IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

TBI Eurobond

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Да изтупаме прахоляка малко - ето една статия:

http://www.investor.bg/news/article/118816/339.html

Коментар

• Коментар

• Първоначално изпратено от Ninna
        A moje li nqkoi da kaje kade moje da se nameri informaciq za pazarnata cena na akciite na drujestvoto?
        Ами например на сайта им?
        Пробвай тук:
        http://www.poc-doverie.bg/tbi/am/tbieuro/?AC=pr&ST=

Коментар

• A moje li nqkoi da kaje kade moje da se nameri informaciq za pazarnata cena na akciite na drujestvoto?

Коментар

• Dash 10x

Коментар

• Aко можеш да си изнесеш парите на запад, оттам вече можеш да ги инвестираш в най-различни фондове. Има и такива без такса на входа, особено пасивни фондове (които според мене са най-добрата идея). Иди на Google и напиши "no load funds".

Аз лично съм инвестирал в sterling money market и FTSE tracker фондове + недвижимо имущество в БГ, но зависи от личната перспектива. Според мене за някой, който живее в България е по-добре да инвестира в еврови активи предимно - балансирано в Euro governments and agencies, high grade corporates и по-малко в high yield/Emerging markets. За по-дългосрочни инвестиции не е лошо да имаш и акции в портфейла, но по-добре повечето да са в по-сигурни blue chips, а по-малката част в развиващи се пазари, в това число БФБ. Това всичкото в допълнение на недвижимите имоти, които си ги имаш в България. Ако имаш много имоти в БГ и заплатата ти също идва оттам, по-добре е да се застраховаш и да инвестираш извън страната. И аз не мисля, че рискът от лош сценарий е голям, но все пак съществува и не е тривиален.

Коментар

• Даш , това ми е пределно ясно. Въпросът ми е за това можеш ли да дадеш идея какво според теб (забелязал съм , че изказваш компетентни мнения) е добре да направи човек с цел паркиране на пари на сигурно място , ако предусети , че нещата не вървят на добре.
                Аз примерно знам , че има фондове в дългови книжа , които се предлагат в Бг , но са чужбински и Бг риска се избягва . Там проблема е че таксите на входа не са ниски и за краткосрочно паркиране са малко кофти. Друга идея е , чрез платформа тип тази на Бенчмарк да се инвестират директно в чужбина нискорисково парите . Защото класическата инвестиция за Бг в недвижимо имущество не е особено добре идея според мен, поне за настоящия момент. А вече започват дасе виждат едни неприятни и обезпокоителни съответствия с периода преди Виденов, дано да се заблуждавам , все пак към Европата сме поели маршово...

Коментар

• Първоначално изпратено от karlson
                  Така е Даш, прав ми се струваш. Ако тръгне да се спуква балона от кредитите и повечко банки фалират, фонда за гарантиране къде ще дири пари? Ще пуснат печатницата , ще рухне борда и чао.... Можеш ли да дадеш идея за добро и сигурно място за паркиране на пари , подходящо за дребен български инвеститор и спекулант? Извън бурканите и дюшеците?
                  Karlsон, зависи какво искаш. Ако искаш сигурност, ще имаш малка доходност. Ако искаш висока доходност, ще трябва да поемеш високи рискове. Не казвам да не се инвестира в TBI Еurobond, но да не се залъгваме, че 7-10% доходност се получават безрисково.

А иначе, ако искаш да инвестираш в Сибанк, по-добре го направи сам, щом става въпрос за малка сума. Ако изгърни банката, има голям шанс държавата да ти покрие сумата. Ако си дадеш парите на ТБИ да ти ги сложи в Сибанк, хем ще имаш по-малка додхоност, хем няма да са ти гарантирани в случай, че Сибанк фалира.

Коментар

• Така е Даш, прав ми се струваш. Ако тръгне да се спуква балона от кредитите и повечко банки фалират, фонда за гарантиране къде ще дири пари? Ще пуснат печатницата , ще рухне борда и чао.... Можеш ли да дадеш идея за добро и сигурно място за паркиране на пари , подходящо за дребен български инвеститор и спекулант? Извън бурканите и дюшеците?

Коментар

• Първоначално изпратено от hah
                      Даш, теоретично си прав. За Америка си прав. Само че тук един депозит в лева може спокойно да ти носи примерно 6-7% годишна лихва, гарантирани. А все си мисля, че компании от BBB нагоре плащат по-малък купон и ако някой бг фонд реши да инвестира само в такива, никой няма да му довери парите си.
                      Така че за България по-консервативна схема от TBI Eurobond няма как да съществува.
                      Какви гарантирани 6-7%??? Такова животно няма. Гарантирани лихви - само по облигациите на няколко правителства на бели държави. У нас има гаранционен фонд, който покрива депозити до определена малка сума. Само че този фонд може да поеме фалитите на 1-2 малки банки максимум, не и на цялата система. TBI имат във Сибанк и подобни високорискови банки вложени няколко милиона евро и долари. Никой не ти ги гарантира, а фактът, че плащат такива високи лихви, ти казва колко скъпо им излиза да се финансират.

Да не говорим за другата основна част от инвестициите - корпоративни облигации на БГ фирми в чужда валута. По рисков клас дългови инструменти трудно ще намериш. Тепърва ще има фалити в България, особено като влезем в ЕС. Тепърва ще има и скандали за злоупотреби с пари, за фалшиви счетоводни отчети и т.н. Тепърва ще гърмят и банки, които са раздали супер много кредити в левове, а се финансират в евро и долари на високи лихви. Не казвам, че ще се случи непременно, но рискът е достатъчно висок.

В България TBI Еurobond минава за консервативна инвестиция, защото никой не е наясно какви са истинските рискове. Борси, акции и инвестиционни схеми има съвсем отскоро и толкова малко история е подвеждаща, защото последните 2-3 години са били добри. Чета тоя форум от доста време и ми се струва, че повечето пишещи си мислят, че всичко, което лети, се яде.

Инвестирал, виж композицията на активите им и ще разбереш защо.

Коментар

• Първоначално изпратено от Dash Riprock
                        Вижте това:

http://www.poc-doverie.bg/tbi/am/tbi...ep/2006-02.pdf

Противно на името му, в порфейла няма почти никакви еврооблигации. 80% са инвестирани в банкови депозити и български корпоративни облигации. От тях над 75% във валутни такива. Това са доста рискови неща. Така могат да гръмнат, че...

TBI Еurobond e доста рисков за портфейл от дългови инструменти.
                        Не схванах точно защо е толкова рисков тоя Евробонд?
                        А и този линк дето си го посочил ми казва други неща! Не това, което твърдиш!

Коментар

• Профил от Дневник

"Ти Би Ай Евробонд"

Тодор Тодоров | 15 февруари, 18:40

"Ти Би Ай Евробонд" е инвестиционно дружество от отворен тип, инвестиращо в дългови ценни книжа, което предполага и нисък рисков профил. Началото на публичното предлагане на акциите му беше през ноември 2003 г. Това е и най-голямата колективна инвестиционна схема у нас по нетна сума на активите - към 13 февруари то управлява 21.3 млн. лв. Управляващо дружество е "Ти Би Ай асет мениджмънт".

Според проспекта на дружеството до 80% от активите му могат да бъдат инвестирани в облигации по вътрешния и външния дълг на България. Ипотечните облигации могат да заемат до 40%, като същият е делът и за корпоративни ценни книжа, издадени от български компании. В общински облигации дружеството може да влага до 20%, а в чуждестранен дълг, търгуван на чуждестранни пазари - до 30 на сто. "Ти Би Ай Евробонд" се е възползвало от последната възможност и притежава в портфейла си облигации на Дойче банк в долари, които се търгуват на Лондонската фондова борса. Те са в размер на 1.83% от нетните активи, или в размер на 414 хил. лв.

В проспекта на дружеството е записано, че минимум 70% от портфейла е съставен от валутно деноминирани активи, като преобладаващ дял имат тези в евро. От дружеството обясниха, че по този начин се избягва рискът от девалвация на лева и се дава по-голяма сигурност за инвеститорите. От топ 5 на инвестициите на "Евробонд" прави впечатление, че се следва стратегия за залагане на емисии в евро. Най-голямата инвестиция на дружеството като процент от активите са облигациите на "Овергаз". Те заемат 8.63% от общия портфейл към 31 януари, като стойността им е 1.9 млн. лв. На второ място са деноминираните в евро бондове на "Технологичен център - Институт за микроелектроника" ЕАД с 8.53% от нетните активи.

По видове книжа с най-голям дял са корпоративните облигации, които към края на миналата година заемат малко над 40% от активите, следвани от ДЦК с 16%, ипотечни с около 3% и общински облигации за около 2%. Останалите активи са под формата на парични и ликвидни средства.

Дружеството притежава и дял от 15-годишните ДЦК, деноминирани в евро и с падеж октомври 2018 г. Те заемат 5.4% от нетните активи към 31 януари.

"Ти Би Ай Евробонд" е дружеството с най-голям темп на нарастване на нетните активи. Само за миналата година те се повишиха над четири пъти, като в началото на 2005 г. бяха 5 млн. лв., а в края й надминаха 20 млн. лв. Главната причина за това е привличането на нови акционери, които наливат директно пари в портфейла на дружеството от отворен тип. За една година акциите в обращение са се повишили от 21.2 хил. до 84.5 хил. броя. Нарастването на активите е следствие и от капиталовите печалби и лихви, реализирани от инвестициите на дружеството. От началото на годината дружеството е с годишна доходност от 4.03%, а от началото на публичното предлагане - с 10.60%. Емисионната стойност на една акция за вчерашния ден беше 252.17 лв., а тази на обратно изкупуване 251.41. В тях са включени и таксите за управление, които са в размер на 0.15%.

Коментар

• Даш, теоретично си прав. За Америка си прав. Само че тук един депозит в лева може спокойно да ти носи примерно 6-7% годишна лихва, гарантирани. А все си мисля, че компании от BBB нагоре плащат по-малък купон и ако някой бг фонд реши да инвестира само в такива, никой няма да му довери парите си.
                            Така че за България по-консервативна схема от TBI Eurobond няма как да съществува.
                            Коментарът е с аналитичен характер и не представлява препоръка по смисъла на ЗПЗФИ.

Коментар

• В началото на 2005 има един рязък скок, след това за едногодишен период (до 1 март 2006 примерно) доходността е 5%.

Каква е обичайната доходност на такъв тип портфейл, не в България имам предвид? На мен ми се струваше твърде висока доходността до края 2004 г.

Коментар

• Dash, има правота в думите ти...

Коментар

Working...
                                X