IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Най-добри фондове в ниско-рисковия сегмент

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Уфффффффф, знам си аз, че след нощна смяна не трябва да се пише по сериозни въпроси.
    Това дето съм го писал за ДСК Баланс всъщност се отнася за нискорисковия ДСК Стандарт.

За ДСК Баланс - кривата на НСАД съвпада като характер с тази на ДСК Растеж, т.е. и от него няма смисъл. Ако пазарът върви нагоре, и двата фонда растат, но Растеж е по-доходен. Ако пазарът пада, Баланс губи по-малко, но какво от това? Депозитът бие и двата фонда. Ако очакваме мечи пазар, за чий да инвестираме във фонд с акции въобще?

Това с падежа е вярно донякъде, но според ситуацията има варианти за намаляване на риска от предсрочно закриване. Например - малки депозити с различни падежи, растящи лихви, банки, които те наказват само върху предсрочно изтеглената сума... Естествено, тези мерки не са приложими във всички възможни случаи.

Коментар

• Първоначално изпратено от Cleo
      За това и зададох въпроса - защото депозитите блокират парите дългосрочно и ограничават ликвидността, а фондовете имат такси. За това в момента използвам за наличен кеш сметка "интерес" в ПостБанк с 4% годишна лихва, но не мога да кажа че е оптимално, като при това тази лихва е само в лв. а при евро е само 2.5%.

Благодаря на всички, които ми отговориха до момента.
      За съжаление няма идеален вариянт

Депозитите блокират средствата,но пък имаш гарантирани средства в края на периода и ако се наложи можеш веднага да си изтеглиш депозите,дори и на цената на наказателна лихва (т.е без лихва почти ) ; ДФ - както писаха преди мен - днес доходността е висока,утре не, парите можеш да си ги изтеглиш но за 3 работни дни.

Моят съвет (и личен избор) е - не се притеснявай толкова! В краткосрочен аспект (1-2месеца) може да нямаш доходност или на минус, но в средносрочен и дългосрочен - със сигурност ще имаш по-висока доходност от депозит! В крайна смета погледни линка,който ти дадох - за 12 месечен период аз не виждам ДФ който да е с доходност по-малка от тази на депозит в банка...

Коментар

• За това и зададох въпроса - защото депозитите блокират парите дългосрочно и ограничават ликвидността, а фондовете имат такси. За това в момента използвам за наличен кеш сметка "интерес" в ПостБанк с 4% годишна лихва, но не мога да кажа че е оптимално, като при това тази лихва е само в лв. а при евро е само 2.5%.

Благодаря на всички, които ми отговориха до момента.
        Мнението е лично - не препоръчвам нищо.

Коментар

• Първоначално изпратено от vladev
          ДСК Баланс
          ДСК Баланс е балансиран, какво му е нискорисковото?
          Въпреки това и аз смятам, че е става за по-предпазлива инвестиция.

ТИ БИ АЙ Конфорт е добър избор също.

А и забравяте един голям недостатък на депозитите! При депозит парите може да ги теглиш само на падежа, иначе духаш супата, докато при фонда - по всяко време. При равни проценти на доходност между депозит и фонд аз бих избрал фонда.

Тук трява да се има в предвид, че фонд със 7% годишна доходност реално е много вероятно да се равнява на 6% депозит заради таксите при купуване и продаване на дялове.

Коментар

• Конкретно за ДСК Баланс - прегледай графиката за НСАД. Набиват се на очи две неща:
            1) два резки пика
            2) равномерна доходност 4-5% през останалото време
            Т.е. ако няма нови пикове, доходността е сравнима с едномесечен депозит в някои банки. Ако пък купиш на пикова цена и на следващия ден вземе, че падне, доходността е по-ниска от тази на депозит.
            Плюс спрямо други подобни фондове е ниския разход за придобиване и обратно изкупуване (общо 0,2% от НСА).
            Аз наскоро умувах по въпроса и реших, че депозитите ме устройват повече от нискорисковите фондове.

Коментар

• Като се притесняваш толкова,най-добре си вложи парите в банков депозит! Там гарантирано ще си получиш лихва (макар и 5-6% годишна)+главницата в края. Във всеки един,дори и нискорисков ДФ риск съществува,макар че сега всичките ДФ си създават история и едва ли ще има ДФ,чиято доходност да не е поне равна на тази от банков депозит. Иначе за избор на нискорисков ДФ: виж тук

Коментар

• ДСК Баланс

Коментар

• ТБИ Комфорт.
                  “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

Коментар

• Най-добри фондове в ниско-рисковия сегмент

Напоследък държах пари във високодоходни български фондове, които разбира се са с висок риск.
                    Страхувам се от спукване на балон и корекции. По тази причина си мисля да се пеориентирам към инвестиции с нисък риск, пък макар и с ниска доходност. Можете ли да ми препоръчате фонд в този сегмент, независимо от валутата.
                    Мнението е лично - не препоръчвам нищо.
                  Working...
                  X