска да влезе или стар да купи допълнително, до покупателната им способност ще бъде доста затруднена поради твърде високата цена на една акция! Няма ли фонда да забуксува ако не сплитне, поради занижено закупуване на акции?

Коментар

• Хмм, е да, но вземете следният прост пример - сега една акция във фонда струва 5 лева! Живот и здраве след 2 години ще струва 10 лева! Това е страхотно за хората влезли рано, но ако някой нов иска да влезе или стар да купи допълнително, до покупателната им способност ще бъде доста затруднена поради твърде високата цена на една акция! Няма ли фонда да забуксува ако не сплитне, поради занижено закупуване на акции?

Коментар

• Re: Инвестиционни хоризонти

Какво разбирате под инвестиционен хоризонт? В смисъл инвестирате парите във фонд за 2 години и като минат двете години какво правите? Ако тренда си върви нагоре защо да се теглят парите? А ако тръгне надолу след първата година няма за какво да се чака...
                        понятието ми е малко мъгляво, бихте ли коментирали?
                        Някъде бях чел, но нямам точната статистика пред мен - все пак мащаба е нещо от рода на:
                        Слагаш 1 Евро в DAX на 01.01.1983 - на 31.12.2006 г. то се е превърнало в 17.50 Евро. Ето това е инвестиционен хоризонт. Някои години губиш по 25%, други печелиш по 50%, но си стоиш спокойно и си спестяваш. А пък ако се опитваш да уцелиш най-подходящите моменти с влизане и излизане и изпуснеш 30 най-доходоносни месеца за този дълъг период - 1 Евро тогава се е превърнало само в 2.50 Евро.

Коментар

• Една две години е препоръчително като минимален срок,защото това е времето в която ,да речем една акция се развива добре,разгръща и се потенциала.Тоест ако не прибързаш да я продадеш,можеш само да спечелиш.Практиката поне така говори.С фонда е същата работа,трябва време, и там както при акцийте важи правилото-колкото повече,толкова повече

Успех в измислянето на стратегията.

Коментар

Просто ми направи впечатление, че повечето фондове препоръчват най-малко 1-2 години като инвестиционен хоризонт, та ми стана интересно, какво точно разбират под това.
                            а и като допълнение към темата - някой знае дали някой фонд е правил сплит на акциите си. Т.е. ако съм инвестирал сега, дали след 3-4 години мога да о4аквам от 5 акции да имам 10, примерно...
                            Само затворените инв. дружества.И ако не ме лъже паметта само "Надежда".За отворените и за дог. фондове няма много смисъл.
                            Life won't wait for you.

Коментар

• Просто ми направи впечатление, че повечето фондове препоръчват най-малко 1-2 години като инвестиционен хоризонт, та ми стана интересно, какво точно разбират под това.

Коментар

• Re: Инвестиционни хоризонти

Какво разбирате под инвестиционен хоризонт? В смисъл инвестирате парите във фонд за 2 години и като минат двете години какво правите? Ако тренда си върви нагоре защо да се теглят парите? А ако тръгне надолу след първата година няма за какво да се чака...
                                понятието ми е малко мъгляво, бихте ли коментирали?
                                Зависи как гледаш на инв. хоризонт.За мен не е нещо константно.Периодично анализираш и го променяш.Ако трябва променяш и стратегията.
                                Life won't wait for you.

Коментар

Working...
                                X