IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Регистрация в Централния депозитар

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • ев и нямам представа коректни ли са, сериозни ли са и може ли да се разчита, че няма да ми откраднат парите един вид...???

    Fut coins

    Коментар


    • Стандартната такса на година, която искат от борсата за да ползваш COBOS е 72лв/година. Някои посредници я поемат за тяхна сметка без условия за първата ти година, а за следващите - ако направиш оборот над определена сума. Тая такса е извън комисионните, които вземат за всяка сделка..

      Коментар


      • Първоначално изпратено от new wave
        Благодаря, ще питам и ИП, беше ми интересно технически как стоят нещата
        Качеството акционер се придобива от момента на вписването на лицето в регистъра на Централен депозитар по партидата на съответното дружество. Това на практика става в срок от 2 дни от сключване на сделката на регулиран пазар на ценни книжа - БФБ. От този момент си акционер. Имаш всички права, които произтичат от закона и Устава на дружеството. Едиственото задължение, което се поражда за акционера е да заплати своите акции, но това напрактика става в деня на сделката.
        След това правото на глас в Общото събрание се упражнява от лицата, които фигурират в книгата на акционерите - регистъра на централен депозитар 14 дни преди датата на Общото събрание. Дружеството следи за това на общото събрание и не регистрира за участие в него акционер, който не фигурира към тази дата. Правото да получат дивидент пък имат акционерите, които са придобили акции, най-късно 14 дни след датата на ОСА, на което е приет одитирания годишен отчет и е прието решение за разпределяне на печалба.
        Това са най-общо правата, които може би те интересуват.
        Ако има още нещо - питай - няма нищо смешно, никой не се е родил научен.
        Успех.

        Коментар


        • Благодаря, ще питам и ИП, беше ми интересно технически как стоят нещата

          Коментар


          • Когато си купуваш акции от търгуваните на борсата, ставаш автоматично акционер в съответното дружество. ЦД и посредникът правят всичко, не бери грижа. Има значение кога си ги купил - ако си получил акциите по късно от 14 ден след ОС, нямаш право на глас в ОС. Това обаче не тревожи никой инвеститор, доколкото други управляват компанията.
            Към Калиткото, или Калтака - тъпо е да се подиграваш с незнанието на хората, ако можеш - помогни, ако не - ......... си ........... Форумите не са да си гъделичкаш комплексите!

            Коментар


            • най-добре се обади в инвестиционния посредник чиито услуги ползваш за да ти обяснят подробно без да ти се подиграват

              Коментар


              • ПРОЦЕДУРАТА Е СЛЕДНАТА:

                За да станеш акционер, след като си купиш акциите, подаваш писмено заявление до Бенчмарк да те одобрят за акционер. Ако ти отговорят положително, вземаш два големи куфара, отиваш в офиса им, където ти дават акциите във вид на ценни книжа и с куфарите (най-добре да си с кола) отиваш право в Централен депозитар, за да ги регистрираш. Побързай, ако не успееш да ги занесеш същия ден, рискуваш да те глобят от КФН, БФБ и ГДБОП за пране на пари!!!!!!

                Коментар


                • Регистрация в Централния депозитар

                  Загледах се в съобщението на борсовия бюлетин за БенчМарк. Пише: "Право на глас в ОСА имат лицата, вписани в регистрите на Централен депозитар като акционери 14 дни преди датата на ОСА".

                  Не разбрах, когато си купуваш акции от БенчМарк или организация, ставаш ли акционер и трябва ли да си регистрираш акциите в Централния депозитар.
                Working...
                X