IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Статус Финанси - портфейл?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• За мен това е една от най-привлекателните и перспективни дългосрочни инвестиции, която и в средносрочен план може да доведе до положителни емоции. Особено ако е купена своевременно (под номинала). Този и другия ДФ на Статус могат да бъдат оценени по достойнство особено по време на корекция на нашия пазар. Тук е необходимо обаче повече търпение.

Не препоръчвам никому нищо. Притежавам акции (дялове).

Коментар

• Аз държа там малко пари само за диверсификация. Около 6%-7% от всичките ми инвестиции в акции са там, така че не е болка за умиране, а и имам по-дългосрочни намерения, както и оптимистична вяра в бъдещето. Лично мнение.

Коментар

• Първоначално изпратено от ana
        В една банка, която и да е след като си оставил парите си цели 3 месеца, ще вземеш някаква сума, а при Статус Финанси, при положение че инвестират в банков сектор, който е високо печеливш не получаваш нищо срещу парите, който си вложил? Дали има друго оправдание, освен много, много лош мениджнънт? Все пак не са държавна организация?
        Абсолютно съгласен. Отдавна и аз излязох от там. Слава богу само 20 дни. Не оправдаха очакванията ми.

Коментар

• Аз вече закрих тази позиция.
          Факте е, че в период , когато пазарът растеше, стойността на тези дялове падаше.
          Според мен обаче едва ли мениджърът на фонда има вина.
          Просто стартът на фонда съвпадна с ипотечната криза в САЩ и всички проблеми с междубанковото финансиране там и в Европа.
          Това се отрази на доверието на инвеститорите в емисии точно на финансови дружества, в каквито инвестира този фонд.

Тъй като очакванията са кризата да продължи, ако не и да се задълбочи, реших че е по-добре временно да се инвестират средствата някъде другаде.

Иначе смятам, че идеята за такъв фонд не е лоша и отново бих влязъл в него, но ще изчакам по-подходящ момент.

Коментар

• Цитат:"А при този фонд за сега - три месеца вече- доходност няма. Май трябва да се взима някакво решение по отношение на инвестицията!"
            Елементарно Уотсън - затваряне. Поне конкуренция в тази област - дал господ.

Коментар

• Доходността на Статус финанси е значително по-ниска от тази на Статус Нови акции. На какво се дължи това?

Това се дължи на факта, че Статус финанси е доста по-зависим от международните капиталови пазари. Имаме експозиция както към балканските пазари, каквито са Сърбия, Хърватска, Румъния, България, така и към големи банкови структури в Западна Европа, които притежават банки в нашия регион. Като пример мога да дам ОТП в Унгария, Националната банка на Гърция, Райфайзен интернешънъл, KBC, която наскоро купи ДЗИ. През летните месеци имаше сериозна корекция на международните пазари, което доведе и до спад в тези акции наред с румънските и книжата от района на бивша Югославия. Практически от лятото насам корекция няма само в България. Разликата се дължи на факта, че Статус Нови акции поддържа между 25 и 30% от активите си в български акции, докато делът на Статус финанси в такива е доста по-малък. След вчерашното понижение на лихвите в САЩ с половин пункт пазарите реагираха много добре и очаквам позитивния тренд на международните пазари да бъде подновен.

Оптимизмът никога не е излишен

http://pazari.dnevnik.bg/interview.php?storyid=152

Коментар

• Като се замисля той и в пеликан така почна с доста на долу
                ама там пазара беше яко на горе
                излезнаха над нулата

Коментар

• Първоначално изпратено от wwwbg
                  абе това май излезна пирамида?
                  Мъка
                  спирам да му вярвам на В. Панев
                  знаех че може да "насочва" пазара в неговата си посока, ама явно само у БГ

Коментар

• Първоначално изпратено от wwwbg
                    абе това май излезна пирамида?
                    не бих казал пирамида,но представянето му е доста разочароващо....очаквах повече....

Коментар

• абе това май излезна пирамида?

Коментар

• Първоначално изпратено от RSS
                        Като пуснах темата, имах идея да следя портфейла. Да видя как отделните акции влияят върху стойността, да видя как движението на индексите при отделните борси му се отразява, да се ориентирам дали на съответните борси извън БГ в които е инвестирал - а и у нас, няма по печеливши и по перспективни акции.... Ама после се отказах. Ако свърша всичко това ( а аз няма да мога - голям е обема а и преценките не са ми по силите), то най добре е да инвестирам сам а не с фонд. Нали работата на мениджърите на фонда е да правят това, а може би и доста други неща. Резултатът от дейността им пък има пряко отношение към доходността на фонда. А при този фонд за сега - три месеца вече- доходност няма. Май трябва да се взима някакво решение по отношение на инвестицията!
                        3 месеца не е показател - ако толкова ти е дълъг инвестиционния хоризонт, значи не си за фондове. Още повече взаимните фондове са много традиционни. Под Евро законодателството (което и ние въведохме) - те могат да имат предимно само дълги позиции. Т.е. задачата на фонда е да ти осигури доход по-висок от този на рисковия фактор, с който се измерва. Ако този рисков фактор има спад с 20% за една година, то мениджъра на фонда ще си е свършил перфектно работата ако е загубил 15% примерно.
                        В тази линия на мислене - Статус финанси са казали, че инвестират в акции на финансови компании в региона - с това трябва да ги сравняваш, а не да търсиш винаги положителен абсолютен доход. А 3-месеца не са статистически значим период за такива разсъждения. Апропо, това важи не само за Статус фондове....

Коментар

• Като пуснах темата, имах идея да следя портфейла. Да видя как отделните акции влияят върху стойността, да видя как движението на индексите при отделните борси му се отразява, да се ориентирам дали на съответните борси извън БГ в които е инвестирал - а и у нас, няма по печеливши и по перспективни акции.... Ама после се отказах. Ако свърша всичко това ( а аз няма да мога - голям е обема а и преценките не са ми по силите), то най добре е да инвестирам сам а не с фонд. Нали работата на мениджърите на фонда е да правят това, а може би и доста други неща. Резултатът от дейността им пък има пряко отношение към доходността на фонда. А при този фонд за сега - три месеца вече- доходност няма. Май трябва да се взима някакво решение по отношение на инвестицията!

Коментар

• този фонд май е едниствения който 4 месеца след пускането си не е направил доходност

Коментар

• Първоначално изпратено от ana
                              В една банка, която и да е след като си оставил парите си цели 3 месеца, ще вземеш някаква сума, а при Статус Финанси, при положение че инвестират в банков сектор, който е високо печеливш не получаваш нищо срещу парите, който си вложил? Дали има друго оправдание, освен много, много лош мениджнънт? Все пак не са държавна организация?
                              По принцип всички тук, във форума, сме свикнали с рекламата, но напоследък зачести и обратното...

Както стана дума, инвестиционният хоризонт на взаимните фондове би трябвало да е над 3-5 години. Какво значение има, че за месец, два, пет, даден фонд инвестирал там а не тук, където, видите ли, печалбите били супер!

Но, предполагам, вие ги разбирате тези работи по-добре.

Коментар

• В една банка, която и да е след като си оставил парите си цели 3 месеца, ще вземеш някаква сума, а при Статус Финанси, при положение че инвестират в банков сектор, който е високо печеливш не получаваш нищо срещу парите, който си вложил? Дали има друго оправдание, освен много, много лош мениджнънт? Все пак не са държавна организация?

Коментар

Working...
                                X